Overzicht

Eenvoudige installaties hebben de toekomst

Artikel 18 feb 2025

De installatiebranche heeft bij scholen niet bepaald een goede naam. “Dat is jammer”, zegt Frank Immens in een artikel voor Schoolfacilities. “Installatiebedrijven kunnen juist goed helpen scholen gezonder en duurzamer te maken. Ze kunnen helpen overdimensionering te voorkomen door meer eenvoudige, gestandaardiseerde, slimme oplossingen te leveren.”

Frank: “Circulariteit staat in de installatiebranche nog in de kinderschoenen. De bouwsector is hier verder mee, omdat zij werkt met relatief eenvoudige materialen zoals stenen en cement. Dit in tegenstelling tot de installatiebranche, waar producten zoals ketels worden gebruikt, die bestaan uit talloze onderdelen, zoals schroeven, bouten en pakkingen.

In de praktijk

Duurzaam ontwerpen betekent ook nagaan hoe installaties kunnen worden aangepast voor optimaal gebruik, zonder onnodige kosten of overlast. Frank: ”We zien bijvoorbeeld vaak dat scholen, bij gymzalen, de wens hebben deze op 22 graden te kunnen krijgen, zelfs als het buiten vriest. Wij kunnen dat doen, maar dit betekent dat de installatie te groot is voor de meest voorkomende situaties.

Door samen te overleggen, kunnen we de temperatuurinstelling wellicht aanpassen naar 16 graden, wat voor 99% van de tijd voldoende is. Dit maakt de installatie tot wel 30% kleiner, wat leidt tot minder leidingen, ketels en energieverbruik.”

Voorkom overdimensionering

“Binnen de installatiebranche werken wij met de ATG-strategie (Adaptieve temperatuurgrenswaarde ATG). Dit houdt in dat we de temperaturen laten meebewegen met de seizoenen. Door de ATG richtlijnen aan te passen, daar waar kan – kunnen kleinere installaties worden toegepast. Door de prestaties van de installatie af te stemmen op de seizoensgebonden temperatuurbehoeftes, voorkomen we onnodige overcapaciteit. Dit betekent voor scholen een besparing in installatie- en energiekosten.“

Standaardisatie

Frank: “In de installatiebranche worden vaak standaardoplossingen gebruikt, maar het proces van ontwerpen wordt elke keer opnieuw gedaan. Wat voor de klant een simpele aanpassing kan lijken, betekent voor ons vaak dat we het hele ontwerp moeten herzien. In de SKID, onze prefab module, is het hele systeem volledig uitgewerkt en ontworpen. Alles inclusief de regeltechniek. Het enige wat nog gedaan hoeft te worden, is het aansluiten op de bestaande techniek, zoals de radiatoren of luchtbehandelingskasten, afhankelijk van wat nodig is. Dit hebben we in eerste instantie ontwikkeld voor grotere installaties. Het is goedkoper om de rest hier omheen te ontwerpen dan andersom.

De meeste scholen en gymzalen zijn hetzelfde opgezet, waardoor er ruimte is voor standaardisatie. We ontwikkelen voor scholen een systeem met lucht als energiedrager via een lucht-waterwarmtepomp met een buffer die groot genoeg is om bijvoorbeeld bij laag verbruik ook een gymzaal van energie te voorzien.” Middels een grote buffer is verduurzamen bij netcongestie wellicht toch ook mogelijk.

Voorbereid op de toekomst

Frank: “Standaardisatie drukt niet alleen de kosten, maar maakt ook circulariteit mogelijk. Zo kunnen scholen zich optimaal voorbereiden op de toekomst. Bij Kuijpers hebben we de CirKu hiervoor ontwikkeld. Dit is een methode om te bepalen hoe circulair de technische installaties in een gebouw zijn en hoe dit verbeterd kan worden. CirKu maakt met ontwerpscenario’s de circulariteit van installaties bij nieuwbouw en renovatie concreet meetbaar en inzichtelijk.”

Lees het volledige interview met Frank in het magazine van Schoolfacilities, uitgave februari 2025.

Ook interessant

No- 11 Pijpleiding Boxmeer 0.2

Energiebesparing als uitgangspunt voor de elektrificatie van MSD Animal Health

Lees meer
Artikel 26 feb 2025
Marco van Pelt_Sander Goedhart_Elemer Paolci_Geert Verhoeff_Andre Thierrij_Corbin Huijser 1802

Inbraakbeveiliging op de Kuijpers-manier

Lees meer
Artikel 19 dec 2024

Deel dit artikel