Van 16 tot en met 24 april 2016 was het Nationale Museumweek. Meer weten over negen van de musea waar we werken? Lees dan hier verder! 

Groot installatietechnisch onderhoud Gemeentemuseum Den Haag

Eind 2013 heeft onze vestiging Utrecht de opdracht verworven voor de renovatie, vervanging, uitbreiding en het groot onderhoud met betrekking tot de klimaatregel,-koel en luchtbehandelingsinstallatie van het Gemeentemuseum te Den Haag met het uitvoeren van prestatiegericht onderhoud gedurende 2 jaar en optioneel de mogelijkheid tot verlenging van deze periode. Het Gemeentemuseum Den Haag is een museum voor moderne kunst, kunstnijverheid, mode en muziekinstrumenten in Den Haag.

Pathé Theaters

Pathé hecht veel waarde aan het klimaat in haar theaters. Het bepaalt tenslotte voor een belangrijk deel of de bezoeker prettig film zit te kijken. Kuijpers werkt sinds 2009 voor Pathé. We combineren tal van verschillende soorten onderhoud: van ad hoc tot gericht op de toekomst.

Pathé wil het technische beheer van haar theaters maar bij een klein aantal professionals onderbrengen. Daarbij staan thema’s als kostenbeheersing, technische begeleiding en advies centraal. Kuijpers ontwikkelde een werkvormconcept, dat is opgebouwd uit modules. Daardoor zijn we heel flexibel, én is deze vorm op nog veel meer situaties en klanten toepasbaar. Van script en scenario tot het uiteindelijke plaatje, én daarna.

Het resultaat
Inmiddels werkt Kuijpers op 13 locaties van Pathé. Toen we aan het project begonnen waren dat er drie. Inmiddels realiseren en onderhouden we de technische installaties van de bioscopen in Rotterdam, Amsterdam, Arnhem, Amersfoort, Eindhoven, Helmond, Maastricht, Tilburg, Utrecht en Breda. Ook voor het onderhoud aan elektrotechnische en beveiligingsinstallaties rekent Pathé op ons.

Kuijpers wenst u een prettige voorstelling!

Rijksmuseum Amsterdam

Kuijpers levert Rijksmuseum na meesterlijke renovatie op
Het Rijksmuseum opende op 13 april 2014 zijn deuren. Het zijn niet alleen de Rembrandts die bewondering wekken. Het oorspronkelijke atrium is weer opengebroken. Het museum voldoet aan de moderne eisen van klimaatregeling, duurzaamheid en veiligheid. Zo hangen er bijvoorbeeld overal ledlampen, niet alleen zuinig maar ook digitaal af te stemmen op de intensiteit van het daglicht. Bovendien geven ze veel minder warmte af. Minder zichtbaar, maar belangrijk voor de levensduur van de schilderijen is de klimaatinstallatie. Die moet kunnen omgaan met de warmte, vocht en de CO2-uitstoot van ongeveer twee miljoen bezoekers die elk jaar worden verwacht. Het nieuwe gebouw regelt zijn temperatuur ook op een duurzame manier: diep onder de grond zijn reservoirs voor koud en warm water aangelegd, een zogenaamde warmte-koude opslag. Daarmee ontstaat een bron voor warmte in de winter en koude in de zomer.

Kuijpers was in het Rijksmuseum verantwoordelijk voor de werktuigbouwkundige-, sanitaire-, regeltechnische- en sprinklerinstallaties, inclusief de aanleg van de ondergrondse wko. Dit met toepassing van drie warmtepompen die zijn opgesteld in het energiecentrum. Deze ring is aangesloten op vier energiekelders, loopt voor driekwart rondom en voor een kwart onder het gebouw en is zo’n 400 meter lang.

