Echte mensen: GirlsDay

Afgelopen voorjaar deden we bij Kuijpers in Den Bosch en Utrecht mee aan het landelijk initiatief GirlsDay, een dag om meiden te laten kennismaken met beta, techniek en ICT. Meer dan honderd meisjes tussen elf en veertien jaar wierpen een blik in ‘de wereld van de installatietechniek’. De reacties? Die waren razend enthousiast!

Henriëtte – "zeg maar Jet, dat doet iedereen" – van der Velden was een van de collega's die in Den Bosch bij de dag betrokken was. “We hebben 46 brugklasmeiden van de Bossche Vakschool welkom geheten”, vertelt ze. “Onze vrouwelijke monteurs, Simone Peeters en Maureen Holland, stonden ook paraat om te laten zien waar zíj elke dag mee bezig zijn. Hun enthousiasme sloeg aan, want de meiden deden volop mee aan praktijkactiviteiten zoals het aansluiten van een stekkerdoos en het buigen van een PVC-buis. Prachtig, je zag dat ze versteld stonden van de kracht die je daarvoor nodig hebt.” Verder kregen de meiden met behulp van een VR-bril een virtuele tour door een project en konden ze meedoen aan een radiator challenge. “In duo’s moesten ze zo snel mogelijk een radiator aansluiten”, legt Jet uit, “en fanatiek dat ze waren! Ook de docenten waren enthousiast, want we kregen na afloop allemaal een pluim én de vraag of deze dag volgend jaar op herhaling kan.” 

‘Wat verdien je hier?’
In Utrecht begeleidde Merlijn Koolma, zelf facilitair coördinator bij Kuijpers, één van de meidengroepen. “We hadden allerlei projectjes samengesteld, van het lassen van een kaarsenstandaard en tekenen in 3D tot het aanleggen van bedrading om een lampje te laten branden. Vooral veel dóen dus, en niet alleen maar luisteren.” In totaal kwamen er zo’n vijftig meisjes in de leeftijd van elf tot veertien jaar op deze GirlsDay af. Naast Merlijn waren er ook trainees, meiden uit de uitvoering en gepensioneerde collega’s die meehielpen. “De meiden waren oprecht geïnteresseerd in wat ze zagen en deden. Ze stelden heerlijk spontaan allerlei vragen aan de collega’s zoals: ‘wat doe je zo de hele dag?’, ‘welke opleiding heb je hiervoor nodig?’ en ’wat verdien je hier eigenlijk?’. Later ontvingen we van diverse ouders nog een e-mail met een bedankje voor de leuke dag die we hun dochters hadden bezorgd.” 

Gouden combi 
Volgens Jet is het belangrijk dat álle jongeren van een jaar of twaalf, dertien al kennis maken met techniek. “Zij hebben de toekomst. Dat daar een speciale dag voor georganiseerd wordt, komt omdat deze branche nog te vaak aan alleen jongens wordt gekoppeld. Met deze GirlsDay laten we zien dat ‘meisjes en techniek’ een gouden combinatie is. Kijk maar naar voorbeelden als Simone en Maureen. Zij zijn het levende bewijs!”


Merlijn: “In 2020 ‘hangen’ we de GirlsDay in Utrecht op aan het thema ‘duurzaamheid en circulariteit’.”

Kuijpers en het onderwijs
Kuijpers en het onderwijs weten elkaar te vinden. Jet: “Vanuit Den Bosch verzorgen we regelmatig techniekpresentaties op basisscholen. Verder hebben we afgelopen november een Techniekatelier georganiseerd met het Bossche Koning Willem I College, compleet met drones, VR-brillen en meer. Allemaal om scholieren en aankomende studenten warm te maken voor techniek.”