Overzicht

Smart Business Parks consortium start onderzoek naar haalbaarheid van lokaal collectief energiesysteem

Nieuws 26 jan 2023

Het consortium bestaande uit Kuijpers, Brink en Essent is gevraagd om de mogelijkheden in kaart te brengen om vijf aaneengesloten bedrijventerreinen in Veghel grootschalig te verduurzamen. Met een gezamenlijke omvang van bijna 5 miljoen m2 is het één van de grootste bedrijventerreinen in Nederland. Smart Business Parks consortium zal zich richten op de verdere uitwerking en implementatie van een lokaal collectief energiesysteem dat bijdraagt aan de energietransitie. Een lokaal collectief energiesysteem optimaliseert de opwekking,  opslag en het verbruik van duurzame energie op het bedrijventerrein. De locatie in Veghel is daarmee één van de eerste van de 3.800 bedrijventerreinen in Nederland die hiermee aan de slag gaat.

Het consortium start met het in kaart brengen hoe het lokale energiesysteem eruit komt te zien voor vijf bedrijventerreinen in Veghel. Het betreft de terreinen De Amert, Dorshout, De Dubbelen, Doornhoek en Foodpark. De verwachting is in de loop van 2023 de conceptontwikkeling en haalbaarheidsstudie op te leveren en de verdere implementatie van het lokale energiesysteem te verkennen. De Veghelse bedrijven krijgen op deze manier meer regie op hun energievraagstuk, verduurzamen hun energieverbruik en worden minder afhankelijk van de beperkte capaciteit op het stroomnet.

Platform Ondernemend Meijerstad heeft namens het bedrijfsleven in de gemeente Meijerstad, waar Veghel onderdeel van is, opdracht gegeven aan het Smart Business Parks consortium. Jos van Asten, directeur van Platform Ondernemend Meijerstad (POM): “Netbeheerders hebben aangekondigd de komende tien jaar de capaciteit van het energienet te verdubbelen. De verwachting is echter dat de capaciteitsbehoefte op de Veghelse bedrijventerreinen verviervoudigt. Daarom hebben we de samenwerking opgezocht met Kuijpers, Brink en Essent. Aanvullend op het onderzoek dat nu wordt uitgevoerd, verkennen we samen met bedrijven de mogelijkheden van elektrificatie en waterstof voor transport, wordt een waterstoftankstation gerealiseerd en willen we de collectieve/ openbare (snel)laadcapaciteit fors uitbreiden. Wij acteren nu om niet verder in de knel te komen, niet afhankelijk te zijn van de netbeheerders, door te kunnen blijven ontwikkelen en werkgelegenheid te behouden.”

Over het consortium Smart Business Parks

Vanuit de ambitie om de grote bedrijventerreinen in Nederland te verduurzamen, heeft Essent samen met Brink en Kuijpers een intentieovereenkomst getekend waarin partijen hun intentie hebben uitgesproken om de komende periode gezamenlijk bedrijventerreinen in de provincies Noord-Brabant en Zeeland te gaan verduurzamen.
Dit consortium richt zich op het collectief verduurzamen van bedrijventerreinen door middel van een stapsgewijze aanpak. De verduurzaming van het bedrijventerrein in Veghel is de eerste stap van de verduurzamingsslag van de grote bedrijventerreinen in Nederland dat het consortium wil gaan realiseren.Van het vormen van een collectief tot het ontwerpen, bouwen en beheren van een nieuw slim energiesysteem.

Belangstelling

Als u meer wilt weten over dit project neem dan contact op met Jan Fredriks , Business Lead – Logistics & Business Parks bij Essent, Kasper Nieuwstraten , Managing Partner bij Brink of Alex Hesling , Directeur van Kuijpers LifeCycle Partners. Of download de handout over het consortium hier.

Ook interessant

social-jaarverslag-2023-small

Jaarverslag: Tevreden medewerkers en tevreden klanten, groei in omzet en winst kenmerken 2023

Lees meer
Nieuws 04 jun 2024
Aukje aan het woord

Inspirerende relatiemiddag en projectbezoek Research & Diagnostiek Centrum ADORE

Lees meer
Nieuws 05 mrt 2024

Deel dit artikel

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details