Samenwerking centraal bij Rijnstate ziekenhuis

Bij het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem realiseert Kuijpers Controlled Environments een nieuwe Centrale Sterilisatie Afdeling en een Servicepunt Voeding. Vertrouwen speelde een grote rol bij de selectie van het bouwteam. “Bij complexe, gecontroleerde ruimtes vormen samenwerkingspartners met specialistische kennis echt toegevoegde waarde. Als je vanaf het begin als team samenwerkt en gebruik maakt van elkaars kennis en kunde, kom je tot de beste oplossingen.” Ontdek waarom het werk bij Rijnstate bij uitstek een klus is voor Kuijpers.

Nieuwe energiecentrale Medisch Centrum VieCuri

Bij Medisch Centrum VieCuri realiseren we een grootschalige verbouwing. De klant besloot het installatiepark volledig te willen vernieuwen en daarmee toekomstbestendig te maken. Tijdens de renovatie komt het primaire proces van het ziekenhuis niet in gevaar: de medisch specialisten kunnen onverstoord hun werk doen en de patiënt krijgt de zorg die hij gewend is, in een veilige en comfortabele omgeving. Meer lezen over deze technische open hart-operatie in het ziekenhuis? Klik hier

TweeSteden Ziekenhuis Tilburg

Onze vestiging in Tilburg realiseerde onlangs een pilotproject voor het TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg: de aanleg van nieuwe koeling ten behoeve van nieuwe scanapparatuur op de vernieuwde MRI-afdeling. Kuijpers leverde en monteerde een luchtgekoelde waterkoelmachine, gekoeld waterleidingwerk, regeltechniek en regelbekabeling. Ook het aansluiten van een MRI-scanner op het bestaande gekoeld waternet behoorde tot de opdracht. En als laatste is er nog een mogelijkheid gecreëerd om de MRI-scanner te koelen met noodkoeling via het drinkwaternet. Het pilotproject is naar tevredenheid van de opdrachtgever opgeleverd en inmiddels zijn we ook bezig met de aanpassingen van  Bouwdeel T-BG en Souterrain.

Nieuwbouw Reinier de Graaf Gasthuis op koers

Kuijpers en Hurks bouwen nieuw ziekenhuis in Delft
Bouwcombinatie Reinier de Graaf vof, bestaande uit Hurks van der linden en Kuijpers Centrale Projecten, heeft in september 2011 opdracht gekregen voor de nieuwbouw van het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft. Amper een jaar geleden was de open ruimte tussen de oude gebouwen van het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft nog een doorsnee parkeerplaats. Inmiddels zijn de auto’s verdwenen en is de bouw van een zeslaags, circa 56.500 m² omvattende, nieuwe ziekenhuis  zichtbaar. Het gebouw heeft een esculaapvorm, waar een centrale gang dwars doorheen loopt. Hierdoor kun je rechtstreeks van de ene naar de andere zijde lopen.  Met de bouwcombinatie Hurks Kuijpers lopen we goed op koers.

Watermistinstallatie
Het ziekenhuis krijgt een dubbellaagse warmte-koudeopslag met een zoetwaterbron op tachtig meter diepte en een zoutwaterbron op honderdtachtig meter. ‘Daarnaast wordt het afvalwater via het Pharmafilter hergebruikt. Ook krijgt het ziekenhuis een watermistinstallatie. ‘Dat is erg bijzonder. Watermist – hele kleine druppeltjes die onder hoge druk een ruimte in worden gespoten – gebruikt veel minder water dan een sprinklerinstallatie. Dat betekent ook dat je bij een calamiteit weinig waterschade hebt en daarmee is dit systeem uiterst geschikt voor bijvoorbeeld patiëntenkamers, techniekruimten en andere bouwdelen van een ziekenhuis.

Specialist in zorgsector
Kuijpers en Hurks van der linden hebben samen ruime ervaring in de zorgsector. Zo is de bouwcombinatie verantwoordelijk geweest voor de nieuwbouw van ziekenhuis Bernhoven in Uden en werkten zij eerder samen aan de nieuwbouw van het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht. Het ontwerpconsortium bestaat uit EGM architecten, Corsmit en Deerns.

