Museum Boerhaave opgeleverd 

Moderne installaties in historisch pand

De collecties van Museum Boerhaave in Leiden omvatten ruim vierhonderd jaar Nederlandse wetenschapsgeschiedenis. Gehuisvest op een historische locatie, maar met een binnenklimaat dat niet voldeed aan de eisen van de huidige tijd. Terwijl juist dat klimaat ervoor moet zorgen dat bezoekers optimaal comfort ervaren en de collecties beter tot hun recht komen. Daarom voerde Kuijpers tijdens een grootschalige renovatie een modernisering van formaat door.

Tot 2015 had Museum Boerhaave – net als veel andere oude panden – te maken met een verouderd binnenklimaat. Als het buiten tropisch warm was, had je daar binnen last van. Er kwam weinig frisse lucht in de zalen en dat kwam de bezoekersbeleving niet ten goede. Samen met bouwkundig aannemer Du Prie bouw & ontwikkeling ging Kuijpers aan de slag om de verouderde installatie in het museum compleet te vernieuwen. 

Logistieke inpasbaarheid
Eerder leverde Kuijpers bij onder meer het Rijksmuseum, de Hermitage, het Van Gogh museum, het Nieuwe De La Mar theater en Museum Voorlinden aansprekende, technisch complexe projecten op vol innovatieve regeltechniek. Die uitgebreide kennis van publieksgebouwen was onmisbaar bij de renovatie van Museum Boerhaave. “Qua logistieke inpasbaarheid vroeg dit enorm veel van ons oplossend vermogen”, vertelt projectleider Chiel Beekman.

Allereerst vormde de locatie – middenin het centrum van Leiden en daarmee onbereikbaar voor vrachtverkeer – een uitdaging. Maar minstens zo uitdagend was de interne logistiek. Het gebouw aan de Lange Sint Agnietenstraat stamt uit de eerste helft van de 15e eeuw en was volgens Chiel Beekman nog niet ingesteld op de huisvesting van moderne, complexe installaties. “Bestaande kabelgoten boden bijvoorbeeld geen ruimte voor de kilometers kabels die tegenwoordig nodig zijn voor verlichting, data en wifi. En de zalen van Museum Boerhaave zijn natuurlijk prachtig, maar vloeren en plafonds lopen op veel plaatsen schuin, met krappe werkruimtes en kleine trapjes. Wat op tekeningen recht leek, week soms in de praktijk centimeters af. Voor onze tekenaars en engineers was het dus iedere dag opnieuw – letterlijk – maatwerk op locatie om de installaties te realiseren en tegelijkertijd het karakteristieke aspect van het gebouw te behouden.” Omdat Kuijpers veel waarde hecht aan die esthetische verantwoordelijkheid in musea was er goede afstemming met de architect. “Met een mock-up konden we laten zien hoe we zaken zouden wegwerken.”

Spectaculair project
Museum Boerhaave sloot tijdelijk haar deuren zodat Kuijpers tijd en ruimte had voor de aanleg van leidingwerk, elektra en installaties voor koeling, verwarming, verlichting en beveiliging. Hoewel Chiel Beekman eerder werkte aan bijzondere Kuijpers-werken spreekt hij hier van een spectaculair project: “Het is uniek om in een eeuwenoud gebouw vol kleine zoldertjes en gangetjes te sleutelen aan zo’n moderne installatie. En het is een enorme puzzel: want hoe krijg je bijvoorbeeld een luchtbehandelingskast van ca. 30.000 m3/h lucht – met de grootte van een gemiddelde stacaravan – op zo’n zolder? Uiteindelijk werd het dak van het museum open gezaagd en takelden we de kast in delen naar binnen. Stiekem is het natuurlijk een jongensdroom om aan zoiets mee te werken.”
Open voor publiek
Dankzij goede afstemming binnen Kuijpers en met samenwerkingspartner Du Prie is het museum voor de Geschiedenis van Natuurwetenschappen en Geneeskunde nu klaar voor de toekomst. In november opent Museum Boerhaave opnieuw voor het publiek. “En als het goed is, gaan de bezoekers niets merken van ons harde werk”, lacht Chiel Beekman. “Of het buiten dertig graden is of vriest, binnen is het altijd een prettige 22 graden. Een goed en behaaglijk klimaat, zonder tocht en zonder geluid. Ideaal om tijdens je bezoek aan Boerhaave van alles te zien én te doen.”Opdracht vernieuwen koelwatervoorziening bij FrieslandCampina-productielocatie voor weipoeder in Borculo

Kuijpers Industrie gaat bij de Friesland Campina-productielocatie voor weipoeder in Borculo de koelwatervoorziening vervangen. We verwijderen de bestaande koeltorens en vervangen deze door 8 nieuwe koeltorens. Ook vernieuwen we voor een groot deel de koelwaterleidingen en pompen. Ook vindt er een renovatie plaats aan de elektrische installaties, inclusief de automatisering. Daarnaast moeten er bouwkundige aanpassingen gedaan worden, voordat de nieuwe koeltorens geplaatst kunnen worden.

Voorafgaand aan de opdracht hebben we samen met de klant het basis-ontwerp gemaakt. Zo hebben we bijvoorbeeld gekeken naar de opstelling van de koeltorens, de leidingloop en het principeschema. Dit meedenken in een vroeg stadium zorgt straks – als het goed is – voor een soepel lopend proces, met oplossingen die volledig aansluiten bij de wensen en uitgangspunten van Friesland Campina.

We hebben vele partners in dit project. Kuijpers Industrie treedt op als contractor en richt zich dus vooral op de coördinatie tussen de verschillende disciplines en het projectmanagement. Het is een uitdagend project met veel verschillende disciplines. Een belangrijke randvoorwaarde is dat het koelwater nagenoeg altijd beschikbaar moet zijn. Daarom zal het project in veel fases uitgevoerd worden.


Tandheelkunde wint NRP Gulden Feniks

Vandaag heeft het project Tandheelkunde Radboud Universiteit Nijmegen in de categorie renovatie de NRP Gulden Feniks gewonnen. Deze prijs is dé prijs ter bevordering en inspiratie voor duurzaam hergebruik van de bestaande gebouwde omgeving. De Faculteit Tandheelkunde is deze week nagenoeg opgeleverd en overgedragen aan de gebruiker. Bouwcombinatie Tandheelkunde (Trebbe, Van Wijnen en Kuijpers) begon in april 2015 met de voorbereidingen (de zogeheten “fase 0”) van de renovatie van het Nijmeegse faculteitsgebouw Tandheelkunde uit 1970.

Nu staat er een hedendaags, duurzaam gebouw met moderne faciliteiten, comfort en een goed klimaat. Radboudumc en Radboud Universiteit bouwden met de renovatie verder aan hun koppositie op het gebied van patiëntenzorg, onderwijs en onderzoek.

Het ontwerp van de renovatie is afkomstig van Inbo. De Bouwcombinatie is verantwoordelijk voor het technisch ontwerp en de realisatie. Bijzondere aandacht is er voor een duurzame exploitatie van het gebouw en de installaties. Het gebouw is tot op het betoncasco gestript, waarna het is voorzien van nieuwe gevels, een nieuw atrium en nieuwe installaties.

Om de bouw en de gebruiker de gehele bouwperiode gescheiden te houden, moest er een verhuizing plaatsvinden. Sommige afdelingen zijn tijdelijk ondergebracht in andere gebouwen, de onderwijszalen en poli’s zijn intern verhuisd. Fase 1 omvatte de renovatie tot en met de derde verdieping en de volledige buitengevel. We startten met de sloop van de binnenkant van de verdiepingen en asbestsanering. De installaties zijn de eerste maanden in stand gehouden. Tegelijkertijd werd wel begonnen aan de bouw van de nieuwe technische ruimte, op het dak van gebouw. Kuijpers verzorgde o.a. de luchtbehandeling en de cv-installaties. Toen de technische ruimte klaar was, kon de omschakeling plaatsvinden, die nodig was om verder te gaan in het bouwproces van fase 1: sloop van de oude technische ruimte.

Naast de eerste drie verdiepingen met ruimtes voor praktijkonderwijs en patiëntenzorg, is eind 2016 het complete kliniekenplein in gebruik genomen. Het kliniekenplein (met een oppervlakte van ongeveer 5.000 m2)is een prachtige ontmoetingsplek waar patiënten, bezoekers, medewerkers en studenten samen komen.

In fase 2 zijn de verdiepingen 4 tot en met 6 gerenoveerd en is de optimalisatie van de installaties verder afgerond. Op deze verdiepingen bevinden zich de vergader- en kantoorfaciliteiten.Tevens is op de 3e verdieping een laboratorium ingericht wat bij oplevering in gebruik is genomen.


Duurzaamheid centraal op Sportcampus Zuiderpark


Waar ooit het voetbalstadion van ADO Den Haag stond, verrees onlangs Sportcampus Zuiderpark. In opdracht van de gemeente Den Haag, De Haagse Hogeschool en het ROC Mondriaan realiseerde Kuijpers dit unieke sportcomplex in een bouwcombinatie met Ballast Nedam. De Sportcampus is in maart opgeleverd en de officiële opening vond plaats op 14 mei. Op zaterdag 17 en zondag 18 juni opent Sportcampus Zuiderpark van 10.00 – 16.00 uur zijn deuren voor geïnteresseerden. 

Sportcampus Zuiderpark beslaat een vloeroppervlak van 30.000 m2 en biedt uitgebreide sport-, onderwijs- en recreatievoorzieningen. Behalve de sporthallen van de gemeente Den Haag bevinden ook de faciliteiten voor de sportopleidingen van De Haagse Hogeschool en ROC Mondriaan zich in het complex. De campus bestaat uit twaalf collegezalen, een topsporthal geschikt voor 3.500 toeschouwers, een beachsporthal, turnhal, dubbele breedtesporthal, dojo, danszaal en vier gymzalen. 

Hoge ruimtes
Volgens Kuijpers-projectleider Sander Vonk vormde het iconische ontwerp van de Sportcampus installatietechnisch een interessante uitdaging. “Het is een enorm groot gebouw met veel hoge ruimtes, soms meer dan acht meter hoog. We hebben veel energie gestoken in het optimaal inpassen van onze installaties op deze hoogte. Verschillende hulpconstructies boden uitkomst om het gewenste resultaat te behalen.”

Energieneutrale installaties
Omdat de gemeente Den Haag de ambitie heeft om in 2040 klimaatneutraal te zijn, waren duurzaamheid en CO2-neutraliteit belangrijke uitgangspunten bij de bouw van Sportcampus Zuiderpark. Op het dak bevinden zich zonnepanelen en zonneboilers. Daarnaast is gekozen voor een warmtekoudeopslag in de bodem, warmtepompen, waterbesparende voorzieningen en energiezuinige LED-verlichting. “Dat sluit helemaal aan bij Kuijpers’ eigen ambitie om alleen nog energieneutrale en gezonde installaties te realiseren”, stelt Sander Vonk. “Kuijpers wil op deze manier bijdragen aan een gezondere leefwereld voor toekomstige generaties. Sportcampus Zuiderpark is een prachtig voorbeeld geworden voor de realisatie van andere gebouwen.”Kuijpers en hello energy geven energie in gebouwen een gezicht 

Kuijpers en hello energy hebben de handen ineengeslagen om organisaties meer energiebewust en energiezuinig te maken. Door het visualiseren én inzichtelijk maken van de energieprestaties van gebouwen kunnen organisaties hun energieprestaties verbeteren.

Profiteren van elkaars expertise
Energiemanagement is onmisbaar bij het treffen van maatregelen om duurzaam te ondernemen. Inzicht in het energieverbruik geeft aanknopingspunten om verder te verbeteren en te verduurzamen. Goede technische oplossingen zijn daarbij een must. En precies daar hebben technisch dienstverlener Kuijpers en hello energy elkaar gevonden. Waar hello energy de duurzaamheidsprestaties van gebouwen letterlijk zichtbaar maakt voor gebruikers en bezoekers, realiseert Kuijpers toekomstbestendige installaties en innovatieve oplossingen. “Door onze handen ineen te slaan, ondersteunen we organisaties op hun weg naar een energiezuiniger gebouw. De data die hello energy verzamelt en visualiseert, gebruikt Kuijpers – in combinatie met onze praktische kennis van een gebouw – om besparingspotentieel in kaart te brengen en concrete energiebesparingsmaatregelen te treffen”, vertelt Bob Bloemers, manager duurzame energie bij Kuijpers. “We hebben al veel gebouweigenaren geholpen met het verlagen van hun energieverbruik. Zo zijn we, door het analyseren van het energieverbruik bij museum De Hermitage in Amsterdam, er achter gekomen dat zij veel warmte vernietigden. We vonden een slimme oplossing: met deze restwarmte worden nu de kassen van de 450 meter verderop gelegen Hortus Botanicus verwarmd.

Samen data visualiseren
hello energy vertaalt ingewikkelde data in begrijpelijke en leuke energieverhalen en vertaalt de techniek van het gebouw naar de taal van de gebruikers en bezoekers. Dat zorgt voor draagvlak en bewustwording, waardoor gebruikers en bezoekers nog meer worden betrokken bij duurzaamheid.

Het visualiseren van de energieprestaties gebeurt onder andere door middel van narrowcasting, een moderne term voor het delen van informatie via beeldschermen. De tool van hello energy toont onder andere het actuele energieverbruik en de actuele energieopwekking. Door zowel een duurzaam gebouw te realiseren en dit vervolgens te visualiseren wordt een verhaal gecreëerd.

Kuijpers gebruikt de data om analyses te maken van onder andere gebruik en kosten en signaleert bijzonderheden om op basis hiervan maatregelen voor te voeren. “Zo hebben we bij één van de bioscopen van Pathé 18% van de energiekosten bespaard door een tiental eenvoudige maatregelen” vertelt Bob Bloemers verder.

Samenwerken met een gevestigde naam in de installatiebranche is volgens Benno Schwarz (oprichter van hello energy) een geweldige stap. “Juist Kuijpers is innovatief en vervult een belangrijke rol in het realiseren van toekomstbestendige gebouwen. Samen geven we inzicht én bieden we oplossingen voor meer duurzaamheid en energiebesparing. Zo werken we samen aan energiezuinige gebouwen.”


PERSBERICHT: 

Stabiel, comfortabel en trillingsarm binnenklimaat in museum en laboratoria

Kuijpers en ULC combineren hun museum- en laboratoriumexpertise voor nieuwbouw Biodiversity Naturalis te Leiden

16 mei 2017 - Kuijpers en ULC  bouwen en vernieuwen samen als installatiecombinatie de complete gebouwinstallaties van Naturalis Biodiversity Center in Leiden. Het is onderdeel van een grootscheepse nieuwbouw- en renovatie-operatie die Naturalis tot eind 2018 ondergaat. Daarbij laat Naturalis een gloednieuw museumgebouw realiseren en renoveert ze haar bestaande gebouw. Het nieuwe gebouw huisvest straks het museum, alle laboratoria- en onderzoeksfaciliteiten, de kantoren en de volledige natuurhistorische collectie onder één dak.

Naturalis Biodiversity Center is de thuisbasis van ruim 42 miljoen waardevolle natuurhistorische objecten. Onder de dieren, planten, stenen en fossielen bevindt zich onder meer het bekende, 66 miljoen jaar oude skelet van ‘Trix’. Deze Tyrannosaurus rex werd in 2013 door onderzoekers van Naturalis opgegraven en krijgt straks een ereplaats in één van de negen nieuwe tentoonstellingszalen. Trix en alle andere, unieke objecten vragen stuk voor stuk om een stabiele trillingsarme omgeving.

Klimaat, ventilatie, beveiliging
Kuijpers en ULC werken momenteel alle installaties uit die daarvoor moeten zorgen, van de klimaat- en ventilatiesystemen tot de beveiligingsinstallatie. Daarnaast voorzien ze het Naturalis-complex van een eigen warmte-koudeopslag, omdat ook duurzaamheid een groot stempel op het bouwproject drukt.

Combinatie van specialisaties
Dat een laboratoriumomgeving strenge eisen stelt, weten Kuijpers en ULC als geen ander. Eerder al bundelden ze hun krachten bij de nieuwbouw van de faculteit Technische Natuurwetenschappen van de TU Delft. Dat gebouw voldoet inmiddels aan de allerhoogste eisen op het gebied van trillingen, temperatuurstabiliteit en ventilatie. Verder zijn Kuijpers en ULC al vele jaren gespecialiseerd in technische dienstverlening aan musea in heel Nederland. In Naturalis komen beide specialisaties samen. 

Nauwe samenwerking
De uitvoering van de installatiewerkzaamheden gaat rond de zomer van 2017 van start. De gehele bouw duurt naar verwachting tot eind 2018. Kuijpers en ULC werken in deze periode nauw samen met TBI-onderneming J.P. van Eesteren, dat als bouwbedrijf verantwoordelijk is voor de renovatie en nieuwbouw. Het ontwerp van het nieuwe gebouw is van Neutelings Riedijk Architecten. Voor het installatie-ontwerp heeft Huisman en Van Muijen zorggedragen. 


Beleef techniek in de regio Helmond/De Peel tijdens de Dutch Technology Week! 

In de Brainport Regio wordt van maandag 15 tot en met zaterdag 20 mei voor de zesde keer de Dutch Technology Week (DTW) georganiseerd. Tijdens deze week staan de meest wonderlijke en innovatieve technologieverhalen centraal. Als techniekregio bij uitstek heeft de regio Helmond/De Peel tijdens de DTW een interessant programma. Zo vindt op zaterdag 20 mei de High Tech Ontdekkingsroute voor het grote publiek plaats. Op de Hotspot in Liessel (gemeente Deurne) kun je beleven wat technologie allemaal te bieden heeft. 

High Tech Ontdekkingsroute
Op zaterdag 20 mei van 11:00 tot 17:00 uur vindt de High Tech Ontdekkingsroute plaats. Technologiebedrijven in de regio Helmond/De Peel bundelen hun krachten en presenteren samen wat techniek voor de regio betekent. Voorgaande jaren was de Hotspot in Helmond, dit jaar in Liessel. Op deze publieksdag ben je van harte welkom aan de Willige Laagt 14-16 in Liessel, waar ongeveer 50 bedrijven en onderwijsinstellingen je laten kennismaken met hun technologische innovaties. 

De deelnemende bedrijven en onderwijsinstellingen zorgen voor een interactief programma, waarbij het draait om ontdekken en beleven. Zo kun je je eigen drone bouwen, zien hoe een lolly wordt gemaakt en zelfs ervaren hoe het is om in een F16 te vliegen! Ook leer je hoe een motor op elektriciteit kan rijden en zie je auto’s die rijden op zonne-energie of mierenzuur. 

Extra interactief met een app
Speciaal voor de Hotspot Hightech Helmond/De Peel is er een app ontwikkeld waarmee je een interactieve tour kunt maken door de Hotspot, helemaal afgestemd op je eigen interesses. Hoe werkt dit dan? Je kiest jouw eigen robot en aan de hand hiervan beleef je alle activiteiten op de Hotspot die daarbij aansluiten. Bij elke activiteit krijg je een vraag of opdracht. Wanneer je deze goed beantwoordt, maak je kans op een hele mooie prijs. De gratis DTW-app is te downloaden vanaf 8 mei 2017 (Android/ Apple). Op de Hotspot is gratis Wifi beschikbaar.
Andere Hotspots Brainport-gebied

Nieuwsgierig naar de andere Hotspots op 20 mei in het Brainport-gebied? Ze zijn te vinden op de volgende plekken:

De Ontdekfabriek en Strijp-S (Eindhoven)

Philips Innovation Center Eindhoven North (Best)

High Tech Campus Eindhoven 

Kempen Tech (Hapert)

MBO on Tech Tour
Op donderdag 18 mei doen we daarnaast mee aan het evenement MBO on Tech Tour. Studenten van het Summa College, ROC Ter AA en ROC De Leijgraaf gaan gedurende één dag op pad om zo kennis te maken met twee –high tech-  bedrijven in de regio. Centraal staan de beroepsbeelden: wat kan ik allemaal doen met mijn opleiding, wat voor functies bieden de verschillende bedrijven en hoe ziet een carrière er mogelijk uit? Recruiter Wouter Flach verzorgt op deze dag twee sessies bij Kuijpers.  

Meer weten over de Dutch Technology Week? Kijk dan op www.dutchtechnologyweek.nl voor het volledige programma of volg @DTW2017_HHP en #DTW2017 via social media.


Deze Hotspot wordt mede mogelijk gemaakt door Ondernemersfonds Helmond.PERSBERICHT:Positieve jaarcijfers voor technisch dienstverlener Kuijpers
Focus op klanten, risicobeheersing en medewerkers zorgt voor groei in omzet en winst

Helmond, 29 april 2017 | Technisch dienstverlener Kuijpers noteert een winst van 2,7 miljoen euro (1,6%) na belasting (3,6 miljoen euro voor belasting) over het jaar 2016. Een stijging van 1,6 miljoen euro ten opzichte van 2015. Met een omzet van 171 miljoen euro sluit het familiebedrijf – dat in 2016 zijn 95-jarig bestaan vierde – het jaar af met sterke financiële cijfers, een goede solvabiliteit (43,3%) en een gezonde liquiditeit. Kuijpers ziet zijn marktaandeel met name in hightech omgevingen en de industriële markt groeien. Algemeen directeur Aukje Kuypers kijkt met veel vertrouwen naar 2017, een jaar dat goed begonnen is met mooie opdrachten bij onder meer voedingsmiddelenproducenten Danone en FrieslandCampina en een datacenter in de regio Amsterdam. “We verwachten in 2017 een omzet te realiseren van ruim 200 miljoen euro met een goede winstgevendheid.”

“Halverwege 2016 hebben we gezien dat de aantrekkende economie zich ook aftekent in de bouw- en installatiesector. Klanten investeren weer in hun gebouwen en in uitbreiding van hun productiecapaciteit, banken hebben weer vertrouwen en de overheid stuurt met nieuwe regelgeving aan op duurzaamheid.” aldus Aukje Kuypers. Daarnaast ziet Kuijpers in meer algemene trends - zoals ontwikkelingen op het gebied van energie, ‘Internet of Things’ en big data - volop kansen. Deze ontwikkelingen maken van techniek een onderscheidende factor voor een effectieve en gezonde werk- of productieomgeving. Kuijpers is er door de investeringen van afgelopen jaren klaar voor.

Focus op klanten draagt bij aan groei

Het aandeel van service-dienstverlening binnen de totale omzet is significant gegroeid naar een gezonde mix. Ruim de helft van de omzet komt inmiddels voort uit werkzaamheden voor vaste klanten. De verdeling tussen projecten en service gaat gelijk op en geeft samen een gezonde basis voor verdere ontwikkeling. “Onze rol verschuift van uitvoerend installateur naar langetermijnpartner met toegevoegde waarde in de gebruiksfase van een gebouw.” aldus Aukje Kuypers. In 2016 noteerde het bedrijf langlopende opdrachten bij onder meer Gasunie en het concertgebouw Amsterdam. “Klanten vertrouwen ons hun primaire techniek toe, een rol die voorheen veelal door een eigen technische dienst werd ingevuld.” Een sprekend voorbeeld betreft de verantwoordelijkheid voor de exploitatie van Aquanura in de Efteling en het instandhoudingscontract bij TU Delft, Faculteit Technische Natuurwetenschappen, waar Kuijpers de komende 30 jaar verantwoordelijk is voor de elektrotechnische-, werktuigbouwkundige- en beveiligingsinstallaties. Ook ziet Kuijpers een toename in projecten waarbij meerdere disciplines van het bedrijf werkzaam zijn in een kritische bedrijfsomgeving. Aukje Kuypers: “De klantvraag van vandaag overstijgt vakgebieden en sectoren. Vraagstukken zijn integraal en bijvoorbeeld niet langer alleen gericht op utiliteit of industrie. Met ons brede pallet aan oplossingen en diensten geven we hier invulling aan.” Omgevingscondities van een productieproces zijn steeds belangrijker en opdrachtgevers stellen toenemende eisen aan onder meer de luchtvochtigheid, temperatuur, luchtsnelheid en geluid. De jarenlange ervaring van Kuijpers in zowel de utiliteit als industrie komt goed van pas. Juist de gecombineerde kennis van beide sectoren maakt dat de technisch dienstverlener in een hightech omgeving integraal de benodigde kwaliteit biedt.

Focus op de toekomst terug te zien in toename duurzame omzet

De omzet uit duurzame projecten is met 50% gestegen ten opzichte van het voorgaande jaar en bedraagt nu 39% van de totale omzet. Hiermee weet het bedrijf succesvol invulling te geven aan de ambitie om alleen nog energieneutrale en gezonde installaties te realiseren. Het ondertekenen van het 15-jarig contract voor het slim verduurzamen van de gemeentelijke gebouwen in Eindhoven laat zien dat Kuijpers een hoogwaardige partner is als het gaat om het oplossen van duurzaamheidsvraagstukken. Maar ook de start van project Pulse, het eerste energieneutrale gebouw op de campus van de TU Delft, sluit perfect aan bij de toegevoegde waarde van het bedrijf. Uniek aan deze nieuwbouw is het gelijkstroomnetwerk dat in de toekomst de overstap naar ‘smart grids’ faciliteert.

Focus op risicobeheersing als basis voor een gezond rendement

Uitstekend projectmanagement is een vereiste om de complexiteit van een project, exploitatiecontract of duurzame klantrelatie te overzien en te regisseren. Naast een uitstekende technische- en bedrijfskundige opleiding zijn sociale vaardigheden zoals een heldere en open manier van communiceren en samenwerken voorwaardelijke competenties voor de projectmanager van vandaag. Met eigen opleidingen gericht op klantgericht ondernemen, projectmanagement en management development geeft Kuijpers zijn medewerkers alle kans om te ontwikkelen en goed getraind de uitdagingen van vandaag en morgen aan te gaan. “Het onder controle houden van risico’s in de projecten en een uitstekende communicatie met de klant, zijn direct terug te zien in het resultaat.” stelt Kuypers.

Focus op ‘beste medewerker’ door investering in kennis en ontwikkeling

Het bedrijf met inmiddels meer dan 1000 medewerkers (950 in 2015) investeert onverminderd in zijn mensen en innovatieve slagkracht. Het aantal gevolgde opleidingen steeg met ruim 20%. Naast het bestaande aanbod van opleidingen en cursussen, biedt Kuijpers zijn medewerkers sinds het afgelopen jaar ook een online opleidingsplatform dat hen in staat stelt om uit een zeer gevarieerd aanbod van opleidingen aan de persoonlijke ontwikkeling te werken. Met een eigen Management Development-programma leidt het bedrijf talentvolle jonge medewerkers op voor een toekomstige rol in het management van de onderneming. De komende jaren ligt de focus onder meer op het verhogen van de medewerkerstevredenheid en het terugbrengen van het ziekteverzuim. In 2016 is namelijk een stijging te zien naar 4%. In voorgaande jaren lag het ziekteverzuim altijd ruim onder het branchegemiddelde, een streven dat het bedrijf ook voor 2017 hanteert.

Toekomstbestendig

Aukje Kuypers: “In 2016 hebben we onze bedrijfsstructuur aangepast en onder meer specialistische kennis op het gebied van controlled environments, BIM en gebouwautomatisering samengebracht. Door het ontwikkelen van onze specialismen brengen we de expert zelf bij de klant aan tafel en maken zo de verbinding tussen de klantvraag en onze oplossing.” Het afgelopen jaar heeft het bedrijf ruim geïnvesteerd in de ontwikkeling van genoemde specialismen en in het bijzonder in ‘Internet of Things’ technologie op het gebied van werkplek-efficiency en gelijkstroom. “Een krachtige combinatie van kennis waarmee we voorsorteren op de stijgende vraag naar slimme gebouwen en met onze dienstverlening nog dichter tegen het primaire proces van de klant aankruipen”. Op het gebied van industrie heeft het bedrijf tot slot een sterke groeiambitie. Begonnen als piping- en procestechniekspecialist, is Kuijpers Industrie inmiddels een expert op het gebied van industriële automatisering en procesoptimalisatie. “Onze integrale propositie in de industriële markt biedt een stevig fundament voor ons streven om een landelijke dekking te realiseren met onze industrietak. We kijken bovendien serieus naar uitbreiding in het noorden en oosten van Nederland om ons dichter bij onze vaste klanten te vestigen.”

De directie van Kuijpers kijkt met vertrouwen naar de toekomst dankzij de capabele medewerkers, de sterke marktpositie en de aantrekkende markt. “We zien de vraag naar integrale oplossingen stijgen en investeringsbereidheid bij klanten toenemen. Het doel is om met een gezonde winstgevendheid te groeien om zo verder te kunnen investeren in de toekomst. Onze goed gevulde orderportefeuille laat zien dat we op de juiste weg zitten.” aldus Kuypers.

Download hier het jaarverslag over 2016 of kijk op de speciale website: 2016.kuijpersjaarverslag.nl 


Collega Tim de Grouw staat met een interview in TVVL magazine. Hij was al systeemarchitect bij Kuijpers vóórdat hij de post hbo-opleiding systeemarchitect volgde. "De markt schreeuwt om systeemarchitecten." Lees hier het hele interview


Met zijn blog wil Paul Joosten, directeur Specialistische Oplossingen, inspireren en kennisdelen! Verschillende vraagstukken en thema's uit zijn dagelijkse werkpraktijk komen aan bod. Uw mening delen? Graag! pjoosten@kuijpers.com

Blog #1:  De juiste verbinding leggen


“Delen is het nieuwe hebben”, zei kunstenaar Daan Roosegaarde ooit. En zo gebeurde het dat ik op een doodgewone dinsdagmiddag ineens besloot deze blog te schrijven. Met het goede voornemen om er zelfs een reeks van te maken. Ook ik geloof namelijk – juist in deze tijd – ontzettend in het delen van kennis. Elke dag krijg ik te maken met complexe vraagstukken en ontdek ik oplossingen die het delen waard zijn. Met collega’s, partners, klanten en ja… ook met concurrenten. Want in plaats van die kennis angstvallig binnenskamers te houden, vind ik dat we moeten onderzoeken hoe we elkaar kunnen versterken. En met wie we de juiste verbinding kunnen leggen. Op dat gebied is de bouwwereld gelukkig in de hele keten in ontwikkeling. Dus hier mijn eerste blog. Spannend? Jazeker! Nuttig? Wel als je mij vervolgens laat weten hoe jij erover denkt. Pas als we sparren, verandert kennis-zenden in kennisdelen. En feedback die ik vandaag krijg, kan mij morgen inspireren om een probleem op te lossen.

Delen en ontwikkelen van kennis was voor ons ook een belangrijke reden om in 2017 de BV Kuijpers Specialistische Oplossingen op te richten. Daarin bundelen de afdelingen Controlled Environments, Gebouwautomatisering en BIM & Informatiemanagement hun krachten. Wij zien een wereld die steeds sneller verandert en complexer wordt. Een wereld waarin we door ons te specialiseren in staat zijn om het verschil te maken. Het lijkt misschien een verzameling van specialismes, toevallig bij elkaar gezet. Maar onlangs merkte ik tijdens een bijeenkomst van FHI Gebouwautomatisering dat juist die bundeling ervoor zorgt dat we klanten écht betere dienstverlening bieden. Facilitair managers van laboratoria wisselden ervaringen uit en wat bleek? Er was bij ieder van hen enorm veel behoefte aan integrale, specialistische oplossingen. Niemand bouwt een lab en gaat vervolgens nadenken over de inrichting. “We willen een controlled environment, smart gemaakt via the internet of things, gerealiseerd met BIM-modellen die ondersteunen bij technisch beheer.” Voor mij vielen die dag alle puzzelstukjes op hun plek.

Geen vraagstuk in de bouw- en installatiebranche is tegenwoordig nog beperkt tot één thema en een probleem kent geen kaders meer. Dus moeten we onszelf ook niet kaderen als we op zoek gaan naar antwoorden en oplossingen. Ik zoek naar verbinding. Met alles en iedereen die kan bijdragen aan een optimaal resultaat. Aan een vernieuwend, gedurfd idee. Deze blog is misschien wel een eerste aanzet om de handen ineen te slaan met jou. Om integraal te werken en om samen te zoeken naar iets dat we alleen nooit kunnen vinden.

Paul Joosten

Kuijpers Specialistische Oplossingen 

6-3-2017 | Sportcampus Zuiderpark opgeleverd

De locatie van het oude ADO Den Haag stadion heeft weer een sportieve bestemming. Op maandag 6 maart is de nieuwbouw van Sportcampus Zuiderpark opgeleverd. Kuijpers realiseerde in samenwerking met Ballast Nedam een nieuw sportcomplex waar sport, bewegen en onderwijs samenkomen. Het iconische gebouw, met een vloeroppervlak van maar liefst 30.000 m2 werd gebouwd in opdracht van Gemeente Den Haag, De Haagse Hogeschool en ROC Mondriaan.

