Bij-zonder betrokken

Zoals hij betrokken is bij zijn werk, zo heeft collega Theo Pluijmen (projectleider van onze vestiging in Echt) ook hart voor de natuur – en dan specifiek voor honingbijen en agrarisch natuurbeheer. In zijn vrije tijd is hij imker en geen kleintje ook: hij heeft maar liefst twintig bijenvolken in zijn achtertuin. Allemaal zorgen ze voor de nodige bestuiving in de omgeving én voor lekkere honing.

Toen Theo bijna veertig jaar geleden met het houden van bijen begon, was dat vooral ‘functioneel’. “Ik had ze nodig voor de bestuiving van mijn fruitbomen”, vertelt hij. “Ik had toen, naast mijn gewone werk, een fruitbedrijf.” Het fruitbedrijf heeft hij niet meer, de bijen wel. “Een aantal volken gaat in de zomer in gesloten bijenkast op reis naar (kleine) fruittelers voor de bestuiving van de gewassen. Na de bloeitijd komen ze weer bij me terug.”

‘Honkvast’
De bijen van Theo zijn van het ras Carnica. Deze vliegen in een radius van drie kilometer om hun kasten. “Ze weten bij terugkomst precies bij welke kast en welke koningin ze horen. Hoe dat kan? Ze maken bij vertrek uit de kast eerst twee rondjes, een soort acht. Daarbij onthouden ze de hoek met de zon. Verder heeft elk volk een bepaalde nestgeur.” De honing die de volken ‘halen’ is in principe bedoeld om de winter door te komen. “We nemen ze de honing echter af. Daarom moeten we ze bijvoeren, want ze hebben voedsel nodig om warm te blijven. Dat betekent dat elk volk voor eind september twintig kilo aan voer moet hebben opgenomen.” Tussen eind september en maart is er niet veel werk aan de bijen. “In het voorjaar is het wel altijd spannend hoe ze uit de winter komen. Erg boeiend.”

‘Géén bestrijdingsmiddelen aub’
Met zijn bijen draagt Theo een steentje bij aan de groei en bloei van groente- en fruitgewassen. Belangrijk als je bedenkt dat 76 procent van de voedselproductie in Europa is gebaseerd op bestuiving. De bij wordt echter met uitsterven bedreigd door onder meer insecticiden. Vooral solitaire bijen, die niet door de mens worden verzorgd, hebben het heel moeilijk, weet Theo. “Ik ben dan ook groot voorstander van agrarisch natuurbeheer zonder bestrijdingsmiddelen en met genoeg bloemen in het veld. Einstein zei het al: bijen zijn onmisbaar voor het leven op aarde”.

Honing, puur natuur
De honing die Theo’s bijen opleveren, is een honderd procent natuurproduct. Deze verkoopt hij onder meer via diverse boerderijwinkels. Ook collega’s in Echt weten inmiddels hoe Theo’s honing smaakt. Verder heeft Kuijpers weleens potjes afgenomen om bij een relatie-evenement uit te delen.

Wist je dat...

... Je zelf een handje kunt helpen bij het op peil houden van de bijenstand? Hang een bijenhotel op, gewoon in je tuin. De natuur is er blij mee. 

... Een koningin al in haar larfstadium tot de ‘bazin’ van het stel wordt gebombardeerd? Dat regelen de bijen zelf door dat ene larfje van ander, hoogwaardig voedsel te voorzien. 

... Een koningin tot vijf jaar kan leven?

... Eén volk met één koningin in één seizoen uit 80.000 bijen kan bestaan?