5-12-2014 | Nieuwbouw kennis- en onderzoeksinstituut KWR gereed

Duurzaam gebouw zorgt voor flinke besparing op water en energie


Het nieuwe gebouw van KWR Watercycle Research Institute is officieel opgeleverd. De bouwcombinatie, bestaande uit Van Wijnen, Kuijpers, Alkondor en Mourik, heeft de sleutel formeel overgedragen aan Wim van Vierssen, voorzitter van de Opdrachtgeverscommissie. Maandag 5 januari starten de medewerkers van KWR in het nieuwe, uiterst duurzame gebouw, dat (in)gericht is op samenwerking, kennisdelen en innovatie.

KWR is een hoogwaardig kennis- en onderzoeksinstituut en creëert kennis die nodig is om te voorzien in twee belangrijke behoeftes: gezond, veilig drinkwater en een schoon milieu. Daarbij hoort een modern, multifunctioneel gebouw dat voldoet aan de laatste eisen op het gebied van duurzaamheid en landschappelijke inpassing. Begin 2012 leverde architect cepezed het definitieve ontwerp op voor het nieuwe gebouw, met op de eerste verdieping laboratoria voor chemisch en microbiologisch onderzoek en in het atrium en op de benedenverdieping werk- en vergadervoorzieningen.


Duurzaamheid
In de onderzoekvisie van KWR is duurzaamheid een van de leidende principes, dus ook in het nieuwe gebouw. Het energieverbruik is 60 procent minder dan in het oude pand, onder meer door het gebruik van een zonneboiler, LED-verlichting, zonnepanelen, energiezuinige apparatuur en een systeem voor warmte/koudeopslag (WKO). In het nieuwe gebouw wordt ook fors op water bespaard: door hergebruik van proceswater en waterbesparende toiletten is 25 procent minder water nodig en wordt 60 procent minder water op het riool geloosd. Ook bij de materiaalkeuze stond duurzaamheid voorop. Het gebouw bestaat bijvoorbeeld voor een groot deel uit glas. Op basis van de verschillende maatregelen heeft het Ministerie van Infrastructuur en Milieu een groenverklaring afgegeven aan KWR. Daarmee verklaart het ministerie dat de nieuwbouw van KWR bijdraagt aan de verduurzaming van de Nederlandse economie.

Na een selectieprocedure is de bouwcombinatie in mei 2013 met de realisatie gestart en is het pand nu, mede dankzij een lean-gestuurde projectaanpak, naar tevredenheid van de klant opgeleverd. In oktober 2013 boorde burgemeester Frans Backhuijs van Nieuwegein op het eigen terrein van KWR de eerste paal de grond in. Vanaf dat moment kon men het nieuwe gebouw met een staalconstructie, betonvloer en rondom gebouwhoge vliesgevels uit de grond zien oprijzen. De binnenruimte vormde daarbij een mooie uitdaging door de combinatie van bijzondere materialen, de gecompliceerde installaties en het hoge afwerkingsniveau. Hierbij valt vooral de indrukwekkende cascadetrap met de rvs watervallen aan weerzijden op. Vanaf 5 januari nemen de medewerkers van KWR hun intrek in het gebouw en wordt het bestaande kantoorgebouw gesloopt.



Hoofkantoor en onderzoekscentrum PlantLab in Den Bosch geopend

Sinds kort is het nieuwe state-of-the-art onderzoekscentrum en hoofdkantoor van PlantLab in ’s-Hertogenbosch geopend. Kuijpers heeft voor dit project zowel de gebouwgebonden E- en W- installaties als de beveiligingsinstallaties gemaakt. 

Met plantfysiologie als haar basis heeft PlantLab een gepatenteerde technologie ontwikkeld waarbij gewassen in Plant Production Units – volledig gesloten klimaatruimten zonder daglicht – gekweekt worden. De opening van de nieuwe faciliteit markeert de start van een grootschalige uitrol van het PlantLab concept met internationale partners in diverse markten. 

PlantLab heeft een missie: zorgen dat planten hun volledige potentie kunnen benutten en partners de mogelijkheid bieden te kunnen veredelen en oogsten onafhankelijk van tijd en locatie. PlantLab wil ervoor zorgen dat in de toekomst 9 miljard mensen kunnen beschikken over veilig, voedzaam, lekker en betaalbaar voedsel. In de Plant Production Units wordt 90% op watergebruik bespaard. Planten blijken in deze groeiomgeving ongevoelig voor ziekten en plagen.