De Sportcampus is een topsporthal met ruim 3300 tribuneplaatsen, een beachhal, een turnhal, een danszaal, een dojo, twee breedtesporthallen, vier gymzalen, collegezalen en diverse project- en onderzoeksruimten.

Sportcampus Zuiderpark wordt voor De Haagse Hogeschool de thuisbasis voor de opleidingen HALO (lerarenopleiding), Sportkunde en de Engelstalige opleiding International Sport Management. De opleiding Bewegingstechnologie opent er een tweede lab-omgeving. De MBO studenten in het derde en vierde jaar van de opleiding Sport- en bewegingscoördinator (niveau 4) van ROC Mondriaan maken ook gebruik van de onderwijsfaciliteiten in Sportcampus Zuiderpark.

Iconisch ontwerp

De Sportcampus moet uiterst functioneel zijn, professionaliteit uitstralen én mensen inspireren het beste uit zichzelf te halen. Het gebouw heeft een ronde gevel die is bekleed met prefab betonnen sierelementen. Daarboven kwam een in hoogte en diepte variërende luifel met roestvrijstalen shingles. Heel fraai, maar zeer bewerkelijk. 

Duurzaam

Het ontwerp van het gebouw heeft veel duurzame elementen. De energievoorziening maakt bijvoorbeeld gebruik van een systeem met warmte-koudeopslag. Op het dak liggen 1.000 zonnepanelen en de overgebleven ruimte is bekleed met sedum. Dit verkleint de CO2-footprint. De isolatie-eisen waren ook hoogwaardig. Het resultaat is een prachtig sportcomplex dat ruimte biedt voor de toekomst.


24-2-2017 | Kuijpers werkt mee aan groot circulaire project Eindhoven Airport

Vandaag starten de voorbereidende werkzaamheden van de nieuwe bagagehal op Eindhoven Airport.

Vanderlande verzorgt de uitbreiding van het nieuwe bagage-afhandelsysteem op Eindhoven Airport. Samen met leveranciers, remanufacturing-partijen en recyclingbedrijven heeft Vanderlande een circulair bagagesysteem ontwikkelend, waarin onderdelen worden hergebruikt, gerepareerd, remanufactured of gerecycled. Kuijpers is samen met Heijmans en Mansveld betrokken bij de voorbereidingen voor de nieuwe bagagehal.

Cloosing –The-loop

Bij de uitbreiding van de bagage-afhandelsystemen op Eindhoven Airport worden bestaande systemen hergebruikt en zo min mogelijk onderdelen weggegooid. Er wordt daarmee een duurzame weg in geslagen, onder meer door het hergebruik van verschillende materialen. Gaby Mols van Eindhoven Airport: ,,Door dit hergebruik zetten we een stap naar een circulaire economie. Doorgaans gebruiken bedrijven een lineaire economie. Na gebruik van materiaal gaat het als afval de deur uit. Wij voorkomen op deze manier een toenemende mate aan schaarste en uitputting van natuurlijke grondstoffen. Wij noemen dit project dan ook Closing-The-Loop."

Kuijpers draagt duurzaamheid een warm hart toe. We zijn daarom trots dat we een bijdrage kunnen leveren aan dit mooie project!

Wilt u meer lezen? Dan kunt u dat doen via deze link:

http://nieuws.eindhovenairport.nl/143804-vanderlande-sluit-de-cirkel-op-eindhoven-airport


7-2-2017 | WINNAAR BOUWPRIJS 2017: Renovatie hoofdgebouw a.s.r.


De winnaars van De Nederlandse Bouwprijs 2017 zijn bekend en in de categorie gebouwen is de renovatie van het hoofdkantoor van a.s.r. in de prijzen gevallen.

Het hoofdkantoor van a.s.r. is volledig gerenoveerd naar ontwerp van Team V Architectuur en het gebouw is met de renovatie enorm verduurzaamd. Het energielabel ging van G naar A++, het energieverbruik is met ruim vijftig procent gereduceerd. Kuijpers heeft, in een Bouwcombinatie met Archimedes – Ballast Nedam, een belangrijke bijdrage geleverd aan de renovatie van het 86.000 vierkante meter grote a.s.r.-gebouw.

Oordeel van de jury

De jury noemt het een sterke troef dat a.s.r. heeft gekozen voor renovatie in plaats van nieuwbouw elders in de stad. De renovatie is volgens de jury ambitieus aangepakt en uiterst duurzaam uitgevoerd. “Het is bewonderenswaardig dat 98% van het bouwafval is hergebruikt.” 

De Nederlandse Bouwprijs

Deze prijs is een initiatief van de Stichting De Nederlandse Bouwprijs en wordt sinds 1991 elke twee jaar uitgereikt. Het doel van de stichting is het bevorderen van de kwaliteit en het onderscheidend vermogen van de bouw én het stimuleren van het veelzijdige bouwtalent in Nederland. Voor deze editie waren er 100 inzendingen. 


20-1-2017 Kuijpers vernieuwt klimaatinstallatie voor meer duurzaamheid

Energiezuinig Kröller-Müller Museum klaar voor de toekomst

20 januari 2017 - Het Kröller-Müller Museum in Otterlo beschikt sinds half januari 2017 in haar hele museumgebouw over een moderne klimaatinstallatie. Deze zorgt voor optimale klimaatomstandigheden voor de kunstcollectie en voor een behaaglijk gevoel voor de museumbezoeker. De operatie om met nieuwe systemen 20 procent aan energie te besparen, duurde anderhalf jaar. Het museum bleef al die tijd gewoon open.

Het Kröller-Müller Museum is de thuisbasis van de op een na grootste Van Goghverzameling ter wereld (bijna 90 schilderijen en ruim 180 tekeningen). Daarnaast zijn er talrijke topstukken te zien van moderne meesters als Claude Monet, Pablo Picasso en Piet Mondriaan.

Energiebesparing van 20 procent

“Het museum was toe aan groot onderhoud van het klimaatsysteem”, legt Jeroen van Asseldonk uit. Hij is projectmanager namens het Rijksvastgoedbedrijf, dat eigenaar is van het museumgebouw. “We kozen ervoor om het hele museum in één keer te voorzien van duurzame, moderne systemen en oplossingen. Belangrijk doel was om 20 procent aan energie te besparen. Uit berekeningen bleek dat dit een realistisch percentage is. Zeker als je in ogenschouw neemt dat een museumgebouw behoorlijk wat energie nodig heeft voor de luchtvochtigheid, de binnentemperatuur en de ventilatie. Dat komt in musea erg nauw.”

Volgens Johan Stegeman, hoofd Technische Dienst van het museum, is die besparing prima haalbaar. “Dat kan niet anders, zeker met alle nieuwe technieken waarover we nu beschikken. Waar we nu op gaan monitoren, is of de installatie stabiel blijft onder alle omstandigheden. Wat doet ze bijvoorbeeld bij grote mensenstromen? Of bij een weersomslag? Het wordt dus monitoren en ‘fijnslijpen’.”

In fases vernieuwen

De renovatie begon in het voorjaar van 2015. Het was voor het museum de eerste keer dat het vernieuwen van het klimaatsysteem zo grootschalig is aangepakt. Kuijpers-projectmanager Frank Engelen somt op: “We hebben achttien gloednieuwe luchtbehandelingskasten geïnstalleerd, een nieuwe stookruimte en koelcentrale ingericht en gezorgd voor alle elektro, leidingwerk en regeltechniek.” Ook verving Kuijpers de bestaande warmtekrachtkoppeling (WKK) door een nieuw, kleiner exemplaar. Verder is het depot van het museum uitgebreid met een extra verdieping. Ook daar beschikt het museum nu over moderne klimaatsystemen die de kunstcollectie onder optimale omstandigheden beschermen tegen invloeden van buitenaf.

Museum bleef open

Kuijpers heeft de operatie fasegewijs uitgevoerd. Steeds werd een deel van het museumgebouw onder handen genomen. Ondertussen bleef het museum gewoon open. “We hadden het logistiek zo georganiseerd dat de werkzaamheden onzichtbaar bleven voor het publiek”, vertelt Stegeman. “De aanvoer van grote componenten, zoals luchtbehandelingskasten, gebeurde steevast op maandagen. Dan is het museum altijd gesloten.” Cruciaal was wel, dat de planning van de werkzaamheden strookte met de tentoonstellingsagenda. “Daar hebben we bovenop gezeten. Met als resultaat dat enkele grote tentoonstellingen gewoon konden doorgaan. Bezoekers hebben nauwelijks wat gemerkt van de ingrepen. We hebben in het eerste kwartaal van 2016 zelfs meer bezoekers gehad dan ooit.” 


22-12-2016 | Kuijpers neemt elektrotechnisch installateur Jac Mulders over

Lokale specialist vindt aansluiting bij Brabants familiebedrijf

Technisch dienstverlener Kuijpers neemt met ingang van 1 januari 2017 de activiteiten van Jac Mulders elektrotechniek bv over. Het van oorsprong Helmondse familiebedrijf Kuijpers, met vestigingen in heel Nederland waaronder Den Bosch, continueert de activiteiten van het Bossche familiebedrijf Jac Mulders. Na ruim 60 jaar vervolgt de succesvolle elektrotechnische onderneming haar werkzaamheden onder de vlag van Kuijpers. Eigenaar Bart Mulders, zoon van oprichter Jacques Mulders, draagt zijn klanten, relaties en medewerkers met veel vertrouwen over aan Kuijpers.

Kuijpers waarborgt met de overname de continuïteit van dienstverlening aan de klanten van Jac Mulders. Het bedrijf integreert de activiteiten van het elektrotechnische bedrijf in de nabije toekomst volledig binnen de eigen vestiging in Den Bosch onder leiding van vestigingsleider Wilco van den Heuvel. Bart Mulders blijft de eerste maanden van 2017 betrokken bij de overname en draagt zijn kennis en ervaring in het belang van zijn klanten en medewerkers zorgvuldig over. Kuijpers biedt de klanten van Jac Mulders naast elektrotechnische kennis en kunde een volledig palet aan technische diensten van werktuigbouwkunde, meet- en regeltechniek en onderhoud tot aan specialistische oplossingen op het vlak van beveiliging, gebouwautomatisering en duurzaamheid.

Voor Kuijpers is de overname een volgende stap in het leggen van een stevige basis voor de toekomst. Aukje Kuypers, algemeen directeur Kuijpers: “De omzet en klanten van Jac Mulders vormen een mooie versterking op de bestaande orderportefeuille van de vestiging Den Bosch. De voortzetting van de activiteiten van het elektrotechnische bedrijf en met name de kennis en ervaring van de nieuwe medewerkers bieden volop kansen en mogelijkheden! Bovendien is er een mooie parallel tussen de duurzame ambitie van Kuijpers en Jac Mulders waar toekomstbestendig denken en handelen centraal staat. Beide bedrijven zijn onder meer aangesloten bij de Bossche Energie Coalitie (BEC). Voorop staat de continuering van de dienstverlening en tevredenheid van de klanten en medewerkers. Met onze vestiging in Den Bosch bieden we hen het vertrouwde gevoel van het bedrijf om de hoek ondersteund door een landelijke organisatie.”

Jac Mulders elektrotechniek bv is al ruim 60 jaar een bekend en erkend elektrotechnisch installateur in de regio Den Bosch. Een typisch Brabants bedrijf met een regionale uitstraling en een vakbekwaam, enthousiast team dat in alles wat ze doet kwaliteit, veiligheid en zekerheid nastreeft. Bart Mulders, huidig directeur eigenaar Jac Mulders: “Tijdens de afgelopen periode heb ik Kuijpers leren kennen als een vakbekwaam en solide bedrijf. Ik draag mijn team en klanten dan ook vol energie en vertrouwen in de toekomst over aan dit mooie Bossche bedrijf”.  


29–11-2016 | Kuijpers en Concertgebouw sluiten contract prestatiegericht beheer & onderhoud installaties

Onlangs is het contract voor het prestatiegericht onderhoud van de werktuigbouwkundige installaties van Het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam getekend. Gea Zantinge, zakelijk directeur van het Concertgebouw, ondertekende in aanwezigheid van Ton Smit, chef technische dienst, de contractstukken met Martin van der Graaf, directeur Exploitatie & Beheer bij Kuijpers. Het contract is via een meervoudig onderhandse procedure tot stand gekomen.

Het Koninklijk Concertgebouw wordt gerekend tot de belangrijkste concertzalen ter wereld vanwege de ongeëvenaarde akoestiek en de brede programmering van hoog niveau. De concertzaal heeft een grote traditie op het gebied van legendarische concerten van muzikale grootheden. Met meer dan 900 activiteiten (waarvan bijna 80% concerten) en ruim 700.000 bezoekers van concerten, educatieprojecten en besloten evenementen per jaar behoort Het Concertgebouw tot de best bezochte concertzalen ter wereld. 

Het Concertgebouw heeft in Kuijpers een vakkundige partner gevonden voor het prestatiegericht en structureel werktuigbouwkundig beheer en onderhoud aan zijn gebouw voor middellange termijn. 

Gea Zantinge: “Het is voor ons van groot belang dat het fysieke (Concert) gebouw bijdraagt aan de sublieme muzikale ervaring van alle gebruikers. Een perfecte technische staat van het gebouw is hierbij  onontbeerlijk. “

Martin van der Graaf: “Het bedrijfsproces van Het Concertgebouw vraagt om een alerte en optimale dienstverlening in een kritische omgeving. Met onze echte mensen dragen wij zorg voor echte oplossingen. We zijn trots op de samenwerking met Het Concertgebouw. Samen delen we de ambitie om topkwaliteit te bieden.” 


09-11-2016 | Prachtige ontmoetingsplek bij faculteit Tandheelkunde Nijmegen gereed

De eerste fase van de grootschalige renovatie is achter de rug. Naast de eerste drie verdiepingen met ruimtes voor praktijkonderwijs en patiëntenzorg, is afgelopen week het complete kliniekenplein in gebruik genomen. Het kliniekenplein is een prachtige ontmoetingsplek waar patiënten, bezoekers, medewerkers en studenten samen komen.

Het kliniekenplein is gesitueerd in het nieuwe gedeelte op de begane grond en heeft een oppervlakte van circa 5.000 m2. Naast verschillende wachtruimten, de centrale balie en een kiosk, zijn hier ruimtes waar specialistische tandheelkundige behandelingen worden verricht. Tevens bevindt zich hier de nieuwe hoofdingang. In de kelder is een fietsenstalling gerealiseerd en zijn er diverse opslagruimten en kleedruimten voor studenten en medewerkers. In de tweede fase zal de begane grond worden uitgebreid met een studiecentrum.  

Het gebouw Tandheelkunde wordt vanaf het voorjaar van 2015 gerenoveerd en volledig vernieuwd. Na de renovatie staat er een gebouw met moderne faciliteiten, comfort en een goed klimaat. Met de renovatie bouwen Radboudumc en Radboud Universiteit verder aan hun koppositie op het gebied van patiëntenzorg, onderwijs en onderzoek. Het project wordt uitgevoerd door de bouwcombinatie Tandheelkunde, een samenwerking van Trebbe, Van Wijnen en Kuijpers.

Op 19 november aanstaande is er een Open Huis. Iedereen die geïnteresseerd is, kan een kijkje komen nemen tussen 11.00 en 14.00 uur. Klik hier voor meer informatie.

De foto is gemaakt door Otto de Zoete, tandarts/docent van Tandheelkunde.


26-10-2016 | Start duurzame en innovatieve renovatie gemeentelijke huisvesting

Na drie jaar intensief voorbereidend werk tekenden de gemeente Eindhoven en '!MPULS' woensdagavond de overeenkomst voor een langdurige vernieuwende samenwerking voor de renovatie, het onderhoud én het maximaal verduurzamen van zeven gemeentelijke gebouwen in het Eindhovense stadshart. !MPULS kwam eerder al als beste naar voren in een innovatief aanbestedingsproces en doorliep vervolgens succesvol de zogenaamde 'pre award fase'. !MPULS is een samenwerking tussen Brink Groep, DOOR architecten / Rudy Uytenhaak architectenbureau, DWA, Kuijpers (contracthouder) en LAUDY Bouw & Ontwikkeling (Ballast Nedam).

Op innovatie gerichte aanbesteding
Binnen de beschikbare renovatie- en onderhoudsbudgetten óók een maximale verduurzaming realiseren in en rondom de gemeentelijke gebouwen. Dat was de opdracht waarvoor !MPULS in co-creatie, met behulp van de methodiek van het 'designdenken', de beste oplossing ontwikkelde. Resultaat is een contract dat flexibel en toekomstbestendig is en ruimte biedt aan innovaties. Het contract heeft een looptijd van 10 jaar, met een optionele verlenging voor 5 jaar. De renovatie van Stadhuistoren en Stadhuis start al begin 2017.

Wethouder Mary-Ann Schreurs (Design, Innovatie en Duurzaamheid) ziet de vernieuwende samenwerking als een grote stap vooruit: "Anders dan bij traditionele aanbestedingen zijn we er samen in geslaagd om zowel financieel als in een fysiek 'Living Lab' de ruimte voor experimenteren en doorlopende verbeteringen te creëren. Zo kan de invulling mee bewegen met veranderende omstandigheden. De rol van opdrachtgever en opdrachtnemer ligt dichter bij elkaar dan ooit. Want alleen samen vinden we de beste oplossingen, passend bij de tijd waarin we leven. Dat deze partners als beste naar voren komen, met grote lokale inbreng plus ruimte voor participatie van het lokale midden- en kleinbedrijf, laat wederom zien dat innovatie in ons DNA zit." Steden als Birmingham en Barcelona hebben zich al laten inspireren door de aanpak.

Ambities
Naast het terugbrengen van de centrale loketfunctie (Inwonersplein) naar het Stadhuis wordt de Stadhuistoren ingericht voor ambtelijke huisvesting en een Living Lab, waardoor efficiënter en slimmer met de totale huisvestingsopgave om wordt gegaan. Het stadskantoor wordt hierin meegenomen tot 2020, daarna loopt het huurcontract af. Andere thema's qua verduurzaming zijn het continue verbeteren van de leefbaarheid en gezondheid, 50% energieneutraliteit in de gemeentelijke gebouwen, 95% hergebruik van sloopmateriaal, het verminderen van de CO2-uitstoot, meer groen en water, aandacht voor mensen met achterstand op de arbeidsmarkt en duurzaam woon-werkverkeer. De principes van de wereldwijd bewezen duurzaamheidsmethode The Natural Step worden als leidraad gebruikt.

Groene en schone omgeving
Door de vernieuwende manier van samenwerken wordt bovendien ook de vergroening van het Stadhuisplein meegenomen. Dat past goed bij de ambitie van Eindhoven om een leefbare, groene en schone omgeving te bieden voor inwoners en medewerkers. De eerste stap richt zich op de gebouwen rondom het Stadhuisplein. Op termijn volgt de vergroening en verduurzaming van Mercado, NRE, Designhuis en het Van Abbemuseum.

Aukje Kuypers en wethouder Schreurs


21-10-2016 | Oplevering project Tussen Kunst en Kas

Vandaag leveren we het project Tussen Kunst en Kas op, de duurzame koppeling tussen Hermitage Amsterdam en de Hortus Botanicus. Aanleiding voor de samenwerking was de zoektocht van de Hermitage Amsterdam naar een oplossing voor het warmteoverschot in de warmte-koudeopslag (wko-bron). Samen gingen we op zoek naar een partner en vonden deze op letterlijk 350 meter afstand. Bekijk hier een filmpje over het project: https://youtu.be/pM5Ln9tItYQ


13-10-2016 | Samen bouwen aan een beter ziekenhuis

Albert Schweitzer ziekenhuis sluit prestatieovereenkomst met Van Wijnen, Kuijpers en Croonwolter&dros 

Van Wijnen, Kuijpers en Croonwolter&dros zijn de komende 3,5 jaar de exclusieve partners voor alle nieuwbouw-, verbouw- en onderhoudsprojecten binnen het Albert Schweitzer ziekenhuis. De ontwikkelende bouwer, de technisch dienstverlener en het elektrotechnische bedrijf zijn binnen de gebouwen van het ziekenhuis de afgelopen jaren zo op elkaar en de opdrachtgever ingespeeld, dat zij als consortium 'WKC vof', een meerjarige prestatieovereenkomst zijn aangegaan.

Om voor patiënten een aantrekkelijk en vertrouwd adres te blijven, zijn vernieuwing en verbouwing constante factoren in het bestaan van het Albert Schweitzer ziekenhuis. Volgens het principe ‘elke dag beter’ wil het ziekenhuis hierop voort blijven bouwen. De integrale aanpak van het team is dan ook gericht op verbetering van het prestatieniveau en verlenging van de levensduur van het gebouw. "Dat we met elkaar dit bijzondere verbond aangaan, betekent dat we het volste vertrouwen hebben in elkaars kwaliteit en expertise", geeft Max Heijboer, Hoofd Bouwprojecten bij het Albert Schweitzer ziekenhuis, aan. "De samenwerking is niet vrijblijvend, alle partijen verwachten van elkaar topprestaties. Door de beproefde samenwerking binnen complexe bouwprojecten, weten we precies hoe de ander denkt en houden elkaar scherp. Dat moet ook, want wat wij samen bouwen, raakt direct onze kwaliteit en veiligheid van zorg."

“Met de prestatieovereenkomst pakken we projecten op een vernieuwende manier op, we benaderen ze als prestaties. Het Albert Schweitzer ziekenhuis benoemt een probleem en geeft het WKC een budget mee. Op basis van deze input gaat het team samen op zoek naar de beste oplossing. Het gaat verder dan gewoon leveren, het gaat om het op de beste manier invullen van wensen” geeft Gert Verspuij, integraal vof manager van het WKC, aan. 

Samenwerking
Het Albert Schweitzer ziekenhuis werkt sinds april 2011 samen met de partners van het huidige WKC. Het team heeft onder andere werkzaamheden op de afdelingen Geriatrie, Breastclinic, PAAZ, Centrale Sterilisatie Afdeling (CSA), Oncologie, Dialyse, Verloskunde en de Oogpoli OK uitgevoerd. Tijdens de werkzaamheden liep het primaire proces van het ziekenhuis zonder overlast voor patiënten, bezoekers en medewerkers gewoon door. Eind 2014 is besloten om de samenwerking, met de projectorganisatie van het Albert Schweitzer ziekenhuis en in de vorm van het WKC, verder te ontwikkelen. Door het meten van kritische prestatie indicatoren (KPI’s) wordt de samenwerking nu continu beoordeeld en geëvalueerd. Hierdoor is een zelf verbeterend proces ontstaan.  

Gert Verspuij spreekt van een unieke overeenkomst: “De prestatieovereenkomst is een bekroning op de vernieuwde samenwerking van de afgelopen 1,5 jaar. Het goed luisteren en elkaar op deze manier aanspreken op lopende zaken heeft bijgedragen aan de openheid en transparantie van de samenwerking zoals deze nu is. Door continu onze prestaties te meten, blijven we verbeteren.”05-10-2016 | Energiebesparing door eerste slimme warmtenet voor gebouwen

Optimalisatie zelfs mogelijk zonder ingrijpende aanpassingen

Kennisinstellingen TU Delft en Deltares hebben samen met Deerns, Kuijpers, Priva en Van Beek de handen ineen geslagen om het eerste slimme warmtenet voor gebouwen in Nederland te realiseren, op de campus van de TU Delft. Slimme warmtenetten helpen om CO2-uitstoot te verminderen en de benodigde energietransitie te verwezenlijken. Op 30 september jl. sloten de betrokken partijen de onderzoeksfase van het project af. De eerste resultaten zijn veelbelovend en geven vertrouwen in de haalbaarheid. Ze geven bovendien aan dat een substantiële energiebesparing al met relatief weinig ingrijpende inspanningen mogelijk is.

Tijdens deze eerste onderzoeksfase is het gedrag van het huidige warmtenet van de TU Delft door middel van simulatiemodellen is in kaart gebracht evenals de eigenschappen van de gebouwen op de campus. Dit vormt de basis om vraag en aanbod van warmte beter op elkaar af te stemmen en het warmtenet efficiënter in te regelen op basis van realtimedata zoals het weer en de warmte die in de gebouwen wordt geproduceerd. De simulaties laten duidelijk zien dat het mogelijk is om met een lagere temperatuur warm water door de leidingen te vervoeren en toch te zorgen voor een aangename temperatuur in de gebouwen. Dit is belangrijk om in de toekomst aan te kunnen sluiten op duurzame bronnen.

De onderzoeksresultaten van Deerns en Deltares laten zien dat, zonder grootschalige gebouwaanpassingen, de inzet van de gasketels met 20% verlaagd kan worden. Deze besparing wordt hoofdzakelijk gerealiseerd door de temperatuur in het warmtenet zo laag mogelijk en dynamisch in te stellen op basis van actuele weersvoorspellingen. Priva en Kuijpers hebben deze nieuwe regeling in een deel van het warmtenet succesvol getest. Van Beek maakt vervolgens door monitoring de werkelijke energieprestaties van het warmtenet inzichtelijk.

“Voor Nederland is het inzetten van intelligente warmtenetten een noodzakelijke stap in de energietransitie, omdat warmte 40% van onze primaire energie verbruikt” vertelt Ivo Pothof, water- en energie-expert bij Deltares. “De TU Delft campus is een mooie demonstratieplek hiervoor waar alle kennis samen komt.” Naast de campus van de TU Delft zijn er meerdere locaties in Nederland waar vergelijkbare warmtenetten op deze manier slimmer en efficiënter kunnen omgaan met energie.

De campus van de TU Delft fungeert als ‘living lab’, waarbij wordt geëxperimenteerd met innovatieve inzichten en methodes in een bestaande omgeving. Op het warmtenet van de TU Delft zijn 23 gebouwen aangesloten. De huidige beschikbare warmtebronnen zijn WKK-installaties en gasketels. Sander Snelleman, teamleider Energie bij de TU Delft: “Voor de TU Delft is het erg interessant dat we door middel van de simulaties precies kunnen zien waar in ons warmtenetwerk knelpunten zitten die we moeten aanpakken. De eerste simulaties zijn veelbelovend. Ze laten ons in ieder geval zien dat er met beperkte aanpassingen een primaire energiebesparing van 10 tot 15 procent mogelijk is. Dat sluit aan bij de ambitie van de TU Delft om in 2020 een kwart van de dan bestaande energievraag zelf duurzaam op te wekken dan wel in te kopen, 40% energie te besparen en de CO2-uitstoot met de helft terug te brengen. De eventuele inzet van duurzame bronnen kan ons verder op weg helpen naar een CO2-neutrale campus.”

Bekijk hier een animatie over de transitie van het warmtenet van de TU Delft.


01-09-2016 | Museum Voorlinden opent voor het eerst zijn deuren

Een gebouw om kunst te tonen, niet om gebouw te zijn

Op 10 september aanstaande opent Koning Willem-Alexander, na een bouwperiode van drie jaar, het nieuwe Museum Voorlinden in zijn woonplaats. Het museum nam zelf de rol van bouwmanager op zich en betrok bij elke discipline de beste partners. Technisch dienstverlener Kuijpers heeft op uitzonderlijk hoog niveau de technische installaties en gebouwautomatisering gerealiseerd, om de Voorlinden collectie in de gewenste omgevingscondities te preserveren en gelijktijdig het publiek comfortabel te laten genieten in het museum. Kuijpers draagt met de oplevering van het museum bij aan het in stand houden van een unieke museumcollectie.

De Voorlinden Collectie is de collectie van kunstverzamelaar Joop van Caldenborgh (oprichter van chemiebedrijf Caldic). Het nieuwe museum is gerealiseerd op zijn initiatief. Een op het oog eenvoudig en ingetogen gebouw. Maar schijn bedriegt.

Een gebouw om kunst te tonen, niet om gebouw te zijn 
Het gebouw is gevuld met ingenieuze ideeën en techniek. Neem alleen al het licht: de tentoonstellingsruimtes worden overdag vooral verlicht door daglicht. Het licht schijnt omhoog tegen het zonnedak, weerkaatst via het glas en velum (een soort doek) terug in de zalen als daglicht, zonder dat bezoekers zien waar het vandaan komt. Aan het plafond van de ruim vijf meter hoge zalen hangt een velum waar het zonlicht doorheen valt. 1,80 meter boven het veiligheidsglas zweeft een voetbalveldgroot aluminium zonnedak voorzien van 115.000 schuin afgesneden buisjes. Zo valt het noorderlicht rechtstreeks naar binnen en wordt het zuiderlicht weerkaatst. “Dan krijg je overdag een mooi gecombineerd licht”, stelt Van Caldenborgh alsof het de normaalste zaak van de wereld is. ’s Avonds maakt het museum gebruik van LED-verlichting, aan de buitenkant bevestigd op de stalen ribben van het glas. Van Caldenborgh : “De regeling van klimaat en licht in een museum luistert uitermate nauw en is een zeer complex en omvangrijk werk. Helemaal hier, waar het gebouw echt gemaakt is om kunst te tonen en niet om gebouw te zijn.” 

In het ontwerp is zeer bewust gekozen om het museum nagenoeg volledig te onder kelderen, om vanuit hier alle installaties naar de museale ruimten aan te leggen. Bijvoorbeeld  de luchtbehandelingskasten, luchtkanalen, hemelwaterafvoeren, CV-installatie, kabelwegen en elektrotechnische installaties. Via het vloergootsysteem en de wanden zijn alle luchtkanalen en aansluitpunten vanuit de kruipruimte naar de juiste posities in het museum gebracht. Door het vertalen van het belang van esthetiek naar een goed werkende technische oplossing heeft Kuijpers invulling gegeven aan het ideaalbeeld van Van Caldenborgh: geen knopjes, meters en buizen in het zicht.

Installaties vanuit de diepte
Kuijpers realiseerde op circa 150 meter buiten het museum een losstaand energiegebouw waar de energieopwekking plaatsvindt. Het energiegebouw en het museum zijn door middel van een ondergronds leidingtracé met elkaar verbonden. Michel Beekwilder (regiodirecteur Kuijpers): “We hebben complexe en mooie techniek gerealiseerd die het gebouw met licht en lucht tot leven wekt, waardoor de kunst nog meer tot zijn recht komt. We zijn trots op de samenwerking en op het resultaat: Nederland is een fantastisch nieuw museum rijker.

Het publiek kan vanaf zondag 11 september in het museum terecht. Wim Pijbes, oud-directeur van het Rijksmuseum, is de nieuwe directeur van het museum. 


26-08-2016 | Philips en Kuijpers brengen slimme technologie dichtbij 

Werkomgeving steeds meer verbonden

Het tijdperk van the internet of things – waarin veel van onze apparaten online gekoppeld zijn, biedt enorme kansen. Toch zetten nog weinig organisaties slimme technologie in. Philips Lighting en Kuijpers slaan de handen ineen om klanten van de voordelen te overtuigen. Lees hier het interview met Kevin Raaijmakers en Martin Staal.


14-07-2016| Kuijpers-projectleider pakt energievraagstukken aan bij Bavaria 

"Met één persoon eigenlijk heel Kuijpers in huis" 

Bij Bavaria werkt Kuijpers-projectleider Christian Heidt fulltime mee aan verduurzaming. Zijn frisse blik en de toegang tot alle Kuijpers-kennis is voor de bierbrouwer uit Lieshout van grote toegevoegde waarde. Lees meer over deze bijzondere detachering waarin kennis centraal staat.30-06-2016 | a.s.r meest duurzaam gerenoveerde kantoorgebouw van Nederland

Hoofdkantoor verzekeraar a.s.r. officieel geopend 

Kuijpers voerde met Ballast Nedam de 36 maanden durende renovatie uit aan het kantoor van verzekeraar a.s.r. in Utrecht. Het gerenoveerde kantoorgebouw werd eind 2015 opgeleverd en kreeg op woensdag 29 juni het predicaat “Meest duurzaam gerenoveerde kantoor van Nederland”, na de opening door minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem.

Het kantoor van verzekeraar a.s.r. is na een renovatie van  36 maanden eind 2015 opgeleverd. De transformatie naar een van de meest duurzame kantoren in Nederland was hiermee een feit. De renovatie, uitgevoerd door bouwer Ballast Nedam en technisch dienstverlener Kuijpers, was een complex en integraal project, met name omdat het pand werd gerenoveerd terwijl grote delen ervan in gebruik bleven. Het kantoor van a.s.r. is met 85.000 m² één van de grootste kantoorgebouwen in Nederland.  Het hernieuwde kantoor telt 2.800 werkplekken voor 4.000 fte’s.

a.s.r. had de ambitie om het verouderde kantoorgebouw uit 1974 zo te renoveren dat aan de hoogste eisen op het gebied van duurzaamheid voldaan zou worden. Dat is gelukt, aldus Fiona van ’t Hullenaar (directeur Business Support a.s.r.): “Het meest trots ben ik op de energiebesparing die we bereikt hebben. We gebruiken nu 56% minder energie dan in het oude pand. We zijn van energielabel G naar energielabel A++ gegaan.”

