Overzicht

Uitdagingen op álle vlakken

Blog 20 dec 2022

Thomas Peeters is chef-monteur bij Kuijpers. Hij werkt op projecten voor industriële klanten, met name in de fijnchemie. “Een jaar of acht geleden ging ik bij Kuijpers aan de slag”, vertelt hij. “De projecten waaraan ik sindsdien meewerk, zijn vaak groot en complex. Ze vragen om veel expertise, zowel technisch als op het gebied van communicatie en veiligheid, zeker in explosiegevaarlijke ruimtes.” Geen werk ‘op de automatische piloot’ dus, maar elke dag opnieuw uitdagingen om met beide handen aan te grijpen.

“Ik heb altijd iets met elektrotechniek gehad”, vertelt Thomas. “Mijn vader was elektricien, dat krijg je dan toch mee. Hij drukte me destijds op het hart ‘klein’ te beginnen als ik iets in die richting wilde gaan doen. Het monteren en bedraden van stopcontacten bijvoorbeeld, dat soort werk.” Zo kwam Thomas in de bouw terecht waar hij veel ervaring opdeed. Maar hij besefte er ook dat hij méér wilde. “Het was toen opnieuw mijn vader die me adviseerde eens in ‘de industrie’ te gaan kijken.” 

Leren en ervaring opdoen

Via leerbedrijf IW Nederland kwam hij bij Kuijpers terecht. “Ideaal, met al die klanten in de industriële branche. Maar ik moest wel vanaf nul beginnen”, weet hij nog, “want industriële projecten zijn echt andere koek dan de bouw.”  Hij werkte de eerste jaren onder leiding van een chef-monteur van wie hij veel leerde over het montagevak,

de klanten en werken op grote, industriële terreinen. “Na een jaar of vier begon ik zelfstandig klussen op te pakken. En inmiddels ben ik zelf chef-monteur en geef ik leiding aan een team van monteurs waarmee ik dagelijks bij fabrieken over de vloer kom.” 

Kers op de taart

Met zijn montageteam buigt Thomas zich over het vernieuwen van productieprocessen in fabrieken. “Het monteren en aansluiten van PLC’s, routerkasten, tanks, pompen en kabels… alles wat je maar op elektrotechnisch gebied kunt bedenken, valt onder onze verantwoordelijkheid. Ook testen en in bedrijfstellen hoort erbij. Die fase is mooi, vind ik. Dan zie je of alles werkt zoals het bedacht was en waar je soms maanden aan hebt gesleuteld en gebouwd. Die fase is echt de kers op de taart.”

Contact met klanten

Vakinhoudelijk kan hij bij Kuijpers prima zijn ei kwijt, juist vanwege de variatie en uitdagingen. En ook het contact met klanten vindt Thomas een prettige bijkomstigheid. “Vaak zit ik al bij ze aan tafel nog voordat een project van start gaat. Want ik wil graag zelf van de klant horen hoe ze daar werken, welke veiligheidsregels er gelden. Dan ben ik meteen op de hoogte voor een goed verloop van de uitvoering met mijn team.” Hij merkt dat zulke voorgesprekken ook helpen om een goede band met een klant op te bouwen. “Daar pluk je dan tijdens een project de vruchten van. Als chef-monteur ben je toch het aanspreekpunt en degene die elke dag op zo’n project aanwezig is. Dan is het heel prettig als de communicatie soepel verloopt.” 

Opleidingen en trainingen

Een belangrijke factor in Thomas’ werk is veilig werken. Dat is een speerpunt binnen heel Kuijpers “maar op zogenoemde ATEX-locaties, waar ik vaak werk, krijgt dat nog eens extra lading. ATEX-zones zijn explosiegevaarlijke ruimtes. Die tref je veel aan in de fijnchemie. Werken we in zulke ruimtes, dan moeten we daar extra veiligheidsmaatregelen voor treffen.” Bezig zijn met veiligheid, risico’s en de beheersing ervan ligt hem wel, heeft Thomas hier ontdekt.

“Vooral ook door de cursussen en trainingen die ik daarvoor via Kuijpers kan volgen. Sommige zijn verplicht, omdat je anders niet bij klanten aan de slag mag. Andere zijn bedoeld om je eigen, persoonlijke kennis op te frissen. Niet alleen als het gaat om vakinhoudelijke kennis trouwens. Je krijgt ook de kans om aan je persoonlijke ontwikkeling te werken. Zo ben ik een communicatietraining gaan volgen om als chef-monteur mijn team goed aan te sturen.”

Loopbaanstappen maken

Als hij zijn eigen leidinggevende aanpak moet omschrijven, is de term ‘onderling overleg’ zeker van toepassing. “Ik heb het geluk dat ik met een zeer gedreven team werk. Om dat vast te houden, wil ik dat we elke dag even de koppen bij elkaar steken, al is het maar vijf minuten. Dan nemen we bijvoorbeeld de taakverdeling van de volgende dag door. Of we hebben het over hoe we dingen anders, beter of innovatiever kunnen aanpakken. 

Luisteren naar elkaar en openstaan voor ideeën van anderen, daar geloof ik absoluut in. Ik zie immers elke dag hoe effectief dat is.” Het leidinggeven smaakt inmiddels naar meer. “Een compleet project leiden of me bezig houden met het verbeteren van werkprocessen op grote industriële locaties… Ik zie dat wel zitten. En heel fijn: over zulke stappen in je loopbaan valt bij Kuijpers altijd te praten.”

Bekijk hier onze vacatures of doe de test om te kijken of jij ook bij Kuijpers past

Ook interessant

Blog_Ultieme controle over al je processen met een Security Management Systeem

Ultieme controle over al je processen met een Security Management Systeem

Lees meer
Blog 15 mrt 2023
‘Een kijkje nemen in de keuken van onze klanten? Dat hoort er in mijn werk gewoon bij’

‘Een kijkje nemen in de keuken van onze klanten? Dat hoort er in mijn werk gewoon bij’

Lees meer
Blog 15 feb 2023

Deel dit artikel

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details