Overzicht

Team Kuijpers, Hogeschool van Amsterdam en ROC Tilburg wint Techathon 2021

Nieuws 03 dec 2021

Spectaculair plan voor monumentaal gebouw in Arnhem

  • Het winnende team is uitgegaan van het verschil tussen generaties in het omgaan met duurzaamheid en circulariteit.
  • De oplossing gaat uit van het creëren van een integraal circulariteitsnetwerk met de omgeving en het eigenaarschap van grondstoffen dat bij de leverancier blijft.
  • Duurzame samenwerking en het opzetten van symbiotische relaties staan hierin centraal.

Het markante kantoorgebouw van het Rijksvastgoedbedrijf in Arnhem kan aan een tweede leven beginnen. Dat is in ieder geval de bedoeling van de winnaars van de Techathon 2021. Juryvoorzitter Marleen Hermans, in het dagelijks leven hoogleraar Publiek Opdrachtgeverschap in de Bouw, maakte bekend dat Techateam 7: Kuijpers, Hogeschool van Amsterdam en ROC Tilburg zich de winnaar mag noemen van de prestigieuze wedstrijd voor installatiebedrijven en technische opleidingen. Er ging een intensieve dag vol denkwerk aan vooraf, waarbij de spanning soms hoog opliep. De jury noemde in haar eindoordeel het winnende plan ‘innovatief, financieel en technisch haalbaar en realistisch’.

Circulaire aanpak van een verouderd gebouw

Circulair bouwen, renoveren en installeren stond centraal tijdens de tweede Techathon die op donderdag 18 november in Arnhem plaatsvond. De deelnemende teams kregen een heldere opdracht: creëer een nieuwe toekomst voor het monumentale kantoorgebouw van het Rijksvastgoedbedrijf in Arnhem. Het gebouw aan het Stationsplein-West, dat dateert uit 1955, is in vrijwel alle opzichten verouderd. Voor de tien deelnemende teams was de uitdaging om met een circulair en energiezuinig plan voor het gebouw te komen.

Een compleet plan in één dag

De teams gingen aan het werk onder hoge tijdsdruk. Ze hadden precies één dag de tijd om hun plannen te bedenken en te presenteren. Ieder team bestond uit een mix van high potentials van installatiebedrijven en studenten van hbo- en mbo-niveau.

Doekle Terpstra, voorzitter van Techniek Nederland, en Roger Mol, directeur Transacties & Projecten van het Rijksvastgoedbedrijf, openden de Techathon in de ochtend om de deelnemers succes te wensen. Terpstra: ‘Jullie zijn de Makers van Morgen. De oplossing voor de grote maatschappelijke problemen van deze tijd komen van jullie generatie. Met jullie kennis en doorzettingsvermogen maken we de technieksector circulair.’

Gerard de Mol was één van de leden van Techateam 7: 

“De Techathon was professioneel opgezet. De samenwerking met de studenten was verrassend, bijvoorbeeld door de inbreng van de studenten Commerciële Economie die toch met een andere blik naar het vraagstuk keken. Het was een leuke ervaring om mee te maken en helemaal omdat we ook nog gewonnen hebben.”

Unaniem besluit

De juryleden waren onder de indruk van alle ingediende plannen en ideeën. Toch was er geen verschil van mening over de winnaar. Volgens de jury was het team Kuijpers, Hogeschool van Amsterdam en ROC Tilburg er het beste in geslaagd om circulaire elementen te combineren met energiezuinige oplossingen.  

De oplossing van team Kuijpers, Hogeschool van Amsterdam en ROC Tilburg

Het team is uitgegaan van het verschil tussen generaties in het omgaan met duurzaamheid en daarom stellen zij voor om een integraal circulariteitsnetwerk met de omgeving te creëren. Waar vorige generaties eigenaar (willen) zijn van een product nemen toekomstige generaties dit product als een dienst af.

Duurzame samenwerking en het opzetten van symbiotische relaties staan hierin centraal

Benieuwd naar de volledige oplossing van techateam 7? Bekijk hier de pitch en de presentatie en de threepager.

Een trofee en 5.000 euro

Aan het eind van een bewogen dag mocht algemeen directeur Erik van Engelen van Techniek Nederland de prijs aan de teamcaptain uitreiken. Het bleef niet bij een beker en eeuwige roem. De leden van het winnende team mogen ook een bedrag van € 5.000 verdelen en ontvangen een aantal circulaire cadeaus. Bovendien gaat het Rijksvastgoedbedrijf serieus aan het werk met het winnende plan. Erik Boer nodigde de winnaars direct uit voor een rondleiding en een inhoudelijk gesprek over de circulaire plannen.

Organisatie

Techniek Nederland organiseerde de Techathon in samenwerking met het Rijksvastgoedbedrijf, de HAN/SEECE en de overige kennisorganisaties in de installatiebranche (Wij TechniekISSO en TVVL). Techathon 2021 komt voort uit de toekomstverkenning CONNECT2025 van de techniekbranche.  

Ook interessant

RDC ADORE Amsterdam

Oplevering Research & Diagnostiek Centrum ADORE

Lees meer
Nieuws 02 okt 2024
Parnassusweg 220 (exterieur)

J.P. van Eesteren en Kuijpers starten transformatie voormalig gerechtsgebouw Amsterdam

Lees meer
Nieuws 13 sep 2024

Deel dit artikel