Netcongestie is niet langer een zeldzaam probleem, maar een realiteit waarmee steeds meer organisaties te maken krijgen. Bij Kuijpers begrijpen we dat jouw bedrijf hierdoor voor serieuze uitdagingen kan komen te staan. Daarom bieden wij een unieke, integrale aanpak om netcongestie het hoofd te bieden. Met oog voor oplossingen die naadloos aansluiten op jouw specifieke situatie en langetermijnplanning.
Stel je voor dat het elektriciteitsnet een snelweg is. Op rustige momenten rijdt alles soepel, maar tijdens de spits staat het verkeer stil door drukte. Iets soortgelijks gebeurt met ons elektriciteitsnetwerk: netcongestie ontstaat wanneer er zoveel vraag is naar stroom of juist zoveel wordt opgewekt, dat het netwerk het niet meer aankan.
Door de sterke toename van zonnepanelen, windmolens, warmtepompen en elektrische voertuigen stijgt ook de vraag naar elektriciteit op piekmomenten. Er is dan onvoldoende capaciteit om alle energie te transporteren. Bovendien fluctueren duurzame energiebronnen zoals zon en wind, waardoor er soms meer stroom aan het net wordt teruggeleverd dan het kan verwerken. Deze combinatie van toenemende vraag en wisselend aanbod veroorzaakt steeds vaker knelpunten op het elektriciteitsnet.
Ook Rob van Dinther, manager ontwerp en engineering bij Kuijpers, ziet dat steeds meer bedrijven worden geconfronteerd met potentiële netcongestie-uitdagingen. “Voorheen was stroomaanvraag zelden een obstakel”, vertelt hij. “Tegenwoordig ziet een bedrijf zich bij verduurzamingsvraagstukken, nieuwbouw of verbouw steeds vaker geconfronteerd met lange wachttijden voor nieuwe aansluitingen. Het gevolg is dat projecten niet van de grond komen of abrupt moeten worden stilgelegd. Daarnaast stuiten sommige bedrijven op beperkingen voor teruglevering, terwijl anderen boetes krijgen opgelegd omdat ze over hun gecontracteerde vermogen heen gaan.”
Daar zit volgens Rob een grote uitdaging voor veel bedrijven. Want hoe zorg je ervoor dat je de juiste keuzes maakt als het aankomt op je eigen energie-infrastructuur in relatie tot netcongestie? Om die vraag goed te beantwoorden, ontwikkelde Kuijpers een aanpak die naadloos aansluit op de specifieke situatie en langetermijnplanning van hun klanten.
Kuijpers heeft een schat aan kennis in huis op het vlak van energievraagstukken, engineering, gebouwautomatisering, opslagtechnieken, energiemanagementsystemen en meer. “Waar andere aanbieders zich vaak direct richten op de eindoplossing – denk aan de installatie van een warmtepomp, accu of zonnepaneel – kiezen wij heel bewust voor een integrale aanpak om netcongestie aan te pakken”, geeft Rob aan.
Aan de hand van een driestappenplan worden bedrijven op een duurzame manier ontzorgd:
“Deze aanpak weerspiegelt onze ambitie om juist met minder techniek een grotere impact te maken op een betere wereld”, verduidelijkt Rob. “Uiteindelijk is het simpel: onze klant heeft een netcongestie-probleem, wij gaan dat oplossen. Duurzaam, verantwoord én toekomstbestendig. Zo werken we samen aan iets dat groter is dan onze eigen organisaties: maatschappelijke meerwaarde. En daarvan profiteren we uiteindelijk allemaal.”
Rob benadrukt dat elk verduurzamings- of uitbreidingsproject – groot of klein – een mogelijke netcongestie-uitdaging met zich meebrengt. “Juist daarom is het belangrijk dat klanten ontdekken dat er duurzame alternatieven zijn die minder kans op netcongestie geven en beter passen in hun langetermijnplanning.”
Staat jouw organisatie aan de vooravond van verduurzaming of elektrificatie en vormt netcongestie daarbij een mogelijk obstakel? Neem dan contact op met Ron Lemmen. We vertellen je graag wat Kuijpers hierin voor je kan betekenen.