Overzicht

Roland heeft een koel hoofd en een warm hart

Nieuws 26 jun 2022

Roland Peters, werkvoorbereider bij Kuijpers in Den Bosch, heeft er overdag nóg een taak bij: hij is één van de gecertificeerde bedrijfshulpverleners van het kantoorpand aan het Zuiderkruis 15. Elke dag draagt hij een pieper om bij calamiteiten meteen in actie te kunnen komen. Het hoofd koel houden, is in noodsituaties cruciaal. Roland kan dat. “Misschien heeft het te maken met mijn verleden als beroepsmilitair”, verklaart hij. “Ik ben op diverse missies geweest waarin anticiperen op het onverwachte en werken onder druk erbij hoort.” Bij Kuijpers heeft hij nog geen grote incidenten aan de hand gehad. “Gelukkig niet. Maar áls er iets gebeurt, is het vooral: de situatie inschatten en 112 bellen. Dat laatste klinkt eenvoudig en dat is het ook. Maar iemand moet het wél doen.”

Reanimeren

Eerste hulp bieden is een van de belangrijke onderdelen binnen BHV. Roland weet dan ook hoe hij bijvoorbeeld noodverbanden moet aanleggen en moet reanimeren. “Ook met een AED ja”, knikt hij. “Dat is niet heel ingewikkeld. Iedereen kan zo’n apparaat gebruiken, dat weet ik zeker. Er staat namelijk heel duidelijk op wat je moet doen. Niet met volzinnen maar in plaatjes, zodat in één oogopslag duidelijk is waar je op een borstkas die elektroden moet plakken. Verder loodst het apparaat je met instructies door een reanimatie heen tot  ambulancepersoneel het overneemt. Echt, het is niet moeilijk. Maar je moet je niet laten afleiden door de mogelijke paniek om zo’n situatie heen. Rustig blijven, is bij een reanimatie dus het devies.”

Gezond en veilig

BHV is ook: weten hoe je mensen bij een brand of andere noodsituatie evacueert. “Al deze zaken leer je tijdens je BHV-opleiding. Die heb ik enkele jaren geleden via Kuijpers gevolgd, elk jaar ga ik op herhaling om alle kennis up-to-date te houden. Verder vinden er hier regelmatig brand- en ontruimingsoefeningen plaats, zoals de wet voorschrijft. Het hoort er allemaal bij om de werkomgeving gezond en veilig te houden.” Dat is meteen ook de achterliggende reden van Rolands keus zich als BHV’er op te werpen: hij voelt zich betrokken bij bedrijf en collega’s. “Ik werk hier prettig en op deze manier doe ik iets terug.” Roland draagt de hulpverlening ook buiten Kuijpers een warm hart toe. Zo overweegt hij een rol bij de vrijwillige brandweer in zijn woonplaats. “Al is dat nog geen uitgemaakte zaak. Het thuisfront moet het daar immers ook mee eens zijn.”

“Het is hier prettig werken. Als BHV’er doe ik iets terug voor het bedrijf en de collega’s.”

BHV’ers zijn belangrijk bij ‘veilig werken’. In Den Bosch is Roland één van hen. Gebeurt er iets op kantoor, dan weet hij precies wat hij moet doen om hulp te verlenen. Ook buiten, in de uitvoering, beschikt menig Kuijpers-medewerker over de nodige veiligheidsdiploma’s. Daarmee zorgen ze niet alleen preventief voor meer veiligheid, ze kunnen ook ingrijpen als de nood aan de man komt.

Ook interessant

social-jaarverslag-2023-small

Jaarverslag: Tevreden medewerkers en tevreden klanten, groei in omzet en winst kenmerken 2023

Lees meer
Nieuws 04 jun 2024
Aukje aan het woord

Inspirerende relatiemiddag en projectbezoek Research & Diagnostiek Centrum ADORE

Lees meer
Nieuws 05 mrt 2024

Deel dit artikel

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details