Overzicht

Kuijpers renoveert cleanroom terwijl impactvolle onderzoeken doorlopen

Artikel 10 apr 2025

Kuijpers heeft de cleanroom van onderzoeksinstituut AMOLF volledig gerenoveerd. Vrijwel alle disciplines die je in een cleanroom tegenkomt kwamen aan bod: installatietechnische werkzaamheden zoals verwarming, gekoeld water, luchtbehandeling, brandveiligheid en elektra, maar ook bouwtechnische renovaties, zoals wanden, plafonds en vloeren. Het resultaat? Een moderne en goed functionerende ruimte, waarin promovendi en onderzoekers optimaal kunnen werken.

Bij AMOLF in Amsterdam bestuderen onderzoekers materialen en processen op nanoschaal, het niveau van atomen en moleculen dus. Dit gebeurt onder andere in een state of the art high tech-onderzoekscleanroom. Daarmee draagt deze organisatie bij aan innovaties die impact hebben op onder andere het milieu, de energietransitie en de gezondheidszorg. “Heel specialistisch en belangrijk werk”, vertelt Sven van der Water, projectcoördinator bij Kuijpers. “Dat vraagt dan ook om een cleanroom die aan hoge kwaliteitseisen voldoet.”

Renovatie terwijl werkzaamheden doorlopen

Voor het renoveren van de vijftien jaar oude cleanroom kwam Kuijpers in beeld. “Een jaar geleden benaderde AMOLF ons met een plan. Bij de vertaling van dit plan naar een definitief ontwerp was echter nog nauwe afstemming nodig. Een cleanroom bevat een complex geheel aan techniek. Dan is het belangrijk dat er duidelijke afspraken worden gemaakt, zodat er een goed uitvoerbaar ontwerp ligt.” Toen dat eenmaal rond was, startte Kuijpers met het afkoppelen van bestaande installaties en het opbouwen van de nieuwe. De werkzaamheden vonden plaats, terwijl het onderzoekswerk in de cleanrooms doorging. “Om overlast te beperken, stemden we dagelijks af met de projectleider van AMOLF. Die samenwerking verliep goed: afspraak was afspraak, en dat werkt.”

Efficiënter en duurzamer

Ook in de technische ruimte voerden medewerkers van Kuijpers verschillende werkzaamheden uit. Dat was volgens Sven nog best uitdagend, omdat deze ruimte vol zat met andere installaties. Medewerkers vervingen de luchtbehandelingskast, installeerden een nieuwe regelkast en maakten sparingen voor leidingen en luchtkanalen. Bij de nieuwe luchtbehandelingskast is ook gelet op duurzaamheid. “Dankzij de filters die minder weerstand bieden, draait de ventilator efficiënter en verbruikt deze minder energie.

Daarnaast is er een warmte-terugwininstallatie geplaatst, waarmee warmte uit de retourlucht wordt hergebruikt. Dat scheelt aanzienlijk in de stookkosten.” Daarnaast paste Kuijpers de sprinkler- en elektra-installatie aan en maakten ze een opstort voor de luchtbehandelingskast. “Hierdoor vibreert de vloer minder. Dat was nodig, want AMOLF heeft veel apparatuur die gevoelig is voor minimale trillingen.”

Tevreden gebruikers

Een van de grootste uitdagingen was de overgang van het oude op het nieuwe gebouwbeheersysteem. “Veel gegevens moesten naadloos tussen beide systemen worden uitgewisseld, wat een complexe technische opgave was. Uiteindelijk is het gelukt om alles goed te laten functioneren.” Sven blikt dan ook terug op ‘een mooi resultaat’. “Alles werkt goed en de gebruikers zijn tevreden. Net als de technische dienst van AMOLF. Daar werkten we nauw mee samen. Wij dachten met hen mee, bijvoorbeeld over bepaalde aansluitingen voor apparaten, en zij ook met ons. De lijntjes waren kort en dat schakelt fijn.” Dat de technische dienst ook tevreden is met Kuijpers blijkt wel uit hun vervolgplannen. “Ze waren onder de indruk van onze kennis en vroegen daarom een onderhoudscontract en cleanroom-validatiemetingen bij ons aan. Het is mooi dat we op zo’n unieke, maatschappelijke locatie waar we al meerdere cleanrooms hebben gebouwd binnen deze vierkante kilometer een bijdrage mogen blijven leveren.”

Heb je een vraag?

Stel hem gerust aan Sven.

Sven van der Water Projectcoördinator

Ook interessant

Piekbelasting

Piekbelasting: de oorzaken, gevolgen en oplossingen

Lees meer
Artikel Verborgen 25 apr 2025
Energieopslagsysteem

Energieopslagsysteem als oplossing voor netcongestie

Lees meer
Artikel Verborgen 25 apr 2025

Deel dit artikel