Overzicht

Circulair werken is een leercurve met vallen en opstaan

Nieuws 10 mei 2022

Gerard de Mol is BIM engineer bij Kuijpers. Zijn hart gaat sneller kloppen van duurzame en circulaire oplossingen. Hij leert nog elke dag. Toen ik bij Kuijpers kwam werken wilde ik graag de HIT gaan volgen. Gelukkig gaf Kuijpers mij die kans. Ik werk nu als BIM-engineer, en zou graag doorgroeien naar bijvoorbeeld adviseur of lead engineer, zodat ik ook echt met klanten kan meedenken over betere oplossingen. Na het afronden van de HIT bij Avans+ ben ik daar ‘blijven hangen’. Ze vroegen me of ik les wilde geven! Nu geef ik, naast mijn baan, les over duurzaamheid en klimaattechniek. Duurzaamheid is al lang een belangrijk thema en daarmee groeit ook de belangstelling voor circulariteit. Veel mensen denken bij circulariteit aan recycling, maar er is meer dan dat. Circulariteit gaat nog veel verder. Een leestip: het platform duurzaamheid.nl geeft op een laagdrempelige manier uitleg over de circulaire economie.

Ik ben me steeds verder in circulariteit gaan verdiepen en kwam erachter dat hergebruik van producten beter is dan het hergebruik van materialen. Bijvoorbeeld een lamp opnieuw gebruiken als lamp. Nóg beter zou het zijn om minder materialen nodig te hebben, zodat je ze ook niet hoeft te hergebruiken. Een mooi voorbeeld hiervan is onze modulaire energieopwekkingsinstallatie, die minder materiaal gebruikt en hergebruikt kan worden wat wél nodig is. Van re-use naar re-fuse! 

Techathon

Vorig jaar deden Rick Cox en ik namens Kuijpers mee aan de Techathon. Samen met een groep studenten bedachten we een duurzame en circulaire oplossing voor een monumentaal gebouw van het Rijksvastgoedbedrijf. We wonnen, met onze oplossing! Dit omdat we niet zozeer een kant een klaar concept hadden, maar nadachten over hoe we bijvoorbeeld warmte kunnen gebruiken uit al bestaande bronnen. Zodat we zo min mogelijk nieuwe installaties hoeven te bouwen en dus minder materialen nodig hebben. Ondanks dat ik al veel bezig ben met duurzaamheid en circulariteit, werd door deze opdracht opnieuw duidelijk hoeveel méér we nog kunnen bereiken. Nu bouwen we duurzame gebouwen en installaties vaak met nieuwe materialen, dat geeft te denken: een energetisch duurzame installatie is nog niet circulair. Mooi dat je telkens bij leert door nieuwe inzichten. 

Een circulair huis

Ook mijn eigen huis zou ik heel graag zo duurzaam en circulair mogelijk bouwen. We hebben een tijd terug een oud huis gekocht en zijn dit helemaal aan het verbouwen. Omdat we niet direct een warmtepomp konden installeren, hebben we daarom bijvoorbeeld een oude CV-ketel van iemand gekocht via Marktplaats. Dat is nog niet helemaal duurzaam, maar we proberen zo wel materialen her te gebruiken. Ook van dit project thuis leer ik een hoop. Zo zie ik nu bijvoorbeeld in dat veel bouw- en installatiebedrijven snel een klus geklaard willen hebben. Want – heel plat gezegd – hoe sneller ze klaar zijn, hoe meer winst. Maar hoeveel duurzamer kunnen ze werken als we ze per uur blijven betalen? 

Verantwoordelijkheid

Langzaamaan moeten we ernaartoe dat verantwoordelijkheid over het gebruik van materialen die nog wél worden gebruikt bij de leverancier ligt. Dit zie je bijvoorbeeld al bij Mud Jeans: je koopt een jeans en stuurt je oude retour. Ook in onze branche betekent dit een verschuiving, die langzaam op gang komt. Het zou moeten gaan over comfort (warmte/koude) en elektriciteit als service in plaats van een bepaalde installatie. Maar ook het omgaan met afval speelt een rol en zou al in de aanbestedingsfase meegenomen moeten worden.

Om te zorgen dat er in 2050 voldoende voedsel en noodzakelijke goederen beschikbaar zijn moet onze economie circulair worden. Als we er samen steeds meer over leren, anders gaan denken en iedereen een beetje anders gaat handelen, dan komen we er wel!

Bekijk hier onze vacatures of doe de test om te kijken of jij ook bij Kuijpers past.

Ook interessant

adore – website 1

Inspirerende relatiemiddag en projectbezoek Research & Diagnostiek Centrum ADORE

Lees meer
Nieuws 05 mrt 2024
Piet Meulendijks

Hoe de klaverjasclub van Wim Kuypers sr. zorgde voor Piets 34 jaar trouwe dienst

Lees meer
Nieuws 23 jan 2024

Deel dit artikel

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details