Overzicht

Van de wegenbouw naar Kuijpers

Nieuws 13 okt 2022

Dave Kalkman is sinds enkele maanden aan de slag bij Kuijpers, als hulpmonteur sprinkler. Bijzonder, want hij heeft geen achtergrond in de installatietechniek. Sterker nog, zijn meest recente baan is die van huisman met een arbeidsongeschiktheidsuitkering. Via het UWV kwam hij in contact met Maikel Rombout, hoofd Planning en Uitvoering Beveiliging bij Kuijpers. Die bood hem een baan aan. “Een kans uit duizenden”, vindt hij. 

Dave is al op jonge leeftijd gaan werken, onder meer in de metaal en als automonteur. “De laatste jaren zat ik in de wegenbouw, maar die loopbaan eindigde met een rughernia. En dan zit je ineens thuis. Voor iemand die altijd iets om handen wil hebben, is dat best lastig. Niet dat ik thuis niks te doen had. Want in een huishouden met drie kinderen is altijd wel wat te doen.” Maar werk waarvoor je ’s ochtends de deur uitgaat, waarmee je je brood verdient, dat was toch wat Dave het liefst wilde. Zeker nu zijn rugklachten onder controle zijn.

Met beide handen aangegrepen

Via de re-integratie-experts van het UWV kwam Kuijpers bij hem in beeld. “Ik had helemaal geen ervaring in techniek voor brandbeveiliging. Het enige dat er een beetje dichtbij kwam, is een baan die ik ooit had bij een bedrijf dat kabels brandwerend maakt. Meer ook niet. Maar ik begreep dat Kuijpers ook mensen zoals ik – veertigplusser, uitkering, afkomstig uit een andere branche – een kans wil geven. Ik heb die met beide handen aangegrepen.” 

Gewoon dóen

Hij weet nog dat hij in zijn inwerkperiode meeliep met een monteur. “Het was heel prettig dat die begeleiding er was. Je komt immers toch in een onbekende wereld terecht. Op een bepaald moment, terwijl we op een werk waren, zei ik tegen hem: ‘laat mij dat zelf eens proberen’. Zo rolde ik erin, door gewoon te dóen en door hier ook de gelegenheid voor te krijgen.”

Collega’s zijn prachtmensen

Dat hij op ontdekkingstocht ging om een nieuw beroep te leren, was eigenlijk nog maar één kant van het verhaal. “Want je moet het ook treffen met je collega’s natuurlijk”, zegt hij. “Je vraagt je toch stiekem af of je ertussen past in zo’n bestaand team.” Voor Dave verliep dit probleemloos. “Ik ben blij met mijn collega’s, het zijn prachtmensen.”

Pak je kans, ga ervoor!

In die drukke beginperiode bood Kuijpers hem meteen allerlei opleidingen aan. “Binnen enkele weken volgde ik een VCA-cursus voor veilig werken. En een cursus om met een hoogwerker te werken. Die certificaten heb ik nu dus op zak, dankzij Kuijpers. Dat ben ik in andere bedrijven echt nooit tegen gekomen.” Hij benadrukt dat je wel inzet moet tonen als ‘nieuweling’. “Dat is ook mijn tip aan iedereen die met Kuijpers in contact komt: pak de kansen die ze je geven. Ga ervoor. Laat zien dat je wíl werken en dat je er elke dag staat.” Deze houding leverde Dave inmiddels een arbeidscontract op. Binnenkort start hij met een cursus voor sprinklermonteur. “Dat is spannend ja. Maar ik heb er erg veel zin in. Alle cursusdata staan al dik onderstreept in mijn agenda, ik leef er echt naartoe.”

Bekijk hier onze vacatures of doe de test om te kijken of jij ook bij Kuijpers past.

Ook interessant

adore – website 1

Inspirerende relatiemiddag en projectbezoek Research & Diagnostiek Centrum ADORE

Lees meer
Nieuws 05 mrt 2024
Piet Meulendijks

Hoe de klaverjasclub van Wim Kuypers sr. zorgde voor Piets 34 jaar trouwe dienst

Lees meer
Nieuws 23 jan 2024

Deel dit artikel

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details