Bekijk de voortgang van de bouw via de timelapse:


Ziekenhuis Bernhoven

In april 2013 is het nieuwe ziekenhuis in Uden, Bernhoven, geopend. Dit ziekenhuis is tot stand gekomen door een unieke samenwerking tussen Hurks van der linden en Kuijpers, verenigd in Bouwcombinatie Bernhoven vof. De bouwcombinatie was, samen met het ontwerpteam, verantwoordelijk voor het ontwerp en de realisatie van het nieuwe ziekenhuis. In een periode van september 2010 tot en met november 2012 heeft de bouwcombinatie het nieuwe ziekenhuis gerealiseerd met een totaal vloeroppervlak van 55.000 m2 en biedt plaats aan 380 bedden en acht operatiekamers. Kuijpers heeft de werktuigkundige en elektrotechnische installaties verzorgd.

Door de unieke samenwerking tussen Kuijpers en Hurks en het ziekenhuis zelf, konden in alle fasen van de bouw de juiste specialisten bij elkaar worden gebracht. Hurks van der linden en Kuijpers hebben samen ruime ervaring in de zorgsector. Zo is de bouwcombinatie op dit moment verantwoordelijk voor de nieuwbouw van het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft en werkten zij eerder samen aan de nieuwbouw van het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht.

Wilt u meer weten over Bernhoven? Klik hier voor de publicatie in 'Bouwen aan de zorg'

Facts:

• Koelvermogen 4000 kilowatt
• Watervermogen 3000 kilowatt
• Verse lucht 600000 m³ per uur
• Sanitaire toestellen: 1800 stuks
• 420.000 bakstenen
• 1.800.000 kg staal
• 980 funderingspalen
• 300 km voedingskabel
• 560 km datakabel
• In totaal hebben 450 medewerkers van Hurks en Kuijpers aan het nieuwe onderkomen van Bernhoven gewerkt

Woonzorgcentrum Sassembourg

In opdracht van Initiatiefnemer Woonstichting Vooruitgang gaat Kuijpers voor een periode van ten minste 30 jaar woonzorgcentrum SassemBourg voorzien van duurzame energie. Eind vorig jaar werd de aftrap gegeven voor het woonservicecentrum SassemBourg in het centrum van Sassenheim. De aannemer is inmiddels bezig met de bouwvoorbereiding en vanaf volgende maand vinden er ook daadwerkelijk bouwactiviteiten plaats. Daarmee komt de oplevering, naar verwachting eind 2014, dichterbij.

Kuijpers Ecopartners gaat het ontwerp, de realisatie, het onderhoud, de financiering én de gehele exploitatie van de duurzame energievoorziening verzorgen.

In totaal bestaat het woon- en servicecentrum uit 91 woningen en 25 maatschappelijke bedrijfsruimten. Het bruto vloeroppervlak is 14.883 m2. Kuijpers Ecopartners gaat via een warmte- en koudeopslag, voorzien van warmtepompen en een energiedak, in totaal 2261 GJ  warmte, 1192 GJ koude en 1406 GJ warm tapwater per jaar leveren. Dit wordt in zijn totaliteit duurzaam opgewekt.

Nieuwbouw Researchgebouw NKI/AVL

Het Nederlands Kanker Instituut / Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis (NKI/AvL) bouwt een nieuw Researchgebouw te Amsterdam. Dit nieuwe Researchgebouw zal de huidige faciliteit van het NKI/AvL vervangen en omvat circa 9.350 m2 bvo en is ruim 10.000 m² bruto vloeroppervlakte. Het nieuwe gebouw bestaat uit een centrum voor wetenschappelijk onderzoek naar kanker en een oncologisch ziekenhuis.  

Laboratoriumkennis

Gezien het karakter van het ontwerp speelde bij de selectie kennis van en ervaring met installaties in hoogwaardige laboratoria een rol. Voor de ruimtes in het Researchgebouw worden namelijk zeer hoge eisen gesteld.

Vier bouwlagen
In mei 2011 is gestart met de werkzaamheden. Het gebouw bestaat uit vier bouwlagen en is opgebouwd uit twee betonkernen. De onderste bouwlaag is vormgegeven door differentiatie in kleur en materiaalgebruik. De vierde bouwlaag wordt door Kuijpers als installatietechnische verdieping ingericht. De oplevering staatgepland voor eind 2012.

Voor meer informatie over het specialisme Controlled Environments, klik hier