Nick weet wat ie wil

Jimmy Verberne en Nick Brouwer rijden samen van klus naar klus om onderhoud te plegen aan allerhande installaties. Het is Nick die hier onder begeleiding van Jimmy zijn eerste stappen zet in een echte baan in de installatietechniek. Hij is nog jong, 17, maar hij weet precies wat hij later wil: de koeltechniek in.

De samenwerking tussen Jimmy en zijn leerling Nick is net wat anders dan de meeste leermeesterleerling-duo’s. “Nick heeft autisme en dat vraagt om een iets andere benadering”, legt Jimmy uit. “Maar we zijn vooral gewoon collega’s waarbij de één de ander iets leert.” Nick heeft geen vmbodiploma “maar wel certificaten”, bevestigt hij. “Daarmee ben ik in september 2019 ingestroomd op niveau 1 op het Koning Willem 1-college in Den Bosch. Daar doe ik de opleiding ‘assistent installatie- en constructietechniek’. Dat is één dag in de week naar school en vier dagen per week werken. Ik wil heel graag op niveau 2 mijn vakdiploma in koeltechniek halen. Bij Kuijpers doe ik nu ervaring op om voor niveau 1 te slagen. Daarna kan ik verder.”

Topper

Kuijpers ontving hem met open armen. Want de kwaliteiten die Nick in huis heeft, waren niet te missen. Jimmy kan dat beamen: “In het verleden hebben al verschillende jongens met me meegelopen. Nick behoort wat mij betreft tot de toppers. Het is een jongen die alles héél graag wil snappen, die erg nieuwsgierig en heel secuur is. Hij weet bovendien precies hoe alle gereedschappen werken.” Dat komt omdat techniek hem ligt, weet Nick van zichzelf. “Ik ga vaak met mijn vader mee op zaterdagen. Hij werkt in de koeltechniek. Dan kijk ik ook mee, ik vind dat heel interessant. Hier bij Kuijpers werk ik veel met luchtbehandelings- en ventilatiesystemen. Die kom je ook in de koeltechniek tegen, dus wat ik hier leer, komt mij straks goed van pas.”

Jimmy: "Met Nick heb ik er een fijne en goede collega bij."

Baan-met-salaris

Voorlopig is hij nog een half jaartje bij Kuijpers onder de pannen. Inmiddels heeft hij, naast Jimmy, ook andere collega’s leren kennen. Dat vond hij in het begin best spannend, maar hij heeft zijn draai nu gevonden. En hij is trots: “Hier werken is toch anders dan mijn stages. Het is mijn eerste echte baan met een echt salaris.” Jimmy verwacht dat Nick het nog ver kan gaan schoppen. “Hij is jong, hij houdt van techniek én hij is er hartstikke geschikt voor. Ik ben dan ook blij dat we hem bij Kuijpers de stap naar een diploma kunnen laten zetten. En ondertussen heb ik er met Nick een fijne collega bij.”

Geen diploma, wel talent

Kuijpers geeft talenten graag een kans. Ook als ze geen middelbare schooldiploma hebben. Want soms wil een papiertje niets zeggen over je technische capaciteiten. Kijk maar naar Nick. We hebben bij Kuijpers leermeesters in huis die jongeren net dat beetje extra op weg kunnen helpen. Zo kunnen ze praktijkervaring opdoen om alsnog een vakdiploma te halen. Iets voor jou? Lees hier verder