Overzicht

Specialist aan het woord: EHEDG-richtlijnen steeds belangrijker

Blog 18 jun 2019

In de voedingsmiddelenindustrie is goede hygiëne essentieel, maar (nog) niet altijd vanzelfsprekend. Om die reden onderzoekt EHEDG – European Hygienic Engineering & Design Group – hoe de hygiëne tijdens de productie en verpakking van voedingsmiddelen wordt bevorderd. Jaco Buizert, projectmanager en procestechnoloog bij Kuijpers, vertelt wat EHEDG-richtlijnen betekenen voor de industrie.

Nederland is niet alleen een toonaangevend land op het gebied van voedselproductie, maar ook op het gebied van hygiënisch ontwerpen. Specialist Jaco Buizert merkt dat klanten steeds vaker vragen om een ontwerp gebaseerd op EHEDG-richtlijnen. “Een schoner proces betekent minder kans op een besmet product”, legt hij uit. “En dat is voor producenten en consumenten enorm belangrijk. Ik hoef niet uit te leggen hoe groot de impact is als er door een verontreinigd voedingsmiddel complete winkelschappen leeggehaald moeten worden. Gelukkig kunnen we steeds beter meten, dieper in het productieproces duiken en daardoor ook beter adviseren, ontwerpen en bouwen.”

Hygiënische omgeving

Om te beginnen stelt Jaco samen met de klant een goede procesflow op. “Daarbij kijk ik naar het productieproces op zichzelf, maar ook naar hoe een proces wordt opgestart, hoe de ruimte eruit ziet, hoe machines worden schoongemaakt en hoe ze worden leeggepompt om restproduct of water te verwijderen. EHEDG-ontwerpen draaien dus niet alleen om een hygiënische installatie, maar om de gehele omgeving.” Dat laatste zorgt er volgens Jaco voor dat sommige klanten de neiging hebben meer te doen dan nodig. “Het liefst richten zij hun hele productieomgeving – ook op plekken waar dat helemaal niet hoeft – in als high-care zone waar de strengste eisen gelden. Het gevolg is dat ze niet efficiënt werken en vaak veel kosten en energie verspillen. Daarom vind ik het belangrijk om de dialoog aan te gaan: wat heeft jouw proces nodig, waarom maak je deze keuze, wat is daarvan de toegevoegde waarde? Die EHEDG-richtlijnen zijn heel nuttig, maar je productieomgeving vraagt per zone om maatwerk. Daarvoor moet je kunnen vertrouwen op onafhankelijk advies van een specialist.”

Meedenken met klanten

Met de overname van ProjectServe kan Kuijpers nog beter inspringen op de specialistische vraag van industrieklanten. “Door onze kennis te bundelen kunnen we op het vlak van EHEDG-ontwerp én uitvoering enorm goed meedenken met klanten”, geeft Jaco aan. “Dat heeft zich de afgelopen maanden al geuit in goede samenwerking en innovatieve klantoplossingen. Wat ik daarvan vind? Machtig mooi!”

Ook interessant

Erik Haver Pathe Haarlem 8453

Zwaailicht op het dak en gaan

Lees meer
Blog 14 jun 2024
Olaf Reilingh

“Slapen, eten, bewegen: Beter in mijn vel door vitaliteitsprogramma”

Lees meer
Blog 05 jun 2024

Deel dit artikel

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details