Kuijpers verving alle technische installaties door moderne, energiezuinige apparatuur zoals een warmte-koudeopslaginstallatie, een duurzame energievoorziening met elektrotechnische- en zwakstroominstallaties en klimaatplafonds met sprinklerinstallaties. 

Tijdens de officiële opening door minister Jeroen Dijsselbloem op woensdag 29 juni werd bekend dat a.s.r een deel van de besparingen in Utrechtse scholen wil stoppen, die goede plannen hebben om hun duurzaamheid te vergroten. Ook ontving a.s.r de titel “Meest duurzaam gerenoveerde kantoorpand van Nederland”, uitgereikt door BREEAM-NL. 


23-06-2016 | Kuijpers realiseert landelijke dekking door openen van vestigingen in Echt en Groningen

Nieuwe vestigingsleiders aan het woord in de rubriek "Echte mensen" in relatiemagazine Verder

In oktober en november 2015 opende Kuijpers twee nieuwe vestigingen: één in Groningen en één in Echt. Het zijn vestigingen die verankerd zijn in de regio: medewerkers spreken de taal en kennen de cultuur. ‘Iets bekends heeft iets vertrouwds’ en dat is belangrijk, vertellen vestigingsleiders Arnald Epping (Groningen) en Patrick Henraath (Echt) in de rubriek Echte Mensen. Zij hebben de taak om Kuijpers in hun regio op de kaart te zetten. Iets extra’s toevoegen is waar de heren naar streven. Dat zit hem onder meer in duurzame, slimme oplossingen. Bedrijven staan daar steeds meer voor open, merken ze. “Die zeggen vaker dan ooit: ‘Laat maar eens wat zien’.”  Lees verder


09-05-2016 | Cees Vos nieuwe directeur Kuijpers Centrale Projecten

Cees Vos is per 2 mei 2016 in dienst bij Kuijpers, als directeur van Kuijpers Centrale Projecten. Hij is zowel commercieel als operationeel verantwoordelijk voor de grote en complexe projecten.

Achtergrond
Cees Vos is 42 jaar en heeft meer dan 15 jaar ervaring in de installatiebranche. Hij vervulde zowel commerciële als projectmanagementfuncties bij diverse technisch dienstverleners als Kropman en BAM Techniek. Na zijn functie als commercieel directeur bij Heijmans start hij nu bij familiebedrijf Kuijpers. Cees hoopt hier een nieuwe uitdaging te vinden: “Kuijpers wil de klanttevredenheid en medewerkerstevredenheid vergroten. Dat klinkt goed, maar het moet wel meetbaar zijn. Hier ligt mijn uitdaging: we doen het nu zoals we het nu doen, morgen doen we het beter.”

Mede door zijn kennis en ervaring is Cees zeer goed op de hoogte van wat er speelt in markten waarin Kuijpers actief is: bijvoorbeeld de markt van gezondheidszorg, datacenters en hightech. Daarom heeft het familiebedrijf er alle vertrouwen in dat Cees bijdraagt aan de verdere ontwikkeling die Kuijpers doormaakt. 


04-05-2016 | Gasunie en Kuijpers tekenen meerjarige overeenkomst voor onderhoud installaties

N.V. Nederlandse Gasunie en technisch dienstverlener Kuijpers tekenden onlangs een meerjarige overeenkomst voor het beheer en onderhoud van de gebouwgebonden verwarmings-, ventilatie-  en koelingsinstallaties van Gasunie. De overeenkomst heeft een minimale duur van 5 jaar, omvat naast het hoofdkantoor in Groningen landelijk ruim 300 gebouwen en start per 1 mei 2016. 

Gasunie - verantwoordelijk voor het transport van gas in Nederland en Noord-Duitsland – streeft naar een veilige en goed verzorgde omgeving voor haar bezoekers en medewerkers. Daarnaast wil Gasunie het beheer en onderhoud van HVAC-installaties in de komende jaren naar een hoger kwaliteitsniveau tillen. 
“Gasunie wil de komende jaren meer nadruk leggen op doelmatig en effectief beheer van haar HVAC assets. Vanuit een Europese aanbesteding is Kuijpers naar voren gekomen als dienstverlener die het best in staat moet worden geacht hierin maximale toegevoegde waarde te leveren. Aan Kuijpers de schone taak dit de komende jaren waar te gaan maken” aldus Roelf Kloppenborg, Purchaser Contracting bij Gasunie.

Gasunie heeft mede op basis van het plan van aanpak voor Kuijpers gekozen. Er is een uitstekende match tussen de wensen van Gasunie en het voorstel van Kuijpers waarbij de technisch dienstverlener een onderhoudsorganisatie inricht rondom de klant die volledig is afgestemd op de onderhoudsvraag. Door kwalitatief goed onderhoud kan Kuijpers met een proactief team storingen gericht voorkomen, doen zich geen ongewenste situaties voor en is de veiligheid van de HVAC-installaties optimaal. 


25-03-2016 | Kuijpers levert indrukwekkende bijdrage aan Museum Prinsenhof 

Museum moet optimaal beveiligd en geschikt zijn voor tonen topstuk van Vermeer

Dit voorjaar is er een bijzondere expositie in Museum Prinsenhof Delft. Het schilderij “Het straatje” van Johannes Vermeer wordt door het Rijksmuseum uitgeleend aan Museum Prinsenhof. Vermeer woonde en werkte zijn hele leven in Delft. De titel van de expositie is dan ook Vermeer Komt Thuis. Om zo’n topstuk te kunnen huisvesten, moet het museum optimaal geschikt en beveiligd zijn. Typisch een klus voor Kuijpers.

Toen besloten werd dat er een topstuk van schilder Johannes Vermeer voor een expositie naar  Museum Prinsenhof kwam, was dit uiteraard eerst nog strikt geheim. De gemeente Delft ging, als eigenaar van het museum, op zoek naar een installateur die wilde optreden als partner in de veiligheid van het museum, in aanloop naar deze bijzondere expositie. Bijzonder aan deze zoektocht was dat het museum de algemene vraag stelde: “hoe maken jullie onze locatie veilig en geschikt voor het tonen van topstukken?”. Kuijpers  scoorde de klus. Er was geen tijd te verliezen.

Het bouwteam (Kuijpers samen met Den Hoed Aannemers, Deerns en Van Hoogevest Architecten BV) ging direct aan de slag, zodat we geen vertraging zouden oplopen. In de vier maanden bouwtijd is het museum slechts vijf weken dicht geweest.

Vele disciplines van Kuijpers kwamen samen in deze opdracht: Beveiliging en zowel E- als W-installaties. Beveiligingstechnisch gezien hebben we vernieuwend vakwerk geleverd. De bestaande beveiligingssystemen zijn geïntegreerd in een nieuw security managementsysteem. Daarnaast zijn de bestaande beveiligingssystemen uitgebreid en vervangen waar nodig. 

Een vergelijkbaar project duurt normaalgesproken ongeveer een jaar. Door slim samen te werken heeft het bouwteam het museum in vier maanden geoptimaliseerd voor de komst van “Het straatje”. Dat was ook een vereiste, want de tentoonstelling is vanaf vandaag, 25 maart, geopend. Meer weten over het museum en de expositie?

De expositie

Het museum


11-03-2016 | Aukje en Wim Kuypers in het Eindhovens Dagblad

Onder de titel bloedverwanten publiceert het Eindhovens Dagblad een serie over familiebedrijven in Zuidoost-Brabant. Vandaag hebben we de eer om de serie te openen met een mooi achtergrondinterview met Aukje en Wim Kuypers over Kuijpers en de familie. Aukje Kuypers is de vierde generatie van de familie die actief is als directielid. Best bijzonder, wist je dat minder dan 5% van de familiebedrijven de vierde generatie haalt? Samen met haar broer Bas, verantwoordelijk voor strategie en innovatie, heeft zij enkele jaren geleden het stokje overgenomen van vader Wim Kuypers. Hij is nog steeds betrokken bij het bedrijf als commissaris.

Kuijpers is al 95 jaar geworteld in de maatschappij. Betrokken en gericht op de toekomst. Van generatie op generatie zijn de waarden van het bedrijf doorgegeven. We zijn een onafhankelijk en financieel sterk familiebedrijf. Daardoor zijn we in staat snel en slagvaardig te handelen en onze strategie tot uitvoering te brengen. Wij blijven werken aan groei en het verstevigen van onze marktpositie. Om er ook te zijn voor de generaties na ons.

Benieuwd naar het artikel van Peter Scholtes? Lees het hier.


12-02-2016 | Fase 1 bij Tandheelkunde goed op stoom 

De Bouwcombinatie Tandheelkunde (Trebbe, Van Wijnen en Kuijpers) begon in april 2015 met de voorbereidingen (de zogeheten “fase 0”) van de renovatie van het Nijmeegse faculteitsgebouw Tandheelkunde, met onderwijs en behandelfuncties. Om de bouw en de gebruiker de gehele bouwperiode gescheiden te houden, moest er een verhuizing plaatsvinden. Sommige afdelingen zijn tijdelijk ondergebracht in andere gebouwen, de onderwijszalen en poli’s zijn intern verhuisd. Wat eerst zes verdiepingen besloeg, is nu ondergebracht op drie verdiepingen. Daarnaast is de hoofdentree verplaatst. Na een uitgebreide en goede voorbereiding door de bouwcombinatie is de daadwerkelijke verhuizing in slechts een weekend gebeurd. De medewerkers lieten vrijdags hun werkplek achter en begonnen maandag op de nieuwe, tijdelijke werkplek.

Toen bouw en gebruiker gescheiden waren, kon gestart worden met “fase 1”. Fase 1 omvat de renovatie tot en met de derde verdieping en de volledige buitengevel. We startten met de sloop van de binnenkant van de verdiepingen en asbestsanering. De installaties zijn de eerste maanden in stand gehouden. Tegelijkertijd werd wel begonnen aan de bouw van de nieuwe technische ruimte, op het dak van gebouw. Kuijpers verzorgde o.a. de luchtbehandeling en de cv-installaties. Toen de technische ruimte afgelopen december klaar was, kon de omschakeling plaatsvinden, die nodig was om verder te gaan in het bouwproces van fase 1: sloop van de oude technische ruimte.

De omschakeling is succesvol en voorspoedig verlopen. Projectmanager Stefan Theelen: “Dankzij ieders inzet, de uitstekende voorbereiding en de samenwerking in de bouwcombinatie, met onderaannemers en met de klant, hebben we een uitstekende prestatie neergezet. Dat geeft energie.”

De totale energievoorziening wordt in januari en februari vervangen, vervolgens sluiten we hier de nieuwe installaties op aan. Want zodra de ruimtes voorzien gaan worden van wanden, plafonds en bijvoorbeeld verlichting, hebben we stroom nodig!

In de zomer van 2016 worden de begane grond tot en met de derde verdieping opgeleverd, waarin  alle behandelfuncties gehuisvest zijn. In de zomer van 2017 worden de bovenste drie verdiepingen met vooral kantoor- en onderwijsfuncties opgeleverd.


05-02-2016 | Nieuwbouw faculteit Technische Natuurwetenschappen opgeleverd aan TU Delft

Sinds gisteren is de TU Delft een nieuw faculteitsgebouw rijker, namelijk dat van Technische Natuurwetenschappen. Bouwcombinatie Hurks-Kuijpers/ULC en Waldner (labinrichting) sloot met de oplevering aan de Technische Universiteit een bouwfase af van iets meer dan anderhalf jaar. De realisatie van de nieuwbouw is een belangrijke stap in de vastgoedstrategie van de TU Delft.

Innovatief onderzoek

Het gebouw voldoet aan hoge bouwkundige en installatietechnische eisen voor innovatief onderzoek en hoogwaardig onderwijs. Het is gebouwd op een trillingsarme fundering en staat in een speciaal daarvoor aangelegde parkomgeving. Toekomstige gebruikers hebben straks de beschikking over laboratoria die aan alle hoogwaardige eisen voldoen zoals een hoge variabele ventilatievoud bij een uitermate stabiele temperatuur voor de proefnemingen. Er komen onder meer fermentatielabs, chemische labs, fysische labs en practicumruimten met veel zuurkasten. 

Het gebouw, dat is ontworpen door Ector Hoogstad Architecten, is van binnen buitengewoon ruim opgezet, onder meer met een groot atrium. Het 30.000 m2 tellende gebouw integreert onderzoek en onderwijs.


18-01-2016 | Anja Stokkers (TU Delft): "Samen bereiken we de hoogste kwaliteit in techniek"

De TU Delft behoort tot de wereldtop. Om dat zo te houden, stelt ze zware eisen aan haar vastgoed. De bouwprojecten die de universiteit ontplooit, drijven dan ook op ‘samenwerking’. “We begeleiden de invulling en realisatie van onze gebouwen zoveel mogelijk met de technische kennis die we zelf in huis hebben”, zegt Anja Stokkers, directeur Facilitair Management & Vastgoed van de TU Delft. “Maar we leren dankzij de innige samenwerking met onder meer Kuijpers steeds weer bij. Dat leidt tot de hoogste kwaliteit in techniek.” En dat is precies wat de TU Delft voor ogen heeft om haar naam in de wereld hoog te houden. Lees verder


16-12-2015 | Mensenwerk cruciale succesfactor in samenwerking met Da Vinci College

Het Da Vinci College in Dordrecht had te maken met een klimaatprobleem. Kuijpers dacht mee over een oplossing en zorgt nu voor een gezond klimaat en optimaal comfort voor alle medewerkers en leerlingen. Lees hier waarom ‘mensenwerk’ volgens facilitair manager Patrick Dingenouts de cruciale succesfactor is.


02-12-2015 | Echte mensen. 

Bij Kuijpers werken echte mensen aan echte oplossingen. Regelmatig stellen we een van deze echte mensen aan u voor! 

Kuijpers Ecopartners exploiteert energiecentrales, monitort installaties en levert duurzaam advies en ontwerp. Als projectmanager duurzame energie voelt Martijn van Helmond zich hier als een vis in het water. Volgens hem zou duurzaamheid ons allemaal moeten aanspreken. “Dat is geen zweverige toekomstvisie, maar gezond boerenverstand!"


18-11-2015 | Samenwerking overstijgt techniek

De partijen die hij in de arm neemt, ziet hij het liefst als een tikkeltje ‘positief eigenwijs’, nauw betrokken bij project en klant en communicatief zeer vaardig. Deze kenmerken liggen niet voor het oprapen, maar Technisch Manager Jeroen Rutsen van Syntrus Achmea Real Estate & Finance, ziet dit profiel tot zijn tevredenheid wel terug in de samenwerking met Kuijpers. Lees meer over deze samenwerking


12-11-2015 | Nieuwe Reinier de Graaf Gasthuis officieel geopend

Bouwcombinatie Hurks-Kuijpers levert topresultaat door expertise en samenwerking

Eind februari 2015 leverde Bouwcombinatie Hurks-Kuijpers het nieuwe Reinier de Graaf Gasthuis in Delft op. Na een periode van inrichting en inhuizen van de (medische) apparatuur vond op 12 november de officiële opening plaats van een van de modernste ziekenhuizen van Nederland. Slechts 28 maanden na het slaan van de eerste paal, rondde de bouwcombinatie dit bijzondere project af, tot grote tevredenheid van de opdrachtgever. Cees van der Zande (projectdirecteur nieuwbouw Reinier de Graaf): “Dit prachtige gebouw is het resultaat van goede samenwerking. Complimenten aan de bouwcombinatie. Wat een prestatie om zo’n groot project binnen de geplande 30 maanden op te leveren!”

Het nieuwe medisch centrum van ruim 56.500m2 bestaat uit zes bouwlagen die horizontaal verbonden zijn door een centrale as. Het ziekenhuis is een van de meest duurzame ziekenhuizen in Nederland, gemeten aan de hand van de criteria die MVO Nederland hanteert. Het Reinier de Graaf Gasthuis zet in op energiebesparing, duurzame energie en intelligente energiesystemen. De nieuwbouw van het ziekenhuis sluit naadloos aan op de ambitie van Kuijpers, om in 2018 alleen nog energieneutrale en gezonde installaties te realiseren.

Warmte-koudeopslag en watermist
Het ziekenhuis heeft een uniek dubbellaags warmte-koudeopslagsysteem met per boorgat twee separate bronnen. Daarnaast wordt het afvalwater via een Pharmafilter hergebruikt. Hierdoor neemt de hoeveelheid ziekenhuisafval af en vermindert het aantal vuiltransporten, evenals de CO2-uitstoot. Ook heeft het ziekenhuis een watermistinstallatie, die veel minder water gebruikt dan een conventionele sprinklerinstallatie. Dat betekent ook dat er bij een calamiteit weinig waterschade is en daarom is dit een uiterst geschikt systeem voor bijvoorbeeld patiëntenkamers, techniekruimten en andere bouwdelen van een ziekenhuis.

Ontwerp ten dienste van de zorg
De inrichting en vormgeving van het ziekenhuis zorgen ervoor dat de patiënten en bezoekers gemakkelijk hun weg vinden en de zorg efficiënt verleend wordt. EGM Architecten tekende voor het ontwerp van het esculaap-vormige gebouw en vormde samen met Deerns en Corsmit het ontwerpconsortium.

Specialist in de zorgsector
Hurks en Kuijpers hebben samen ruime ervaring in de zorgsector. Zo is de bouwcombinatie verantwoordelijk voor de nieuwbouw van ziekenhuis Bernhoven in Uden en werkten ze tevens samen aan de nieuwbouw van het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht.04-11-2015 | Nominatie FD Gazellen Award 

Met trots kunnen we melden dat Kuijpers Maintenance dit jaar opnieuw is genomineerd voor de FD Gazellen Award, regio Midden Nederland. 17 november wordt bekend gemaakt of we ook genomineerd worden voor de landelijke award. Deze 'gouden' award wordt jaarlijks uitgereikt door het Financieel Dagblad aan de snelst groeiende ondernemingen van Nederland. Alle bedrijven die over de boekjaren 2012, 2013 en 2014 een onafgebroken groei van tenminste 20% lieten zien, mogen zich FD Gazelle noemen. Meer informatie over deze awards? http://fd.nl/eve…/view/gazellen/2701/fd-gazellen-awards-2015


02-11-2015 | FC Groningen verbindt nieuwe groenpartner Kuijpers aan zich

Kuijpers is de nieuwe groenpartner van FC Groningen en treedt daarmee toe tot de Energy Valley Topclub. Kuijpers gaat zich in deze rol, vanuit de nieuwe vestiging in Groningen, tevens bezighouden met technisch onderhoud in Euroborg. “Wij zijn zeer verheugd dat wij als groenpartner zijn toegetreden tot de Energy Valley Topclub. Dit sluit perfect aan bij onze ambitie.”, aldus voorzitter van het directieteam Aukje Kuypers.

Met de Energy Valley Topclub hebben de deelnemende organisaties een manier gevonden om groene energie te promoten bij het brede publiek, de jeugd te enthousiasmeren voor duurzaamheid en techniek én een ontmoetingscentrum te zijn voor de energiesector. Met kennisinstellingen, Groninger topsportverenigingen, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties bundelt Energy Valley Topclub onder de noemer ‘Samen duurzaam aan de top’ de krachten. Het onderwijs en de sport worden benut om de energieboodschap breeduit over te dragen en daarbij een groot publiek te bereiken.

De Energy Valley Topclub bestaat uit groenpartners en groenleden. De gemeente en provincie Groningen zijn supporters van de Topclub. Naast Kuijpers behoren ook BAM, Gasunie en Essent tot de groenpartners. Zij bundelen hun krachten als groenpartner van FC Groningen (voetbal), Donar (basketbal), Abiant/Lycurgus (volleybal) en Nic./Alfa-college (korfbal).


29-09-2015 | Kuijpers realiseert uniek biosafety-laboratorium voor Erasmus MC

Universitair medisch centrum neemt nieuwe BSL3+ laboratorium in gebruik

Technisch dienstverlener Kuijpers leverde eerder deze week het gloednieuwe, hoogste-standaard, biosafety-onderzoekslaboratorium voor het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam op. Onder hoofdaannemerschap van Kuijpers droeg Cleanroom Combination Group zorg voor de bouwkundige activiteiten. Kuijpers werkte drie jaar lang intensief samen met het projectteam van Erasmus MC, met adviseurs en leveranciers om dit bijzonder complexe en unieke project op het hoogst mogelijke kwaliteitsniveau te realiseren. Aan de bouw van het laboratorium ging voor Erasmus MC een voorbereidingsperiode van 7 jaar vooraf. Claus en Kaan Architecten en Deerns tekende voor het ontwerp, de realisatie is na een aanbestedingstraject gegund aan Kuijpers. Het unieke laboratorium omvat 4.400 m2 vloeroppervlak, verdeeld over drie verdiepingen en is gevuld met state-of-the-art technologie. Het laboratorium is uniek in Europa.

Infectieziekten zijn serieuze bedreigingen voor de volksgezondheid. Om deze effectief te bestrijden is goed onderzoek naar de aard van gevaarlijke virussen essentieel. Dat gebeurt in het nieuwe Biosafety-laboratorium (BSL) in het Erasmus MC. Volgens Ernst Kuipers, voorzitter van de Raad van Bestuur, en Menno Riemersma, directeur bouw van het Erasmus MC, is de faciliteit een unicum in Nederland: “Wereldwijd zijn er nog geen honderd van dit type laboratoria en in ons land zijn we op dit moment zelfs het enige BSL 3-laboratorium van deze omvang. We werken als verificatielab ook nauw samen met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.”

Technisch hoogstandje

De complexiteit in het ontwerp, de vele randvoorwaarden, de hoge kwaliteitseisen bij de realisatie en het werken in een beperkte ruimte op 100 meter hoogte maakten de bouw van het laboratorium voor Kuijpers tot een echt hoogstandje. “Bij het Erasmus MC draait het echt om high-containment, oftewel isolatie op het allerhoogste niveau”, stelt Aukje Kuypers, voorzitter van de directie van Kuijpers. “Alles wat in en uit die ruimtes gaat – van mensen en goederen tot lucht – moet geïsoleerd worden van de buitenwereld. Wij hebben daarom onze systemen continu heel zorgvuldig getest en ervoor gezorgd dat deze voldoen aan alle gestelde eisen.”

Kritisch meedenken

Kuijpers bleef gedurende het hele proces kritisch meedenken. “Je kunt niet anders als je een BSL-faciliteit als deze bouwt”, geeft projectmanager Paul Joosten aan. “Wat aan tafel is bedacht, voldoet in de praktijk niet altijd aan de norm.” Om met alternatieve oplossingen te komen die wel aan de norm voldeden, richtte Kuijpers in zijn vestiging in Den Bosch en bij Cleanroom Combination Group in Bergeijk een aantal proefopstellingen in om kritische zaken vooraf te testen. Op basis van de resultaten werd het ontwerp in overleg met het Erasmus MC geoptimaliseerd. Volgens Paul Joosten draait het bij het zoeken naar de juiste oplossing om vertrouwen. “Als iets niet werkt, moet je geen lapmiddel zoeken, maar fris kijken wat integraal de beste oplossing is. Alleen als je die ruimte krijgt en er serieus mee aan de slag gaat, kun je een project als dit succesvol opleveren.”

Kennis en energie

Nu het laboratorium is opgeleverd, start het Erasmus MC met een eigen validatieprogramma van zes tot negen maanden en daarna wordt het officieel in gebruik genomen. “Ik ben er trots op dat we een heel geavanceerd laboratorium hebben gebouwd waarbij de veiligheid voor de omgeving is gewaarborgd”, vertelt Menno Riemersma. “En waarin ook de interne veiligheid voor onze mensen maximaal is. Dat klinkt heel logisch, maar inmiddels hebben we wel van de experts vernomen dat de extra veiligheidsmaatregelen van onze faciliteit zeer vergaand zijn doorgevoerd.”

Aukje Kuypers ziet het werk bij het Erasmus MC als een mooie referentie voor Kuijpers. “Dit is technisch gezien het meest complexe laboratorium van Nederland. De realisatie vroeg enorm veel op het gebied van integraal samenwerken en technologische kennisbundeling. Alle partijen hebben hier heel veel in geïnvesteerd en tegelijkertijd leverde het ook ontzettend veel nieuwe kennis en energie op. Integraal samenwerken is de toekomst en ik ben ervan overtuigd dat deze door Kuijpers opgedane kennis en ervaring voor elk nieuw te realiseren laboratorium meerwaarde oplevert voor opdrachtgever en gebruiker”.

Foto's: Cleanroom Combination Group 


24-09-2015 | Kuijpers en Avans+ ontwikkelen unieke BIM opleiding

Eerste studenten succesvol afgestudeerd

24 september 2015 – De ontwikkelingen op het gebied van Bouw Informatie Model (BIM) in de branche gaan snel en klantvraagstukken worden steeds complexer. Om de markt optimaal te bedienen en bij te dragen aan de ontwikkeling van kennis, hebben technisch dienstverlener Kuijpers en opleidingsinstituut Avans+ gezamenlijk de opleiding BIM engineer ontwikkeld. Het is de eerste postbacheloropleiding op het gebied van BIM in Europa. Kuijpers en Avans+ hebben de opleiding samen succesvol vormgegeven mét resultaat. De eerste diploma-uitreiking heeft op woensdag 23 september jl. plaatsgevonden.

Steeds meer opdrachtgevers zien de voordelen die BIM biedt en het aantal BIM-projecten neemt toe. Deze ontwikkeling stelt hoge eisen aan de ontwerpers, de engineers en de modelleurs. Vanuit dat oogpunt hebben Avans+ en Kuijpers de handen ineen geslagen en de opleiding tot BIM engineer ontwikkeld. “We vinden BIM een belangrijke ontwikkeling. Daarom vonden we het nodig om het kennisniveau van onze medewerkers af te stemmen op wat onze klanten in het kader van BIM van ons verwachten”, aldus directievoorzitter Aukje Kuypers.

Opleiding BIM engineer
De intensieve opleiding tot BIM engineer duurt een studiejaar. De opleiding is met name bestemd voor engineers en ontwerpers, maar ook voor de gebruikers van het gebouw die het model voor de exploitatiefase gaan gebruiken. Leo Labega, opleidingsmanager bij Avans+: “De stakeholders van een project leren in de opleiding om het model te engineeren volgens de BIM workflow met het oog op de gehele levenscyclus van het object. Dus van pril idee tot en met de sloop van het gebouw. Het onderwerp BIM is omvangrijk en complex, waardoor het niet zomaar even in de praktijk te leren valt. Het grootste struikelblok om te gaan BIM-en is het gebrek aan kennis. Deze opleiding biedt hiervoor dé oplossing.”

BIM-gedachtengoed
Alexander Hoos, informatiemanager bij Kuijpers: “De markt vraagt om kundige BIM engineers. Er waren beknopte cursussen, maar een allesomvattende opleiding die het totale BIM-gedachtengoed, inclusief de hoognodige sociale, emotionele en intellectuele vaardigheden, in zich had was er niet. En juist dat is zo belangrijk. BIM vraagt om een totaal andere instelling: om communicatie, pro-activiteit en integraal samenwerken.”

Open innovatie
Inmiddels krijgt de opleiding internationale aandacht en zijn er gesprekken met universiteiten en mbo’s om hun opleidingen op de onze te laten aansluiten. Kuijpers laat hiermee zien over de grenzen van het eigen bedrijf te willen innoveren. Het feit dat de opleiding nu ook open is voor externen is met enthousiasme ontvangen. Binnenkort gaat het nieuwe studiejaar van start, waarbij een keuze kan worden gemaakt uit drie verschillende locaties in Nederland. De inschrijvingen hiervoor zijn op dit moment in volle gang.

Onze visie is dat we als branche een gezamenlijk belang hebben om de kwaliteit hoog te houden. Een ontwikkeling zoals BIM helpt daar aan mee, de enige logische stap om verder te komen is transparant zijn en kennis delen.


02-09-2015 | Minister Bussemaker opent uniek duurzaamheidsproject aan de Amstel 

Tussen Kunst en Kas: Hermitage Amsterdam en Hortus Botanicus aangesloten op één warmte-koudebron 

Op 2 september 2015 heeft minister Bussemaker in een werkbezoek aan de Hermitage Amsterdam en de Hortus Botanicus in Amsterdam de eerste beschikking in de Pilot Duurzaamheid Rijksmonumenten overhandigd voor het project Tussen Kunst en Kas. Energie delen aan de Amstel. Met dit vooruitstrevende en kostenbesparende project zullen de twee instellingen het komende jaar door 425 meter lange buizen duurzaam met elkaar worden verbonden. Zo kan de geaccumuleerde bronwarmte van museum Hermitage Amsterdam gebruikt worden voor de verwarming van de planten in de monumentale Palmenkas in de Hortus Botanicus en levert de Hortus gekoeld water terug aan de Hermitage voor de koeling van de kunst. Het project is door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen benoemd tot voorbeeldproject in het kader van de nieuwe Beleidsnota Duurzaamheid Rijksmonumenten. Vanochtend werd het project gepresenteerd aan de minister en door de betrokkenen nader toegelicht tijdens een wandeling van het ketelhuis onder de Hermitage Amsterdam naar de kassen van de Hortus. 

Samenwerking

Aanleiding voor de samenwerking tussen de instellingen was de zoektocht van de Hermitage naar een oplossing voor het warmte-overschot in haar warmte-koudeopslag (wko)-bron. Bij de bouw van de Hermitage is in 2009 door technisch dienstverlener Kuijpers een wko-installatie aangelegd voor de verwarming en koeling van de expositiezalen. In het dagelijks gebruik bleek meer koeling dan verwarming nodig. Om het structurele warmteoverschot nuttig te gebruiken ging de Hermitage, samen met Kuijpers, op zoek naar mogelijke partners. De oplossing bleek op iets meer dan vierhonderd meter afstand te liggen: de kassen van de Hortus hebben forse warmtebehoefte voor hun (sub)tropische planten. Omdat de Hortus net op het punt stond zijn twintig jaar oude gasketels te vervangen kwam het telefoontje van de Hermitage precies op het juiste moment. 

Bijzonder en innovatief

Beide betrokken organisaties zijn bereid geweest om ‘over hun muren’ heen te kijken en zijn zodoende gekomen tot deze innovatieve oplossing. Het project omvat de toepassing van reeds in de praktijk bewezen technieken. Wat het bijzonder maakt is de relatief grote afstand die moet worden overbrugd tussen de Hortus en de wko-bronnen van De Hermitage. Daarnaast is de regeltechniek voor de bijzondere klimaatspecificaties van zowel de Hortus-flora als de Hermitage-kunst zeer complex. De ontwikkeling van een gezamenlijke, duurzame energiecentrale voor verwarming van de kassen en tegelijkertijd koeling van de expositiezalen wijkt af van de bekende energiebesparende maatregelen bij Rijksmonumenten. Niet de bouwkundige schil wordt aangepakt – isolatie – maar de op fossiele energie gebaseerde verwarmings- (en koel)systemen worden vervangen door gebruik te maken van natuurlijke warmte en kou uit de bodem. In de monumentale bouwstructuur van de Hermitage hoeven daardoor geen wijzigingen plaats te vinden en de aanpassingen in de kassen van de Hortus zijn relatief beperkt. Beide partijen verwachten in het derde kwartaal van 2016 gebruik te kunnen maken van de gemeenschappelijke, duurzame energiebron. 


Voor de realisatie van het project is sinds ruim een jaar een bouwteam van deskundigen samengesteld dat bestaat uit: 

· Infinitus Energy Solutions, projectleiding en advisering namens de opdrachtgevers 

· Posad Architecten, ontwerp van een nieuwe technische ruimte 

· Kuijpers, ontwerp en realisatie van de opwekinstallaties 

· LekHabo Groep (installatietechniek), ontwerp en realisatie van de kasverwarming 

· Bouwbedrijf van der Spek, realisatie van de nieuwe technische ruimte 

· BCO buro voor constructieve oplossingen, constructieve adviezen 

· C&R Hospitality Services, calculaties en directievoering tijdens de realisatie 

· Waternet, ontwerp van de wko-koppeling 

· Alliander Duurzame Gebiedsontwikkeling, ontwerp en realisatie van de wko-koppeling 

Foto's: Evert Elzinga 


13-08-2015 | Kuijpers toont interesse in specifieke onderdelen Imtech

Technisch dienstverlener Kuijpers uit Helmond heeft zich bij de bewindvoerders van Imtech gemeld als geïnteresseerde voor mogelijke overname van specifieke activiteiten in Gebouwen en Industrie in Nederland. Service, Beheer en Exploitatie sluiten goed aan bij het huidige dienstenpakket van Kuijpers. Evenals specialistische onderdelen, zoals sprinklerinstallaties, elektronische beveiliging, gebouwautomatisering en procesautomatisering.  

