Een maand voor ik hier kwam werken publiceerde Kuijpers een blog waarin werd verwezen naar een quote van de Britse auteur Karen Lamb: “A year from now you may wish you had started today.” Een subtiele aansporing voor gebouweigenaren die zich voorzichtig begaven op het pad van energietransitie. Dat jaar is inmiddels ruimschoots verstreken en mijn conclusie? Veel organisaties zijn gelukkig inderdaad gestart op het pad richting 2050 en verder. Zij zetten bewuste stappen om hun gebouwen Paris Proof te maken en hun installaties te verduurzamen. Tegelijkertijd komen er dagelijks nog nieuwe bedrijven bij die hun route op dat gebied vanaf de start moeten verkennen
Het is niet alleen de strenger wordende wet- en regelgeving die gebouweigenaren motiveert om te verduurzamen. “Mijn gasrekening is de afgelopen tijd verdrievoudigd”, verzuchtte een klant laatst aan de telefoon. Ik vertelde hoe een andere klant vorig jaar besloot een verduurzamingsmaatregel door te voeren. De besparing van ruim 200.000 kWh kende destijds een terugverdientijd van bijna 5 jaar. Maar met de huidige gasprijs verdient zijn investering zichzelf in 1,4 jaar terug. Mijn gesprekspartner aan de telefoon voelde zich daardoor wakker geschud, vertelde hij later. Vanwege de snellere terugverdientijd, maar net zozeer omdat er andere organisaties zijn die het dus blijkbaar gewoon doen. Voor hem was dat hét moment om het energievraagstuk niet langer te zien als moetje vanuit de overheid, maar als middel om maatregelen te nemen die goed zijn voor de wereld, voor gebruikers van een gebouw én voor jezelf. Oftewel: CO2-reductie en energiebesparing, een gezonder en comfortabeler binnenklimaat en ook nog eens een interessante terugverdientijd.
Allemaal leuk en aardig dat wakker schudden, maar nog steeds zijn er organisaties die worstelen met de volgende vraag: waar te beginnen? De ervaring leert dat zij de overgang naar een duurzame energievoorziening in eerste instantie als groot en complex zien. Want welke verplichtingen en mogelijkheden zijn er nou eigenlijk precies? Van welke subsidies kunnen we profiteren? Hoe zit het met nieuwe technieken of innovaties? En hoe zorg je er enerzijds voor dat je geen desinvestering doet en anderzijds dat je niet wordt ingehaald door de tijd?
Het antwoord op al die vragen is eigenlijk best simpel: stop met uitstellen en start met lopen. Pas als we die lange route opknippen in etappes – met voldoende rustpunten onderweg en mogelijkheden om van koers te wijzigen – wordt het pad overzichtelijk. Concreet gezegd: je hoeft niet gelijk knopen door te hakken voor 2030 of 2050. Je zet een stip op de horizon en begint dan met een eerste stap. Waarbij ik wel wil aangeven dat de tijd om te slenteren is geweest; we zullen stevig moeten doorstappen op een duidelijk uitgestippeld pad.
Van onoverzichtelijke opgave naar zorgeloos verduurzamen dus. Dat proces begint bij een goede inventarisatie van waar je organisatie nu staat. Een laagdrempelige nulmeting die duurzaamheidsambities, wettelijke verplichtingen en het huidig energieverbruik van de totale vastgoedportefeuille inzichtelijk maakt. Heel bewust in kaart gebracht per m2, zodat je ook beter begrijpt waar je nu staat ten opzichte van het eindpunt. Op welk punt je moet versnellen of volharden en waar je even rustig kunt genieten van het uitzicht. En voor wie nu alweer onrustig wordt: daarvoor mag je vertrouwen op een duurzaamheidspartner die je hierin ondersteunt. Ik ken er nog wel eentje.
Zelf las ik laatst trouwens ook een interessante quote. Vraag me niet van wie, maar de inhoud spreekt in deze context vast tot de verbeelding: “Als je een gemakkelijke klus heel moeilijk wilt laten lijken, blijf het dan gewoon uitstellen.” En anders zou ik willen zeggen: let’s start today
Kuijpers is expert op het gebied van duurzame energieopwekkingsinstallaties en collectieve energieopwekking. Als one-stop-duurzaamheidspartner begeleiden we u bij het in kaart brengen van je duurzaamheidsambities en het behalen van die duurzaamheidsdoelen. Benieuwd hoe we dat doen? Ontdek hoe Koers 2030 u vooruit helpt in de transitie naar een duurzame toekomst.