Overzicht

Mijn werkplezier: samen werken aan uitdagende projecten

Blog 21 dec 2022

Pepijn van der Ven is senior software engineer bij Kuijpers. “Ik schrijf software voor productielijnen en procesinstallaties voor klanten in de industrie”, vat hij bondig samen. “Dat betekent dat ik de aansturingen programmeer van pompen, kleppen en alle andere installatie-onderdelen zodat de klant ermee kan doen waar hij goed in is: produceren. Het mooiste moment in zo’n project? Het testen en in bedrijf stellen van de software en de overige systemen, samen met mijn E- en W-collega’s. Dan zien we ter plekke het resultaat van ons soms maandenlange werk.”

Als tiener wist Pepijn al dat hij ‘iets’ met automatisering wilde doen. Hij doorliep de LTS en de MTS om daarna te gaan werken bij een bedrijf dat PLC’s en beeldschermen repareerde. Maar het kriebelde: hij wilde zelf software ontwikkelen, iets nieuws creëren. Daarom besloot hij een HTS-opleiding te gaan volgen om te leren programmeren. “Dat deed ik in deeltijd: overdag werken, ’s avonds leren. Dat waren tropenjaren, maar ik rondde de opleiding uiteindelijk met goed resultaat af.”

Baan met variatie

Daarmee lag de weg voor hem open om als software engineer aan de slag te gaan. Hij begon bij een ander bedrijf “maar de ontwikkelopdrachten bleken daar vooral veel van hetzelfde te zijn”, weet hij nog. Een zoektocht naar een baan die hem wel veel variatie bood, bracht hem elf jaar geleden bij Kuijpers. Om precies te zijn: in de procesautomatisering van Kuijpers-klanten in de voedingsmiddelenbranche, de farmacie en de fijnchemie.

“Hier dagen de projecten me sindsdien elke dag uit om iets nieuws te bedenken en te ontwerpen.” Ambitie blijft hij ook houden, want een functie als lead engineer ziet hij wel zitten. “Van die rol heb ik in de afgelopen jaren al een beetje geproefd toen ik in diverse projecten verantwoordelijk was voor het programmeursteam, de financiën en de planning. Wil ik die ambitie doorzetten, dan kan ik die ervaring mooi meenemen.” 

Samen testen

Software engineering is bij Kuijpers geen baan waarbij je onafgebroken in je eentje achter een computerscherm zit te ontwerpen en te programmeren, benadrukt Pepijn. “Het is vooral samenwerken met je collega’s. Met de engineers en monteurs bijvoorbeeld die verantwoordelijk zijn voor de productielijnen en installatieonderdelen die door onze software moeten worden aangestuurd. Ook overleg met klanten hoort erbij, omdat ik moet weten wat zij willen, hoe hun productieprocessen in elkaar zitten. En vergeet het testen en in bedrijf stellen niet.” Die fase is voor Pepijn een mijlpaal in elk project. “Dan zien we ter plekke, in de fabriek, of de software ook echt alle installaties en onderdelen aanstuurt zoals we het bedoeld hadden. Best bijzonder om daar bij te zijn. Veel van mijn vakgenoten die bijvoorbeeld bij een bureau voor softwareontwikkeling werken, zien doorgaans helemaal niet wat hun product ‘doet’. Bij een groot bedrijf als Kuijpers heb je daar juist alle gelegenheid voor. Samen met je collega-engineers die de installaties ontwerpen en je collega-monteurs die ze bouwen, rond je zo een project van A tot Z af.”

Pepijn van der Ven

Vrijdagmiddagborrel

Een sterk staaltje teamwork dus, dat voor Pepijn mede zijn werkplezier bepaalt. “Een goede sfeer in het bedrijf wordt door Kuijpers ook gestimuleerd. Zo hebben we bedrijfsbreed regelmatig personeelsuitjes en teambuildingsactiviteiten. Maar ook zelf, met de directe collega’s, zorgen we ervoor dat we de goede sfeer erin houden. Bijvoorbeeld door regelmatig samen te lunchen. Of een vrijdagmiddagborrel te organiseren. We hebben ook weleens een barbecue gehouden, gewoon bij iemand thuis, inclusief partners en kinderen. Dat is hartstikke leuk voor de onderlinge band. Misschien moeten we dat komende zomer maar weer eens herhalen.”

Bekijk hier onze vacatures of doe de test om te kijken of jij ook bij Kuijpers past.

Ook interessant

Mascha van den Heuvel_4233_hr

Waarom netcongestie en de stikstofcrisis ons prachtige dingen gaan brengen!

Lees meer
Blog 21 mei 2024
Job van Lieshout_0442

‘’The show must go on’’

Lees meer
Blog 08 mei 2024

Deel dit artikel

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details