Overzicht

Lat voor contamination control hoger dan ooit

Blog 09 jun 2023

Hoewel we de afgelopen jaren kunnen typeren als turbulent en onzeker en we gebukt gaan onder materiaaltekort, kostenstijgingen, de energie- en stikstofcrisis en krapte op de arbeidsmarkt, valt toch iets op: voor veel organisaties in de wereld van hightech, life sciences en quantum is exponentiële groei het sleutelwoord. En niet alleen voor de topspelers, maar binnen de hele keten.

Groeiend eisenpakket in hightech

Wie hightech zegt, heeft het al snel over ASML: leverancier van machines voor de halfgeleiderindustrie die worden gebruikt bij het maken van chips. NPO Kennis stelt dat wereldwijd zo’n 85 procent van de chips in onze smartphones, computers, auto’s, huishoudelijke apparaten en vliegtuigen is gemaakt met een machine van ASML. En het eind is nog lang niet in zicht. Bijna dagelijks zien we nieuwsberichten over de groei van het bedrijf in Veldhoven. Over nieuwe investeringen en zelfs over geopolitieke afwegingen.

De groei van ASML werkt direct door in een groot deel van de Brainport-regio. De enorme vraag naar steeds geavanceerdere chips heeft uiteraard directe gevolgen voor de hightech-toeleveranciers waarmee AMSL zeer intensief samenwerkt. Zo vormt door de lucht verspreide moleculaire verontreiniging (AMC) nu een groeiende uitdaging. In elk onderdeel van de chipproductie – die soms honderden stappen omvat – liggen defecten op de loer, hoe klein de verontreiniging ook is. Daardoor groeit het eisenpakket waaraan een leverancier moet voldoen. Wie daarin meegaat, staat zelf ook voor grote investeringen. In betere procescontroles en nóg schonere cleanrooms bijvoorbeeld.

Life science-innovaties

Technologische innovaties en de opkomst van veel startups zorgden ervoor dat ook de sector life sciences de laatste jaren sterk groeide. Dat is niet gek, wetende dat deze sector gaat over ons belangrijkste bezit – gezondheid – en als doel heeft om oplossingen te realiseren die bijdragen aan langer gezond leven. Een thema dat nauw verwant is aan de eigen ambitie van Kuijpers om een betere en gezondere wereld door te geven aan volgende generaties. Maar of het nu gaat om pharma, biotech, medische research of medical devices, voor iedere organisatie geldt dat ontwikkelingen elkaar razendsnel opvolgen. We zagen het bij de totstandkoming van mRNA-vaccins, gebruikt in de strijd tegen COVID-19. Maar ook bij Advanced Therapy Medicinal Products (ATMP’s), zeer innovatieve geneesmiddelen die een omslag betekenen binnen het farmaceutische landschap. Dat vraagt niet alleen iets van de omgeving waarin wordt gewerkt – meestal zwaar gereguleerd met specialistische, hoogstaande apparatuur – maar ook van onze mindset: het is niet alleen belangrijk om bij te blijven, maar om continu te versnellen zonder afbreuk te doen aan kwaliteit.

Aan de vooravond van een quantum-revolutie

En als het gaat over versnellen, dan is quantumtechnologie misschien nog wel het meest relevante thema. Wereldwijd wordt er door overheden en bedrijven geïnvesteerd in onderzoek. De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en Quantum Delta NL investeerden samen al miljoenen euro’s om wetenschappelijke en technologische doorbraken te realiseren op het gebied van quantumtechnologie. Daarbij werd nadrukkelijk ook jong talent gestimuleerd bij te dragen. De reden is duidelijk: met de ontwikkeling van de quantumcomputer staan we aan de vooravond van een technologische revolutie.

Onvoorstelbare rekenkracht biedt ons het perspectief complexe problemen op te lossen die hardnekkig zijn voor klassieke computers. Het potentiële gevolg? Een grote impact op onze industrie en samenleving én een ultrasnelle aanpak van maatschappelijke uitdagingen op het gebied van onder meer energie, klimaat, voedsel, zorg, veiligheid en databeheer. Om daar te komen zijn opnieuw zeer specialistische omgevingen een vereiste: fysische laboratoria met uiterst geavanceerde apparatuur. Neem bijvoorbeeld een cryolab, waar koelinstallaties qubits afkoelen tot -273°C.

Specialistische kennis in de hele keten

Contamination control is tegenwoordig een hot topic in bijna elke industriële markt. Maar voor organisaties in de wereld van hightech, life sciences en quantum – waar ontwikkelingen elkaar in ongekend tempo opvolgen en processen extreem precair zijn – is het misschien wel belangrijker dan ooit. Nu machines en processen steeds gevoeliger worden, vergroot een eventuele verontreiniging de kans op systeem- of procesverstoringen. De lat voor reinheidsstandaarden ligt hoger dan ooit, zowel voor producenten als toeleveranciers. Dat heeft niet alleen gevolgen voor de hele keten, maar vraagt ook om zeer specialistische kennis binnen de hele keten. Want niet alleen onderzoekers en producenten moeten vakkundig en slagvaardig zijn, maar ook de experts verantwoordelijk voor het aansluiten en installeren van alle kritische apparatuur.

Het is daarom belangrijk dat we een stevige brug slaan tussen alle partners die een stukje van het proces in handen hebben. Dat we open zijn over onze specialistische kennis, zodat we met elkaar de snelheid vast weten te houden. We zijn tenslotte betrokken partners die op het gebied van hightech, life sciences en quantum allemaal hetzelfde doel voor ogen hebben: met volle kracht vooruit en klaar voor de toekomst.

Paul Joosten – Marktdirecteur Life Sciences & Hightech

Ook interessant

Martijn Arts_KBS_Westflank Utrecht 0695

Sterke kennispartner in een normgedreven branche

Lees meer
Blog 08 apr 2024
Sander Trip_MG_2864

Als werkvoorbereider werk je echt ergens naartoe

Lees meer
Blog 05 apr 2024

Deel dit artikel

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details