Kuijpers betreurt de gang van zaken bij Imtech voor haar medewerkers en klanten. Het blijft onrustig in de bouw- en installatiebranche. En het is betreurenswaardig dat een gerespecteerde collega (technisch dienstverlener) de problemen vooralsnog niet te boven komt. Hoewel de economie aantrekt is herstel niet vanzelfsprekend. De capaciteit gedreven branche is en blijft onderhavig aan een risico- en prijserosie die ten koste gaat van kwaliteit, service en ontwikkeling. 

Kuijpers heeft haar interesse getoond, omdat de continuïteit van de bedrijfsvoering van haar klanten gewaarborgd moet blijven. “Deze klanten en ook de Imtech mensen moeten morgen verder” zegt Aukje Kuypers, voorzitter van het directieteam. "Wij staan klaar als het nodig is om de risico's voor hún bedrijfsvoering te beperken." 

Kuijpers biedt klanten en medewerkers deze zekerheid, dat doet zij al meer dan 90 jaar. Kuijpers is met name actief in de gezondheidszorg, cultuur, onderwijs & onderzoek en Food, Farma en High Technology sectoren. Zo realiseert zij onder andere het nieuwe Reinier de Graaff Gasthuis te Delft, een hoogwaardig laboratorium voor Technische Natuurwetenschappen voor de TU Delft, een zeer specifiek Biosafety Laboratorium voor het Erasmus Medisch Centrum te Rotterdam, de renovatie van het Tandheelkundegebouw op de Nijmeegse campus en tevens verzorgt zij het beheer, onderhoud en exploitatie van de Energiecentrale van het Catherina Ziekenhuis te Eindhoven, het onderhoud van de technische installaties van het Rijksmuseum, het van Gogh museum, de Hermitage, Pathé Bioscopen, Universiteit Leiden, het Albert Schweitzer Ziekenhuis en vele andere aansprekende klanten.

Kuijpers houdt haar koers vast en laat zich niet verleiden tot onverantwoorde inschrijvingen. “Als familiebedrijf denken wij in generaties, dus heeft het geen nut om risicovolle trajecten in te gaan voor de korte termijn bezetting", sluit Kuypers af.


15-07-2015 | Vervanging energiecentrale ziekenhuis is enorme operatie

Bij het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven werken de echte mensen van Kuijpers nauw samen met het ziekenhuis. Het afgelopen half jaar is de energiecentrale geheel gerenoveerd. Tijdens de revitalisering van de energievoorziening was het ziekenhuis volledig operationeel. Als het ware een openhartoperatie terwijl de patiënt nog bij kennis was. Kuijpers zorgde samen met de mensen van het Catharina Ziekenhuis voor een echte, toekomstbestendige en energiezuinige oplossing. Bovendien is Kuijpers de komende 15 jaar verantwoordelijk voor het beheer en de exploitatie van de energiecentrale Lees hier het artikel.


3-7-2015 | Contract renovatie Tandheelkunde ondertekend

Op vrijdag 3 juli 2015 is het contract ondertekend voor het uitvoeren van de grootschalige renovatie van het Tandheelkundegebouw, aan de Philips van Leydenlaan op de Nijmeegse campus. Collegevoorzitter Gerard Meijer heeft namens de Radboud Universiteit, als eigenaar van het gebouw, de contractstukken ondertekend. Namens de Bouwcombinatie Tandheelkunde, die bestaat uit Kuijpers, Trebbe en Van Wijnen, ondertekenden de heren Swinkels, Klein Lebbink en Hillen.

Bouwcombinatie Tandheelkunde gaat het gebouw uit 1970 transformeren in een hedendaags, modern en duurzaam gebouw. De keuze voor de Bouwcombinatie Tandheelkunde is gemaakt door middel van een door het Universitair Vastgoed Bedrijf gehouden Europese Aanbesteding en op basis van  prijs, plan van aanpak en kwaliteit. 

Het ontwerp van de renovatie is afkomstig van Inbo. De Bouwcombinatie is verantwoordelijk voor het technisch ontwerp en de realisatie. Bijzondere aandacht is er voor een duurzame exploitatie van het gebouw en de installaties. Het gebouw wordt tot op het betoncasco gestript, waarna het wordt voorzien van nieuwe gevels, een nieuw atrium en nieuwe installaties.

In eerste instantie was er sprake van nieuwbouw voor Tandheelkunde maar uiteindelijk is besloten om het gebouw te renoveren. Dat besluit heeft te maken met de kwaliteit van het gebouw en de functionaliteit ervan voor Tandheelkunde. Nicolai Giling, bedrijfsleider Tandheelkunde: ‘Met deze renovatie bouwen we verder aan een toppositie in onderwijs, onderzoek en zorg.’

De Bouwcombinatie Tandheelkunde heeft de afgelopen maanden het Technisch Ontwerp gemaakt en staat in de startblokken voor de uitvoering. In de zomervakantie van 2015 wordt daadwerkelijk gestart met de renovatiewerkzaamheden. De bouw vindt plaats in twee fasen, waarbij in elke fase een deel van het gebouw in gebruik blijft. In de zomer van 2016 worden de begane grond tot en met de derde verdieping opgeleverd, waarin  alle behandelfuncties gehuisvest zijn. In de zomer van 2017 worden de bovenste drie verdiepingen met vooral kantoor- en onderwijsfuncties opgeleverd.
12-06-2015 | Project a.s.r. wint Nederlandse Bouwpluim 2015

Op vrijdag 12 juni zijn de winnaars van de Nederlandse Bouwpluim 2015 bekendgemaakt. In de sfeervolle ambiance van Kasteel de Haar is de top van de bouwsector samen gekomen om de samenwerkingssuccessen in de bouw te vieren. De winnende en genomineerde projecten en talenten zijn een voorbeeld voor anderen en laten zien dat er een kanteling gaande is in de wijze waarop opdrachtgevers en –nemers met elkaar samenwerken. “In veel gevallen levert dit mooie resultaten op, waar niet alleen de bouwsector profijt van heeft, maar vooral ook de burger als eindgebruiker”, aldus juryvoorzitter mr. drs. L.C. Brinkman.

In de categorie Burger- en Utiliteitsbouw heeft de renovatie van het a.s.r. hoofdkantoor de prijs in de wacht gesleept. Het project is een samenwerking tussen a.s.r. en bouwcombinatie Archimedes (Ballast Nedam en Kuijpers Installaties). Door gelijk met elkaar om tafel te gaan als er problemen dreigen te ontstaan, zorgen opdrachtgever en opdrachtnemer samen voor een succesvolle renovatie. Het inschakelen van pre-mediators en een effectief communicatieapparaat spelen daarin een belangrijke rol. Naast de renovatie van het a.s.r. hoofdkantoor waren Nieuwbouw Erasmus Medisch Centrum te Rotterdam en Waterfront Harderwijk ook genomineerd.

Volgens bestuurssecretaris ir. I.J. de Boer zit de winst met name in het voortraject van een bouwproject: “Opdrachtgevers moeten in deze fase meer openstaan voor ideeën vanuit marktpartijen vanwege hun enorme deskundigheid. Als de ketenpartners samen tot nieuwe inzichten komen, kan dit leiden tot meer kwaliteit voor ons geld.” Volgens Maxime Verhagen, voorzitter Bouwend Nederland, zijn we al goed op weg: “We zijn beter gaan samenwerken en innoveren en hebben meer oog voor beleving van de klant en bewoner.” En dat laten de winnaars van de Nederlandse Bouwpluim 2015 zien.


29-05-2015| Kuijpers voldoet aan nieuwe CCV schema's

Kuijpers is door de Certificatie Instelling voor Beveiliging & Veiligheid (CIBV) gecertificeerd voor levering en onderhoud van sprinklersystemen conform VBB2012 2.0. Deze certificatieschema’s worden beheerd door het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) en zijn de nieuwste schema’s waarop sprinklerinstallateurs kunnen worden gecertificeerd. Een vervolg op de huidige en aflopende certificering. Harold Wijbrandts, vestigingsleider van Kuijpers Beveiligingssystemen: “Ik ben trots op deze certificering, omdat onze klanten altijd mogen en moeten kunnen vertrouwen op Kuijpers en met name op het gebied van Brandbeveiliging.

Sprinklerinstallaties beschermen direct de veiligheid van onder andere personen en goederen en moeten altijd betrouwbaar en bedrijfszeker zijn. Kuijpers biedt zijn klanten de garantie dat de door hen geïnstalleerde en onderhouden sprinklersystemen voldoen aan alle vastgestelde, wettelijke, uitgangspunten. Volledig gecertificeerd en afgestemd op de organisatie van de klant. Zo realiseerde Kuijpers bij het Elkerliek Ziekenhuis in Helmond een totaal nieuwe sprinklerinstallatie met ruim 3000 sprinklerkoppen terwijl het ziekenhuis volledig in bedrijf was. Bij KWR Watercycle Research Institute in Nieuwegein hebben we, passend bij de eisen van de duurzame nieuwbouw, een volledige sprinklerinstallatie met 1176 koppen gerealiseerd.

nieuwbouw KWR, Nieuwegein

Certificering CCV

Het CCV, de netwerkorganisatie die veiligheidsprofessionals ondersteunt bij het veilig en leefbaar maken van Nederland, ontwikkelde nieuwe CCV-certificatieschema’s. De nieuwe schema’s voldoen aan de gestelde eisen in het Gebruiksbesluit en Bouwbesluit en moeten leiden tot een betere toepassing van de schema’s en daarmee een hogere brandveiligheid. Daarom zijn in de nieuwe CCV-regeling zwaardere kwaliteits- en controle-eisen opgenomen. Gedurende de audit en kwaliteitscontrole op de projectlocaties zijn Kuijpers’ werkprocedures, kwaliteitscontroles, installatiewerkzaamheden en de vakbekwaamheid van de specialisten als goed beoordeeld. Kuijpers continueert zo de professionele levering en het betrouwbare onderhoud van sprinklersystemen.


23-05-2015 | Jaarverslag 2014
Kuijpers investeert toekomstgericht

Kuijpers heeft in 2014 een recordomzet van 168 miljoen euro en een licht positief resultaat gerealiseerd. Met een solvabiliteit van ruim 38% en een gezonde werkvoorraad ziet het bedrijf 2015 met vertrouwen tegemoet. Hoewel het rendement achterbleef bij de hoge omzet, blijft het van oorsprong Helmondse familiebedrijf bewust en onverminderd investeren in medewerkers en klanten. Met name als het gaat om investeringen in innovatie en kennis maar ook op het vlak van lange termijn klantrelaties, ontwikkeling en opleiding. Dit blijkt uit het vandaag verschenen jaarverslag van de onderneming.

“We kijken met een dubbel gevoel terug op afgelopen jaar” aldus Aukje Kuypers, voorzitter van het directieteam. “Een jaar met een hoge omzet en een matig rendement. Een jaar waarin zeer uitdagende projecten – zoals het state-of-the-art Biocontainment laboratorium Erasmus MC, het Reinier de Graaf Gasthuis, bloedvoorziening Sanquin, het duurzame gebouw van KWR Watercycle Research Institute en de Faculteit Technische Natuurwetenschappen van de TU Delft – de organisatie zowel technisch als organisatorisch met succes op de proef gesteld hebben”. “Wij zien dat focus op vaste klanten tot nieuwe opdrachten en continuïteit leidt. De organisatie heeft een duidelijke groei doorgemaakt in klantgerelateerde projecten, service en onderhoud”. Volgens Kuijpers heeft de combinatie van spraakmakende projecten en vaste klanten geresulteerd in een verdere verstevigde positie. Tegelijkertijd krijgt de organisatie aanmerkelijk meer verantwoordelijkheden van haar klanten dan voorheen.

Organisatie- en personeelsontwikkeling

Eind 2014 waren er, net als in 2013, ruim 850 mensen in dienst van Kuijpers. Wel heeft er een verschuiving plaatsgevonden van veelal uitvoerende medewerkers naar meer kennismedewerkers in gespecialiseerde functies. Evenals voorgaande jaren heeft Kuijpers op gebied van kwaliteit veel geïnvesteerd in zijn mensen. Er zijn 885 opleidingen gevolgd ter waarde van 2% van de loonsom. Naast de reguliere cursussen op gebied van veiligheid en technische verdieping is er veel nadruk gelegd op klantgerichtheid en managementvaardigheden. Zo is Kuijpers gestart met een eigen opleiding ‘Kuijpers Operationeel Management’ en continueert zij met succes de opleidingen ‘Technicus als Ambassadeur’ voor technische vakspecialisten en ‘Klantgericht Ondernemen’ voor haar projectleiders en management. Verder heeft het bedrijf een unieke stap gezet door in samenwerking met Avans+ als eerste in Nederland een post-hbo-opleiding tot BIM-engineer te ontwikkelen.

Investering in innovatie en kennis

De toenemende vraag naar specialistische kennis en ervaring in veeleisende omgevingen, zoals in de gezondheidszorg, hightechindustrie en onderzoekslaboratoria, biedt kansen. Kuijpers heeft dan ook ingezet op verdere groei van zijn technologische slagkracht. De onderneming heeft onder meer aanzienlijke investeringen gedaan in het operationaliseren van BIM, in de concentratie van kennis over gebouwautomatisering in een kenniscentrum en in de ontwikkeling en toepassing van aantoonbaar installeren (commissioning). Verder heeft Kuijpers zich sterk ontwikkeld op het gebied van prestatiegericht beheer en onderhoud en prestatiegerichte exploitatie. Een mooi voorbeeld is de revitalisering en exploitatie van de energiecentrales van VieCuri Medisch Centrum en het Catharina Ziekenhuis.

Vooruitzichten

Kuijpers voorziet een stabiele omzet voor 2015 van ca. 160 miljoen euro en voldoende kansen voor 2016 en 2017. Dit in lijn met de economische ontwikkeling in de door haar gekozen markten (Gezondheidszorg, Onderwijs & Onderzoek, Food, Farma & Hightech en Cultuur). Daarnaast ziet de organisatie het verleggen van verantwoordelijkheden naar technische dienstverleners als een mogelijkheid om toegevoegde waarde te bieden in een capaciteit gedreven markt. Een markt waar kennis, integrale ketensamenwerking en procesverbetering zich sterk ontwikkelt. Parallel hieraan is een hoge mate van klantgerichtheid, snelheid en flexibiliteit essentieel bij service en onderhoud bij vaste klanten. Kuijpers ziet in deze ontwikkelingen, met zorgvuldig gekozen partners, kansen om verder te optimaliseren en haar positie in de markt te verstevigen. Met focus op het beheersen van risico’s en behoud van lange termijn relaties, verwacht Kuijpers ook dit jaar de gevraagde kwaliteit te kunnen leveren en te kunnen blijven investeren in de toekomst.

Energieneutraal in 2018

In 2015 werkt Kuijpers behalve aan zijn winstgevendheid verder aan de ambitie om in 2018 alleen nog energieneutrale en gezonde installaties te realiseren. In 2014 bestond 20% van de omzet reeds uit duurzame en gezonde oplossingen.

Het jaarverslag 2014 van Kuijpers is uitgebreid te lezen op 2014.kuijpersjaarverslag.nl

Aukje Kuypers | voorzitter directietteam


13-04-2015 | Vanboxtel benut de kracht van een bouwteam

Vanboxtel ontwikkelt en implementeert sinds 1989 automatiseringsoplossingen die organisaties efficiënter en effectiever maken. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een Warehouse Management Systeem, track&trace systemen en boordcomputers. Vlakbij de bestaande drie gebouwen in Boekel heeft Vanboxtel een nieuwbouw pand van ruim 3600 vierkante meter gerealiseerd. Kuijpers is in het hele traject betrokken geweest: advies, ontwerp en uitvoering. De nieuwbouw moest, net als Vanboxtel zelf, duurzaam en innovatief zijn.

Meer weten over dit project? Lees hier het artikel uit ons magazine Verder.


26-03-2015 | WVS-groep en Kuijpers: jarenlange samenwerking met resultaat!

Kuijpers is voor vele klanten al jarenlang een betrouwbare partner. Bijvoorbeeld ook voor de WVS-groep in Roosendaal. We zijn daar een stabiele factor: vaste onderhoudsmensen komen daar al jaren over de vloer. En dat is Jos Koopman (algemeen directeur WVS-groep) veel waard. Lees hier het artikel over deze klant in ons magazine Verder.


17-03-2015 | Paul Joosten te gast bij REEF-deelt kennis

REEF uit Eindhoven is een projectspecialist die kennis deelt. Enkele malen per jaar organiseert REEF daarom bijeenkomsten onder het motto ‘REEF-deelt-kennis’.

Op 17 maart vond zo’n bijeenkomst plaats op de High Tech campus in Eindhoven, met als thema ISO55001 en cleanroomtechniek. Paul Joosten was als deskundige te gast.

Onze PP4C-partner Brecon deelde, in de persoon van Geerd Jansen, kennis en ervaring op het gebied van de invoering van de ISO 55001-norm. Deze norm vraagt veel inspanning van organisaties. Ook Luc de Laat van CMS Asset Management kwam over dit thema aan het woord. Luc wist in heldere taal de genodigden uiteen te zetten wat het “nieuwe” Asset Management conform ISO 55001 inhoudt. Voor velen was het werkelijk een échte kennismaking met het certificeerbare zorgsysteem, waar van verwacht wordt dat vele serviceproviders in de toekomst hiermee zullen worden geconfronteerd.

Onze collega Paul Joosten gaf vervolgens een algemene inleiding over cleanroomtechnologie en de actuele ontwikkelingen binnen deze marktsector. Een uiteenzetting over onze ervaring met luchtbehandeling middels gemodificeerde computairs maakte duidelijk dat creativiteit kan leiden tot vereenvoudigde techniek en zodoende duidelijke kostenreductie!  

De kennisbijeenkomst was drukbezocht.  Dat maakt duidelijk dat er een grote behoefte is aan informatie over beide thema’s en dat onze specialistische kennis ons maakt tot een onmisbare partner in de cleanroomtechnologie.


02-03-2015 | Succesvolle bijdrage Helmond Stagestad

Kuijpers deed op 27 januari mee met Helmond Stagestad. Twee groepen scholieren kwamen die dag op bezoek voor een kijkje achter de schermen bij Kuijpers. De Rabobank is een van de initiatiefnemers en schonk er uitgebreid aandacht aan in het ledenmagazine dat deze week verscheen. Bekijk het hier!


26-02-2015 | State-of-the-art onderzoeksfaciliteit voor TU Delft

Kuijpers en ULC hebben de krachten gebundeld in installatiecombinatie TNW-Zuid. Samen met Bouwbedrijf Hurks en laboratoriuminrichter Waldner Benelux werken we aan het nieuwe gebouw voor de faculteit Technische Natuurwetenschappen van de TU Delft. Deze nieuwbouw is uniek in de wereld; het voldoet straks aan de allerhoogste eisen op het gebied van trillingen, temperatuurstabiliteit en ventilatie. Lees hier het artikel over dit project uit ons magazine Verder. 


25-02-2015 | BOA naar een nieuw pand, Kuijpers verzorgt cleanrooms van totaal 500m2

Opdrachtgever BOA Nederland, onderdeel van de wereldwijd actieve BOA Group, is gespecialiseerd in de productie  en assemblage van flexibele metalen slangen onder cleanroom condities. Hun bestaande locatie in Tilburg werd te klein en een verhuizing naar een moderner en groter pand elders in Tilburg was noodzakelijk. Eind november 2014 kreg Kuijpers via het PP4C1 netwerk de opdracht voor de bouw van een nieuwe 200 m2 grote cleanroom, ISO 14644 klasse 6 en 7 , alsmede de bouw van 300 m2 cleanroom ruimte, vooralsnog ongekwalificeerd, hierop aansluitend.

Dankzij een uitstekende voorbereiding en de optimale samenwerking tussen de diverse PP4C - partners, was het mogelijk het gehele installatieproces in een zeer korte periode af te wikkelen. Nog net voor kerst voorzag Bolidt de vloeren van Epoxy giet- en coatingsystemen. 5 januari werd vervolgens gestart met het bouwkundig deel in combinatie met de aanleg van de benodigde kanalen en verdere infrastructuur. Het Brecon Semiconductor wand- en plafondsysteem was de basis en Kuijpers Controlled Environments nam de verantwoording voor de installatie van de luchtbehandeling met koeling, verwarming en bevochtiging. Om te voldoen aan de duurzaamheidsambities van BOA is specifiek voor deze klant een enthalpieregeling ontwikkeld. Dit laatste installatiedeel draagt zorg voor een optimaal energetisch concept. Het gehele bouwproces verliep zonder problemen en zeer harmonieus tussen alle betrokken partijen.

Op 18 februari was PP4C-partner WERO Dienstverlening klaar met de reiniging van het geheel waarop CMI uit Eindhoven direct hierop aansluitend de kwalificatietesten konden uitvoeren. De verschillende cleanroom-ruimten werden conform het Programma van Eisen succesvol gevalideerd.

1PP4C (Professional Partners for Cleanrooms) is een strategische alliantie tussen een aantal professionele bedrijven op de (internationale) cleanroom markt. PP4C is ontstaan vanuit de gedachte dat het voor opdrachtgevers van essentieel belang is te kunnen rekenen op betrouwbare partners in het gehele cleanroom bouwproces, van ontwerp tot en met realisatie.


12-2-2015 | Tandheelkunde Nijmegen bouwt koppositie verder uit met renovatie

Combinatie Trebbe, Van Wijnen en Kuijpers aan de slag met transformatie

De renovatie van het gebouw van de opleiding Tandheelkunde, onderdeel van de Faculteit der Medische Wetenschappen, van de Radboud Universiteit en het Radboudumc is definitief gegund aan Trebbe, Van Wijnen en Kuijpers. Samen vormen de drie bedrijven de combinatie die het gebouw uit 1970 met een vloeroppervlakte van 22.500 m² naar een hedendaags, modern en duurzaam gebouw gaat transformeren.

Het gebouw van de faculteit Tandheelkunde is verouderd en voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd. Met de renovatie van het gebouw bouwt Tandheelkunde verder aan een koppositie op het gebied van onderwijs, onderzoek en Patiëntenzorg). Het nieuwe gebouw levert, met modernere faciliteiten, meer comfort en een beter binnenklimaat, een belangrijke verbetering op voor de gebruikers van het complex.

Modern en toekomstbestendig

Architect Inbo en de ingenieursbureaus Deerns en Croes tekenden eerder het ontwerp waarbij energiebesparing, comfortverhoging en een eigentijdse uitstraling centraal stonden. De combinatie is verantwoordelijk voor het technisch ontwerp en de realisatie. Bijzondere aandacht gaat uit naar een duurzame exploitatie van het gebouw en de installaties. Het gebouw wordt tot op het betoncasco gesloopt, waarna het wordt voorzien van nieuwe gevels, een nieuw atrium en een volledig afbouwpakket inclusief nieuwe installaties.

De keuze voor Trebbe, Van Wijnen en Kuijpers is gemaakt op basis van de meest economische aanbieding, waarbij het plan van aanpak, de kwaliteit en de prijs zijn beoordeeld. De aanneemsom voor de combinatie bedraagt circa 30 miljoen euro. De bouw vindt plaats in twee fasen, waarbij in elke fase een deel van het gebouw in gebruik blijft. De eerste fase betreft de renovatie van de begane grond, eerste, tweede en derde verdieping en het compleet vervangen van de gevel. In de tweede fase worden de vierde, vijfde en zesde verdieping aangepakt. De renovatiewerkzaamheden starten in het voorjaar van 2015 en zijn naar verwachting medio 2017 afgerond. Tijdens de renovatie gaat het primaire proces gewoon door en wordt overlast tot een minimum beperkt.23-12-2014 | Ballast Nedam en Kuijpers bouwen Sportcampus Zuiderpark

Ballast Nedam en Kuijpers hebben van de gemeente Den Haag en De Haagse Hogeschool de definitieve gunning ontvangen voor de nieuwbouw van de Sportcampus Zuiderpark. Het contract is gegund op basis van de economisch meest voordelige inschrijving (EMVI) en de totale waarde van het contract bedraagt circa € 47 miljoen.

De Sportcampus Zuiderpark is een initiatief van de gemeente Den Haag en De Haagse Hogeschool om op de plaats van het oude ADO-stadion in het stadsdeel Escamp een unieke locatie te vestigen voor sport, onderwijs en bewegen.

In aansluiting op de bestaande sportvoorzieningen in het Zuiderpark komt er een nieuw sportcomplex van ruim 30.000 m² bvo, dat voor het grootste deel bestaat uit gemeentelijke sporthallen, de nieuwe huisvesting van de opleidingen HALO en Sportmanagement van De Haagse Hogeschool en een dependance voor de sportopleidingen van het ROC Mondriaan. Het uitgangspunt van het nieuwe complex is om een CO2-neutraal gebouw te realiseren.

Het complex omvat onder meer een topsporthal met een tribunecapaciteit voor circa 3.500 toeschouwers, twee breedtesporthallen, een hal voor beachvolley en beachsoccer, een turnhal, een danszaal, een dojo voor oosterse vechtsporten, gymzalen, collegezalen en project- en onderzoekruimten met alle bijbehorende voorzieningen en faciliteiten. De bouw start in april 2015 en de Sportcampus Zuiderpark zal in augustus 2016 worden opgeleverd.

Ballast Nedam verzorgt het bouwkundige deel en Kuijpers is verantwoordelijk voor de installatietechnische werkzaamheden. Op dit moment werken de beide bedrijven samen aan de renovatie van het hoofdkantoor van a.s.r. en eerder hebben zij ook het nieuwe Stadshuis van Nieuwegein gerealiseerd.


16-12-2014 | Circa 1100 m2 aan cleanrooms binnen vijf maanden gerealiseerd voor Neways

Samen met Brecon en Leander heeft ons specialisme Controlled Environments 1100 m2 aan cleanrooms gerealiseerd bij opdrachtgever Neways. Een succesvolle samenwerking, met als resultaat een zeer tevreden klant!

Medio februari 2014 kreeg Brecon Cleanroom Systems voor het eerst contact met Neways Electronics International. Hoofdaannemer Leander Projecten vroeg Brecon om een ontwerp te maken voor de bouw van 1100 m2 cleanroom in het bestaande pand in Echt, zodat Neways aan de groeiende vraag van zijn klanten naar cleanproduction kan blijven voldoen. De nieuwe productiefaciliteit zou medio juli 2014 operationeel moeten zijn, de sloop van het bestaande interieur moest toen nog beginnen.

Verdeeld over twee verdiepingen lag er een opgave om in een korte bouwtijd acht ruimtes te creëren, variërend in ISO klasse 6, 7 en 8 volgens de NEN-EN-ISO 14644 norm. Het Brecon Semiconductor wand- en plafondsysteem was de basis. Voor deze ISO-klasse is door Kuijpers (PP4C1 partner van Brecon) specifiek een HVAC installatie ontworpen, met een capaciteit van 55.000 m3, die voldoet aan de uitgangspunten en daarnaast ook nog eens voor een maximale vrije hoogte in de cleanroom zorgt.

Brecon, Leander en Kuijpers gingen gezamenlijk de uitdaging aan om binnen vijf maanden de cleanroom te realiseren. Het specialisme Controlled Environments van Kuijpers weet door ervaring wat klanten in dit marktsegment vragen. Daarom kunnen zij snel schakelen en kwalitatief goede oplossingen aanbieden. Leander nam het volledig bouwkundig deel én de E- en W-installatie voor haar rekening en medio maart kon men starten met de werkzaamheden. Een periode van veel overleg, hard werken en van tijd tot tijd creatief denken brak aan! In augustus kon WERO (eveneens PP4C partner) de reiniging voor oplevering uitvoeren en volgde een succesvolle validatie.

Het resultaat mag er zijn! Alle betrokken partijen kijken terug op een succesvolle samenwerking. Het belangrijkste is echter het feit dat de medewerkers, werkzaam in de cleanroom, enthousiast zijn en de directie zeer tevreden is. Er is een professionele ruimte ontstaan met een zeer prettig klimaat dat voldoet aan de eisen die noodzakelijk zijn voor Neways om hun klanten te kunnen bedienen. De uitbreiding op de locatie in Echt zal de verdere groei van Neways mede mogelijk maken.


1) PP4C (Professional Partners for Cleanrooms) is een strategische alliantie tussen een aantal professionele bedrijven op de (internationale) cleanroom markt. PP4C is ontstaan vanuit de gedachte dat het voor opdrachtgevers van essentieel belang is te kunnen rekenen op betrouwbare partners in het gehele cleanroom bouwproces, van ontwerp tot en met realisatie. Meer informatie: www.pp4c.nl

5-12-2014 | Nieuwbouw kennis- en onderzoeksinstituut KWR gereed

Duurzaam gebouw zorgt voor flinke besparing op water en energie

Het nieuwe gebouw van KWR Watercycle Research Institute is officieel opgeleverd. De bouwcombinatie, bestaande uit Van Wijnen, Kuijpers, Alkondor en Mourik, heeft de sleutel formeel overgedragen aan Wim van Vierssen, voorzitter van de Opdrachtgeverscommissie. Maandag 5 januari starten de medewerkers van KWR in het nieuwe, uiterst duurzame gebouw, dat (in)gericht is op samenwerking, kennisdelen en innovatie.

KWR is een hoogwaardig kennis- en onderzoeksinstituut en creëert kennis die nodig is om te voorzien in twee belangrijke behoeftes: gezond, veilig drinkwater en een schoon milieu. Daarbij hoort een modern, multifunctioneel gebouw dat voldoet aan de laatste eisen op het gebied van duurzaamheid en landschappelijke inpassing. Begin 2012 leverde architect cepezed het definitieve ontwerp op voor het nieuwe gebouw, met op de eerste verdieping laboratoria voor chemisch en microbiologisch onderzoek en in het atrium en op de benedenverdieping werk- en vergadervoorzieningen.

Duurzaamheid

In de onderzoekvisie van KWR is duurzaamheid een van de leidende principes, dus ook in het nieuwe gebouw. Het energieverbruik is 60 procent minder dan in het oude pand, onder meer door het gebruik van een zonneboiler, LED-verlichting, zonnepanelen, energiezuinige apparatuur en een systeem voor warmte/koudeopslag (WKO). In het nieuwe gebouw wordt ook fors op water bespaard: door hergebruik van proceswater en waterbesparende toiletten is 25 procent minder water nodig en wordt 60 procent minder water op het riool geloosd. Ook bij de materiaalkeuze stond duurzaamheid voorop. Het gebouw bestaat bijvoorbeeld voor een groot deel uit glas. Op basis van de verschillende maatregelen heeft het Ministerie van Infrastructuur en Milieu een groenverklaring afgegeven aan KWR. Daarmee verklaart het ministerie dat de nieuwbouw van KWR bijdraagt aan de verduurzaming van de Nederlandse economie.

Na een selectieprocedure is de bouwcombinatie in mei 2013 met de realisatie gestart en is het pand nu, mede dankzij een lean-gestuurde projectaanpak, naar tevredenheid van de klant opgeleverd. In oktober 2013 boorde burgemeester Frans Backhuijs van Nieuwegein op het eigen terrein van KWR de eerste paal de grond in. Vanaf dat moment kon men het nieuwe gebouw met een staalconstructie, betonvloer en rondom gebouwhoge vliesgevels uit de grond zien oprijzen. De binnenruimte vormde daarbij een mooie uitdaging door de combinatie van bijzondere materialen, de gecompliceerde installaties en het hoge afwerkingsniveau. Hierbij valt vooral de indrukwekkende cascadetrap met de rvs watervallen aan weerzijden op. Vanaf 5 januari nemen de medewerkers van KWR hun intrek in het gebouw en wordt het bestaande kantoorgebouw gesloopt.

21-11-2014: Kuijpers wint FD Gazelle Award


Bjørn Gröninger heeft gisterenavond namens Kuijpers Maintenance een FD Gazelle Award in ontvangst genomen. Deze awards worden jaarlijks uitgereikt door het Financieele Dagblad,  aan de snelst groeiende bedrijven van Nederland. De ondernemingen die de award in ontvangst mogen nemen, hebben de afgelopen drie jaar een omzetgroei van tenminste 20% gehaald.
Kuijpers Maintenance heeft de afgelopen jaren een flinke groei doorgemaakt, met grote contracten bij interessante opdrachtgevers als het Van Gogh Museum, Rijksmuseum, Luchtverkeersleiding Nederland, Universiteit van Leiden en gemeente Roosendaal.

