De ontwikkelingen op het gebied van BIM in de technische branche gaan snel. BIM staat voor Building Information Model, Building Information Modelling, of Building Information Management. De invloed van installatietechniek en bouwfysica op het bouwkundig ontwerp wordt steeds groter. Hoe complexer het project, des te belangrijkerde integraliteit tijdens de ontwerpfase. BIM is meer dan een 3D- model van een gebouw. BIM maakt het mogelijk om projecten eerst integraal te ontwerpen en vooral ook digitaal op te leveren. Risico’s en faalkosten nemen af en de bouwtijd wordt korter. Steeds meer opdrachtgevers zien de voordelen die BIM biedt en het aantal BIM-projecten neemt dan ook steeds verder toe. Dat stelt hoge eisen aan de ontwerpers, de engineers en de modelleurs, niet alleen vanuit technische kennis, maar vooral vanuit het BIM-gedachtengoed.

Daarom heeft Kuijpers samen met Avans+ de opleiding tot BIM Engineer ontwikkeld. De eerste groep van 18 Kuijpers-medewerkers heeft de opleiding inmiddels met succes afgerond. Vanaf nu is de opleiding ook extern toegangelijk. Meer informatie over de  opleiding? Klik hier.

Installatie Combinatie TNW Zuid (Kuijpers en ULC) heeft samen met bouwbedrijf Hurks en laboratoriuminrichter Waldner Benelux een volledig nieuw gebouw gerealiseerd voor de faculteit Technische Natuurwetenschappen van de TU Delft. Uniek hieraan is dat alle partijen gedurende het gehele project in het Bouw Informatie Model hebben gewerkt. Samen met o.a. bouwkundige en constructieve aspectmodellen is het gebouw in bijna vier jaar digitaal opgebouwd. Het model vormde de basis voor informatieborging, onderlinge coördinatie en uitvoering. Voor de technische installaties alleen al zijn zeven modellen gemodelleerd. Het project is in februari 2016 opgeleverd.

https://www.youtube.com/watch?v=9P_zfZamBME&t=7s

Meer weten?

Meer weten over BIM? Neem contact op met onze informatiemanager Alexander Hoos: ahoos@kuijpers.nl of via 0492-57 86 00.