Naturalis Biodiversity Center, Leiden

Stabiel binnenklimaat en trillingsarme omgeving voor de ruim 42 miljoen waardevolle natuurhistorische objecten.

Installatiecombinatie ULC-Kuijpers bouwt de complete werktuigbouwkundige en elektrotechnische installaties van Naturalis Biodiversity Center in Leiden. Het project is onderdeel van de grootscheepse nieuwbouw en renovatie die Naturalis op dit moment ondergaat. 

De grondige verbouwing van Naturalis is nodig omdat zowel het bezoekersaantal van het museum, als het aantal collectie-items van het instituut meer dan verdubbelden in de afgelopen jaren. Daarnaast nam ook het aantal onderzoekers de afgelopen jaren sterk toe, waardoor de kantoorfaciliteiten en laboratoriumruimten te kort schieten.

Combinatie van specialisaties

Het project waarbinnen Installatiecombinatie ULC-Kuijpers samenwerkt omvat de realisatie van een gloednieuw museumgebouw (ca. 20.000 m2) en de renovatie van het bestaande gebouw (ca. 19.000 m2). Het nieuwe gebouw huisvest straks het museum, alle laboratoria- en onderzoeksfaciliteiten, de kantoren en de volledige natuurhistorische collectie onder één dak.

Van museum naar depot

Een extra uitdaging bij de verbouwing is dat de collectietoren van Naturalis regelmatig beschikbaar moet zijn voor medewerkers van Naturalis. Een groot deel van de collectie staat in de toren, tegen de locaties aan waar de renovatiewerkzaamheden plaatsvinden. Delen van die collectie verhuizen tijdens de verbouwing af en toe omdat ze nodig zijn voor tijdelijke tentoonstellingen of voor onderzoek.

Tijdens de renovatiewerkzaamheden is rekening houden met de staat van de vaak kwetsbare collectiestukken die in de ruimtes staan. Om te waarborgen dat de collectie intact blijft, is het belangrijk dat de ruimtes op elk moment precies de juiste temperatuur en luchtvochtigheid hebben.

Duurzame keuze

Duurzaamheid staat centraal in de toegepaste installaties. Zo realiseert de installatiecombinatie in de tentoonstellingszalen de nieuwste vormen van duurzame ventilatie, zonnepanelen en krijgt het complex een eigen warmte-koudeopslag (WKO) die in combinatie met stadsverwarming kan werken.

Klimaat, ventilatie, beveiliging

De ruim 42 miljoen waardevolle natuurhistorische objecten vragen om een stabiel binnenklimaat en een trillingsarme omgeving. Alle installaties die daarvoor moeten zorgen worden uitgewerkt, van de klimaat- en ventilatiesystemen tot de beveiligingsinstallatie.

Werken richting heropening

Ron de Hoon, projectleider Kuijpers: “Eerst koppelen we bestaande installatiedelen af zodat deze gesloopt kunnen worden. Tijdens de verbouwing houden we een aantal bestaande installaties in stand, zodat Naturalis voor de bezoekers geopend kan blijven in het Pesthuis, het voormalig entreegebouw”. 

Team Kuijpers:

Frank van Ekelen, projectleider Elektrotechniek
Stefan Wittebol, projectleider Meet- en regeltechniek
Ron de Hoon, projectleider Werktuigbouwkunde

Fotografie: Bert Rietberg voor J.P. van Eesteren

Projectleider
Ron de Hoon
[javascript protected email address]
Linkedin

Gerelateerde referentiesMeer weten?