06-06-2014: Bouwteam tekent voor verbouwing Museum het Valkhof in Nijmegen 


Nijmegen, 6 juni 2014 – Gisteren heeft Museum Het Valkhof in Nijmegen als opdrachtgever de bouwteamovereenkomst getekend met GiesbersWijchen (ontwikkel-bouwpartner) en Kuijpers (technisch dienstverlener). UNStudio die het museumgebouw in het verleden ontworpen heeft, is wederom betrokken bij het nieuwe ontwerp. Daarnaast verzorgt Kleissen & Partners het proces- en projectmanagement en verzorgen ABT, DGMR, Stolwijk Security, Royal Haskoning DHV en K&R Consultants het overige advieswerk.  In het 1e kwartaal van 2015 zal er gestart worden met de verbouwing van het museumgebouw.

De belangrijkste aanpassingen zijn het creëren van meer oppervlakte voor tijdelijke tentoonstellingen, een ruimer entreegebied, een nieuwe trappenpartij en het verplaatsen van het Museumcafé naar de voorzijde van het museum. 

Echte duurzame oplossingen 
Een belangrijk uitgangspunt bij het verbouwen, is onder meer het creëren van een duurzaam gebouw. Zo wil het museum een beter energielabel behalen door: het verbeteren van de huidige installaties, het verlagen van het energieverbruik en het implementeren van duurzame oplossingen. Ook het beheer en het gebruik van het museum zal op een duurzamere wijze worden uitgevoerd. De ambitie van het museum is om hiermee het duurzaamheidscertificaat voor musea, het zogenaamde BREEAM NL In-Use Musea label, te behalen met een ‘very good’ oordeel. Kuijpers is verantwoordelijk voor de technische installaties. Om minimaal 60 punten BREAAM-NL te behalen past Kuijpers duurzame oplossingen toe, zoals PV-cellen en LED-verlichting, en wordt de installatie voorbereid op het BAOPT-systeem.   

Planning
De start van de verbouwing staat gepland vanaf begin 2015. De verbouwing gaat in fases van start, waarbij allereerst de benedenverdieping en daarna de begane grond en de 1e verdieping onder handen worden genomen. Bezoekers zijn van harte uitgenodigd om de verbouwing van dichtbij te bekijken. Het ziet er naar uit dat alleen tijdens de zomermaanden en vroege herfst van 2015 het museum geheel gesloten zal zijn.

V.l.n.r.: William Swinkels (directeur Kuijpers Centrale Projecten), Marijke Brouwer (directeur Museum Het Valkhof) en Harrie Heijmans (algemeen directeur GiesbersWijchen)

20-05-2014: Jack Stabel commercieel manager bij Kuijpers

Per 19 mei 2014 is Jack Stabel gestart in de functie van commercieel manager bij Kuijpers. In deze functie is hij verantwoordelijk voor alle commerciële activiteiten van de vestiging in Roosendaal. Zijn taak is gericht op het verstevigen van de relaties en het ontwikkelen van nieuwe klanten en diensten.

Jack Stabel is 47 jaar, heeft een technische en ICT-achtergrond, en is al meer dan 15 jaar werkzaam in de installatiebranche. Hij beschikt, zowel in de utiliteit als in de industrie, over ruime commerciële ervaring. 

Focus op de klant
Kuijpers ontwerpt, bouwt en onderhoudt technische installaties. “We zijn altijd op zoek naar ‘de vraag achter de vraag’, naar wat onze klanten verder brengt. Niet alleen luisteren is belangrijk voor ons en onze klanten, ook aanspreekbaarheid is een belangrijke waarde. We zijn altijd dichtbij, in de buurt van onze klanten. Zo kunnen onze klanten rekenen op de zekerheid en het vertrouwen van een lokale partner, maar tegelijkertijd profiteren van de slagkracht en andere voordelen van onze organisatie’, aldus Dé Mulder, vestigingsdirecteur van Kuijpers Installaties Roosendaal.

Dit is Kuijpers
Een professionele technisch dienstverlener met ruim 800 medewerkers en een omzet van 155 miljoen euro. Wat we doen is technische installaties ontwerpen, bouwen én onderhouden in gebouwen en industrie. Bij Kuijpers werken echte mensen en die komen met echte oplossingen. Bijvoorbeeld als het gaat om energiezuinigheid en veiligheid. We zijn een familiebedrijf en dragen bij aan een gezonde omgeving waarin het prettig werken, leren, leven en beleven is. We hebben graag een persoonlijke band met onze medewerkers en relaties. Samen ontwikkelen we ons, om zo het beste in elkaar naar boven te halen. Die betrokkenheid leidt tot resultaat.

Foto: Jack Stabel

02-05-2014: Kuijpers verstevigt marktpositie 


Helmond, 2 mei 2014 – Kuijpers heeft in 2013 in een krimpende markt een omzet van 155 miljoen euro en een positief resultaat van 0,4% (na belasting) gerealiseerd. Voor het derde jaar op rij wist de onderneming hiermee de omzet te evenaren. Dit blijkt uit het vandaag verschenen jaarverslag van Kuijpers. 

Kuijpers wist met name groei te realiseren in beheer en onderhoud, in kort lopende projecten en in het marktsegment industrie. Maar ook met investeringen in BIM (Building Information Modeling), energie, gebouwautomatisering en life cycle management verstevigde de onderneming zijn marktpositie. In 2011 en 2012 realiseerde het 4e generatiefamiliebedrijf een omzet van respectievelijk 158 en 156 miljoen. 

Solide basis 
Met de aanhoudende moeilijke marktomstandigheden in de utiliteitsbouw verwacht Kuijpers dat ook in 2014 marges onder druk blijven staan. Kansen voor de toekomst ziet de onderneming in het marktsegment industrie, in speciaal geconditioneerde ruimtes en in de toenemende vraag naar innovatieve contractvormen, zoals Design, Build en Maintain. Maar ook in het ontwikkelen en aanbieden van kennis en slimme technologische oplossingen, bijvoorbeeld op het gebied van energie en automatisering. Samen met vaste klanten en projecten als de nieuwbouw van het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft,  de uitbreiding van de melkcapaciteitsverwerker bij FrieslandCampina DMV in Veghel en de grootschalige renovatie van het kantorenpand van a.s.r. in Utrecht ligt er een solide basis. Kuijpers nam in 2013 de activiteiten van Harry Immens 9000 in de regio ’s-Hertogenbosch over en introduceerde een nieuw specialisme: Controlled Environments. Dit specialisme realiseert landelijk, in de marktsegmenten waarin Kuijpers actief is, gecontroleerde ruimtes op het hoogste niveau.

Kwaliteit op lange termijn 
In 2013 investeerde Kuijpers 2,5% van de loonsom in eigen medewerkers. “Dat is in lijn met de investeringen in de afgelopen jaren. En dat blijft ook zo”, zegt Aukje Kuypers, voorzitter van het directieteam. De onderneming gelooft in continuïteit en bouwt aan kwaliteit op lange termijn. Zo rondde Kuijpers in 2013 een uniek en op maat samengesteld Management Development programma af. Veertien deelnemers sloten dit programma met succes af. En een aantal daarvan vervullen inmiddels belangrijke managementfuncties in de onderneming. “We trainen ook onze projectleiders. Dat doen we in huis door een collega die gespecialiseerd trainer op het gebied van klantgerichtheid is. In mei start een trainer die datzelfde gaat doen op het gebied van projectmanagement. Op deze manier borgen we vaardigheden en competenties in onze organisatie”, aldus Kuypers. 

Energieneutraal in 2018
Als 4e generatie familiebedrijf is Kuijpers gericht op mensen. “Samen zetten we ons in voor het beste resultaat, voor zowel onze klanten als voor onszelf. Om dit resultaat steeds weer te verbeteren, hebben we in 2013 onze strategie aangescherpt. Hierin hebben we de ambitie uitgesproken om in 2018 alleen nog energieneutrale en gezonde installaties te realiseren. De gedachte achter deze ambitie is om met onze relaties in gesprek te gaan over het realiseren van hun duurzame ambities. Ook voor onze eigen organisatie hebben we voor 2018 doelen gesteld. Zo willen we de CO2-uitstoot per medewerker met 10% verlagen. Dat realiseren we onder andere door ons wagenpark verder te elektrificeren en energie in onze eigen bedrijfspanden duurzaam op te wekken”, sluit Kuypers af.

Klik hier om digitaal door het jaarverslag heen te bladeren!


24-04-2014: Nieuwbouw TU Delft voor Technische Natuurwetenschappen

De TU Delft start dit jaar met de bouw van een state-of-the-artgebouw voor de Faculteit Technische Natuurwetenschappen. Het onderzoek en onderwijs op het gebied van Scheikundige Technologie, Biotechnologie en BioNanoTechnologie krijgen er hightech laboratoria, onderwijs- en kantoorruimtes bij. Vandaag tekenden de TU Delft, bouwcombinatie Hurks-Kuijpers/ULC en Waldner (labinrichting) de benodigde contracten voor de realisatie van het nieuwe gebouw voor de faculteit TNW. Naar verwachting zal de eerste paal in juni 2014 de grond in gaan.  


Innovatief onderzoek
Aan het gebouw worden hoge bouwkundige en installatietechnische eisen gesteld voor innovatief onderzoek en hoogwaardig onderwijs. Het wordt gebouwd op een trillingsarme fundering, zodat bijvoorbeeld passerend verkeer de gevoelige proefopstellingen niet verstoort. Daarnaast kunnen de toekomstige gebruikers straks beschikken over een aantal labs met een zeer hoog ventilatievoud en zeer stabiele temperaturen. Er komen onder meer fermentatielabs, chemische labs, fysische labs en practicumruimten met veel zuurkasten. In het 30.000 m2 grote gebouw werken straks meer dan 600 medewerkers en 800 studenten. 

Nanobiologie is een heel jong onderzoeksveld. Pas sinds enkele jaren is het technisch mogelijk om onderzoek te doen op de schaal van één molecule. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar de interactie tussen eiwitten en DNA. De wetenschappers willen dit werk aanvullen met celbiologie, om de processen die ze waarnemen ook in levende cellen te kunnen volgen. De extreem trillingsarme laboratoria die in het nieuwe gebouw komen, zijn voor dat soort onderzoek heel geschikt.

Chemical Engineering doet onder meer onderzoek aan nieuwe nanomaterialen voor een nieuwe generatie goedkope en efficiënte zonnecellen. Zonnecellen absorberen licht en zetten dat om in elektriciteit. Het gaat deze onderzoekers om het optimaliseren van de stappen daartussen. Voor dat werk gebruiken ze bijvoorbeeld ultrasnelle laserspectroscopie. Die laseropstellingen staan straks ook in het nieuwe gebouw.

Een voorbeeld van onderzoek bij Biotechnologie is het gebruik van biologische systemen voor het zuiveren van drinkwater. Of afvalwater omzetten in bioplastic. Maar ook veel onderzoek richt zich op de biobased economy.

Vastgoedprogramma
"Met de nieuwbouw is een forse investering gemoeid, die de TU Delft dankzij het opgebouwde kapitaal van de afgelopen jaren nu kan aanwenden. Dit bijzondere nieuwbouwproject staat niet op zichzelf, maar is het begin van een grootschaliger vastgoedprogramma, waarbij de hele campus aangepast wordt aan het innovatieve onderzoek dat plaatsvindt bij de TU Delft”, aldus collegevoorzitter Dirk Jan van den Berg.

2016
In 2016 opent het nieuwe pand in het zuiden van de TU campus haar deuren voor medewerkers, studenten en bezoekers. Via de noord- of zuidentree komen zij binnen in het hart van het gebouw, de centrale hal waar iedereen elkaar ontmoet. Vanuit de centrale hal zijn alle verdiepingen in de linker- en rechtervleugel bereikbaar. Deze vleugels huisvesten laboratoria, onderwijs- en vergaderruimten, studioclassrooms en projectruimten. Een binnentuin en een daktuin op de eerste verdieping verbinden het gebouw met de buitenruimte.

Start bouw
De grond op de nieuwbouwlocatie wordt inmiddels bouwrijp gemaakt en in de omgeving zijn voorbereidingen voor de bouw getroffen. Na het definitief worden van de vergunning kan de bouwcombinatie Hurks-Kuijpers/ULC aan de slag. Hurks en Kuijpers hebben samen ruime ervaring op het gebied van ontwerpparticipatie, bouw en onderhoud van onderwijsgebouwen. Zo hebben ze de faculteit Bètawetenschappen van de Universiteit Utrecht opgeleverd. Beide partijen zijn dan ook verheugd deze expertise, samen met ULC, in te kunnen zetten voor de TU Delft.

Bekijk hieronder alvast een impressie:

14-3-2014: Eerste fase kantoor a.s.r. opgeleverd

Een licht en duurzaam tweede leven voor een groot kantoorgebouw

De eerste fase van de grootschalige renovatie van het kantoor van verzekeraar a.s.r. wordt op vrijdag 14 maart opgeleverd. Het Utrechtse kantoorgebouw, met 86.000 m2 één van de tien grootste van Nederland, wordt naar ontwerp van Team V Architectuur geheel gestript en verduurzaamd. Tijdens de renovatie, uitgevoerd door Ballast Nedam en Kuijpers, blijft het pand in gebruik.

Met deze eerste oplevering zijn het entreegebied en de westelijke kantoorvleugel voltooid. Daarmee beschikt de kantoorkolos uit 1974 over een aansprekend centraal ontmoetingsgebied en een grote diversiteit aan werk-, overleg- en vergaderplekken. Uit de bestaande kantoorvloeren is een vide gezaagd. Het extra invallende daglicht en het ruimtelijk contact tussen de verdiepingen dragen bij aan een open werkomgeving. Zo’n 1600 medewerkers van a.s.r. nemen hier binnenkort hun intrek.

Dubbele gevel met wintertuinen
De betonnen borstweringen in de bestaande gevel zijn verdwenen en hebben plaatst gemaakt voor een dubbele glazen gevel, die energie bespaart en veel meer daglicht het gebouw binnen laat. De gevel fungeert in de zomer als geventileerde spouw die opgewarmde lucht afvoert en in de winter als warmtebuffer om overmatig afkoelen te voorkomen. Door het buitenste blad van de dubbele gevel ruimer om het gebouw heen te leggen, ontstaan hoge atria en groene wintertuinen rond het entreegebied en aan de uiteinden van de kantoorvleugels.

50% minder energieverbruik
Ballast Nedam verzorgt het bouwkundige deel. Kuijpers realiseert in het kantoor onder andere een duurzame energievoorziening met elektrotechnische- en zwakstroominstallaties en klimaatplafonds met sprinklerinstallaties. Het energieverbruik wordt mede hierdoor met meer dan 50% teruggebracht, waardoor een energielabel A wordt behaald. a.s.r. stelt hoge eisen aan de duurzaamheid van het gebouw, dat reeds een BREEAM-NL Excellent ontwerpcertificaat heeft ontvangen.

Renoveren met de winkel open
Ondertussen gaan de renovatiewerkzaamheden van dit complexe en integrale renovatieproject ononderbroken door. In oktober van dit jaar neemt a.s.r. het ondergrondse vergadercentrum in gebruik. De tweede kantoorvleugel wordt begin 2015 opgeleverd en de derde vleugel in december 2015. Het hernieuwde kantoor telt na renovatie 2.800 werkplekken die gebruikt kunnen worden volgens het principe van het Nieuwe Werken.Projectinformatie
Opdrachtgever:
 ASR Nederland NV
Locatie: Archimedeslaan 10, Utrecht
Programma: Renovatie van kantoorgebouw en de bouw van een nieuw ondergronds vergadercentrum. Ontwerp nieuwe entree, restaurant en kantoorvloeren.
Omvang: 86.000 m2 bvo, inclusief parkeerkelder 10.500 m2
Certificaat: BREEAM-NL Excellent (ontwerp)

Start ontwerp: voorjaar 2011
Start bouw: januari 2013
Deelopleveringen: maart 2014, januari 2015
Oplevering totaal: december 2015

Ontwerp: Team V Architectuur
Aannemer: Bouwcombinatie Archimedes vof, bestaande uit Ballast Nedam (bouwkundig) en Kuijpers (installaties)
Constructeur: Aronsohn
Adviseur installaties: Deerns

Nieuwe referenties online!

Vanaf vandaag staan er nieuwe referenties van Kuijpers-projecten op de website. Zo kunt u lezen over de bijdrage die Kuijpers onder andere heeft geleverd aan TweeSteden Ziekenhuis, Reinier de Graaf Gasthuis, BredeSchool Het Dok, Gemeente Museum Den Haag, KWR en FrieslandCampina. Bekijk hier alle referenties.


Kuijpers filmdocumentaire online!

Vanaf heden is het mogelijk om de Kuijpers filmdocumentaire ‘Goed geregeld’ online te bekijken op onze website. In de filmdocumentaire staat het ontstaan, de ontwikkeling en de toekomst van Kuijpers centraal.

De documentaire is tot stand gekomen in samenwerking met Stichting Industrieel Erfgoed in Helmond, ten behoeve van de Thematentoonstelling die in 2013 in het Industrieel Atrium te Helmond heeft plaatsgevonden.

Klik hier om de film te bekijken.

Team 3-L uit Driel wint Kuijpers Vitesse Street League

Vrijdag 7 februari stond de finale van de Kuijpers Vitesse Street League op het programma. In sporthal Valkenhuizen streden twaalf teams om de titel. Team 3-L uit Driel won de Street League. Zij gaan met het hele team naar een wedstrijd van de Franse topclub Paris Saint Germain.

Naast de wedstrijden was er ook een programma voor genodigden. Zij kregen een presentatie van Menno Schermer (sportbedrijf Arnhem) en Patric Vranckx (hoofdsponsor Kuijpers Installaties Arnhem). Onder meer wethouder sport Gerrie Elfrink en de directeur van het sportbedrijf Arnhem, Albert Mathijsen, waren aanwezig.

Na een hoop spannende wedstrijden speelden team 3-L en team Presikhaaf voor de eerste plek in het onderdeel van de voetbalcompetitie. Deze wedstrijd werd overtuigend gewonnen door de winnaars van de voorjaareditie team Presikhaaf. Na de finale wedstrijd volgde de prijsuitreiking. Het team met de hoogste totaalscore deze najaareditie is team 3-L uit Driel geworden. Zij hebben het best gescoord op alle drie de onderdelen (buurtbijdragen, sportiviteit en de voetbalcompetitie). Team 3-L uit Driel mag als prijs naar een wedstrijd van de Franse topclub Paris Saint Germain.

De overige prijzen gingen naar de volgende teams:

· Winnaar voetbalcompetitie: Presikhaaf

· Winnaar fairplay: Westervoort

· Winnaar buurtbijdrage: 3-L (Driel)

· Hoogste totaalscore(hoofdprijs) : 3-L (Driel)

Begin maart starten we weer met de werving van nieuwe teams voor de voorjaareditie van de Kuijpers Vitesse Street League. Ben je tussen de 13-15 jaar en ben je woonachtig in de regio Arnhem? Vind je het leuk om naast de toernooien ook samen met jouw team activiteiten te organiseren voor jouw wijk/dorp? Kijk voor meer informatie: Vitesse.nl/streetleague of meld je aan via info@vitessebetrokken.nlMartijn de Wild van Stichting Vitesse Betrokken opent de finaleHet winnende team


Itannex, Kuijpers en BINK software introduceren revolutionaire oplossing 

‘Uitgerekend BIM!’: een kleine handeling met grote impact


BIM is een digitaal 3D-gebouwmodel, waarin alle gegevens ten behoeve van het ontwerp-, bouw- en beheerproces tussen de verschillende disciplines in de bouw worden uitgewisseld en geïntegreerd. Geheel in de gedachte van BIM zijn Kuijpers, BINK software en Itannex tot een revolutionaire oplossing gekomen. Deze oplossing met de naam ‘Uitgerekend BIM!’ werd gisteren, tijdens een kick off in ’s-Hertogenbosch, geïntroduceerd. 

De term 'Uitgerekend BIM!' is bewust gekozen. Daar waar normaal gesproken alle berekeningen handmatig worden ingevoerd in de rekensoftware, worden nu de gebouwgegevens vanuit Revit geïmporteerd, in de BINK rekensoftware gebruikt en de uitkomsten vervolgens teruggegeven aan het gebouwmodel in Revit. Dit scheelt dus aanzienlijk veel tijd (efficiënter intern proces) en heeft bovendien als voordeel dat (ontwerp)wijzigingen gemakkelijker door te voeren en na te rekenen zijn. 

Van zes manweken naar drie mandagen
Het toepassen van deze bi-directionele koppeling gebeurde in een pilot voor de nieuwbouw van de faculteit Technische Natuurwetenschappen van de TU Delft. Karel Krijger van BINK software vertelt: “In de rekenomgeving van BINK zitten geen gebouwgegevens, dus wij waren al op zoek naar een manier om dit uit de ‘native data’ te halen.” Met de gbXML uitwisseling is door BINK software en Itannex de koppeling tussen Revit en BINK gerealiseerd. Aukje Kuypers, voorzitter directieteam van Kuijpers, legt uit. “Wij kunnen door deze koppeling in de ontwerpfase de impact van een wens, behoefte of wijziging direct inzichtelijk maken voor de klant, maar ook voor de overige partijen in het bouwproces. Op deze manier kun je dus vroegtijdig signaleren, adviseren en oplossen en gaat niet alleen je ontwerpkwaliteit omhoog, maar zitten we ook op een andere manier met de klant aan tafel”, 

BIM is samenwerken 
Namens Itannex begeleidde Nico Ruikes het proces: “Het is mooi om te zien wat er ontstaat als marktpartijen de koppen bij elkaar steken en gaan nadenken over praktische oplossingen. Het resultaat is een vrij simpele oplossing, waarbij een kleine handeling dus een hele grote impact heeft!” 
De samenwerking tussen de drie partijen is omgedoopt tot ‘Uitgerekend BIM’! “’Uitgerekend BIM!’ vat samen waar wij met deze oplossing voor staan. ‘Uitgerekend’ omdat we hiermee op rekengebied een grote stap voorwaarts hebben gezet. Uitgerekend nu, in deze lastige tijd, is het een mooi moment om op deze manier samen te werken. Uit dit vraagstuk en de oplossing blijkt maar weer eens dat het idee van de BIM werkwijze gestoeld is op samenwerken en informatie delen”, sluit Aukje Kuypers af. 

Roadshow
Itannex, Kuijpers en BINK software organiseren gezamenlijk een roadshow door heel Nederland, om dieper in te gaan op de mogelijkheden en functionaliteiten van deze koppeling. Wilt u deelnemen aan deze roadshow of meer informatie? Kijk dan op: www.itannex.com/agenda/itannex_bink_roadshow_2013.html

Itannex, Kuijpers en BINK software toasten op Uitgerekend BIM! Van links naar rechts Herbert Voort (Itannex), Nico Ruikes (Itannex), Karel Krijger (BINK software), Alexander Hoos (Kuijpers) en Aukje Kuypers (Kuijpers). 

De ruim 40 deelnemers aan de kick off keken geboeid naar een demo van Uitgerekend BIM! 

Eerste paal duurzame nieuwbouw KWR

Medio 2014 krijgt KWR Watercycle Research Institute een nieuw bedrijfsgebouw. Een multifunctioneel én betaalbaar gebouw, dat voldoet aan de laatste eisen op het gebied van duurzaamheid en gericht op samenwerking, kennisdelen en innovatie. Gisteren is de eerste paal geboord in aanwezigheid van de burgemeester van Nieuwegein, het bouwteam van Aqua Redivivus, genodigden, omwonenden en een groot deel van de 170 medewerkers van KWR.

Als internationale, vooraanstaande kennisonderneming heeft KWR huisvesting nodig die past bij de identiteit van de organisatie. Het nieuwe gebouw, met een bruto vloeroppervlak van circa 6.200 m2, wordt een modern, duurzaam pand op het eigen terrein in Nieuwegein. “Met dit nieuwe gebouw laten we zien dat de combinatie van bedrijfsmatig werken als kennisinstituut binnen een publieke doelstelling, heel goed mogelijk is”, vertelt Wim van Vierssen, CEO van KWR. In de onderzoekvisie van KWR is duurzaamheid een van de leidende principes, dus ook in het nieuwe gebouw. Op de eerste verdieping komen laboratoria voor chemisch en microbiologisch onderzoek. In het atrium en op de benedenverdieping komen werk- en vergadervoorzieningen. Het bouwteam van Aqua Redivivus bestaat uit Van Wijnen, Kuijpers, Alkondor en Mourik. Zij leveren naar verwachting eind 2014 het nieuwe gebouw op.

Energie en water besparen
In het nieuwe gebouw vermindert het energieverbruik met 60 procent. Dat door het gebruik van een zonneboiler, LED-verlichting, zonnepanelen en energiezuinige apparatuur. Ook zorgt een systeem voor warmte/koudeopslag (WKO) voor het koelen en verwarmen van het gebouw. Deze duurzame en kostenefficiënte techniek levert vooral bij koeling – zeer belangrijk voor de laboratoria van KWR - forse CO2- besparingen op ten opzichte van conventionele systemen. In het nieuwe gebouw bespaart het hergebruik van proceswater en waterbesparende toiletten 25 procent water en 60 procent minder water dat op het riool geloosd.

Duurzame materialen
Ook bij de materiaalkeuze staat duurzaamheid voorop. Het ontwerp van cepezed is gebaseerd op IFD-bouw – Industrieel, Flexibel en Demontabel bouwen – en bevat veel glas. Beide aspecten verhogen de duurzaamheid van het gebouw. Op basis van de verschillende maatregelen heeft het ministerie van I&M een groenverklaring afgegeven aan KWR. Daarmee verklaart het ministerie dat de nieuwbouw van KWR bijdraagt aan de verduurzaming van de Nederlandse economie.

Frans Backhuijs, burgemeester van Nieuwegein, bedient de machine, en wordt daarbij ‘gecoacht’ door Wim van Vierssen, CEO van KWR.

Kuijpers Vitesse Street League trapt af 

Op vrijdag 25 oktober vond op Valkenhuizen de opening plaats van de Kuijpers Vitesse Street League, een voetbalcompetitie voor jongens en meisjes van dertien tot en met vijftien jaar.
De Arnhemse burgemeester Herman Kaiser, algemeen directeur Joost de Wit van Vitesse en Patric Vranckx, vestigingsmanager van Kuijpers Installaties Arnhem, gaven acte de présence.
Het drietal verrichtte onder andere de loting voor de poule-indeling en de aftrap.

Aansluitend op openingsceremonie werd er door de teams op twee velden gevoetbald. Op een ander veld luisterden randactiviteiten de activiteiten op. Ook was er een optreden van Kids Dance uit de Arnhemse wijk Geitenkamp.

Een voetbalteam in de Kuijpers Vitesse Street League bestaat uit acht tot tien spelers. Er wordt op vijf verschillende momenten in vijf toernooien gespeeld tegen teams uit de verschillende wijken van Arnhem en omstreken. 

Fairplay, oftewel sportiviteit en respect, zijn belangrijk in de Street League. Gedrag op en om het veld, omgang met elkaar, tegenstander en scheidsrechter worden dan ook beoordeeld door een jury. De buurt of wijk levert zelf ook een bijdrage. De ervaring leert dat dit een positieve impuls geeft aan het vergroten van de leefbaarheid in de wijk en de beeldvorming van- en bij de buurtbewoners.
Naast toernooien en buurtbijdrages wordt een tweetal themabijeenkomsten georganiseerd. Hier verkrijgen deelnemers op een interactieve manier informatie over sociale zaken zoals beroepsoriëntatie, verslaving, gedrag, gezonde leefstijl en normen en waarden.

Kuijpers realiseert unieke installatie in researchgebouw Antoni van Leeuwenhoek

16 september 2013 opende het Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam een geheel nieuw researchgebouw, het Anton Berns Laboratory Animal Center. Kuijpers realiseerde de complete technische installaties van dit onderzoeksgebouw.

Het nieuwe researchgebouw van het Antoni van Leeuwenhoek is tot in elk detail maatwerk. Het is ontworpen om onderzoekers, artsen en analisten de modernste faciliteiten aan te bieden om kankeronderzoek op het hoogste niveau mogelijk te maken. ”Uniek en innovatief”, karakteriseert Robert Clement, bouwdirecteur van het Antoni van Leeuwenhoek, het nieuwe researchgebouw. “Ons nieuwe onderzoeksgebouw is één groot controlled environment. Het onderzoek dat wij doen mag nergens door worden verstoord. De belangrijkste techniek in dit gebouw is puur maatwerk. De luchtdichtheid van het gebouw is heel belangrijk en de klimaatomstandigheden en verlichting zijn per ruimte regelbaar. Dankzij Kuijpers hebben wij een uniek gebouw.” Alle toegepaste techniek is speciaal geëngineerd, geselecteerd en beproefd. Kuijpers werkte nauw samen met de Van Looy Group, DeJongGortemakerAlgra Architecten en Ingenieursburo Ulehake. De bouw duurde 24 maanden.

Innovatieve maatwerk oplossingen

“Niets in dit gebouw is standaard. Een bijzondere ervaring, ook door het grote vertrouwen dat er uit de samenwerking met het Antoni van Leeuwenhoek spreekt”, aldus Ad Borgers, commercieel manager bij Kuijpers. Kuijpers was zich bewust van de gevoeligheid van de omgeving en kwam met innovatieve oplossingen. Nu staat er een state-of-the-art en energiezuinig gebouw. Kuijpers houdt zich bezig met ontwerp, bouw, validatie, beheer en onderhoud van technische installaties in gecontroleerde ruimtes. Kuijpers realiseert deze ruimtes behalve bij het Antoni van Leeuwenhoek ook bij ziekenhuis VieCuri in Venlo, Universiteit Utrecht en MSD in Oss. Door een optimale samenwerking tussen het team van specialisten van Kuijpers en de opdrachtgever creëert Kuijpers maximale duidelijkheid over de kwaliteit van gecontroleerde ruimtes.

Vlnr: Robert Clement en Ad Borgers in de technische ruimte.

Energielabel A voor a.s.r.

Vandaag ontvangt Jos Baeten, bestuursvoorzitter van a.s.r., uit handen van Rob Boeree, directeur Energie & Klimaat van het AgentschapNL,  een nieuwe energielabelcertificering voor het kantoor van a.s.r. Op basis van het renovatieontwerp stijgt het pand  in één keer van energielabel G naar het duurzame A-label.

Het kantoor van a.s.r aan de Archimedeslaan in Utrecht wordt op dit moment volledig gerenoveerd tot één van de duurzaamste kantoren van Nederland. Bouwcombinatie Archimedes vof, bestaande uit Kuijpers en Ballast Nedam, is verantwoordelijk voor de renovatie. Bouwpartners zijn MVSA Architects en adviseurs Deerns en Aronsohn. In 2015 vindt de oplevering plaats.

Renoveren met de winkel open
De renovatie is een complex en integraal project, met name omdat het pand wordt gerenoveerd terwijl grote delen ervan in gebruik blijven. Het kantoor van a.s.r. is met 85.000 m2 één van de grootste kantoorgebouwen in Nederland. Het hernieuwde kantoor telt na renovatie 2.800 werkplekken voor 4.000 FTE. In het Programma van Eisen stelde a.s.r. een concrete duurzaamheidsambitie: energielabel A en streven naar BREEAM ‘Excellent’.  Om die reden is er gekozen voor duurzaam materiaalgebruik, een lage milieubelasting en staat een hoge gebruikskwaliteit centraal.

Van links naar rechts: Rob Boeree (directeur Agentschap NL),
Fiona van ’t Hullenaar (directeur Business Support a.s.r.),
Jos Baeten (bestuursvoorzitter a.s.r) en Jeroen van Schooten (architect en bestuurslid van de Dutch Green Building Council).

50% minder energieverbruik
Het energieverbruik wordt met meer dan 50% teruggebracht, doordat Kuijpers in het kantoor onder andere klimaatplafonds met sprinklerinstallaties en een duurzame energievoorziening in combinatie met elektrotechnische- en zwakstroominstallaties realiseert. Ballast Nedam verzorgt het bouwkundige deel. De betonnen borstweringen in de bestaande gevel verdwijnen en maken plaatst voor een glazen klimaatgevel, die energie bespaart en veel meer daglicht het gebouw binnen laat.

