Overzicht

In gesprek met Aukje Kuypers

Aukje Kuypers 17 nov 2021

Kuijpers is al jaren lid van Nevap, het Nederlands Vastgoedexploitatie Platform. Als onafhankelijke kennis- en innovatieplatform in de vastgoedexploitatie sector hebben zij voor de Nevap Next Aukje Kuypes geinterviewd. Een interview innovatiereeks van NEVAP leden waar de leden elkaar een vraag stellen en daarmee gelijk het stokje doorgeven. 

Maria Molenaar, bestuursvoorzitter bij Woonstad Rotterdam had de prangende vraag: “De energietransitie, circulariteit en klimaatadaptatie zijn de grote uitdagingen in de verduurzamingsopgave in de bouw. Hoe speelt een technisch dienstverlener als Kuijpers daarop in? Welke rol spelen innovatie en slimme technieken daarbij en welke belemmeringen moeten er uit de weg geruimd worden?” 

Aukje Kuypers

“Sinds 2013 spreken we uit dat we energieneutraal en gezond willen ontwerpen, bouwen en onderhouden. Dat hadden we op een gegeven moment ook in de vingers, maar het ‘gezonde’ aspect kregen we niet goed uitgelegd aan klanten. Nu lijkt dat ineens een stuk makkelijker, mede door corona. Ineens staat bijvoorbeeld ventileren op de agenda. Ik zie dat innovatie en slimme technieken een rol spelen, maar dat bestaande toepassingen het soms net zo goed doen. Die worden dan als minder sexy ervaren, dus is er weinig oog voor. Om een voorbeeld te noemen: gewoon inzicht hebben in wat je installatie doet en je automatisering op orde hebben, zodat je vanuit trias energetica kunt handelen. Daar liggen soms oplossingen die simpel en gegarandeerd zijn. Belemmeringen zijn er vooral op politiek niveau; zij denken vaak aan grootse en meeslepende investeringen, terwijl het ook praktisch en klein kan, mét grote impact.

Buiten het antwoord op deze vraag passeerde er nog veel meer de revue in de dit gesprek. 

Hoe gaat ‘samen’ in tijden van corona? We missen elkaar op dit moment. Ons model is op samenwerking gestoeld. Dat start bij de klant om vervolgens met elkaar vanuit eigen expertises naar de opgave te kijken en van engineeringsfase naar realisatie over te gaan. Met elkaar zorgen we voor creativiteit en samenwerkingsverbanden; van werktuigbouwkundige tot elektricien en bouwexpert. Het ontbreekt nu aan dynamiek in gezichtsuitdrukkingen, maar daar zijn in korte tijd gelukkig ook weer nieuwe oplossingen op bedacht. 

Thuiswerken is nu geen thema meer. En in bepaalde processen maken we al stappen om minder bewegingen op de bouw te hebben, een écht integrale aanpak van expertises.” “Eigenaren van vastgoed zijn, wat mij betreft, nog te weinig bezig met integrale aanpak en samenwerkingen. Er liggen kansen die zowel goed werken als financieel interessant zijn – zoals het 3D inscannen van gebouwen – maar dan moeten ze wel benut worden. 

Lees hier het volledige interview

Ook interessant

houd afstand sticker

Werken op 1,5 meter

Lees meer
Aukje Kuypers 23 apr 2022
Kuijpers krijgt predicaat koninklijk

Kuijpers ontvangt predicaat Koninklijk

Lees meer
Aukje Kuypers Nieuws 11 sep 2021

Deel dit artikel

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details