‘Het implementeren van een security management systeem’… in mijn werk als engineer bij Kuijpers Beveiligingssystemen krijg ik regelmatig vraagstukken onder ogen waarin dat als ultiem einddoel staat geformuleerd. Hoewel ik blij ben dat steeds meer organisaties de waarde van security management inzien, ligt de focus natuurlijk niet op implementatie van zo’n systeem. Het gaat om de periode daarna. Wanneer je ervaart dat processen daadwerkelijk efficiënter verlopen. Situaties proactief aangepakt, protocollen gemakkelijker nageleefd. Het echte einddoel draait om ‘in control’ zijn. Hoeveel systemen je ook integreert, hoeveel vestigingen je ook hebt.
Die filosofie vormt een belangrijk startpunt als we met klanten in gesprek gaan over security management. Natuurlijk leven in een ziekenhuis andere behoeften dan bij distributiecentra. En life sciences-omgevingen vereisen protocollen die in een gemeentehuis niet nodig zijn. Daarom vormt één vraag bij iedere klant het uitgangspunt: hoe zit jouw proces precies in elkaar? Als we dat weten – of beter gezegd: doorgronden – kunnen we oplossingen aandragen die daar naadloos op aansluiten. Die je enerzijds helpen om risico’s te beperken en anderzijds bijdragen aan een prettige omgeving voor je werknemers, bezoekers, leveranciers, patiënten of klanten.
Security management betekent overigens niet dat alleen beveiligingssystemen ter sprake komen. Natuurlijk gaat het over zaken als toegangscontrole, camerabewaking, inbraakdetectie of brandmeld- en ontruimingsinstallaties. Maar het gaat net zo goed om onder meer lichtinstallaties, verwarming, koeling of ventilatie. Je kunt het eigenlijk zo gek niet bedenken of wij hangen het vervolgens onder de paraplu van het (security) management systeem. Zo beheer én beheers je elke functionaliteit van je gebouwgebonden installatie via één helder, intuïtief overzicht.
Minstens zo belangrijk is de daadwerkelijke koppeling tussen de systemen. Het zal niemand verbazen dat integratie je hele proces efficiënter maakt. Een simpel voorbeeld? Zodra de laatste persoon het pand verlaat en de inbraakdetectie inschakelt, gaan lampen of verwarming automatisch uit. En chauffeurs die op voorhand geregistreerd staan, zien slagbomen automatisch open gaan. Dat alles scheelt tijd, energie en kosten. Maar ook op andere momenten zijn geïntegreerde systemen uitermate nuttig. Nog een ander voorbeeld: je organisatie beschikt over locaties met verschillende securitylevels. Iemand die op kantoor werkt, hoeft geen toegang tot je machinepark te hebben. En iemand die een pakketje komt afleveren, heeft niets te zoeken op de gang waar je mensen werken. Je lost dit simpel op met een standaard toegangscontrole. Geen badge? Niet naar binnen. Wie zo denkt, laat een simpel systeem aanleggen en is klaar. Keurmerk erop, strik eromheen.
Maar wie zijn of haar proces daadwerkelijk doorgrondt, speelt in op ieder denkbaar scenario. Want wat als diezelfde persoon al voor de derde keer bij die deur staat? Is het dan niet fijn als je automatisch opschaalt met camera’s of via de intercom? Waarbij je operators kunnen vertrouwen op goede ondersteunende protocollen?
Sta je op het punt aan de slag te gaan met de safety en security van je organisatie? Bedenk dan: de ultieme oplossing is dus niet de implementatie van een systeem, maar de effectiviteit daarvan. Gebaseerd op alle denkbare stappen in je proces en met als doel om iedere dag veilig, comfortabel, gezond én leuk te maken. De enige beperking? Je eigen fantasie. Voor al het andere geldt: let’s get in control…
Ronald Swinkels, Engineer bij Kuijpers Beveiligingssystemen