Overzicht

TERUGBLIK | Kuijpers Talks #3 | Life Sciences

Events 09 jul 2021

De sector Life Sciences gaat over ons belangrijkste bezit – gezondheid – en heeft als doel om oplossingen te realiseren die bijdragen aan langer gezond leven. Maar welke rol spelen wetenschap, overheid, bedrijven en burgers daarin? Deze derde editie van Kuijpers Talks, die in samenwerking met HollandBIO is georganiseerd, belicht dat thema vanuit verschillende invalshoeken.  Kijk hier de editie van Kuijpers Talks over Life Sciences terug.

Samen op weg naar een gezonder Nederland

Het thema Life Sciences is nauw verwant aan de missie van medeorganisator HollandBio – belangenvereniging voor 225 Nederlandse biotechbedrijven – en aan de eigen ambitie van Kuijpers. “Ook in de komende honderd jaar streven we ernaar een betere en gezondere wereld door te geven aan volgende generaties”, opent algemeen directeur Aukje Kuypers het gesprek. En dat doet Kuijpers met een total concept-aanpak, vult marktdirecteur Life Sciences & Hightech Paul Joosten aan. “We ondersteunen biotech-klanten in hun complete facility lifecycle: met haalbaarheidsonderzoeken, in de fase van desgin and build en bij onderhoud en exploitatie van gebouwen, kritische omgevingen en installaties.”

Centrale missie: langer gezond leven

“We willen bereiken dat mensen in Nederland in 2040 vijf jaar langer gezond kunnen leven en functioneren”, stelt Carmen van Vilsteren, directeur Health bij de Technische Universiteit Eindhoven en tevens voorzitter van de Topsector Life Sciences & Health. “Plus dat daarin de ongelijkheid tussen hoge en lagere sociaal economische klasses – die nu zeven jaar is – wordt gereduceerd.” Volgens Carmen is het belangrijk dat er naast goede gezondheidszorg ook wordt gekeken naar problematiek in leefstijl en leefomgeving. “Wil je structureel verbeteren, dan moet je het hele systeem aanpakken”, benadrukt ze. “En waar thema’s elkaar raken, is het belangrijk om samen te werken. Wij doen dat heel bewust met burgers, patiënten, kennisinstellingen, bedrijven én verschillende overheden.”

Bloedgroepen vermengen

Dat samenwerking vaker plaatsvindt in de wereld van biotechnologie, ervaren ook Harry FloreCindy Gerhardt en Hein Kruyt. Harry is voorzitter van de raad van commissarissen bij HAL Allergy Group, Cindy managing director Planet-B.io bij de Biotech Campus en Hein CEO van aardappelveredelingsbedrijf Solynta. Drie biotech-bedrijven die van oudsher tot een eigen bloedgroep behoren: de medische, chemische en agrarische biotechnologie.

“Dat onderscheid is achterhaald”, vindt Cindy. “We moeten – zoals Carmen al zei – kijken naar het hele systeem”, vindt ze. “Wat we eten en gebruiken, de kleding die we dragen, onze bouwmaterialen … alles moet duurzamer worden gerealiseerd. Omdat onze kleuren beginnen te vermengen, kunnen we elkaar daarvoor steeds beter vinden.”

Uitdagingen om te vermarkten

Met het innovatie- en samenwerkingsklimaat in Nederland zit het dus wel goed. Maar wat is er nodig om dat wat wordt bedacht daadwerkelijk op de markt te brengen? Allereerst moet een bedrijf zichzelf continu aanpassen, stelt Albert van Maren, vice president bij FUJIFILM Manufacturing Europe B.V. “Je moet niet uitgaan van wat je kunt, maar van wat nodig is om iets te bereiken. Daarom hebben we in Tilburg een nauwe samenwerking met universiteiten en andere bedrijven.”

