Bij realisatie van een cleanroom, laboratorium, bereidingsapotheek, datacenter, tech-omgeving of complete faciliteit is aandacht voor commissioning en qualification essentieel om de kwaliteit van processen én eindproduct optimaal te waarborgen. Misschien was ik daarom zo verbaasd toen ik het laatst met iemand had over de nieuwe Wet Kwaliteitsborging Bouw. “Nog meer regels”, verzuchtte hij. Begrijp me niet verkeerd, ik snap best dat nieuwe wetgeving niet altijd met open armen wordt ontvangen, maar in dit geval vond ik die opmerking ongegrond. Het gaat namelijk niet om meer regels, maar om het naleven van kwaliteitseisen die al bestonden. Sterker nog, die essentieel zijn om de kwaliteit en veiligheid van klantprocessen en eindproducten optimaal te waarborgen. Belangrijk in elke branche, maar zéker in die van controlled environments. Zo’n hoog gereguleerde markt is immers niet voor niets hoog gereguleerd. Wie zich daarin begeeft, moet die cultuur van kwaliteit haarfijn aanvoelen en die mentaliteit zelf ook in zich hebben, wet of geen wet…
Ik werk alweer vier jaar bij Kuijpers, maar de twintig jaar daarvoor zat ik aan de andere kant van de tafel: voor quality assurance aan klantzijde in de farmaceutische industrie. Nog vaak wordt de aanname gedaan dat het in die wereld vooral draait om time to market. Hoe eerder de farmaceut een product op de markt kan brengen, hoe sneller de investeringen worden terugverdiend. Natuurlijk is dat belangrijk, maar ik weet uit ervaring dat een farmaceutenhart nog veel sneller klopt voor veiligheid en vertrouwen. Aan de buitenkant van een pil, ziet iemand tenslotte niet wat erin zit en of het veilig is en goed functioneert. Men móet er daarom op kunnen vertrouwen dat die kwaliteit geborgd is. Uiteraard vanuit het oogpunt van patiëntveiligheid, maar ook omdat die kwaliteit wordt getoetst om überhaupt een vergunning te krijgen. Zonder kwaliteit geen vergunning, zonder vergunning geen product, zonder product geen return on investment. Dus of het nu gaat om farmacie, hightech of food: aantoonbaar goed en veilig produceren staat met stip op 1.
Toch viel het mij in die tijd op dat aannemers en uitvoerders de impact van commissioning in de hoog gereguleerde industrie nog wel eens onderschatten. Men wist wel dat een checklist aan het eind onvoldoende was, maar vaak speelde tijdsdruk een te grote rol. Daardoor werden ze regelmatig verrast door dingen die anders liepen dan verwacht. Het resultaat? Alle tijd die was bespaard aan het begin van het proces, betaalden we nu dubbel terug. En vaak ging het om gebreken die absoluut vermijdbaar waren geweest als aan de voorkant even pas op de plaats was gemaakt. Als tijd was genomen om een paar simpele vragen goed te beantwoorden: wat gaat de klant precies produceren, welke kwaliteitseisen horen daarbij, wat betekent dat voor het ontwerp en de uitvoering, hoe borgen we die uitgangspunten en wie is waarvoor verantwoordelijk? Wie zo kwaliteit aan de voorkant vaststelt en commissioning en qualification als rode draad verweeft in het gehele proces, wéét dat de controle achteraf ook positief uitvalt. Effectiever met je tijd omgaan dus! Dat maakt aantoonbaar goed en veilig produceren ineens een stuk simpeler.
Dat commissioning vanuit die eerdergenoemde Wet Kwaliteitsborging Bouw verplicht wordt, zou wat mij betreft eigenlijk niet relevant moeten zijn. Waarom zou je je eigen proces niet willen controleren? Toch komt die wet er niet voor niets. Daarom is het volgens mij veel belangrijker dat iedereen in de bouw- en installatiebranche gaat begrijpen hoe en waarom we commissioning en eventueel ook qualification onderdeel moeten maken van ons totale bouwproces. Kwaliteit moet in ons DNA zitten! Wat dat betreft is een installatie vergelijkbaar met zo’n pilletje: aan de buitenkant zie je niet direct of ie van binnen optimaal functioneert en klanten moeten kunnen vertrouwen op de kennis en expertise van onze vakmensen.
Binnen Kuijpers is dat misschien wel mijn belangrijkste rol: kwaliteit borgen door mensen ervan te overtuigen dat we pas op de plaats moeten maken vóór we aan de uitvoering beginnen. In praktijkgerichte trainingen bespreek ik met onze engineers en uitvoerders waarom – zo op het eerste oog – onzinnige vragen cruciaal zijn voor een klantproces. Waarom de vele testen in uitgebreide protocollen vastgelegd moeten worden, waarom je bij elk vakje moet tekenen of iets goed is, waarom zelfs over punten en komma’s in datumnotatie wordt gevallen. Aandachtspunten die enorm veel extra werk met zich mee lijken te brengen, maar uiteindelijk leiden tot een efficiënter resultaat.
Tegelijkertijd hoop ik onze opdrachtgevers ook iets mee te geven: als je kwaliteit hoog in het vaandel hebt staan, kies dan niet voor bestekswerk. En besteed quality services niet uit aan adviesbureaus. Juist die gewenste quality by design – voortkomend uit de samenwerking met een partner die je proces écht begrijpt – geeft je proces de gewenste kwaliteitsboost. Dat verkort je time to market zonder dat het ten koste gaat van de kwaliteit van je proces en eindproduct. Wij produceren de geneesmiddelen, microchips of voedingsmiddelen niet zelf, maar zorgen met onze kennis en ervaring wel voor alle randvoorwaarden om jullie daarbij te ontzorgen. Dat is namelijk waar ons hart sneller van gaat kloppen… vertrouw daar maar op!
Kuijpers is expert in ontwerp, bouw, onderhoud en exploitatie van kritische onderzoeks- en productieomgevingen en biedt klanten total lifecycle services. We zijn een betrokken partner vanaf de allereerste vraag en verzorgen daarna het hele proces: van haalbaarheidsstudies, advies en ontwerp tot realisatie, oplevering, onderhoud en exploitatie.
Meer weten? Klik hier voor meer informatie over controlled environments
Dirk de Kleuver
Commissioning Manager