Het energielabel A wordt uitgereikt tijdens de Dutch Green Building Week. Deze week wordt jaarlijks georganiseerd door de Dutch Green Building Council en staat in het teken van duurzaam bouwen, wonen, werken en duurzame gebiedsontwikkeling.

Hoogste punt Reinier de Graaf Gasthuis bereikt

Op donderdag 12 september 2013 bereikte de nieuwbouw van het Reinier de Graaf ziekenhuis in Delft het hoogste punt. Jaap van den Heuvel, lid Raad van Bestuur Reinier de Graaf, sprak in zijn toespraak zijn waardering uit voor het werk. “Dit is écht een mijlpaal. Weer een stap dichterbij het nieuwe ziekenhuis waarmee wij onze patiënten en bezoekers nog meer gastvrij in een prachtige omgeving kunnen ontvangen. Deze mijlpaal is gevierd met alle betrokken bouwpartners en de directie van Bouwcombinatie Reinier de Graaf vof. De Bouwcombinatie, bestaande uit Hurks en Kuijpers, is in het najaar van 2012 gestart met de bouw.

Vier bouwstromen
Het nieuwe medisch centrum wordt gebouwd op de bestaande locatie aan de Reinier de Graafweg en zal in maart 2015 worden opgeleverd. Het nieuwe ziekenhuis telt dan ruim 56.500 m2. ‘Door de inzet van vier bouwstromen tegelijkertijd, konden we de bovenbouw in slechts vijf maanden tijd optrekken’, aldus projectdirecteur Frank Brekelmans. ‘We werken nu hard aan de gevelsluiting zodat de afbouw in oktober van dit jaar kan starten. Alles verloopt volgens planning’.

Van links naar rechts: Jaap van den Heuvel, lid Raad van Bestuur Reinier de Graaf, Frank Brekelmans, projectdirecteur namens bouwcombinatie
Reinier de Graaf vof bestaande uit Hurks en Kuijpers.

Watermistinstallatie
Het ziekenhuis krijgt een dubbellaagse warmte-koudeopslag met een zoetwaterbron op tachtig meter diepte en een zoutwaterbron op honderdtachtig meter. ‘Daarnaast wordt het afvalwater via het Pharmafilter hergebruikt’ legt John van Maren, projectmanager uit. ‘Effectief gebruikmaken van grijs water levert een grote besparing op’. Ook krijgt het ziekenhuis een watermistinstallatie. ‘Dat is erg bijzonder. Watermist – hele kleine druppeltjes die onder hoge druk een ruimte in worden gespoten – gebruikt veel minder water dan een sprinklerinstallatie. Dat betekent ook dat je bij een calamiteit weinig waterschade hebt en daarmee is dit systeem uiterst geschikt voor bijvoorbeeld patiëntenkamers, techniekruimten en andere bouwdelen van een ziekenhuis’, aldus van Maren. 

Specialist in zorgsector
Kuijpers en Hurks hebben samen ruime ervaring in de zorgsector. Zo was de bouwcombinatie verantwoordelijk voor de nieuwbouw van ziekenhuis Bernhoven in Uden en werkten zij eerder samen aan de nieuwbouw van het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht.

Fotografie: Reinier de Graaf Groep

Nieuwe referenties online!

Vanaf vandaag staan er nieuwe referenties van Kuijpers-projecten op de website. Zo kunt u lezen over de bijdrage die Kuijpers onder andere heeft geleverd aan TU Delft, Pathé, Alexander Monro Ziekenhuis, Eindhoven Airport, BOVAG-huis en Gemeente Moerdijk. Bekijk hier alle referenties.

26-06-2013 – Nieuwbouw KWR Watercycle Research Institute gegund

Bouwcombinatie Aqua Redivivus, bestaande uit Van Wijnen, Kuijpers, Alkondor en Mourik, heeft officieel opdracht gekregen voor de nieuwbouw van het kantoor van KWR Watercycle Research Institute in Nieuwegein. Betrokken partijen tekenden hiervoor gisteren de aannemingsovereenkomst. De opdracht heeft een waarde van ongeveer 13 miljoen euro.

KWR is het onderzoeksinstituut van de 10 Nederlandse drinkwaterbedrijven. Het nieuwe kantoorgebouw krijgt een bruto vloeroppervlak van circa 6.200 m2 en wordt op de huidige locatie, naast het bestaande pand, in een natuurlijke omgeving gerealiseerd. De bedrijfsvoering van KWR, die op delen erg gevoelig is voor overlast, blijft daarbij volledig gewaarborgd. Een driejarig contract voor beheer en onderhoud is optioneel onderdeel van de opdrachtverlening. Prof. Wim van Vierssen, directeur van KWR, ziet de samenwerking met de bouwcombinatie Aqua Redivivus met vertrouwen tegemoet. “Ze onderscheidden zich vooral door de mate van inleving in het project en de aansluiting bij de vraag van KWR. Dit moet bijdragen aan een zeer succesvol project en mooi functioneel gebouw”, aldus KWR-projectleider Mireille Henst.

Multifunctioneel gebouw
KWR is een hoogwaardig kennis- en onderzoeksinstituut. Daarbij hoort een modern, multifunctioneel gebouw dat voldoet aan de laatste eisen op het gebied van duurzaamheid en landschappelijke inpassing. Op de eerste verdieping bevinden zich laboratoria voor chemisch en microbiologisch onderzoek dat door wetenschappers wordt uitgevoerd. In het atrium op de benedenverdieping komen werk- en vergadervoorzieningen. De bouwvoorbereidingen starten in juni 2013. In november 2013 gaat de eerste paal in de grond. De oplevering is naar verwachting eind 2014. Na oplevering en verhuizing wordt het bestaande kantoorgebouw van KWR gesloopt.

Duurzaamheid
In de onderzoeksvisie van KWR is duurzaamheid een van de leidende principes. Dus ook in het nieuwe kantoorgebouw. In het nieuwe kantoorgebouw bespaart KWR 30 procent aan drinkwater, wordt 60 procent minder water op het riool geloosd en wordt 60 procent op energie bespaard. Dit onder andere door het toepassen van een warmte/-koudeopslag, watervrije urinoirs, zonnepanelen en energiezuinige apparatuur.

Van links naar rechts: William Swinkels, directeur Kuijpers Centrale Projecten, prof. Wim van Vierssen, directeur van KWR en John van Mourik, bedrijfsleider van Van Wijnen Oost B.V. 

28-05-2013 - Finale en afsluiting van de Kuijpers Vitesse StreetLeague

Afgelopen vrijdag heeft de finale en de officiële afsluiting van de Kuijpers Vitesse Street League op het nieuwe trainingscomplex van Vitesse plaatsgevonden. Na het spelen van de laatste wedstrijden en tot slot de finale, hebben Joost de Wit, algemeen directeur van Vitesse en Patric Vranckx, vestigingsleider van Kuijpers Installaties Arnhem, de winnende teams in het zonnetje gezet.

Meer dan alleen prestaties op het veld zijn beloond
De Kuijpers Vitesse Street League is een unieke straatvoetbalcompetitie waarin 12 teams, bestaande uit jongeren tussen de 13 en 15 jaar oud, uit verschillende wijken uit Arnhem en omstreken het tegen elkaar hebben opgenomen. Bij de Street League draait het niet alleen om prestaties op het veld, maar wordt ook fairplay en het leveren van een positieve bijdrage in de eigen woonomgeving beoordeeld. Vitesse Betrokken en Kuijpers vinden dat fairplay net zo belangrijk is als het winnen van een wedstrijd, daarom wordt sportiviteit, respect en gedrag op en rondom het veld gelijk beloond door de jury en levert een buurtbijdrage ook punten op.

De best voetballende ploeg, team Klarendal, heeft een wisselbeker gekregen, net als de teams Westervoort en De Joy voor het beste scorende op fairplay. FC Swagtaculair heeft het hoogst gescoord op de buurtbijdrage en heeft ook een wisselbeker gekregen. Het overall-winnende team, team Presikhaaf, heeft een wedstrijdbezoek naar Borussia Dortmund gewonnen.


Het overall-winnende team, team Presikhaaf, met op de achtergrond  Joost de Wit, algemeen directeur van Vitesse en Patric Vranckx, vestigingsleider van Kuijpers Installaties Arnhem.

Stichting Vitesse Betrokken en Kuijpers, een goede klik
Alle projecten van Vitesse Betrokken zijn gebaseerd op de pijlers gezondheid, sportiviteit, respect en talentontwikkeling. Waarden die naadloos aansluiten bij hoe Kuijpers haar rol in de samenleving ziet. Geen wonder dat er direct een goede klik was tussen Vitesse Betrokken en Kuijpers. Patric Vranckx van Kuijpers: “We zijn ons ervan bewust dat de jeugd de toekomst heeft en daarom zijn we bijzonder content met de manier waarop we jongeren zaken als discipline, het belang van teambuilding, ambitie en structuur bij kunnen brengen door middel van de Kuijpers Vitesse Street League”.

Klik hier voor een sfeerverslag van de Kuijpers Vitesse Street League.

23-05-2013 - Nieuwbouw TU Delft gegund aan Kuijpers en Hurks

Bouwcombinatie Hurks-Kuijpers vof, bestaande uit Hurks bouw en Kuijpers Centrale Projecten, heeft officieel opdracht gekregen voor de nieuwbouw van de faculteit Technische Natuurwetenschappen van de TU Delft. Betrokken partijen tekenden hiervoor gisteren de aannemingsovereenkomst. De opdracht heeft een waarde van ongeveer 54 miljoen euro. Kuijpers werkt voor de technische installaties samen met ULC.

Binnenkort start de ontwerpparticipatie waarbij samen met het ontwerpteam het definitief ontwerp besteksgereed wordt gemaakt. Hurks en Kuijpers zetten daarbij hun kennis en kunde in met betrekking tot bouwmethodiek, planning, bouwkosten en detaillering. Het nieuwe gebouw krijgt een bruto vloeroppervlak van circa 30.000 m2 en bestaat straks uit vier bouwlagen. Langjarig beheer en onderhoud, met een opdrachtwaarde van ongeveer 36 miljoen euro, is een optioneel onderdeel van de opdrachtverlening.

Foto van de ondertekening van de aannemingsovereenkomst. Van links naar rechts: De heer Nijpjes, managing director van Waldner Benelux, de heer Swinkels, directeur Kuijpers Centrale Projecten, mevrouw Kamstra, projectmanager TU Delft, mevrouw Stokkers, directeur Facilitair Management & Vastgoed TU Delft en de heer Weekers, directeur Hurks bouw.

Vooraanstaand onderzoek
De faculteit Technische Natuurwetenschappen is nu nog gevestigd in diverse gebouwen, verspreid over de Delftse campus. De afdelingen BioTechnologie, BioNanoscience en Chemical Engineering nemen vanaf 2015 intrek in één modern gebouw, dat voldoet aan de strenge eisen voor geavanceerd en vooraanstaand onderzoek. Hiervoor zijn naast kantoren, vergaderruimtes, onderwijsruimtes, veel laboratoria in het gebouw aanwezig. Specifieke aandachtspunten bij de uitwerking van het ontwerp van deze laboratoria zijn trillingenbeperking, temperatuurstabiliteit en ventilatiehoeveelheden.

BIM op hoog niveau
De nieuwbouw van de faculteit Technische Natuurwetenschappen wordt op een hoog ambitieniveau BIM (Building Information Modelling) uitgewerkt.
BIM is een digitaal 3D-gebouwmodel, waarin alle gegevens ten behoeve van het ontwerp-, bouw- en beheerproces zijn geïntegreerd. Het aantal m2, hoogwaardige BIM-technieken en het feit dat ook onderhoud en beheer in BIM zijn verwerkt, maken de nieuwbouw van TU Delft in Nederland op dit gebied uniek.

Ervaring in onderwijs
Hurks en Kuijpers hebben samen ruime ervaring op het gebied van ontwerpparticipatie, bouw en onderhoud van onderwijsgebouwen. Zo hebben we onlangs de faculteit Bètawetenschappen van de Universiteit Utrecht opgeleverd. Beide partijen zijn dan ook verheugd deze expertise, samen met ULC, in te kunnen zetten voor de TU Delft.

22-05-2013 - Alexander Monro Ziekenhuis opent deuren

23 mei opent het Alexander Monro Ziekenhuis voor borstkanker in Bilthoven officieel de deuren. Kuijpers realiseerde de technische installaties.

Het nieuwe ziekenhuis is begin mei door hoofdaannemer Bouwbedrijf Berghege en Kuijpers opgeleverd. De bouw startte in oktober vorig jaar. Het eerste gespecialiseerde borstkankerziekenhuis van Nederland van circa 3.000 m² heeft ruimte om jaarlijks zo’n 2.000 patiënten te behandelen.

Het ziekenhuis is gevestigd in een voormalig kantoorgebouw in Bilthoven. Het gebouw is door middel van een grondige verbouwing volledig geschikt gemaakt voor borstkankerzorg op maat; snel-diagnostiek, de gehele behandeling, operaties, reconstructies, chemotherapie,  second opinions en nazorg. Bouwbedrijf Berghege was verantwoordelijk voor de overall regie, sloop, complete afbouw en turnkey oplevering. Kuijpers verzorgde alle technische installaties.

Van leegstaand pand tot ziekenhuis

Een bestaand kantoorgebouw ombouwen tot ziekenhuis brengt nogal wat uitdagingen met zich mee. De oplevering kwam mede tot stand vanwege een goede en nauwe samenwerking tussen de verschillende partijen. De bouwkundige en installatiecomponenten zijn naadloos op elkaar afgestemd.  Zo voldoen de behandelruimten – met mogelijkheid tot het creëren van onderdruk – aan strenge eisen. Het gebouw is bijna volledig gestript en kreeg nieuwe wanden, kozijnen, vloeren en plafonds. En een grote hoeveelheid aan technische installaties, waaronder de systemen voor ventilatie, verwarming en koeling, beveiliging en de elektrische installaties. Dit alles binnen de beperkingen van het bestaande pand. 

“We hebben dit ziekenhuis in recordtijd gerealiseerd. Fijn dat je dan met partijen samenwerkt die met je meedenken en waar afspraak, afspraak is. Alles is geworden zoals we van te voren hebben afgesproken” aldus Jan van Bodegom, algemeen directeur van het ziekenhuis. Projectengineer bij Berghege, Niels Briene: “Naast de verantwoordelijkheid voor de uitvoering van de bouw van het Alexander Monro Ziekenhuis, hebben wij ook zorg gedragen voor de algehele coördinatie binnen het ontwerpteam. Hierbij stuurden wij op de volledige afstemming tussen de verschillende disciplines zoals bouw, constructie, installaties, overheid en uiteraard de wensen van het ziekenhuis. Door intensief samen te werken met de diverse partijen hebben wij de hoge verwachtingen van onze opdrachtgever in een zeer korte periode waar kunnen maken. We mogen allen trots zijn op het prachtige eindresultaat en een tevreden eindgebruiker.”

7-05-2013 - Michael Kuylaars commercieel manager Maintenance bij Kuijpers

Per 1 mei 2013 is Michael Kuylaars gestart in de functie van commercieel manager bij Kuijpers Maintenance. In deze functie is hij verantwoordelijk voor alle commerciële activiteiten van Maintenance. Zijn taak is gericht op het verstevigen van de relaties en het ontwikkelen van nieuwe klanten en diensten. Michael Kuylaars is 43 jaar en al meer dan 15 jaar werkzaam in de installatiebranche. Hij heeft zowel een technische als commerciële achtergrond en beschikt tevens over ruime ervaring op het gebied van onderhoud en beheer. 

Kuijpers Maintenance zorgt voor preventief en correctief onderhoud én het beheer van technische installaties. Ook (milieu-)inspecties behoren tot het dienstenpakket. "De mensen van maintenance zijn altijd op zoek naar 'de vraag achter de vraag', naar wat onze klanten verder brengt. Niet alleen luisteren is belangrijk voor ons en onze klanten, ook aanspreekbaarheid is een belangrijke waarde. We zijn altijd dichtbij, in de buurt van onze klanten. Zo kunnen onze klanten rekenen op de zekerheid en het vertrouwen van een lokale partner, maar tegelijkertijd profiteren van de slagkracht en andere voordelen van onze organisatie", aldus Bjørn Gröninger, directeur van Kuijpers Maintenance.

6-05-2013 - Terugblik op 2012: Kuijpers stabiel in turbulente omgeving

Kuijpers heeft in 2012, ondanks de economische tegenwind, zowel de omzet als het resultaat van 2011 geëvenaard. In 2012 realiseerde het 4e generatie familiebedrijf een omzet van 156 miljoen euro en een resultaat van 1,2%. Zo blijkt uit het vandaag verschenen jaarverslag van Kuijpers.

Door focus op klanten en medewerkers te houden en groei in kwaliteit centraal te stellen heeft de technisch dienstverlener een solide basis gelegd. Ook de marktsegmenten gezondheidszorg, onderwijs, cultuur & recreatie, bedrijfshuisvesting en industrie zijn en blijven belangrijke strategische pijlers voor de onderneming.

Focus op klanten
Als familiebedrijf borduurt Kuijpers generatiegericht voort op deze basis. “We merken dat, juist in deze onstuimige tijd, de behoefte aan een stabiele, betrouwbare en betrokken partner is toegenomen. Bij Kuijpers werken we graag vanuit een wederzijdse bereidheid om over grenzen heen te kijken en je in te leven in een ander. Onze mensen zijn daarom altijd op zoek naar ‘de vraag achter de vraag’, naar wat onze klanten verder brengt. Niet alleen luisteren is daarin belangrijk, ook aanspreekbaarheid is een belangrijke waarde. We zijn altijd dichtbij, letterlijk in de buurt van onze klanten”, zegt Aukje Kuypers, voorzitter van het directieteam van Kuijpers. Met vaste klanten en projecten als de nieuwbouw van het Reinier de Graaf gasthuis in Delft en de grootschalige renovatie van het kantorenpand van ASR in Utrecht ligt er een goed fundament voor 2013 en 2014. “Ons vertrouwen in de toekomst is groot. We zijn een organisatie die in staat is snel te anticiperen op veranderingen in de markt. En we zien kansen in nieuwe ontwikkelingen als integraal bouwen en renoveren, energie service contracten voor de lange termijn en BIM, een digitaal 3D-gebouwmodel waarin alle gegevens ten behoeve van het ontwerp-, bouw- en beheerproces zijn geïntegreerd”, vult Wilfred Derksen, commercieel directeur van Kuijpers, aan.

Verstevigen van ambitie
Hoogtepunten in 2012 waren de oplevering van het Rijksmuseum in Amsterdam, Aquanura in de Efteling, ziekenhuis Bernhoven in Uden en het nieuwe trainingscomplex van Vitesse op Papendal. Maar ook het toepassen van watermistinstallaties in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. Kuijpers nam in april van vorig jaar 24 decentrale energievoorzieningen over van Essent. “Dit past in onze ambitie om ons verder te ontwikkelen op het gebied van decentrale energievoorzieningen en als Energy Service Company (ESCO). Wij zijn een familiebedrijf en we willen, ook voor volgende generaties, bijdragen aan een aantrekkelijk en gezond milieu om in te leven en werken”, aldus Kuypers. Derksen: ‘Ook de samenwerking met Sensire, een zorgverlener in het oosten van het land, is bijzonder. Zij besteden het totale gebouwenbeheer uit aan drie externe partners. Eén daarvan is Kuijpers Maintenance, die nu het onderhoud van de installaties in de 140 gebouwen van Sensire verzorgt en destijds tevens de betrokken medewerkers van Sensire overnam’.

Klik om verder te gaan
Aukje Kuypers volgde begin dit jaar Ton Stuifzand als voorzitter van het directieteam op. Voor zowel het 4e generatie familiebedrijf als Aukje zelf, een logische stap in de verdere ontwikkeling en het borgen van de continuïteit van het familiebedrijf. “Voor ons aanleiding om in het jaarverslag over 2012 stil te staan bij hoe wij vanuit onze betrokkenheid al generaties lang resultaat leveren. Verhalen van opdrachtgevers en relaties in combinatie met onze eigen mensen illustreren dat we zowel technisch, persoonlijk en maatschappelijk betrokken zijn en vanuit ‘een klik’ tussen mensen oplossingen realiseren”, sluit Kuypers trots af.

1-05-2013 - Van Gogh Museum opent deuren

De renovatie van het Van Gogh Museum aan het Museumplein in Amsterdam is klaar. Vandaag gaat het museum weer open voor publiek. De bouwcombinatie, bestaande uit PromTeg, Kuijpers, Bouwbedrijf Van der Spek en Verbakel Bouwbedrijf, realiseerde met succes,  binnen budget én in slechts zeven maanden deze grondige renovatie. Een uitstekende samenwerking tussen de bouwcombinatie, het museum en de Rijksgebouwendienst vormt de basis voor dit succes. De renovatie was noodzakelijk vanwege de strengere eisen voor brandveiligheid.

Tijdens de renovatie zijn alle brandscheidingen binnen het gebouw en in de buitengevel nagezien en op orde gebracht. Hierbij zijn alle wanden, kozijnen en het brandwerende glas vervangen om aan de 60 minuteneis te kunnen voldoen. Tevens is de gehele dakbedekking en vervangen en 199 dakkoepels. Het oorspronkelijke ontwerp van Rietveld is in tact gebleven. De brandmeld-, elektra-, verlichtings- en klimaatinstallaties zijn gemoderniseerd en het hele gebouw heeft een grondige opfrisbeurt gekregen. Hierbij zijn onder andere de vloeren en plafonds vernieuwd. Adriaan Dönszelmann, zakelijk directeur van het Van Gogh Museum, vertelt trots: “Mede dankzij de goede samenwerking met de Rijksgebouwendienst en de Bouwcombinatie is het gelukt dit project met succes af te ronden, binnen het budget en de geplande tijd van slechts zeven maanden.”


Het Van Gogh Museum tijdens de renovatie.

Duurzame uitstraling
Het museum voldoet nu aan de moderne eisen van klimaatregeling, duurzaamheid en veiligheid. Zo is het museum nu voorzien van een moderne en duurzame klimaatinstallatie, waarmee het gewenste klimaat per zaal gereguleerd kan worden. In een 160 meter diepe put onder het museum is een warmte-koude opslag geplaatst, die in de zomer warmte vasthoudt en in de winter het gebouw met de opgeslagen warmte kan verwarmen. Eind 2013 hoopt het Van Gogh Museum een duurzaamheidscertificaat, het zogenaamde BREEAM Label, te ontvangen.

Twee gebouwen
Het Van Gogh Museum bestaat uit twee gebouwen: het hoofdgebouw, ontworpen door Gerrit Rietveld en geopend in 1973, en de in 1999 opgeleverde tentoonstellingsvleugel van de architect Kisho Kurokawa. In 1998-1999 is het Rietveld gebouw gerenoveerd, waarbij de indeling van het gebouw weer meer in overeenstemming gebracht werd met het oorspronkelijke ontwerp.

19-04-2013 - Kuijpers zoekt nieuw talent voor in de technieksector

Techniek is op veel plaatsen niet zichtbaar, maar wél noodzakelijk om de maatschappij te laten functioneren. Hoogwaardige technische kennis en innovatie zijn essentieel voor een leefbare toekomst. Er is echter een groot personeelstekort in de technieksector. Reden voor Kuijpers om, onder de deelnemers aan de Kuijpers Vitesse StreetLeague, op zoek te gaan naar nieuwe talenten.


Bennie Heijmen (commercieel manager van Kuijpers Installaties) en
Roy van der Heijden (recruiter bij Kuijpers) feliciteren de winnaar
van de quiz: Test je techniekkennis

Dit gebeurde op donderdag 18 april tijdens een speciaal georganiseerde themabijeenkomst op het nieuwe trainingscomplex van Vitesse. Ongeveer 130 jongeren in de leeftijd van 13 tot 15 jaar woonden de bijeenkomst bij. Zij kregen, naast een presentatie over de bijdrage van Kuijpers aan deze nieuwe trainingsaccommodatie, een quiz over techniek. En in een speciale Promo-trailer konden de deelnemers zelf een badkamer ontwerpen, een interactieve promotiefilm beleven en via spannende games ervaren hoe boeiend en veelzijdig de installatiebranche is. Bennie Heijmen, commercieel manager van Kuijpers: “Veel jongeren bleken geen duidelijk beeld te hebben bij techniek. Daarom maken wij werk van een heldere beeldvorming en zorgen ervoor dat jongeren geïnteresseerd raken in een technische studie en beroep.” De technische installatiebranche is met ruim 10.000 bedrijven en bijna 136.000 werknemers één van de grootste branches van Nederland. Wil je meer weten over werken bij Kuijpers? Klik dan hier.


Patric Vranckx, vestigingsleider van Kuijpers Installaties Arnhem, heet alle
130 deelnemers  van harte welkom in het nieuwe trainingscomplex van Vitesse.

Kuijpers Vitesse StreetLeague
De Kuijpers Vitesse Street League is een initiatief van Kuijpers en de Stichting Vitesse Betrokken en is een unieke straatvoetbalcompetitie waarin teams uit verschillende wijken uit Arnhem en omstreken het tegen elkaar opnemen. Bij de Street League draait het niet alleen om prestaties op het veld, maar wordt ook fairplay en het leveren van een positieve bijdrage in de eigen woonomgeving beoordeeld. “De grote gelijkenissen tussen Vitesse Betrokken en Kuijpers zijn dat we beide elke dag bezig zijn met beter worden en het bewustzijn dat de jeugd de toekomst heeft. Wanneer we jongeren zaken als discipline, het belang van teambuilding, ambitie en structuur bij kunnen brengen, helpen we daar bovendien niet alleen hen, maar ook onszelf mee. Want zowel in de sport als in de maatschappij geldt: zonder techniek kan niemand scoren en presteren”, aldus Heijmen.


In de PromoDoetrailer van Otib konden de deelnemers, onder begeleiding van
Kuijpers-medewerkers, een eigen badkamer ontwerpen.

8-04-2013 - Kuijpers feliciteert Rijksmuseum met meesterlijke renovatie

Kuijpers stond, samen met bouwpartners Homij, JP van Eesteren, Koninklijke Woudenberg, Möhringer en Unica, afgelopen zaterdag officieel stil bij de opening van het nieuwe Rijksmuseum. Zij leverden een bijdrage aan de grootschalige en innovatieve renovatie van het Rijksmuseum en overhandigden het Rijksmuseum een cheque.

Het Rijksmuseum wordt op 13 april door Koningin Beatrix feestelijk geopend. Vooruitlopend daarop organiseerde het Rijksmuseum zaterdag 6 april een open dag om de bij de bouw van het nieuwe Rijksmuseum betrokkenen te bedanken. Voor Kuijpers reden om het Rijksmuseum, samen met de bouwpartners, in het zonnetje te zetten. En de heer Pijbes, hoofddirecteur van het Rijksmuseum, een cheque te overhandigen. Met deze cheque dragen de bouwpartners bij aan de activiteiten van het Rijksmuseum, ook na de opening. De heer Pijbes reageerde enthousiast: ‘De technologie en de inrichting van het gerenoveerde Rijksmuseum vormen net zo’n visitekaartje voor de Nederlandse inventiviteit als de meesters uit de Gouden Eeuw die hier hangen. Dit bedrag draagt er aan bij dat wij dit visitekaartje ook in de toekomst kunnen blijven afgeven!’

Foto van de overhandiging van de cheque. Van links naar rechts:
Francis Conrad (Möhringer Liften), Antonio Navarrete (VolkerWessels),
Peter Westervaarder (Unica), Harald van Keulen (jp van eesteren),
Wim Pijbes (Rijksmuseum), Erik van Ginkel (Rijksmuseum),
William Swinkels (Kuijpers) en Peter Pieters (Koninklijke Woudenberg).

Meesterlijke renovatie 
Als het Rijksmuseum op 13 april zijn deuren opent, zijn het niet alleen de Rembrandts die bewondering wekken. Het oorspronkelijke atrium is weer opengebroken. Het museum voldoet aan de moderne eisen van klimaatregeling, duurzaamheid en veiligheid. Zo hangen er bijvoorbeeld overal ledlampen, niet alleen zuinig maar ook digitaal af te stemmen op de intensiteit van het daglicht. Bovendien geven ze veel minder warmte af. Minder zichtbaar, maar belangrijk voor de levensduur van de schilderijen is de klimaatinstallatie. Die moet kunnen omgaan met de warmte, het vocht en de CO2-uitstoot van ongeveer twee miljoen bezoekers die elk jaar worden verwacht. Het nieuwe gebouw regelt zijn temperatuur ook op een duurzame manier: diep onder de grond zijn reservoirs voor koud en warm water aangelegd, een zogenaamde warmte-koude opslag. Daarmee ontstaat een bron voor warmte in de winter en koude in de zomer.

Facts & Figures
Kuijpers was in het Rijksmuseum verantwoordelijk voor de werktuigbouwkundige-, sanitaire-, regeltechnische- en sprinklerinstallaties, inclusief de aanleg van de ondergrondse wko. Dit met toepassing van drie warmtepompen die zijn opgesteld in het energiecentrum. Deze ring is aangesloten op vier energiekelders, loopt voor driekwart rondom en voor een kwart onder het gebouw en is zo’n 400 meter lang. Kuijpers realiseerde diverse projecten in het marktsegment Cultuur & Recreatie. Denk aan de Hermitage en het DeLaMar Theater. Onlangs leverde Kuijpers nog een project aan het Museumplein in Amsterdam op: het Van Gogh Museum. Dit museum is vanaf 1 mei weer toegankelijk voor bezoekers. Het gebouw van het Rijksmuseum dateert uit 1885 en is een uniek historisch monument. Het vernieuwde Rijksmuseum toont ruim 8.000 voorwerpen van kunst en geschiedenis. De loopafstand door de 80 zalen van het museum bedraagt ongeveer anderhalve kilometer. De totale collectie van het museum, waaronder ook tekeningen, prenten en foto’s, omvat ongeveer 1.000.000 voorwerpen.

5-04-2013 - Hoogste punt in duurzame renovatie BOVAG-huis bereikt

Heembouw en Kuijpers werken in opdracht van BOVAG aan de renovatie van het BOVAG-huis in Bunnik. In oktober 2012 ging de bouw officieel van start. In augustus 2013 wordt het nieuwe pand opgeleverd en oktober in gebruik genomen. Inmiddels is het hoogste punt van het gebouw bereikt. Dit werd vandaag door BOVAG met alle betrokken bouwpartners gevierd.

Het huidige pand van BOVAG, langs de A12 in Bunnik, wordt volledig gerenoveerd en bestaat straks uit ongeveer 3.500 m2 aan vloeroppervlak. Als de renovatie achter de rug is, staat er een modern kantoorgebouw met flexibele werkplekken voor de medewerkers. Daarnaast wordt het pand verduurzaamd. “Het is al duurzaam om te renoveren in plaats van te slopen en nieuw te bouwen”, legt Ad Borgers, commercieel manager bij Kuijpers uit. “In juli 2012 is het gebouw eerst gestript, daarna naar voren uitgebouwd en vervolgens is er een leistenen gevel gebouwd. Ook werken wij er aan om het gebouw zo energiezuinig mogelijk te maken. Het oude gebouw heeft nu energielabel D. Als de renovatie klaar is, heeft het energielabel A. Om dit te realiseren wordt onder andere de CO2 uitstoot gereduceerd en gebruik gemaakt van een warmte koude opslag”, aldus Borgers. Het ontwerp is gemaakt door Zeinstra Veerbeek Architecten.

Moderne en duurzame uitstraling
Door het bereiken van deze mijlpaal, komt het einddoel, de oplevering medio augustus 2013, weer een stap dichterbij. “Na 23 jaar werd het hoog tijd dat het BOVAG-huis een nieuwe uitstraling zou krijgen”, aldus Robert Clement, projectmanager van de renovatie en directeur Vermogen bij BOVAG. Het BOVAG-huis is ten slotte het visitekaartje van de mobiliteitsbranche in Nederland, daar hoort een modern en duurzaam huis voor onze leden bij.’

2-04-2013 - Bernhoven opent deuren

Op dinsdag 2 april  2013 opent Bernhoven officieel de deuren. Het nieuwe ziekenhuis is eind november door Bouwcombinatie Bernhoven, bestaande uit Kuijpers en Hurks, opgeleverd. De bouw startte op 23 augustus 2010. Het moderne nieuwbouwziekenhuis heeft een vloeroppervlak van 55.000 m²  en biedt plaats aan 380 bedden en acht operatiekamers.

Bouwcombinatie Bernhoven was, samen met het ontwerpteam, verantwoordelijk voor het ontwerp èn de realisatie van  het nieuwe ziekenhuis. Bernhoven wil in 2016 het meest mensgerichte ziekenhuis van Nederland zijn. Dat vraagt om een gebouw dat in elk aspect rekening houdt met de behoeften van de gebruikers. Zowel de behoefte van de patiënten aan de beste zorg, als de behoefte van de medewerkers aan een fijne werkomgeving.

