Overzicht

Kennismaken met techniek op Girls’ Day

Nieuws 30 mrt 2023

Meisjes kiezen nog steeds veel minder vaak dan jongens voor techniek. Jammer, want in onze sector liggen de banen voor het oprapen. Maar het is meer dan dat. Want we staan voor grote maatschappelijke opgaven. In geen enkel vakgebied is je impact op de samenleving zo groot! De hoogste tijd dus om meiden (én jongens) te enthousiasmeren voor techniek. Door techniek zélf te beleven. Op 30 maart is het – ook bij Kuijpers – Girls’ Day. Meer dan 9000 meiden maken bij honderden bedrijven in Nederland kennis met bèta, techniek en IT

Waarom sluiten meisjes bepaalde beroepen en opleidingsrichtingen uit? Helaas heeft dit te maken met genderbias en genderstereotypen die voorkomen in de hele samenleving, ook in het onderwijs. Meiden komen hierdoor helaas nog steeds minder dan jongens in aanraking met bèta, techniek en IT. Daarom spelen onderwijs en bedrijfsleven een belangrijke rol. Als we meisjes al jong laten kennismaken met techniek en IT – en ze doen positieve ervaringen op – bieden we meisjes en jongens dezelfde kansen om hun vaardigheden op dit gebied te ontwikkelen en te kiezen voor sectoren die hen veel kansen bieden.

Algemeen directeur Aukje Kuypers zegt hierover: “Jaren geleden zagen we al het belang om kinderen jong kennis te laten maken met techniek. Veel van onze mensen geven gastlessen op scholen en we staan regelmatig op evenementen. Ook zijn we opdrachtgever voor de Eureka!Cup, een landelijke ontwerpwedstrijd van Platform Techniek met technologische vraagstukken voor middelbare scholieren. De oplossingen die leerlingen bedenken zijn vaak erg Inspirerend. Jongeren hebben echt een andere kijk op de wereld.”

Het belang van rolmodellen

Onderwijs en bedrijfsleven zijn niet de enige die het tij kunnen keren. Het kan juist ook ‘in het klein’. Heeft niet iedereen op zijn of haar manier een voorbeeld? Iemand die je bewondert, op welke manier dan ook?  Als het normaler wordt dat vrouwen in de techniek werken, zijn ze als vanzelf een rolmodel voor de nieuwe generatie.  De begeleiders van de groepen meiden op Girls’ Day zijn bij Kuijpers dan ook met name vrouwen. En beter nog: vrouwen die in de techniek werken.

Aukje Kuypers: “Meer vrouwen in de techniek is bij ons geen doel op zich. Het gaat om de juiste persoon op de juiste plek. Waar we wél intensief mee bezig zijn in de organisatie: diversiteit. Want mensen met verschillende achtergronden – gender, afkomst, opleiding – geven een bredere kijk op ons werk. Niet alleen op techniek maar ook op samenwerken bijvoorbeeld. In de energietransitie moet je goed kunnen samenwerken. Daar draait het bij integrale samenwerking in de kern om.”

Girls’ Day

Op Girls’ Day – een initiatief van VHTO –  krijgen de meiden een afwisselend programma voorgeschoteld (solderen, een PVC-buis buigen, bedrading koppelen) en kunnen ze hun begeleider het hemd van het lijf vragen. Een van die begeleiders is Esther Loman. Op de vraag wanneer de dag geslaagd is antwoordt ze: “Vorig jaar kreeg ik na afloop een berichtje van een vader. Hij zei: ‘Mijn dochter was op Girls’ Day bij jullie. Het is nu duidelijk, ze wil de techniek in. Ze had zich eerder niet gerealiseerd dat er zo veel mogelijk was met techniek in de wereld’. Dat is toch fantastisch?”

Beluister hier de reportage van BNR over Girl’s Day:

Bron: BNR

Ook interessant

_VO_0062

Gebouw vol Energie is officieel geopend!

Lees meer
Events Nieuws 26 mei 2023
Jaarverslag Kuijpers 2022

Ontwikkeling, kwalitatief hoogwaardig werk en stabiele omzet kenmerken 2022

Lees meer
Nieuws 12 mei 2023

Deel dit artikel

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details