Blog #1: De juiste verbinding leggen

15 maart 2017

Delen is het nieuwe hebben”, zei kunstenaar Daan Roosegaarde ooit. En zo gebeurde het dat ik op een doodgewone dinsdagmiddag ineens besloot deze blog te schrijven. Met het goede voornemen om er zelfs een reeks van te maken. Ook ik geloof namelijk – juist in deze tijd – ontzettend in het delen van kennis. Elke dag krijg ik te maken met complexe vraagstukken en ontdek ik oplossingen die het delen waard zijn. Met collega’s, partners, klanten en ja… ook met concurrenten. Want in plaats van die kennis angstvallig binnenskamers te houden, vind ik dat we moeten onderzoeken hoe we elkaar kunnen versterken. En met wie we de juiste verbinding kunnen leggen. Op dat gebied is de bouwwereld gelukkig in de hele keten in ontwikkeling. Dus hier mijn eerste blog. Spannend? Jazeker! Nuttig? Wel als je mij vervolgens laat weten hoe jij erover denkt. Pas als we sparren, verandert kennis-zenden in kennisdelen. En feedback die ik vandaag krijg, kan mij morgen inspireren om een probleem op te lossen.

Delen en ontwikkelen van kennis was voor ons ook een belangrijke reden om in 2017 de BV Kuijpers Specialistische Oplossingen op te richten. Daarin bundelen de afdelingen Controlled Environments, Gebouwautomatisering en BIM & Informatiemanagement hun krachten. Wij zien een wereld die steeds sneller verandert en complexer wordt. Een wereld waarin we door ons te specialiseren in staat zijn om het verschil te maken. Het lijkt misschien een verzameling van specialismes, toevallig bij elkaar gezet. Maar onlangs merkte ik tijdens een bijeenkomst van FHI Gebouwautomatisering dat juist die bundeling ervoor zorgt dat we klanten écht betere dienstverlening bieden. Facilitair managers van laboratoria wisselden ervaringen uit en wat bleek? Er was bij ieder van hen enorm veel behoefte aan integrale, specialistische oplossingen. Niemand bouwt een lab en gaat vervolgens nadenken over de inrichting. “We willen een controlled environment, smart gemaakt via the internet of things, gerealiseerd met BIM-modellen die ondersteunen bij technisch beheer.” Voor mij vielen die dag alle puzzelstukjes op hun plek.

Geen vraagstuk in de bouw- en installatiebranche is tegenwoordig nog beperkt tot één thema en een probleem kent geen kaders meer. Dus moeten we onszelf ook niet kaderen als we op zoek gaan naar antwoorden en oplossingen. Ik zoek naar verbinding. Met alles en iedereen die kan bijdragen aan een optimaal resultaat. Aan een vernieuwend, gedurfd idee. Deze blog is misschien wel een eerste aanzet om de handen ineen te slaan met jou. Om integraal te werken en om samen te zoeken naar iets dat we alleen nooit kunnen vinden.


Paul Joosten, directeur Kuijpers Specialistische Oplossingen 


Ga terug