Uniek en innovatief
Om het nieuwe ziekenhuis te realiseren zijn 420.000 bakstenen, 1.800.000 kg staal en 980 funderingspalen gebruikt. Daarnaast is er voor 300 km voedingskabel en 560 kilometer aan datakabel aangelegd. In totaal werkten Kuijpers en Hurks met 450 medewerkers aan het nieuwe onderkomen van Bernhoven. Het kloppend hart van het ziekenhuis vormt de hot floor, de plek waar vitale afdelingen en ruimtes als intensive case, operatiekamers en behandelkamers samenkomen. Ook is een prominente plaats ingeruimd voor het beddenhuis. Uniek aan dit project is ook dat de bouwcombinatie medeverantwoordelijk is voor de inrichting van het ziekenhuis. De patiëntenkamers in Bernhoven zijn ingericht als luxe hotelkamers. Mooi behang, sfeervolle verlichting en een hoog voorzieningenniveau zorgen voor een mensvriendelijke omgeving.

Specialist in zorgsector
Door de unieke samenwerking tussen Kuijpers en Hurks en het ziekenhuis zelf, konden in alle fasen van de bouw de juiste specialisten bij elkaar worden gebracht. Hurks van der linden en Kuijpers hebben samen ruime ervaring in de zorgsector. Zo is de bouwcombinatie op dit moment verantwoordelijk voor de nieuwbouw van het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft en werkten zij eerder samen aan de nieuwbouw van het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht.

25-03-2013 - Officiële kick-off Kuijpers Vitesse Street League

Afgelopen vrijdag heeft de officiële kick-off van de Kuijpers Vitesse Street League in Arnhem plaatsgevonden. Wethouder Sport van de gemeente Arnhem Gerrie Elfrink, keeperstrainer van Vitesse Raimond van der Gouw en Michel Beekwilder van Kuijpers hebben de officiële aftrap verzorgd.


Wethouder Sport van de gemeente Arnhem Gerrie Elfrink, keeperstrainer
van Vitesse Raimond van der Gouw en Michel Beekwilder staan klaar
voor de officiële kick-off van de Kuijpers Vitesse StreetLeague.

Meer dan alleen prestaties op het veld
De Kuijpers Vitesse Street League is een unieke straatvoetbalcompetitie waarin teams uit verschillende wijken uit Arnhem en omstreken het tegen elkaar opnemen. Bij de Street League draait het niet alleen om prestaties op het veld, maar wordt ook fairplay en het leveren van een positieve bijdrage in de eigen woonomgeving beoordeeld. Vitesse Betrokken en Kuijpers vinden dat fairplay net zo belangrijk is als het winnen van een wedstrijd, daarom wordt sportiviteit, respect en gedrag op en rondom het veld gelijk beloond door de jury en levert een buurtbijdrage ook punten op. De teams bestaan uit jongeren tussen de 13 en 15 jaar, onder leiding van een volwassen trainer/coach. In totaal nemen 12 teams deel aan de competitie. Het wedstrijdschema kent drie speelrondes, vervolgens vindt er een kruisfinaledag plaats op zondag 12 mei en de finale wordt gespeeld op vrijdag 24 mei 2013.


Wethouder Sport van de gemeente Arnhem Gerrie Elfrink neemt een
penalty tegen keeperstrainer van Vitesse Raimond van der Gouw.

Stichting Vitesse Betrokken en Kuijpers: een logische klik!
Alle projecten van Vitesse Betrokken zijn gebaseerd op de pijlers gezondheid, sportiviteit, respect en talentontwikkeling. Waarden die naadloos aansluiten bij hoe Kuijpers haar rol in de samenleving ziet. Geen wonder dat er direct een logische klik was tussen Vitesse Betrokken en Kuijpers. Michel Beekwilder van Kuijpers: “De grote gelijkenissen is dat we beide elke dag bezig zijn met beter worden en het bewustzijn dat de jeugd de toekomst heeft. Wanneer we jongeren zaken als discipline, het belang van teambuilding, ambitie en structuur bij kunnen brengen, helpen we daar bovendien niet alleen hen, maar ook onszelf mee. Om ze enthousiast te maken voor techniek, nodigen we de jongeren medio april op het nieuwe trainingscomplex van Vitesse uit, en laten we ze kennismaken met alle facetten van de technische installatiebranche.”

18-03-2013 - Interview Zakendoen Met…op BNR

Op maandagmiddag 18 maart zijn Aukje en Bas Kuypers geïnterviewd in het zakelijke actualiteitenprogramma Zakendoen Met… op radiozender BNR. Aanleiding voor het interview is de aanstelling van Aukje als voorzitter van het directieteam van Kuijpers en de onlangs geopende thematische tentoonstelling, waarin het ontstaan, de ontwikkeling en de toekomst van Kuijpers centraal staan. Aukje en Bas Kuypers vertegenwoordigen de vierde generatie van dit familiebedrijf. Onder andere de ambitie van Kuijpers, de markten waarin geopereerd wordt en het samenwerken zijn tijdens het interview aan de orde gekomen. Klik hier om het radio-interview te beluisteren.

Nieuwe referenties online!


Vanaf vandaag staan er nieuwe referenties van Kuijpers-projecten op de website. Zo kunt u lezen over de bijdrage die Kuijpers onder andere heeft geleverd aan het Albert Schweitzer Ziekenhuis, Bibliotheek Tilburg, Grasso ’s-Hertogenbosch en Abbott. Bekijk hier alle referenties.

Kuijpers introduceert nieuw specialisme: Controlled Environments

Kuijpers draagt al jarenlang vanuit expertise in cleanrooms en andere gecontroleerde ruimtes bij aan een gezonde leef- en werkomgeving. Omdat de behoefte aan een deskundige en betrouwbare partner is toegenomen, introduceert Kuijpers een nieuw specialisme: Kuijpers Controlled Environments.

Kuijpers heeft jarenlange ervaring in cleanrooms en andere gecontroleerde ruimtes, zoals operatiekamers en laboratoria en is ervan overtuigd dat een gecentraliseerde aanpak meerwaarde voor de opdrachtgever biedt. Kuijpers Controlled  Environments is dan ook het resultaat van de bundeling van alle binnen Kuijpers aanwezige expertise op dit gebied. Het specialisme gaat landelijk, in de marktsegmenten waarin Kuijpers actief is, gecontroleerde ruimtes op het hoogste niveau realiseren.

Oog voor detail
Kuijpers Controlled Environments houdt zich bezig met ontwerp, bouw, validatie, beheer en onderhoud van technische installaties in gecontroleerde ruimtes. “Mooie referenties zijn NKI-AVL, VieCuri Medisch Centrum, Universiteit Utrecht en MSD. Door een optimale samenwerking tussen ons team van specialisten en de opdrachtgever creëren wij maximale duidelijkheid over de kwaliteit van
gecontroleerde ruimtes. Met oog voor detail!”, zegt Paul Joosten, projectmanager Controlled Environments.

Over Kuijpers
Kuijpers Controlled Environments is een onderdeel van Kuijpers. Kuijpers is een professionele technisch dienstverlener met ongeveer 900 medewerkers en een omzet van 160 miljoen euro. Kuijpers verzorgt technische installaties in zowel gebouwen als industrie én zorgt voor het onderhoud daarvan. Hierdoor voldoen installaties jarenlang aan de gestelde eisen. Het bedrijf profileert zich met oplossingen op het gebied van milieuvriendelijkheid, energiezuinigheid en veiligheid. Kuijpers combineert zijn sterke klantgerichtheid met de aandacht voor de ontwikkeling en belangen van zijn medewerkers. Het 4e generatie familiebedrijf heeft vestigingen in Arnhem, Den Haag, Helmond, ’s-Hertogenbosch, Roosendaal, Tilburg en Utrecht.

Meer weten? Klik hier.

8-2-2013 - Familiebedrijf Kuijpers speelt hoofdrol in film en
tentoonstelling

Op 8 februari 2013 vond in het Industrieel Atrium in Helmond de opening en première plaats van de thematentoonstelling en documentairefilm over ruim negentig jaar Kuijpers.

Met de benoeming van Aukje Kuypers als voorzitter van het directieteam van Kuijpers, per 1 januari 2013, staat inmiddels de vierde generatie Kuypers aan het roer van het familiebedrijf. Voor Kuijpers was dit aanleiding om Stichting Industrieel Erfgoed Helmond (SIEH) opdracht te geven een thematische tentoonstelling te realiseren waarin het ontstaan, de ontwikkeling en de toekomst van Kuijpers centraal staat. Deze thematentoonstelling bestaat uit een filmdocumentaire, een thematentoonstelling en een kroniek.
De film is gemaakt door de eigen mediagroep van de Stichting in nauwe samenwerking met Kuijpers. Binnen de Stichting zijn naast het bestuur vele vrijwilligers actief die zich met hart en ziel inzetten voor het behouden, bewaren en documenteren van alles uit het verleden voor wat betreft arbeid, handel en industrie van Helmond en omgeving.

Sinds 1921
‘Uit het historisch onderzoek blijkt dat Kuijpers in 1921 is opgericht’, zegt Aukje Kuypers. ‘Dat is zes jaar eerder dan wij dachten. Formeel is Kuijpers op 28 januari 1928 bij de Kamer van Koophandel ingeschreven.’

Inloopdagen
Het Industrieel Atrium is gevestigd aan Kanaaldijk Noordwest 29 in Helmond en elke laatste zondag van de maand geopend van 13.00 tot 17.00 uur. Op dinsdag, woensdag en donderdag van 9.30 tot 16.30 uur (met uitzondering van feestdagen en vakantieperioden) zijn er inloopdagen. Tijdens deze dagen kan de bezoeker vier uitgebreide basiscollecties, een stijlkamer uit de negentiende eeuw en de themacollectie en film over Kuijpers bezichtigen. Ook is er een uitgebreid archief te raadplegen over de historie van verschillende Helmondse bedrijven.

30-1-2013 - Kuijpers tekent Energieconvenant


Op de ochtend van woensdag 30 januari 2013 was de Raadzaal van Boscotondo decor van de ondertekening van het Helmonds Energieconvenant, onder grote belangstelling van de circa 55 aanwezigen. Het convenant is tot stand gekomen in een Helmond-brede samenwerking tussen de gemeente Helmond, Stichting Bedrijventerreinen Helmond, Centrummanagement en Wijk-Winkelmanagement.

Achttien koplopers, waaronder de gemeente Helmond en afgevaardigden van de bedrijventerreinen, het centrum en de wijkwinkelcentra, gaven de aftrap door het convenant formeel te ondertekenen. Deze partijen maken gezamenlijk een grote stap richting een klimaatneutrale stad. Natuurlijk bepaalt elke deelnemer wat er binnen het eigen bedrijf of instelling haalbaar is. De gezamenlijke doelstelling is om in een periode van drie jaar Helmond - breed minimaal 10% energie te besparen, duurzaam op te wekken, of te koppelen ten opzichte van 2012. Hiermee wordt jaarlijks de uitstoot van circa 27.000 ton CO2 voorkomen. Dit is vergelijkbaar met het energieverbruik van ongeveer 3.000 huishoudens.

De koplopergroep bestaat uit de bedrijven Huijbregts, Vlisco, Franke, Lavans, Van den Broek Logistics, Den Ouden Groep, Van Rooi Meat, Sita Recycling Services, Elektro Klessens & de Koning, C. Kornuyt BV, Arte, Kuijpers, de instellingen ROC Ter AA en het Elkerliek Ziekenhuis en de winkels Take-it / Optie 1, Coenen en Boutique 4MORE.

Namens de gemeente tekenden de Wethouders Tielemans en Van Mierlo. Het is de bedoeling om de komende tijd zoveel mogelijk ondernemingen en instellingen te laten aansluiten en de groep deelnemers uit te breiden.

25-1-2013 - Kuijpers en Veluwezoom Verkerk leveren nieuw trainingscomplex Vitesse op

Vandaag vindt de oplevering van de nieuwe trainings- en opleidingsaccommodatie van Vitesse op Papendal plaats. Deze nieuwe accommodatie is één van de meest moderne van Nederland. Medio februari wordt het gebouw door Vitesse in gebruik genomen. 

Kuijpers Installaties Arnhem was verantwoordelijk voor de totale engineering van de werktuigbouwkundige en elektrotechnische installaties van de nieuwe trainingsaccommodatie. Veluwezoom Verkerk heeft de bouwkundige werkzaamheden gerealiseerd. De bouw kende op woensdag 25 januari 2012 haar officiële start. Een jaar later staat er een hypermodern complex dat voldoet aan de eisen van deze tijd. Het hoogste punt werd bereikt op 4 juni 2012. Het trainingsonderkomen telt vier verdiepingen, waarvan drie boven de grond. Het complex is een ontwerp van Geesink Weusten Architecten in Arnhem.


Installeren en bouwen in de Eredivisie
De installaties van het trainings- en opleidingscomplex zijn aangesloten op een wko en voorzien van warmtepompen. De bronnen voor deze wko liggen 120 m diep. Daarmee wordt het trainingscomplex op een duurzame wijze van energie voorzien. In de zomer wordt het koude grondwater gebruikt voor de koeling, terwijl warmte wordt opgeslagen in de bodem voor de winterverwarming. In het nieuwe complex is er ook ruimte voor medische behandelruimtes, krachttraining en persmomenten. Algemeen directeur van Vitesse, Erwin Kasakowski, spreekt van een nieuwe stap voorwaarts: “Met deze nieuwe trainingsaccommodatie zijn we weer een stap dichterbij de professionalisering van de organisatie. Vitesse wil een topclub worden en daar hoort een dito accommodatie bij. Het complex is op onze maat gemaakt. Wij zijn zeer tevreden over het bouwproces. Nu kijken we ernaar uit om de accommodatie midden februari daadwerkelijk in gebruik te nemen.”

15-1-2013 - Kuijpers voorziet SassemBourg van duurzame energie

Kuijpers gaat voor een periode van ten minste 30 jaar SassemBourg voorzien van duurzame energie. Initiatiefnemer Woonstichting Vooruitgang en Kuijpers hebben hiervoor onlangs het contract ondertekend.

Eind vorig jaar werd de aftrap gegeven voor het woonservicecentrum SassemBourg in het centrum van Sassenheim. De aannemer is inmiddels bezig met de bouwvoorbereiding en vanaf volgende maand vinden er ook daadwerkelijk bouwactiviteiten plaats. Daarmee komt de oplevering, naar verwachting eind 2014, dichterbij. 

Duurzame energievoorziening
Kuijpers is al 20 jaar specialist in warmte- en koudeopslag en heeft lange ervaring in het installeren, beheren en optimaliseren van technische installaties. Deze overeenkomst met woonstichting Vooruitgang past dan ook in de ambitie van Kuijpers om zich verder te ontwikkelen op het gebied van decentrale energievoorzieningen. Kuijpers Ecopartners gaat het ontwerp, de realisatie, het onderhoud, de financiering én de gehele exploitatie van de duurzame energievoorziening verzorgen. In april van vorig jaar nam de technisch dienstverlener 24 decentrale energiecentrales over van Essent.

Specialist in duurzaamheid
In totaal bestaat het woon- en servicecentrum uit 91 woningen en 25 maatschappelijke bedrijfsruimten. Het bruto vloeroppervlak is 14.883 m2. Kuijpers Ecopartners gaat via een warmte- en koudeopslag, voorzien van warmtepompen en een energiedak, in totaal 2261 GJ warmte, 1192 GJ koude en 1406 GJ warm tapwater per jaar leveren. Dit wordt in zijn totaliteit duurzaam opgewekt. Bob Bloemers, manager duurzame energie bij Kuijpers Ecopartners: “Met Ecopartners laten we zien dat Kuijpers duurzaamheid als prioriteit aanmerkt. Wij zijn een familiebedrijf dat nadenkt over volgende generaties. Ik ben dan ook heel trots dat we dit duurzaam partnership met woonstichting Voortuitgang aangaan. Dat het een opdracht is waarin we op alle facetten de klant ontzorgen, maakt het voor ons extra bijzonder”. Voor deze opdracht werkt Kuijpers Ecopartners samen met gebouwverduurzamer Innax.

Toegevoegde waarde
Ook Steven Schrader, directeur/bestuurder van woonstichting Vooruitgang is blij met de samenwerking. “De toegevoegde waarde van Kuijpers zit vooral in de combinatie van kennis van gebouw gebonden installaties én de energievoorziening. Deze combinatie draagt bij aan een optimalisatie van de functionaliteit, het comfort en het rendement van SassemBourg”. Het is voor de Vooruitgang de tweede wko-installaties. Ook het gebouw Teylingervaart, naast de toekomstige nieuwbouw, is hiermee uitgerust. “We zijn een maatschappelijke ondernemer die vanuit haar sociale betrokkenheid werkt aan een duurzame en leefbare samenleving. Kiezen voor duurzame energie en voor Kuijpers past daar dan ook perfect in’, sluit hij enthousiast af. 

11-1-2013 - Kuijpers zet activiteiten Harry Immens 9000 voort

P.G. Kuijpers & Zonen BV maakt bekend dat zij met ingang van 14 januari 2013 de activiteiten van Harry Immens 9000 installaties BV voortzet.

Kuijpers gaat de activiteiten van installatiebedrijf Harry Immens 9000 in de toekomst 2013 onder haar eigen naam voortzetten. In de tussentijd wordt in de naamvoering een link gelegd naar Harry Immens 9000. Kuijpers garandeert hiermee de continuïteit van de huidige dienstverlening aan de klanten van Harry Immens 9000 en continueert de werkgelegenheid van een deel van de medewerkers van het in 1965 opgerichte familiebedrijf.

Op de kaart
Voor Kuijpers is dit een volgende stap in het leggen van een stevige basis voor de toekomst. Hierin staan focus op klanten en medewerkers en groei in kwaliteit voor het familiebedrijf centraal. Ook de marktsegmenten gezondheidszorg, onderwijs, cultuur & recreatie, bedrijfshuisvesting en industrie blijven belangrijke strategische pijlers. Het overnemen van de betrokken medewerkers van Harry Immens 9000 mag als bijzonder worden gekenmerkt. Juist in deze tijd krimpen veel technische dienstverleners in. Aukje Kuypers, voorzitter directieteam Kuijpers: “Wij zijn volop in gesprek met klanten, partners en medewerkers om dit proces zo zorgvuldig mogelijk te laten verlopen. Voorop staat continuering van de dienstverlening en tevredenheid van de klanten en medewerkers”. Voor Kuijpers zijn de activiteiten van Harry Immens 9000, die in de gezondheidszorg, onderwijs en bedrijfshuisvesting zitten, een mooie aanvulling op de bestaande orderportefeuille. “Tevens willen we ons hiermee in de regio ’s-Hertogenbosch nog nadrukkelijker op de kaart zetten”, aldus Aukje Kuypers.

Installatiebedrijf Harry Immens 9000 was een modern opgezet installatiebedrijf, gevestigd in Sint-Michielsgestel. Het bedrijf is in 1965 opgericht door Harry Immens senior en groeide uit tot een middelgroot installatiebedrijf.

19-12-2012 - Nieuwe accountmanager Beveiligingssystemen

Pascal Snellen is in dienst getreden als accountmanager bij Kuijpers Beveiligingssystemen. In zijn nieuwe functie is hij commercieel verantwoordelijk voor de verkoop van brandmeld- en ontruimingssystemen. Daarnaast gaat Pascal zich ook bezighouden met het leveren van concepten op het gebied van brandveiligheid.

Pascal Snellen (Register Security Expert), heeft gewerkt bij adviseurs en technische dienstverleners in Nederland en heeft daar veel ervaring opgedaan op het gebied van safety en security binnen de utiliteitsmarkt en industrie. Harold Wijbrandts, vestigingsleider van Kuijpers Beveiligingssystemen: "We hebben specialisten in huis die binnen de marktsegmenten van Kuijpers alle dagelijkse processen en risico’s kennen. Hierdoor kunnen zij klanten op de juiste manier adviseren. Daarbij moeten we toegevoegde waarde blijven leveren, bijvoorbeeld door financiering of lease van nieuwe, bestaande en te vervangen systemen. De aanstelling van Pascal Snellen, die ruime ervaring heeft op het gebied van brandveiligheid en de taal van de gebruiker spreekt, komt daarbij goed van pas’! aldus Harold Wijbrandts.

27-11-2012 - Kuijpers en Ballast Nedam verwerven grootschalige renovatie hoofdkantoor ASR

Bouwcombinatie Archimedes vof, bestaande uit Ballast Nedam en Kuijpers Centrale Projecten, heeft definitief opdracht gekregen voor de grootschalige renovatie van het hoofdkantoor van verzekeraar ASR in Utrecht. Betrokken partijen tekenden hiervoor gisteren de aannemingsovereenkomst. Deze renovatie is een complex en integraal project, doordat het pand wordt gerenoveerd terwijl grote delen ervan in gebruik blijven. Ook stelt ASR hoge eisen ten aanzien van de duurzaamheid van het pand. Hierdoor voldoet één van de grootste kantoorgebouwen in Nederland na de renovatie aan de voorwaarden van Het Nieuwe Werken. Het hernieuwde kantoor telt dan 2.800 werkplekken voor 4.000 FTE. De bouwwerkzaamheden starten eind 2012. De oplevering is naar verwachting eind 2015. 

Engineer & Build
De bouwcombinatie was als bouwteampartner betrokken bij het tot stand komen van het definitief ontwerp. Op basis hiervan zal de bouwcombinatie onder haar verantwoordelijkheid het ontwerp verder uitwerken. Ballast Nedam verzorgt het bouwkundige deel. Kuijpers Centrale Projecten is onder andere verantwoordelijk voor de klimaatplafonds met sprinklerinstallaties en een duurzame energievoorziening in combinatie met elektrotechnische- en zwakstroominstallaties.

BREEAM Excellent
Opdrachtgever ASR zoekt naar een goede balans tussen de belangen van mens, maatschappij en milieu en wil het milieu, tijdens de renovatie en daarna, zo min mogelijk belasten. ASR heeft dan ook in het Programma van Eisen van de renovatie een concrete duurzaamheidambitie vastgesteld: Energielabel A en streven naar BREEAM ‘Excellent’.

Specialist in bedrijfshuisvesting
De Bouwcombinatie bewerkstelligt een optimale coördinatie voor de opdrachtgever door integratie van de werkprocessen in de keten. Die worden optimaal afgestemd op de werkzaamheden van ASR, die tijdens de realisatie ongehinderd door zullen gaan. Kuijpers en Ballast Nedam hebben samen ruime ervaring in de sector bedrijfshuisvesting. Zo werkten zij eerder samen aan het nieuwe Stadshuis van Nieuwegein.

2-11-2012 - Aukje Kuypers benoemd tot voorzitter directieteam van Kuijpers

Drs. A.A.M. (Aukje) Kuypers (33) volgt met ingang van 1 januari 2013 ir. A.J.H.M. (Ton) Stuifzand (54) op als voorzitter van het directieteam van Kuijpers.

Aukje Kuypers is van de 4e generatie Kuypers en dochter van ing. W.A.M. (Wim) Kuypers. Aukje startte haar carrière bij het familiebedrijf in 2003, waar zij tot 2006 de functie van directiesecretaris bekleedde. In 2006 ging zij als international management trainee aan de slag bij Fortis. En was vervolgens tot 2010 bij Fortis actief als lean consultant. In 2010 keerde zij terug bij Kuijpers, leidde de afdeling Kwaliteit, Arbo & Milieu en is betrokken bij de realisatie van het strategisch plan ‘Op weg naar 2013’. In deze rol omvat haar werkterrein zowel de totale Kuijpers-organisatie als de regionale vestigingen van de onderneming.

Logische ontwikkeling
Door de focus op klanten en medewerkers te houden en groei in kwaliteit centraal te stellen heeft Kuijpers, onder leiding van Ton Stuifzand, reeds een stevige basis gelegd voor de toekomst. Ook focus op de klant en de marktsegmenten gezondheidszorg, onderwijs, cultuur & recreatie, bedrijfshuisvesting en industrie zijn en blijven belangrijke strategische pijlers voor de onderneming. Toen Ton Stuifzand in 2007 aantrad, heeft hij onder andere de taak gekregen de 4e generatie Kuypers klaar te maken om het stokje op termijn over te nemen. De benoeming van Aukje Kuypers tot voorzitter van het directieteam is dan ook, voor zowel de onderneming als Aukje zelf, een logische stap in de verdere ontwikkeling en het borgen van de continuïteit van het familiebedrijf.

Betrokkenheid

Ton Stuifzand heeft Aukje Kuypers inmiddels intensief voorbereid op haar nieuwe rol. Ook na 1 januari 2013 blijft hij, als gedelegeerd commissaris, betrokken bij Kuijpers. Ton Stuifzand vervulde vijf jaar de functie van algemeen directeur bij Kuijpers. Hij volgde in 2007 Wim Kuypers op.

De directie van P.G. Kuijpers & Zonen B.V. bestaat met ingang van 1 januari 2013 uit de volgende leden:
• drs. A.A.M. (Aukje) Kuypers, voorzitter directieteam
• N.A.M. (Claus) Arnoldussen QC, financieel directeur
• W.H.J.M. (Wilfred) Derksen, commercieel directeur

31-10-2012 - Bouwcombinatie start met nieuwbouw ziekenhuis Delft

De Raad van Bestuur van het Reinier de Graaf Gasthuis heeft op 31 oktober 2012 de eerste paal geslagen voor de nieuwbouw van het ziekenhuis in Delft. Daarmee is voor Hurks en Kuijpers officieel het startsein gegeven voor de bouw van dit modern medisch centrum.

Bouwcombinatie Reinier de Graaf vof, bestaande uit Hurks van der linden en Kuijpers Centrale Projecten, kreeg in juli van dit jaar officieel opdracht voor de nieuwbouw van het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft. In de komende jaren verrijst op het parkeerterrein tussen het huidige B- en H-gebouw een ziekenhuis van ruim 56.500 m². Oplevering is gepland in maart 2015.

Verbondenheid
Het nieuwe Reinier de Graaf Gasthuis zal verbondenheid uitstralen, zowel intern als met de omgeving. Het gebouw bestaat uit zes bouwlagen, die horizontaal verbonden worden door een centrale as. De inrichting en vormgeving van het ziekenhuis zorgen ervoor dat bezoekers en patiënten gemakkelijk hun weg kunnen vinden en de zorg efficiënt verleend kan worden. In met name het interieur zijn veel elementen uit de stad Delft en het Westland zichtbaar.

Specialist in zorgsector
Hurks van der linden en Kuijpers hebben samen ruime ervaring in de zorgsector. Zo is de bouwcombinatie op dit moment verantwoordelijk voor de nieuwbouw van ziekenhuis Bernhoven in Uden en werkten zij eerder samen aan de nieuwbouw van het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht. Beide partijen zetten nu deze expertise in voor het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft. Het ontwerpconsortium bestaat uit EGM architecten, Corsmit en Deerns.

30-10-2012 Bouw Alexander Monro Ziekenhuis voor borstkanker in Bilthoven van start

Bouwbedrijf Berghege en technische dienstverlener Kuijpers realiseren renovatie pand.

Het is nu nog moeilijk voor te stellen, maar in het leegstaande, deels monumentale pand aan de Professor Bronkhorstlaan in Bilthoven verschijnt een nieuw ziekenhuis, volledig gespecialiseerd in borstkanker. Het ziekenhuis wil de beste en meest complete zorg gaan bieden aan mensen met een (mogelijke) afwijking aan de borst. Bouwbedrijf Berghege uit Oss en multidisciplinair technisch dienstverlener Kuijpers uit Helmond startten deze maand met de verbouwingswerkzaamheden.

Grondige verbouwing
In het voorjaar van 2013 is het zover. Dan opent het eerste borstkankerziekenhuis van Nederland haar deuren. Voor de locatie van het ziekenhuis is de keuze gevallen op een bestaand gebouw van twee verdiepingen op het voormalig ziekenhuisterrein van Berg en Bosch aan de Professor Bronkhorstlaan in Bilthoven. Circa 3.000 m² wordt door middel van een grondige verbouwing volledig geschikt gemaakt voor borstkankerzorg op maat; diagnostiek, de gehele behandeling, second opinions en nazorg. Berghege is als hoofdaannemer verantwoordelijk voor de overall regie, sloop en de complete afbouw en staat garant voor de turnkey oplevering. Kuijpers verzorgt alle technische installaties.

Patiënt als uitgangspunt
Jan van Bodegom, chirurg, is de initiatiefnemer: “Na tien jaar als chirurg in algemene ziekenhuizen gewerkt te hebben, kan ik hier de borstkankerzorg ontwikkelen die ik altijd voor ogen heb gehad. Met een team gepassioneerde mensen vanuit een laagdrempelig, specialistisch ziekenhuis dat volledig rond de patiënt georganiseerd is.” Dit komt niet alleen in de processen tot uitdrukking, maar ook in de (ver)bouw en inrichting van het ziekenhuis. Het ontwerp hiervan komt van C4ID interieurarchitecten en SW Architecten Adviseurs. Aan de voorzijde van het gebouw komt een enorme trap, die via een glazen portaal directe toegang geeft tot de eerste verdieping. Hier bevinden zich de polikliniek, de chemoruimte, de verblijfafdeling – met moderne patiëntkamers met eigen sanitair – en de OK-afdeling. De ontvangsthal is een plek met veel lichtinval, waar patiënten gastvrij worden ontvangen. Door in de grote ruimten de systeemplafonds te verwijderen wordt het puntdak van het gebouw weer zichtbaar; wat het gevoel geeft van een huiselijke omgeving. Ronde vormen en zachte, vriendelijke kleuren en materialen voeren de boventoon. De mammografie en de echografie komen op de polikliniekafdeling, op de begane grond bevinden zich de overige diagnostische ruimten, zoals de MRI, de bucky ruimte en de nucleaire onderzoeksruimte. Van Bodegom: “Heel nadrukkelijk betrekken we steeds patiënten en hun naasten bij al onze plannen. Soms met een interview, soms in een gesprek, maar nu ook via onze website vragen we naar hun ervaringen en wat er nog beter kan. En dat voeren we door. Ook in de inrichting en bouw."

Van leegstaand pand tot ziekenhuis
Een bestaand kantoorgebouw ombouwen tot ziekenhuis brengt nogal wat uitdagingen met zich mee, want in een dergelijke omgeving zijn veiligheid en hygiëne van levensbelang. Het opleveren van zo'n hoogwaardig product vraagt om een goede en nauwe samenwerking tussen de verschillende partijen. Een perfecte afstemming tussen de bouwkundige en installatiecomponenten. Zo moeten de behandelruimten - met mogelijkheid tot het creëren van onderdruk - aan strenge eisen voldoen. Het gebouw wordt bijna volledig gestript en krijgt nieuwe wanden, kozijnen, vloeren en plafonds. En een grote hoeveelheid aan technische installaties, waaronder de systemen voor ventilatie, verwarming en koeling, beveiliging en de elektrische installaties. Dit alles binnen de beperkingen van het bestaande pand. Nu de sloop bijna is afgerond kan het opbouwen beginnen.

9-10-2012 - Kuijpers op tv in imagocampagne RTL-Z “De Techniek achter Nederland”

Vanaf september staan de prestaties van de Nederlandse installatiebranche volop in de belangstelling. Vandaag is de uitzending gestart op RTL-Z met de Uneto VNI imagocampagne “De Techniek achter Nederland” waarbij Kuijpers haar medewerking in samenwerking met Savant heeft verleend. In uitzending 6 waarbij het thema “comfortabel wonen en werken” wordt besproken zien we Bob Bloemers welke de werking van de collectieve energievoorziening WKO de Eeuwsels nader toelicht.

Bekijk hier het filmpje

De hele week wordt de uitzending herhaald op RTL Z op de onderstaande tijdstippen:
• maandag: 13.20 uur
• dinsdag 14.20 uur
• woensdag 16.20 uur
• donderdag 10.20 uur
• vrijdag 11.20 uur

Website
Details over de vele projecten die in tv-serie en boek voorbij komen, zijn ook te vinden op een website die UNETO-VNI speciaal voor deze campagne heeft ingericht: http://www.detechniekachternederland.nl/home.

10-9-2012 - BOVAG renoveert BOVAG-Huis

Op 6 september heeft BOVAG de aannemingsovereenkomst getekend met Heembouw Roelofarendsveen voor de renovatie van het kantoor te Bunnik. Hiermee is het startsein gegeven voor de renovatie van het BOVAG-huis bestaande uit ca 3.500m2 BVO kantoor en 1.500m2 BVO atrium. BOVAG is al enige tijd bezig met haar eigen huisvesting en heeft zich laten adviseren op het gebied van huisvesting, duurzaamheid en bouwkosten door BOAG Advies en Management. Na diverse varianten te hebben onderzocht was de renovatie van het huidige gebouw de meest duurzame oplossing.