Toch lopen organisaties in Nederland soms nog tegen het kip-ei-verhaal aan, weten Hein Kruyt en Cindy Gerhardt. “Vooral regelgeving is lastig als het product nieuw is”, legt Hein uit. Het zou een versnelling geven als de overheid eerder meedenkt over nieuwe technologieën.” Dat geldt ook als organisaties snel moeten opschalen, vult Cindy aan. “Vooral voor kleinere bedrijven is dat lastig, omdat je aan de start vaak enorm kapitaalintensieve apparatuur nodig hebt. Daarom willen we op de campus een brede proeffabriek realiseren waarin zoveel mogelijk partijen terecht kunnen. Dat verlaagt de barrière om op te schalen.”

Stabiele basis

Ondanks de uitdagingen is Nederland zeker nog een interessant land voor buitenlandse bedrijven, benadrukt Pieter HendrikseCEO bij JLL Netherlands; marktleider in vastgoed voor Life Sciences en adviseur voor gebruikers, ontwikkelaars, eigenaars en beheerders.. “Nederland heeft een waardevolle stabiele basis waar men kwaliteit van arbeid, opleiding en allerlei innovatie vindt.” En Nederland kan snel inspelen op nieuwe ontwikkelingen, stelt Harry Flore. Carmen van Vilsteren is het daarmee eens. “Vanwege de hoge kennis en ook vanwege het feit dat wij heel sterk publiek-privaat samenwerken over een lange looptijd.”

Floreren op een passende locatie

Het laatste tafelgesprek gaat over de fysieke omgeving waarin Life Sciences-bedrijven kunnen floreren. Dat start volgens Pieter Hendrikse niet met het gebouw, maar met talenten. “Maar de fysieke omgeving bepaalt vervolgens of zij bij je willen werken. Als deze sector beter bij elkaar komt om gezamenlijk te produceren en innoveren, kun je laten zien: dit is waar we samen moeten zijn, dit is the place to be.

n Delft is het Cindy al gelukt om zo twaalf bedrijven naar de Biotech Campus te krijgen. “We hebben een oud DSM-gebouw gerenoveerd tot een modern en prachtig gebouw waar mensen heel graag willen werken. Ook omdat alles er is: niet alleen labs en kantoren, maar ook andere start-ups, scale-ups, joint ventures, een proeffabriek en de talenten van de TU. Zo ontstaan ook samenwerkingen die er anders misschien niet waren geweest.”

Kuijpers Talks #3 terugkijken?

Dat er veel gebeurt op het gebied van samenwerking en innovatie in de wereld van biotech en Life Sciences is tijdens deze derde Kuijpers Talks nog maar eens onderstreept. Heeft u deze editie gemist of wilt u de gesprekken nog eens rustig terugkijken?


Kijk hier de editie van Kuijpers Talks over Life Sciences terug.

Ook nieuwsgierig naar de andere edities van Kuijpers Talks?

Kuijpers Talks is een serie inspirerende, maatschappelijk relevante kennisevents die aansluiten op de ambitie om een betere wereld door te geven aan volgende generaties.

Kuijpers Talks zijn inspirerende kennisevents waarmee we samen met onze tafelgasten ingaan op maatschappelijke onderwerpen die er toe doen. Onder begeleiding van gastheer Patrick Nederkoorn en Aukje Kuypers brengen we onze kennis en ervaring samen en laten we zien wat er wél kan als je samen, integraal, aan een toekomstbestendige oplossing werkt voor een maatschappelijke uitdaging. We geven hiermee invulling aan onze ambitie om een betere wereld door te geven aan de volgende generatie. Immers: alleen ga je sneller maar samen kom je verder.

Bekijk hier vorige edities:

– Kuijpers Talks editie Verduurzaming Maatschappelijk vastgoed

– Kuijpers Talks, editie Life Sciences

– Kuijpers Talks editie Datacenters

– Kuijpers Talks editie Care

– Kuijpers Talks editie Food

Ook interessant

Feestelijke opening gebouw vol energie

Gebouw vol Energie is officieel geopend!

Lees meer
Events Nieuws 26 mei 2023
Projectexcursie klanten

TERUGBLIK | Projectexcursie Gebouw vol Energie

Lees meer
Events Nieuws 26 jan 2023

Deel dit artikel

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details