Kuijpers realiseerde diverse projecten in het marktsegment Cultuur & Recreatie. Denk aan de Hermitage en het DeLaMar Theater. Onlangs leverde Kuijpers nog een project aan het Museumplein in Amsterdam op: het Van Gogh Museum. Dit museum is vanaf 1 mei weer toegankelijk voor bezoekers. Het gebouw van het Rijksmuseum dateert uit 1885 en is een uniek historisch monument. Het vernieuwde Rijksmuseum toont ruim 8.000 voorwerpen van kunst en geschiedenis. De loopafstand door de 80 zalen van het museum bedraagt ongeveer anderhalve kilometer. De totale collectie van het museum, waaronder ook tekeningen, prenten en foto’s, omvat ongeveer 1.000.000 voorwerpen.

Meer weten over het Rijksmuseum en Kuijpers? Luister en kijk naar Wim Pijbes, directeur-bestuurder van Stichting Rijksmuseum. Ook kunt u 'the making of' van het Rijksmuseum bekijken.

Van Gogh Museum Amsterdam  

Collectie Van Gogh Museum verhuisde voor renovatie

Zonnebloemen, De slaapkamer, Irissen, Korenveld met kraaien en De aardappeleters zijn enkele van de 75 topstukken van het Van Gogh Museum die in de periode van 29 september tot en met 25 april 2013 tijdelijk zijn verhuisd naar de Hermitage in Amsterdam. De Rijksgebouwendienst heeft in deze tijd noodzakelijke renovatie uitgevoerd in het van Gogh Museum.

De werkzaamheden van Kuijpers aan het Van Gogh Museum hebben betrekking op de brandveiligheid, klimaatbeheersing en onderhoud. Omdat daarvoor de klimaat- en beveiligingsinstallaties moeten worden uitgeschakeld, was het nodig om de collectie tijdelijk te verhuizen en het gebouw te sluiten.

Het Van Gogh Museum bewaart en beheert ’s werelds grootste collectie werken en brieven van Vincent van Gogh en maakt zijn leven en werk en de kunst van zijn tijd en tijdgenoten toegankelijk voor zoveel mogelijk mensen. Er komen 1,6 miljoen bezoekers per jaar in het Van Gogh Museum, het staat daarmee in de top 25 van meest bezochte musea ter wereld.

Fitland Suytkade Helmond

Kuijpers gaat in opdracht van Fitland in bouwteam een nieuw sport en leisure complex realiseren. In dit multifunctionele gebouw komen een dubbele sporthal met ruim 1.200 zitplaatsen, fitnessruimtes, horecagelegenheid, kinderdagverblijf, een wellnessresort, tien bowlingbanen, een viersterren hotel (ruim 100 kamers), vergaderkamers en parkeervoorzieningen.


Dit complex komt aan de zuidzijde van Suytkade op het nu nog braakliggende terrein tussen de Groene Campus en de insteekhaven. Eind april van dit jaar start de bouw. In het najaar van 2013 gaat dit nieuwe vrije tijdscentrum open voor het publiek. Kuijpers is verantwoordelijk voor de complete werktuigkundige installaties.

Museum de Hermitage, Amsterdam

Het verzorgingshuis Amstelhof is getransformeerd tot dependance van de Hermitage van St. Petersburg, met onder meer expositieruimten, een restaurant van 600 m², een auditorium, twee (boeken)winkels, 1500 m² Hermitage voor kinderen. Kuijpers Installaties heeft, als onderdeel van het bouwteam, het 17de-eeuwse gebouw voor zijn nieuwe functie geschikt gemaakt.

Bouwpartners:
Opdrachtgever: Hermitage Amsterdam
Bouw: Bouwbedrijf M.J. de Nijs en Zonen bv
Advies: Deerns raadgevende ingenieurs bv
Architect: Hans van Heeswijk architecten

de WKO in de Hermitage

“Met de installatie realiseert De Hermitage een besparing van 20% op de energiekosten. In de Hermitage is ervoor gekozen om ’s zomers warm water onder de grond te pompen en dit ’s winters weer op te pompen ter verwarming; ook wordt ’s winters koud water de grond in gepompt waarmee we ’s zomers koelen.”