Het huidige gebouw wordt in een nieuw jasje gestoken en krijgt er een ruim en licht atrium bij. In de gerenoveerde huisvesting wordt tevens Het Nieuwe Werken geïmplementeerd wat gepaard gaat met een nieuwe indeling. Het gebouw wordt verduurzaamd van energielabel C naar energielabel A en de CO2 uitstoot wordt flink gereduceerd, daarnaast worden er nog diverse duurzaamheidmaatregelen genomen zoals o.a. het hergebruik van het casco en deels de gevels en warmte koude opslag.

Het ontwerp is gemaakt door Zeinstra Veerbeek Architecten. Voor de installatie en constructie hebben respectievelijk Deerns Raadgevende Ingenieurs en Bartels Ingenieursbureau geadviseerd. BOAG Advies en Management voert het volledige projectmanagement en bouwmanagement. De renovatie wordt uitgevoerd door Heembouw Roelofarendsveen met Kuijpers als installatietechnisch onderaannemer welke verantwoordelijk is voor het realiseren van de complete technische installaties, inclusief het plaatsen van een wko. De oplevering vindt in augustus 2013 plaats. 

3-9-2012 - UNETO-VNI zet de Nederlandse techniek in de schijnwerpers

Als het aan UNETO-VNI ligt, staan de prestaties van de Nederlandse installatiebranche vanaf begin september volop in de belangstelling. 'De Techniek Achter Nederland' is de titel van een tiendelige televisieserie op RTL-Z én van een bijzonder boek. UNETO-VNI lanceert bovendien een speciale website en vraagt ook met behulp van social media aandacht voor de innovatiekracht van de branche.

Uitdagingen

De Nederlandse samenleving staat de komende jaren voor tal van uitdagingen. Betaalbaarheid van de zorg, een schone leefomgeving, mobiliteit, veiligheid en kantorenleegstand - de campagne stelt deze en andere thema's aan de orde en laat zien op welke manieren technische ondernemingen oplossingen kunnen bieden. Techniek is op veel plaatsen weliswaar niet zichtbaar, maar wél noodzakelijk om de maatschappij te laten functioneren.

Tv-serie en boek

In de tv-serie 'De Techniek Achter Nederland', die vanaf 3 september te zien is op RTL-Z, komt elke week één thema aan de orde. Spraakmakende projecten van Nederlandse installatiebedrijven laten zien dat hoogwaardige kennis en innovatie essentieel zijn voor een leefbare toekomst. Het boek benadert het onderwerp op een iets andere manier. Ook hier krijgen de prestaties van de installatiebranche volop aandacht, maar er is ruimte voor de (toekomst)visie van een groot aantal gezaghebbende opinieleiders uit politiek, wetenschap en bedrijfsleven. Mensen als Herman Wijffels, Bernard Wientjes, Paul Schnabel en Wubbo Ockels vertellen wat naar hun mening de belangrijkste uitdagingen zijn waar Nederland voor staat. Klik hier voor een pdf-versie van het boek "De techniek achter Nederland"

Poker

Ex-astronaut en wetenschapper Wubbo Ockels waarschuwt in het boek dat de mensheid poker speelt met het milieu. Tegelijkertijd verwacht hij dat er de komende jaren veel ten goede gaat veranderen en dat de installatiebranche daarin een sleutelrol gaat vervullen. Voorzitter Bernard Wientjes van werkgeversorganisatie VNO-NCW wijst erop dat duurzame energieopwekking noodzakelijk is voor de continuïteit van het bedrijfsleven. Hij ziet de installatiebranche als duurzaamheidskoploper van Nederland. BOVAG-directeur Koos Burgman voorspelt revolutionaire ontwikkelingen in het verkeer. Hij denkt daarbij aan een doorbraak van de elektrische auto, zeker als de overheid normen oplegt en fiscale voorwaarden stelt.

Website

Bij de projecten die in het boek worden belicht, is vooral opvallend dat allerlei hoogst innovatieve oplossingen nú al beschikbaar zijn. Details over de vele projecten die in tv-serie en boek voorbij komen, zijn ook te vinden op een website die UNETO-VNI speciaal voor deze campagne heeft ingericht: www.detechniekachternederland.nl. Daar zijn ook de afleveringen van de tv-serie en interviews uit het boek te vinden.

Veel kansen

Ondanks de crisis heeft de installatiebranche uitstekende toekomstperspectieven. UNETO-VNI liet onlangs een studie uitvoeren naar de mogelijkheden van de branche in de nabije toekomst en uit het eindrapport, Radar 2020, komen veel kansen naar voren. Samen met de leden vertaalt UNETO-VNI die perspectieven naar concrete business cases.

30-7-2012 - Ziekenhuis Delft gegund aan Hurks en Kuijpers


Bouwcombinatie Reinier de Graaf vof, bestaande uit Hurks van der linden en Kuijpers Centrale Projecten, heeft officieel opdracht gekregen voor de nieuwbouw van het Reinier de Graaf ziekenhuis in Delft. Betrokken partijen tekenden hiervoor vandaag de aannemingsovereenkomst. De opdracht heeft een waarde van ruim 110 miljoen euro. 

Het nieuwe moderne medisch centrum telt ruim 56.500 m² en wordt gebouwd op de bestaande locatie aan de Reinier de Graafweg. In het najaar van 2012 zal de bouw starten. Oplevering is gepland in maart 2015.

Specialist in zorgsector
Hurks van der linden en Kuijpers hebben samen ruime ervaring in de zorgsector. Zo is de bouwcombinatie op dit moment verantwoordelijk voor de nieuwbouw van ziekenhuis Bernhoven in Uden en werkten zij eerder samen aan de nieuwbouw van het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht. Beide partijen zijn dan ook verheugd deze expertise in te kunnen zetten voor het Reinier de Graaf ziekenhuis in Delft. Het ontwerpconsortium bestaat uit EGM architecten, Corsmit en Deerns.

11-07-2012 - Sensire besteedt onderhoud uit aan Kuijpers

Sensire gaat met ingang van medio juli 2012 haar gebouwenbeheer uitbesteden aan drie externe partners. Een daarvan is Kuijpers. Kuijpers Maintenance gaat het onderhoud van de elektrotechnische en de werktuigbouwkundige installaties verzorgen en neemt tevens de betrokken medewerkers van Sensire over. Op dinsdag 10 juli 2012 werden hiervoor de contracten getekend. 

Het overnemen van de betrokken medewerkers van Sensire door Kuijpers mag als bijzonder worden gekenmerkt. Juist in deze tijd krimpen veel technische dienstverleners in. Voor Kuijpers Maintenance is dit onderhoudscontract een mooie aanvulling op de bestaande orderportefeuille. Tevens liggen er voor Kuijpers Installaties Arnhem kansen om zich hiermee in deze regio nog nadrukkelijker op de kaart te zetten.

Sensire is al meer dan zestig jaar actief op het gebied van gezondheid, zorg en welzijn. Het onderhoud vindt plaats in alle 140 panden van Sensire in de Achterhoek. Yask uit Capelle aan de IJssel neemt de huismeesterdiensten over en CoSource uit Best neemt de beheertaken voor haar rekening.

09-07-2012 Kuijpers levert brandveilige Ark van Noach op

Met het installeren van maar liefst 2231 sprinklerkoppen in het grootste houten bouwwerk van Europa, leverde Kuijpers Beveiligingssystemen recent een brandveilige Ark van Noach op. De Ark van Noach, die in Dordrecht ligt, gaat vandaag officieel open voor publiek.

Kuijpers Beveiligingssystemen, onderdeel van Kuijpers, is een gespecialiseerde organisatie die concepten levert op het gebied van brandbeveiliging en elektronische beveiliging. In verband met kans op bevriezing legde Kuijpers Beveiligingssystemen in de Ark van Noach een droge sprinklerinstallatie aan. Deze installatie werkt op twee diesel gedreven pompen die water uit de rivier opzuigen. Nadat, als gevolg van een brand, de eerste sprinkler is aangesproken, zal binnen 1 minuut water uit de sprinkler sproeien om de brand te beheersen of te blussen. Een veilige gedachte aan boord van een houten schip.

Grootste houten bouwwerk van Europa

De Ark is een initiatief van Johan Huibers. Hij besloot zijn droom, die hij al in 1992 had, te verwezenlijken en de Ark van Noach op ware grootte na te bouwen. Aan boord van deze replica van ongeveer 20.000 m² verblijven levende dieren, verschillende attracties met een Bijbels thema, exposities en activiteiten voor jong en oud. De Ark van Noach is vervaardigd uit 14.000 bomen met CFK-merk en is daarmee het oudste en grootste houten bouwwerk van Europa en het tweede grootste bouwwerk van de wereld. De Ark van Noach is zes verdiepingen hoog en is 120 meter lang en 30 meter breed.

16 januari 2012 - Kuijpers realiseert nieuwe trainingsaccommodatie Vitesse

Kuijpers Installaties Arnhem gaat de technische installaties verzorgen voor het nieuwe trainings- en opleidingscomplex van Vitesse op Nationaal Sportcentrum Papendal. Het contract tussen beiden partijen werd onlangs getekend.

Kuijpers Installaties Arnhem is verantwoordelijk voor de totale engineering van de werktuigbouwkundige en elektrotechnische installaties van de nieuwe trainingsaccommodatie. Deze accommodatie wordt de meest moderne van Nederland. Naast veldverwarming en verlichting, om onder alle omstandigheden te kunnen trainen, is er in het nieuwe complex onder andere ruimte voor fysio, krachttraining en pers. Kuijpers Installaties Arnhem heeft de wensen van alle betrokkenen meegenomen in het ontwerp. zodat de accommodatie voldoet aan de wensen en eisen van deze tijd. Zo worden in het kader van energiebesparing de installaties aangesloten op een wko en voorzien van warmtepompen.

Tribune met vijfhonderd zitplaatsen

De nieuwe trainingsaccommodatie is door Geesink Weusten Architecten ontworpen naar Brits voorbeeld en bestaat uit een nieuw kunstgrasveld en een gebouw van vier verdiepingen met diverse faciliteiten. Er komt ook een tribune met vijfhonderd zitplaatsen voor (jeugd)wedstrijden. Bouwonderneming Veluwezoom Verkerk is verantwoordelijk voor de bouw. Een nieuw trainingscomplex is al lang een wens van Vitesse. Binnenkort start de bouw. Het complex wordt begin 2013 in gebruik genomen.

 Paul van der Kraan (directeur Vitesse) en Loek Snepvangers (hoofd algemene zaken Kuijpers) tijdens de contractondertekening.

18 januari 2012 - Jeroen Schweig aan boord als directeur Industrie

Op 1 februari 2012 treedt Jeroen Schweig in de functie van directeur in dienst bij Kuijpers Industrie. In deze functie draagt hij de eindverantwoordelijkheid voor Kuijpers Industrie en staat hij voor de uitdaging om bij te dragen aan de groeiambities van deze nieuwe onderneming.

Jeroen Schweig, 46 jaar, heeft gewerkt in de maritieme- en industriële sector en daar veel ervaring opgedaan in het aanboren van nieuwe markten en het realiseren van kwalitatieve en kwantitatieve groei van ondernemingen. Samen met Toon Bogers, die naast zijn operationele taken mede strategisch vorm gaat geven aan de nieuwe onderneming, vormt hij straks het nieuwe directieteam van Kuijpers Industrie.

Samen sterk door integratie

Kuijpers Piping & Procestechniek en Kuijpers Industriële Automatisering integreerden 1 januari 2012 officieel tot één bedrijf: Kuijpers Industrie. Kuijpers Piping & Procestechniek en Kuijpers Industriële Automatisering richten zich vooral op de industrie. Kuijpers ziet het als voordeel voor haar klanten om gecombineerde opdrachten in procestechniek bij één partij neer te kunnen leggen en één aanspreekpunt te hebben. Beide ondernemingen presenteren zich, onder de vlag van Kuijpers Industrie, dan ook als één onderneming.

8 februari 2012 - Onderwijs en bedrijfsleven slaan handen ineen om tekort aan techniekstudenten aan te pakken

Het onderwijs en bedrijfsleven in de regio Eindhoven hebben de handen ineen geslagen om meer studenten voor techniek te interesseren. Vanaf komend schooljaar kan een student bij ROC Eindhoven een duale opleiding Middenkader Engineering  volgen: na twee jaar school volgt twee jaar lang een combinatie van werken en leren. Met het mbo-diploma op zak kan de student duaal doorstuderen op Fontys Hogescholen. ROC Eindhoven, Fontys Hogescholen Eindhoven en de bedrijven Burgers Ergon, HVL, Mansveld Projecten & Services, Strukton Worksphere en Kuijpers tekenden hiervoor gisteren een convenant.

De technieksector in de regio Eindhoven krijgt in de nabije toekomst te maken met een tekort aan voldoende en goed opgeleid personeel. Nu al blijft de instroom bij sommige studierichtingen achter bij de bhoefte op de arbeidsmarkt. Om dit dreigend tekort tegen te gaan, is samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven absoluut noodzakelijk, net zoals innovatieve studieconcepten die studenten warm maken voor een goede opleiding en de sector.

Salaris
Een dergelijk concept komt volgend schooljaar van de grond. ROC Eindhoven, Fontys Hogescholen Eindhoven en de bedrijven Burgers Ergon, HVL, Mansveld Projecten & Services, Strukton Worksphere en Kuijpers gaan samenwerken in een duale opleiding voor de studies Werktuigkundige installatietechniek en Elektrotechnische installatietechniek. De eerste twee jaar van zijn studie gaat de student vijf dagen per week naar school, waar hij theorie- en praktijklessen volgt. In het derde en vierde jaar beslaat de schooltijd twee dagen per week, de overige drie dagen treedt hij in dienst bij een van de participerende bedrijven. Hiervoor ontvangt hij salaris.

Doorstroom naar hbo
Met het diploma Middenkader Engineering kan de student via een middag-/avondopleiding doorstuderen bij Fontys, waar hij in vier jaar tijd zijn hbo-diploma kan halen. De bedrijven zullen deze vervolgstudie stimuleren en financieel ondersteunen, zo is in het convenant afgesproken. De betrokken onderwijsinstellingen en bedrijven verwachten met de duale opleidingen meer studenten voor techniek te interesseren. Enerzijds omdat de opleiding door de samenwerking met het bedrijfsleven nog beter aansluit bij de praktijk, anderzijds zeker ook omdat de studenten al vanaf het derde jaar geld gaan verdienen. De partijen hopen dat zich in de toekomst meer organisaties bij het convenant zullen aansluiten.

15 maart 2012 - Nieuwe commercieel manager bij Kuijpers Centrale Projecten

Frank Harterink is per 1 maart 2012 in dienst getreden als commercieel manager bij Kuijpers Centrale Projecten.

Frank Harterink (29) is verantwoordelijk voor het verder professionaliseren van de commerciële activiteiten van Kuijpers Centrale Projecten. Harterink heeft zowel een technische als commerciële achtergrond en beschikt over ruime ervaring op het gebied van accountmanagement. Kuijpers Centrale Projecten heeft vanaf de oprichting in december 2008 een enorme groei doorgemaakt. De onderneming is verantwoordelijk voor langdurige trajecten, zoals de nieuwbouw van Ziekenhuis Bernhoven in Uden en de renovatie van het Rijksmuseum in Amsterdam. Harterink is in deze functie mede verantwoordelijk voor de verdere versterking van de marktpositie van Kuijpers Centrale Projecten.

21 maart 2012 - Kuijpers in bouwteam renovatie hoofdkantoor ASR

Kuijpers wordt toegevoegd aan het bouwteam voor de renovatie van het hoofdkantoor van verzekeraar ASR in Utrecht. Kuijpers gaat voor dit project een strategische samenwerking aan met Ballast Nedam. Ballast Nedam kreeg eind februari een voorlopige gunning voor de uitvoering van deze grootschalige renovatie.

Bouwteam
Kuijpers Centrale Projecten wordt toegevoegd aan het bouwteam, dat voor de zomer het definitieve ontwerp zal opleveren. Deze voorlopige gunning zal dan in de zomer leiden tot een definitief Engineering & Build contract voor de verdere uitvoering van het project. Hierin gaan Ballast Nedam en Kuijpers Centrale Projecten gezamenlijk opereren. Kuijpers Centrale Projecten is onder andere verantwoordelijk voor de klimaatplafonds met sprinklerinstallaties en een duurzame energievoorziening in combinatie met elektrotechnische en zwakstroom installaties.

Het gebouw heeft nu in totaal 54.000 m² verhuurbare vloeroppervlakte. Na de renovatie telt het ASR-kantoor 2.800 werkplekken, ten behoeve van 4.000 medewerkers. Na afronding van de renovatie- en
uitbreidingswerkzaamheden zal het pand een vloeroppervlakte van 84.000 m² hebben, bestaande uit parkeren, een ondergronds vergadercentrum en 68.000 m² kantoren. De bouwwerkzaamheden starten in het 3e kwartaal van 2012. De oplevering is naar verwachting eind 2015. Het renovatieproject van het hoofdkantoor ASR is een complex en integraal project. Het pand wordt gerenoveerd terwijl grote delen van het pand in gebruik blijven.

30 maart 2012 - Kuijpers doet het licht uit

Kuijpers doet zaterdag 31 maart mee met de wereldwijde actie Earth Hour. Om 20.30 uur gaat in alle negen panden van Kuijpers gedurende één uur het licht uit.

Met Earth Hour laten miljoenen mensen en duizenden organisaties over de hele wereld zien dat zij de toekomst van onze aarde belangrijk vinden, met één simpel gebaar: gedurende één uur het licht uitdoen.

Deze internationale actie van het Wereld Natuur Fonds toont aan dat door samen te werken iedereen een positieve bijdrage kan leveren aan het beschermen van onze toekomst en die van volgende generaties. Iets wat Kuijpers, als familiebedrijf, natuurlijk een warm hart toe draagt.

Duurzaam installeren

De toekomst van de aarde staat bij Kuijpers hoog in het vaandel. Kuijpers is dan ook specialist in het realiseren van praktisch toepasbare, duurzame energieoplossingen in gebouwen. Want om een gebouw duurzaam te kunnen bouwen en exploiteren is duurzaam installeren noodzakelijk. De toegevoegde waarde van Kuijpers zit vooral in de combinatie van kennis van gebouwgebonden installaties én de energievoorziening. Deze combinatie draagt bij aan een optimalisatie van de functionaliteit, het comfort en het rendement van een gebouw. Daarmee ontzorgt Kuijpers de klant op het gebied van energie en klimaat. En kunnen zij in een aantrekkelijk milieu leven en werken.

2 april 2012 - Kuijpers neemt 24 decentrale energiecentrales over van Essent

Kuijpers is vanaf 1 april officieel eigenaar van 24 decentrale energiecentrales. Kuijpers en Essent hebben hiervoor onlangs het contract ondertekend.

Kuijpers is al 20 jaar specialist in warmte- en koudeopslag en heeft lange ervaring in het installeren, beheren en optimaliseren van technische installaties. Deze overname past dan ook in de ambitie van Kuijpers om zich verder te ontwikkelen op het gebied van decentrale duurzame energievoorzieningen en Energy Service Company (ESCO). Kuijpers Ecopartners gaat via deze energiecentrales warmte, koude, elektriciteit en gas leveren aan de aangesloten gebouwen, waaronder het MECC in Maastricht.

Duurzaamheid als prioriteit
Kuijpers Ecopartners is een onderdeel van Kuijpers en ontwikkelt, realiseert, financiert en exploiteert duurzame energievoorzieningen. Denk aan wko, wkk en zonne-energie. Voor de financiering wordt samengewerkt met De Lage Landen. Wilfred Derksen, commercieel directeur van Kuijpers: “Met Ecopartners laten we zien dat Kuijpers duurzaamheid als prioriteit aanmerkt. Wij zijn een familiebedrijf dat nadenkt over volgende generaties. En decentrale energieoplossingen hebben de toekomst, daar ben ik van overtuigd. Ze zijn onafhankelijk, beter af te stemmen op de situatie en rendabel! Om die reden ben ik dan ook trots dat we nu eigenaar zijn van 24 decentrale energiecentrales”.

Toegevoegde waarde
Kuijpers Ecopartners is specialist in het realiseren van praktisch toepasbare, duurzame energieoplossingen in gebouwen. “Onze toegevoegde waarde zit vooral in de combinatie van kennis van gebouw gebonden installaties én de energievoorziening. Deze combinatie draagt bij aan een optimalisatie van de functionaliteit, het comfort en het rendement van een gebouw. Daarmee ontzorgen we onze klanten op het gebied van energie en klimaat. En kunnen zij in een aantrekkelijk milieu leven en werken”, sluit Derksen af. Na een strategische heroriëntatie in 2011 besloot Essent dat de exploitatie van kleinschalige installaties niet langer valt onder de kernactiviteiten van haar business unit ELES (Essent Local Energy Solutions). De overdracht van de 24 kleinschalige installaties, die verdeeld liggen over heel Nederland, is hiervan een logisch vervolg. 

Van links naar rechts Jos de Wit (van Essent Local Energy Solutions), Wilfred Derksen en Ton Stuifzand (van Kuijpers)

11 april 2012 - Kuijpers in promofilm Brabantse Ontwikkelings Maatschappij

Kuijpers heeft op uitnodiging van de Provincie Noord-Brabant meegewerkt aan een promofilm voor de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM). De BOM spant zich in om de Brabantse economie nationaal en internationaal te laten excelleren.

In het filmpje vertelt Bob Bloemers, manager duurzame energie, in het kort hoe Kuijpers haar elektrische auto’s inzet bij haar klanten.

Klik hier om het filmpje te bekijken.

10 mei 2012 - Focus en kwaliteit stemmen Kuijpers optimistisch voor 2012

De bouw- en installatiebranche staat voor de uitdaging een nieuwe weg te vinden in de huidige economische situatie. Door de focus op klanten en medewerkers te houden en groei in kwaliteit centraal te stellen, is Kuijpers voor 2012 optimistisch gestemd. Dat is te lezen in het vandaag verschenen jaarverslag van de onderneming.

2012 brengt Kuijpers in de slotfase van het strategische beleidsplan ‘Op weg naar 2013’. Aan de hierin geformuleerde doelstellingen wordt niet getornd: groei in kwaliteit blijft centraal staan. Ook focus op de klant en de marktsegmenten gezondheidszorg, onderwijs, cultuur & recreatie, bedrijfshuisvesting en industrie blijven als belangrijke strategische pijlers overeind. Samen met een hoge werknemerstevredenheid vormt dit de basis van de verdere ontwikkeling van Kuijpers.

Sterke positie in de gezondheidszorg
In 2011 realiseerde Kuijpers een omzet van 158 miljoen euro, een groei van 30 miljoen euro ten opzichte van 2010. ‘We verstevigden onze marktpositie vooral in de gezondheidszorg met projecten als het Biocontainment Laboratorium van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam en het Research Laboratorium van het Nederlands Kanker Instituut in Amsterdam’, zegt Ton Stuifzand, algemeen directeur van Kuijpers.

Ook de specialismen Kuijpers Maintenance en Kuijpers Beveiligingssystemen bleven consistent in hun ontwikkeling en groei. Met een hoge werknemerstevredenheid tegenover een laag ziekteverzuim, stevige investeringen in het ontwikkelen van medewerkers, plus de concentratie van onze duurzame kennis in de nieuwe business-unit Kuijpers Ecopartners zijn doelstellingen ruimschoots behaald. Teleurstellende resultaten in het marktsegment industrie zorgden in het laatste kwartaal echter voor een terugslag. ‘Maar hier leren we ook van. Het is een proces van struikelen, opstaan en de juiste stappen zetten!’, laat Stuifzand weten.

Duurzaam in je element
Kuijpers presenteert vandaag zijn jaarverslag. Het verslag draagt de titel ‘Duurzaam in je element’. ‘Het begrip ‘duurzaam’ bestond nog niet in de tijd dat ons bedrijf al een duurzame onderneming was. Kuijpers is al vier generaties lang duurzaam’, zegt Wilfred Derksen, commercieel directeur van Kuijpers. Duurzaamheid kent voor Kuijpers vele facetten en die passeren in het jaarverslag de revue. ‘Persoonlijke verhalen en interviews met opdrachtgevers laten zien dat duurzaamheid in de genen zit van onze onderneming. Wij zijn in ons element als we klanten en medewerkers in hun element kunnen brengen’, sluit Derksen trots af.

U kunt hier het jaarverslag lezen.

6 juni 2012 - Nieuwe trainingscomplex Vitesse bereikt hoogste punt

Kuijpers bouwt in opdracht van Vitesse aan een hypermoderne trainingsaccommodatie op Papendal. Eind januari ging de bouw officieel van start. In december wordt het complex opgeleverd en in februari 2013 in gebruik genomen. Inmiddels is het hoogste punt van het gebouw bereikt. Dit werd afgelopen week door Vitesse met alle betrokken bouwpartners gevierd.
Kuijpers Installaties Arnhem is verantwoordelijk voor de totale engineering van de werktuigbouwkundige en elektrotechnische installaties van de nieuwe trainingsaccommodatie. Het trainingsonderkomen telt vier verdiepingen, waarvan drie boven de grond. Kuijpers Installaties Arnhem is op dit moment bezig met de realisatie van de technische installaties. Er is onlangs ook een begin gemaakt met de aangrenzende tribune. Daar worden momenteel de eerste elementen geplaatst. In de komende weken worden de houtskeletbouwwanden geplaatst en wordt er gestart met het metselwerk. Ook worden de jeugdvelden achter de trainingsvelden van het eerste elftal onder handen genomen. Hier komt een nieuw natuurgras- en verwarmd kunstgrasveld.

Hypermoderne accommodatie
De nieuwe accommodatie van Vitesse wordt één van de meest moderne van Nederland. Naast veldverwarming, om onder alle omstandigheden te kunnen trainen, en verlichting is er in het nieuwe complex onder andere ruimte voor fysio, krachttraining en pers. Kuijpers Installaties Arnhem heeft de wensen van alle betrokkenen meegenomen in het ontwerp. zodat de accommodatie voldoet aan de wensen en eisen van deze tijd. Zo worden in het kader van energiebesparing de installaties aangesloten op een wko en voorzien van warmtepompen.

6 juni 2012 - Kijk de wereldpremière van Aquanura terug

Aquanura is de nieuwe jubileumattractie binnen de Efteling die 31 mei 2012 geopend is!

Kuijpers Industrie heeft alle RVS toevoerleidingen voor gas, water en perslucht die van de technische ruimte naar de circa 1500 spuitornamenten lopen, verzorgd. Tevens behoorde het inrichten van de complete equipment-room, welke volledig ondergronds is gerealiseerd, tot de opdracht. Het fonteinenspektakel is gebaseerd op shows uit het resort Bellagio in Las Vegas, de Dubai Fountain en de World of Color in Disney's California Adventure, en is ontwikkeld door Water Entertainment Technologies, de Efteling en Tebodin Consultants & Engineers. De show wordt de grootste watershow van Europa en de op twee na grootste ter wereld.

Bekijk hier de opening terug!

1 juni 2012 - Dutch Technology Week

Brainport Regio Eindhoven vertelt van 1 tot en met 8 juni de mooiste, spannendste en meest innovatieve technologieverhalen tijdens de eerste Dutch Technology Week (DTW). Kuijpers werkt samen met bedrijven, overheden en kennisinstellingen mee aan deze week. Wat is er allemaal te beleven?

High Tech Ontdekkingsroute
Waar normaal de deuren gesloten blijven voor het grote publiek kan iedereen die geïnteresseerd is in technologie op 2 juni een kijkje nemen bij een groot aantal (technologie) organisaties uit de Brainport regio. De tour doet in elk geval deze locaties aan: Automotive Campus Helmond, ASML Veldhoven, Huijbregts Groep Helmond, VDL Groep Eindhoven, High Tech Campus Eindhoven en FEI Company - PANalytical - VDL ETG in Eindhoven. De openingstijden zijn van 10.00 - 16.00 uur.

7 juni 2012 - Nieuwe meldkamer Kuijpers in gebruik genomen

Met ingang van juni wordt bij Kuijpers gebruik gemaakt van een nieuwe meldkamer. Deze meldkamer biedt ruimte aan zes werkplekken en met een investering in nieuwe hard- en software is een flinke professionaliseringslag gemaakt. Dit moet er uiteindelijk voor zorgen dat Kuijpers Maintenance haar klanten nog gerichter en sneller kan bedienen.

'In de dagelijkse hectiek straalt deze ruimte rust uit’, zegt Bjørn Gröninger, directeur van Kuijpers Maintenance. Kuijpers stelde in 2010 een centraal storingsnummer in. Daarmee kreeg Kuijpers Maintenance niet alleen de verantwoordelijkheid over storingen uit de regio’s waarin Kuijpers actief is, maar kwamen ook meldingen van de specialismen van Kuijpers, zoals brandbeveiliging en koeling, via deze centrale meldkamer binnen. Gröninger: ’Deze nieuwe meldkamer is een belangrijkste stap in de verdere ontwikkeling van Kuijpers Maintenance’.

Visualiseren 
De nieuwe ruimte heeft zes werkplekken en met software kan nu actuele informatie direct inzichtelijk worden gemaakt. De werkzaamheden van Kuijpers Maintenance, het verzorgen van preventief en correctief onderhoud én het beheer van technische installaties, worden gevisualiseerd op drie schermen. ‘Het linker scherm brengt gebouwbeheersystemen van onze klanten in kaart en in het midden zie je wat er in onze telefooncentrale gebeurt’, zegt Gröninger trots. ‘Binnenkort wordt ook het rechter scherm in gebruik genomen. De wens is om daar te tonen waar onze monteurs zich bevinden, zodat snel geschakeld kan worden bij een calamiteit. Deze nieuwe ruimte straalt hiermee dan ook precies het goede uit: een storing of calamiteit bij een klant? Wij gaan dat adequaat verhelpen!’, sluit Gröninger af.

18 juni 2012 - Kuijpers bekroond tot Best Managed Company

Kuijpers behoort ook dit jaar weer tot een van de beste geleide bedrijven van het midden- en grootbedrijf van Nederland. Dat maakte Deloitte afgelopen week bekend. De kwalificatie maakt onderdeel uit van het ‘Best Managed Companies’ programma dat in samenwerking met TiasNimbas Business School en VNO-NCW jaarlijks wordt georganiseerd.


De jury concludeert dat de groep Best Managed Companies 2012 goed scoort op het thema innovatie. Kuijpers werd bovendien geprezen vanwege de heldere keuzes en de mooie orderportefeuille. Best Managed Companies werd voor de vijfde maal georganiseerd. En Kuijpers werd door de kritische jury wederom geselecteerd tot de groep best geleide bedrijven. Hiervoor beoordeelde de jury de strategie, de bedrijfsvoering en de resultaten van Kuijpers. De jury van Best Managed Companies is van mening dat juist in de komende jaren bedrijven met innovatie in hun DNA het verschil gaan maken. Kuijpers richt met innovatie vooral op het ontwikkelen, realiseren, financieren en exploiteren van duurzame energievoorzieningen. Denk hierbij aan wko, wkk en zonne-energie.

28 juni 2012 - Kuijpers verwerft opdracht nieuwbouw De Betho in Goes

Kuijpers Installaties Roosendaal, onderdeel van Kuijpers, heeft de opdracht verworven voor het ontwerp, de realisatie en het onderhoud van de elektrotechnische, werktuigkundige en transportinstallaties van de nieuwbouw voor De Betho in Goes. Het contract is vorige week getekend.

Gemeenschappelijke Regeling “De Betho” is een sociale werkvoorziening in Goes. Op de locatie waar in januari 2011 de bestaande huisvesting door brand is verwoest, wordt nu nieuwgebouwd. In de nieuwbouw van circa 7.400 m² zijn de volgende vier functies verenigd: industrie (productieruimtes voor verpakken en assemblage), magazijn, kantoren en kantine/leerplein.

Design Build en Maintain methode
De installaties zijn Europees aanbesteed in de Design, Build en Maintain methode (DBM-methode). Dit betekent dat Kuijpers verantwoordelijk is voor het ontwerp, de realisatie èn voor een onderhoudsperiode van twaalf jaar van de elektrotechnische, werktuigkundige en transportinstallaties. In het kader van duurzaamheid wordt een deel van het benodigde verwarmings- en koelvermogen opgewekt door een gaswarmtepomp. De Betho wordt in mei 2013 opgeleverd.