De methode van PlantLab kent een brede range van toepassingen in de markt, variërend van veredeling en productie van groente, fruit en bloemen, tot de productie van ingrediënten voor kindervoeding, medicijnen, smaak- en geurstoffen en cosmetica.

PlantLab is nauw betrokken bij de ontwikkeling van Noordoost-Brabant als Agrifood Capital, waar onderwijsinstellingen, overheid en bedrijfsleven op hoogwaardig niveau samenwerken op het terrein van voeding, gezondheid en duurzaamheid.


KWR


Eind oktober 2013 is de eerste paal geboord van het nieuwe bedrijfsgebouw van KWR Watercycle Research Institute in Nieuwegein. Het nieuwe gebouw, met een bruto vloeroppervlak van circa 6.200 m², wordt een modern, duurzaam pand. In het nieuwe gebouw vermindert het energieverbruik met 60 procent. Het bouwteam van Aqua Redivivus bestaat uit Van Wijnen, Kuijpers, Alkondor en Mourik. Zij leveren naar verwachting eind 2014 het nieuwe gebouw op.

Medio 2014 krijgt KWR Watercycle Research Institute een nieuw bedrijfsgebouw. Een multifunctioneel en betaalbaar gebouw, dat voldoet aan de laatste eisen op het gebied van duurzaamheid en gericht op samenwerking, kennisdelen en innovatie. Oktober 2013 is de eerste paal geboord Het bouwteam van Aqua Redivivus verzorgt de uitvoering, bestaande uit Van Wijnen, Kuijpers, Alkondor en Mourik).
Als internationale kennisonderneming heeft KWR huisvesting nodig die past bij de identiteit van de organisatie. Het nieuwe gebouw, met een bruto vloeroppervlak van circa 6.200 m2, wordt een modern, duurzaam pand op het eigen terrein in Nieuwegein. In de onderzoekvisie van KWR is duurzaamheid een van de leidende principes, dus ook in het nieuwe gebouw. Op de eerste verdieping komen laboratoria voor chemisch en microbiologisch onderzoek. In het atrium en op de benedenverdieping komen werk- en vergadervoorzieningen. 

Energie en water besparen
In het nieuwe gebouw vermindert het energieverbruik met 60 procent. Dat door het gebruik van een zonneboiler, LED-verlichting, zonnepanelen en energiezuinige apparatuur. Ook zorgt een systeem voor warmte/koudeopslag (WKO) voor het koelen en verwarmen van het gebouw. Deze duurzame en kostenefficiënte techniek levert vooral bij koeling – zeer belangrijk voor de laboratoria van KWR - forse CO2- besparingen op ten opzichte van conventionele systemen. In het nieuwe gebouw bespaart het hergebruik van proceswater en waterbesparende toiletten 25 procent water en 60 procent minder water dat op het riool geloosd.


Duurzame renovatie BOVAG-huis

Heembouw en Kuijpers werken samen aan de renovatie van het BOVAG-huis in Bunnik. In oktober 2012 ging de bouw officieel van start. Op 5 april 2013 werd het hoogste punt van het gebouw bereikt. Dit werd door BOVAG met alle betrokken bouwpartners gevierd. Binnenkort wordt het BOVAG-huis opgeleverd.

Het pand van BOVAG, langs de A12 in Bunnik bestaat uit ongeveer 3.500m² aan vloeroppervlak. Het is een modern kantoorgebouw met flexibele werkplekken voor de medewerkers. Daarnaast is het pand verduurzaamd. Het gebouw is van energielabel D naar het energielabel A gegaan. Er wordt onder andere CO2 uitstoot gereduceerd en er wordt gebruik gemaakt van een warmte koude opslag. Het BOVAG-huis is het visitekaartje van de mobiliteitsbranche in Nederland, daar hoort een modern en duurzaam huis voor leden bij.

Klik hier om alvast een kijkje te nemen in het BOVAG huis

Aanpassen klimaatinstallatie Gemeente Moerdijk 

In 1998 is in opdracht van de gemeente Moerdijk het gemeentehuis aan de Pastoor van Kessellaan te Zevenbergen gerealiseerd. Bij de bouw werd als uitgangspunt het realiseren van een duurzaam en energiezuinig gebouw, met een open en transparant karakter, gehanteerd. Het gemeentehuis biedt ruimte aan 220 werkplekken en is ca. 11.800 m2 BVO.

