Op 8 oktober 2024 vierde de Universiteit Leiden de feestelijke opening van het nieuwe Herta Mohr-gebouw van de Faculteit Geesteswetenschappen.
Dit duurzame en toekomstbestendige gebouw, ontworpen door architectenbureau De Zwarte Hond en gerealiseerd door Bouwcombinatie Constructif-Kuijpers, biedt veel lichtinval en ruimte voor ontmoeting. Het stimuleert samenwerking en verbinding tussen studenten en medewerkers. Het Herta Mohr-gebouw is een voorbeeld van hoe innovatieve en energie-efficiënte technieken bijdragen aan een groenere en duurzamere wereld.
Het oorspronkelijke Cluster Zuid kampte met een onoverzichtelijke indeling, smalle gangen en een sombere sfeer door donkere plafonds en weinig transparantie. Om dit te verbeteren is het centrale deel van het pand gesloopt en vervangen door een ruim en licht atrium met een uitnodigende hoofdentree. Wat deze renovatie bijzonder maakt, is dat een groot deel van het oorspronkelijke gebouw en de gevel is hergebruikt, een mooie duurzame oplossing.
Het gastvrije gebouw opent zich naar de stad, de entree verbindt het plein buiten met het plein binnen, waardoor interactie met de omgeving ontstaat. Er is meer ruimte voor ontmoeten, zowel binnen bij de coffeecorner als buiten bij de zitelementen op het plein. Het gebouw is onderdeel van de binnenstad campus die optimaal is verbonden met de stad.
Het Herta Mohr-gebouw heeft een BREEAM Excellent-certificering, wat aangeeft dat er hoge milieunormen zijn nageleefd om de ecologische voetafdruk te verkleinen. Tijdens de ontwikkeling zijn 72% meer duurzame maatregelen genomen dan vereist door het bouwbesluit, met aandacht voor management, gezondheid, energie, water, materialen, afval, vervuiling en innovatie. Het pand beschikt over 200 m² aan groen dak, 800 m² zonnepanelen en waterbesparende kranen, douches en toiletten, en is volledig uitgerust met LED-verlichting.
Het Herta Mohr-gebouw is het eerste volledig aardgasvrije universitaire pand in de binnenstad. Dankzij de nieuwe WKO-installatie (warmte-koudeopslag) wordt jaarlijks 150.000 kg CO2-uitstoot voorkomen. Dit project laat zien hoe we innovatieve en energie-efficiënte technieken inzetten om een groenere en duurzamere wereld te realiseren. We zijn trots op het resultaat: een modern gebouw dat een voorbeeld is van duurzaamheid in de praktijk.