Overzicht

Ontwikkeling vaccins in Kuijpers’ controlled environments

Nieuws 14 mrt 2021

De vaccinatiecampagne tegen het coronavirus is inmiddels in volle gang. Ook in Nederland wordt hard gewerkt aan de ontwikkeling en productie van vaccins. Kuijpers is direct betrokken bij enkele van de vijf Nederlandse bedrijven die een belangrijke rol spelen in de strijd tegen COVID-19.

De vaccins die nu zijn goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) bevatten een stukje genetische code (mRNA) die ook in het coronavirus aanwezig is. Dit wordt in het lichaam omgezet naar een viruseiwit en zo herkend door de afweercellen in het lichaam, die vervolgens antistoffen aanmaken.

“Zo’n vaccin toont mooi de technische complexiteit van de biotech-wereld aan”, vertelt Paul Joosten. Als directeur bij Kuijpers PHF Services stond hij aan de wieg van veel grote en complexe facilitaire voorzieningen op het gebied van contamination control. “Om het te ontwikkelen heb je allereerst een productielocatie nodig die voldoet aan GMP-eisen (Good Manufacturing Practice); het kwaliteitsborgingssysteem voor de farmaceutische industrie waarmee het productieproces zorgvuldig wordt vastgelegd en gecontroleerd”, legt hij uit. “Daarnaast hebben we hier te maken met genetisch gemodificeerde organismen (GGO), waardoor ook aantoonbaar geproduceerd moet worden volgens strikte eisen, wet- en regelgeving. Simpel gezegd is er behoefte aan een ultra-schone, stabiele omgeving waar onder geen beding een mogelijke verontreiniging in of uit mag.”

Integrale aanpak

Meerdere controlled environments die Kuijpers op deze manier realiseerde zijn goedgekeurd voor de ontwikkeling van het coronavaccin. “Iets om enorm trots op te zijn”, vindt Paul. “En tegelijkertijd iets wat haarfijn aansluit op onze manier van werken.” Paul doelt op de total concept-aanpak van Kuijpers PHF Services, die inhoudt dat de expertise, kennis en ervaring zich uitstrekt over de complete facility lifecycle. Daarmee ondersteunt Kuijpers opdrachtgevers vanaf de allereerste vraag tot en met haalbaarheidsstudies, advies, ontwerp, realisatie, oplevering, onderhoud, exploitatie én compliance van kritische omgevingen en installaties.

“Onze integrale aanpak is cruciaal gebleken in een tijd waarin ons werk naast kwaliteit meer dan ooit om snelheid draait”, geeft Paul aan. “Time to market is nu letterlijk van levensbelang! Om die doorlooptijd voor opdrachtgevers te verkorten, is het essentieel dat we verschillende processen parallel laten lopen en toch de beoogde kwaliteit waarborgen. Of beter gezegd: aantoonbaar waarborgen.” Dat laatste is volgens Paul heel belangrijk. “Cleanrooms compleet opleveren betekent in ons geval ook ontwerpen en bouwen volgens de ‘Good Engineering Practices’ (GEP) van de ISPE. Zo wordt alles grondig gedocumenteerd en gekwalificeerd conform Annex 15 van de GMP en voldoen processen van de klant aantoonbaar aan wet- en regelgeving. De aandacht die onze experts besteden aan commissioning en kwalificatie – en al het papierwerk dat daarbij hoort – is onmisbaar in trajecten waarbij instanties het produceren van geneesmiddelen snel moeten goedkeuren.”

Maatschappelijk betrokken

Dat de werkzaamheden van Paul en zijn team ook nu weer een maatschappelijke component in zich dragen, sluit volgens hem precies aan bij de ambitie van Kuijpers. ”In alles wat we doen, willen we een betere wereld doorgeven aan de volgende generatie. Voor maatschappelijke vraagstukken – zoals nu de coronacrisis, maar natuurlijk ook de energietransitie – geloof ik echt dat integraal samenwerken en hoogwaardige techniek de oplossing bieden. In die betrokken dienstverlening willen we altijd blijven excelleren.”

Ook interessant

social-jaarverslag-2023-small

Jaarverslag: Tevreden medewerkers en tevreden klanten, groei in omzet en winst kenmerken 2023

Lees meer
Nieuws 04 jun 2024
Aukje aan het woord

Inspirerende relatiemiddag en projectbezoek Research & Diagnostiek Centrum ADORE

Lees meer
Nieuws 05 mrt 2024

Deel dit artikel

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details