Overzicht

De stille storm

Aukje Kuypers 27 jul 2020

De afgelopen maanden hebben we een bepaalde stilte ervaren in Nederland. En tegelijkertijd stormt het. We beleven de stilte ín de storm. Het is een situatie die alles op zijn kop zet en die niemand de afgelopen 100 jaar eerder meemaakte. In zwaar weer kun je twee dingen doen: schuilen en wachten tot het overwaait, of je blik vooruit richten en door het wolkendek heen mooie nieuwe dingen ontdekken. Bedenken hoe je de storm trotseert en er samen met de mensen om je heen het beste uithaalt. Ik ben er trots op dat we binnen Kuijpers dat laatste doen. Terwijl we alle maatregelen in acht nemen en opvolgen, zijn we tegelijkertijd creatief en wendbaar. Mooie eigenschappen in een wereld die er ineens zo anders uit ziet.

Een tijd die nieuwe initiatieven voortbrengt en creativiteit losmaakt. Die gedrevenheid nog meer aanwakkert. Het is een tijd waarin we -hoewel we fysiek afstand houden- op veel vlakken juist heel dicht bij elkaar zijn.

Afstand houden, hét devies van deze tijd, staat loodrecht op de waarden van onze organisatie: samenwerken met elkaar en met de partijen in de keten. Om dichtbij te zijn, om onze klanten zo goed mogelijk van dienst te zijn, om elkaar te kennen en te helpen.

Aukje Kuypers

We werken normaal gesproken intensief met elkaar samen en zoeken elkaar op, om met elkaar de beste oplossingen te bedenken. Nu bestaat dat ‘helpen’ juist uit afstand bewaren en nauwelijks nabij contact te hebben.

Toch houdt daar ook de schijnbare tegenstrijdigheid al meteen op, want ik zie dat onze mensen juist nu dichtbij zijn. Misschien niet altijd fysiek, maar wel in daden. Onze interne informatievoorziening gaat snel, we vinden oplossingen. We zijn flexibel met onze tijd en leggen prioriteiten waar die horen: het zo goed mogelijk faciliteren van een veilige werkomgeving en het goed van dienst zijn voor onze klanten.

Nood & deugd

In deze ‘stille’ tijd komt de wendbaarheid en veerkracht van mensen – en daarmee organisaties – naar boven. Want als mij iets duidelijk is geworden in deze crisis: als de nood aan de man is zijn mensen tot veel in staat. Graag deel ik enkele voorbeelden uit onze praktijk: 

  • Thuiswerken is versneld (binnen een week!) ingevoerd. Jarenlang hebben we, zoals ook veel andere organisaties, gediscussieerd over “of het wel kon”. Niet elke functie laat thuis werken natuurlijk toe, maar veel meer functies dan verwacht! Een van onze receptionistes bijvoorbeeld valt in de risicogroep. Zij is weken lang thuis geweest maar kon toch lekker aan de gang blijven door andere collega’s administratief te ondersteunen.
  • We hebben veel kennis in huis over specialistische ruimtes, controlled environments en besmettingsgevaar. We wilden altijd al graag dat deze kennis met vele collega’s gedeeld zou worden. Ik heb kennisdragers op zien staan en het voortouw zien nemen. Versneld zijn veel collega’s bijgespijkerd.
  • Duidelijke interne communicatie bleek van groot belang. We leerden dat als er ‘halve besluiten’ kwamen vanuit het corona-kernteam (bestaande uit directieleden en specialisten op het gebied van veiligheid, besmettingsgevaar, communicatie, HR en facilitair) ieder zijn eigen weg ging. Met een duidelijke richting en eenduidige besluiten en projectgroepen was het helder en verliep het beter.

Duurzame en gezonde omgevingen hebben sinds lange tijd onze aandacht. In deze tijd van pandemie is het belang hiervan nog maar weer eens duidelijk geworden. Techniek draagt bij aan deze gezonde omgevingen, maar dan wel als deze gerealiseerd wordt door vitale mensen. Bij Kuijpers zijn we technisch specialisten, maar de focus ligt op onze mensen. Want vitale mensen maken vitale en veerkrachtige organisaties. Samenwerken zit in het DNA van onze mensen en daarmee in dat van onze organisatie. 

Graag sluit ik af met een toepasselijk Afrikaans gezegde: “alleen ga je sneller, samen kom je verder”.

Samen maken we het verschil. Ook in tijden van grote verandering.

Ook interessant

houd afstand sticker

Werken op 1,5 meter

Lees meer
Aukje Kuypers 23 apr 2022
Aukje Kuypers aan tafel

In gesprek met Aukje Kuypers

Lees meer
Aukje Kuypers 17 nov 2021

Deel dit artikel

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details