MSD Animal Health is een wereldwijd opererend diergezondheidsbedrijf. Het bedrijf zet zich in voor de gezondheid van vee en huisdieren, bescherming van de internationale volksgezondheid en voedselveiligheid. Het bedrijf zit op twee locaties in Nederland, met als grootste locatie een enorme campus in Boxmeer, waar diergeneesmiddelen worden ontwikkeld, geproduceerd en verpakt. René van Deursen is energiemanager bij MSD Animal Health en zag zijn rol de laatste jaren veranderen. Waar hij eerst voornamelijk met kleine energiebesparingen (laaghangend fruit) bezig was, is hij nu bezig met de uitrol van een energieprogramma in een organisatie die in ontwikkeling is op het gebied van duurzaamheid. Hij trekt de kar en vertelt over zijn aanpak. Hij begint met zijn belangrijkste tips, die verderop verder worden toegelicht.
Door de groei van onze site en de toenemende druk van de wet- en regelgeving hebben we sinds 2021 een gecertificeerd ISO50001 energiemanagementsysteem draaien. We hebben processen, rollen en verantwoordelijkheden vastgelegd. Zo kunnen we jaarlijks een aantoonbare prestatieverbetering behalen.
Het afgelopen jaar hebben we in het verlengde hiervan een Net Zero Master Plan opgesteld om naar ons lange termijn doel in 2045 toe te werken: Net Zero CO2-uitstoot voor scope 1, 2 en 3 emissies.
Tussendoelen van de moederorganisatie:
Er is – in de hele maatschappij, dus ook in industrie en bedrijfsleven – een fikse transitie nodig. We kunnen onze doelen alleen behalen als we ze stap voor stap aanvliegen. Daarom hebben we bij MSD Animal Health vier transitieprincipes opgesteld voor onszelf. Ik licht ze alle vier kort toe.
1. Update van Trias Energetica
Het model Trias Energetica bevat drie basisstappen voor verduurzaming: besparen, transformeren en het gebruik van duurzame energie. De focus bij MSD ligt op energie-efficiency en het behoud van energie in onze systemen. Daarnaast faseren we fossiele brandstoffen uit door transformatie naar een andere energiebron. We zoeken hierbij synergie met besparen. Bij het kiezen van hernieuwbare energiebronnen, zoeken we die liefst in onze regio.
2. Operationele kosten van warmte
Bij het zoeken en overstappen naar andere energiebronnen is in Nederland de overstap van aardgas naar elektra of waterstof logisch. Kijk je naar de operationele kosten hiervan, dan kost elektra 2x zoveel en waterstof 4 x zoveel. Een belangrijke conclusie is dus dat als we niet willen stijgen in energiekosten, we sowieso fors moeten besparen.
3. Energie Efficiënt Ontwerp
We hebben als maatschappij decennialang in een comfortabele situatie gezeten op het gebied van energie. Tot voor kort lag er minder focus om je energieverbruik onder de loep te nemen. Pas sinds het Parijsakkoord is het besef dat verandering echt nodig is. Door toepassing van Energie Efficiënt Ontwerp hebben we gekeken wat we daadwerkelijk aan energie nodig hebben. Is het echt nodig dat onze cleanrooms 24/7 in bedrijf zijn en op temperatuur gehouden worden? Is het echt nodig dat de stoomvoorziening altijd aan staat en is zoals hij nu is? Dit soort vragen moet je jezelf stellen. Pas dan kan je veranderen. Zo kwamen we erachter dat we een besparingspotentieel van 30% hebben op het gebied van warmte en koude en maar liefst 50% op onze stoomvoorziening en voor de HVAC-installaties in onze cleanrooms.
4. Wat kost het en wat levert het op?
Ik heb vaak meegemaakt – en nu nog steeds – dat maatregelen puur op financiële terugverdientijd worden beoordeeld. De nadruk ligt te veel op de kosten. Om verduurzamingsmaatregelen van de grond te krijgen, is een bredere aanpak nodig. Je moet meerdere aspecten meenemen. Vraag je hierbij af wat de drijfveren van je organisatie zijn. In het geval van MSD Animal Health bijvoorbeeld veiligheid (onze mensen gaan elke dag veilig weer naar huis), imago (wij zijn een gezondheidsbedrijf) en onderhoud (vakmensen zijn schaars), betrouwbaarheid en beschikbaarheid.
Met de opgehaalde inzichten zijn we samen met Kuijpers aan de slag gegaan. In onze toekomstige Net Zero faciliteit realiseren we zogenaamde Energyhubs, per cluster van gebouwen.
De belangrijkste veranderingen in de nabije toekomst: onze HVAC-installaties voor onze cleanrooms draaien buiten productie op laag niveau. Van bevochtiging met stoom stappen we over naar waterverdamping. Wat betreft stoom in het algemeen: die gebruiken we alleen als het echt noodzakelijk is door lokaal waar nodig de stoom elektrisch op te wekken. De warmte en koude voor het conditioneren van onze gebouwen realiseren we met een zogenaamde Energyhub (energieknooppunt), een gebouw waarin warmtepompen en koelmachines staan opgesteld, per cluster van gebouwen. Hierdoor zijn we in staat om energie tussen de gebouwen uit te wisselen.
Het eindresultaat? Net Zero behalen én fors besparen. We behouden grip op de energiekosten. Het is mogelijk om maar liefst 50% te besparen. Recent hebben we met onze partner Kuijpers onze eerste Energyhub gerealiseerd. De bouw van meerdere Energyhubs zullen volgen. We zitten er middenin!
René van Deursen was een van de sprekers op ons Impact event afgelopen juni.