Ondanks alle zorgvuldigheid tijdens de bouw functioneert de huidige klimaatinstallatie van het gemeentehuis van de gemeente Moerdijk te Zevenbergen niet goed. De gemeente heeft besloten de problemen met de klimaatinstallatie aan te pakken. Om die reden is een adviesbureau gecontracteerd. Deze heeft onderzoek  verricht naar de huidige klimaatinstallatie en advies te geven over de wijzigingen die aangebracht moeten worden om het klimaatsysteem en het onderhoud daaraan te optimaliseren.  De Gemeente Moerdijk heeft Kuijpers geselecteerd welke naast het aanpassen van de klimaatinstallaties de 24/7 storingsafhandeling verzorgt voor het verhelpen van storingen aan gebouwgebonden installaties. Zo wordt het energiegebruik verlaagt. De werkzaamheden, die ook in verblijfsgebieden plaats moeten vinden, worden uitgevoerd terwijl het gebouw in gebruik blijft.

Grasso ‘s-Hertogenbosch

Verbouwing en renovatie van het fabrieksmonument van Grasso aan de Parallelweg in ’s-Hertogenbosch. Het gaat om een inpandige verbouwing, waarbij kantoorruimten vanuit een belendend pand in de fabriekshal worden ondergebracht. Door de overname van Immens door Kuijpers verzorgen we nu de technische installaties. De rijksmonumentale fabriekshallen van machinefabriek Grasso worden in opdracht van de gemeente ’s-Hertogenbosch gerestaureerd en heringedeeld. Daarnaast wordt in de hallen een nieuw kantoor van circa 1500m2 gerealiseerd. Het fabriekscomplex Grasso dateert van 1912. Het huidige complex omvat een monumentale fabriekshal met een vloeroppervlak van circa 8000m2. Kuijpers verzorgt de technische installaties.

Hoofdkantoor ASR Utrecht

Kuijpers heeft samen met Ballast Nedam een voorlopige gunning gekregen voor de definitieve ontwerpuitwerking en de realisatie van de grootschalige renovatie van het hoofdkantoor van verzekeraar ASR in Utrecht.

Het gebouw heeft nu in totaal 54.000 m² verhuurbare vloeroppervlakte. Na de renovatie telt het ASR-kantoor 2.800 werkplekken, ten behoeve van 4.000 medewerkers. Na afronding van de renovatie- en uitbreidingswerkzaamheden zal het pand een vloeroppervlakte van 84.000 m2 hebben, bestaande uit parkeren, een ondergronds vergadercentrum en 68.000 m2 kantoren. De bouwwerkzaamheden starten in het 3e kwartaal van 2012. De oplevering is naar verwachting eind 2015.

Bouwteam
Kuijpers gaat met Ballast Nedam voor de zomer het definitieve ontwerp opleveren. Deze voorlopige gunning zal dan in de zomer leiden tot een definitief Engineering & Build contract voor de verdere uitvoering van het project. Hierin gaan Ballast Nedam en Kuijpers gezamenlijk opereren. Het renovatieproject van het hoofdkantoor ASR is een complex en integraal project. Het pand wordt gerenoveerd terwijl grote delen van het pand in gebruik blijven. Kuijpers is onder andere verantwoordelijk voor de klimaatplafonds met sprinklerinstallatie, de voorzieningen voor duurzame energie in combinatie met elektrotechnische installaties.

ASML

ASML is een Nederlands hightechbedrijf en een van de belangrijkste leveranciers van machines voor de halfgeleiderindustrie, in het bijzonder steppers en scanners, die worden gebruikt bij het maken van chips. Klanten zijn veelal chipproducenten. Het bedrijf vervaardigt complexe machines die worden gebruikt voor de productie van geïntegreerde schakelingen (IC’s of chips).Het hoofdkantoor en bedrijvencomplex van ASML staat in Veldhoven, waar zowel research and development en assemblage in cleanrooms plaatsvindt. Kuijpers heeft in de afgelopen periode de nieuwbouw kantoren 6A t/m 6G gefaseerd in bouwteam uitgevoerd.