Blog Aukje Kuypers: een wereld zonder techniek staat stil... een verantwoordelijke taak voor Sinterklaas!

13 november 2018

Steeds meer realiseer ik mij dat wij nergens zijn zonder techniek. Als de techniek uitvalt, staat ons hele leven stil. Geen appjes of social media, tunnels worden afgesloten, auto’s staan stil, we kunnen niet koken, geen licht, geen schoon drinkwater, merendeel van de communicatie ligt plat… oftewel, techniek is essentieel in ons leven én in die van onze kinderen.

De laatste tijd krijg ik steeds vaker de vraag hoe kinderen en – vooral ook – meiden te interesseren voor techniek, omdat het imago nog niet altijd positief is. Het is een eenvoudige vraag met een meerledig antwoord.

Het imago lijkt te verbeteren ten opzichte van enkele jaren terug: instroom op zowel MBO, HBO als WO is beter dan voorheen. Voor het universitair onderwijs zijn technische studies zelfs zo populair dat er geen studenten meer worden toegelaten… Reden? Er zijn te weinig docenten waardoor men de kwaliteit van de opleiding niet kan garanderen.

Dit is natuurlijk een uiterst teleurstellende situatie. Waar zitten de leraren die onze kinderen kunnen inspireren om de circulaire en digitale wereld van de komende decennia te gaan bouwen?

Binnen onze organisatie stimuleren we onze vakmensen om hun kennis te delen. In eerste instantie met eigen collega’s. Daarnaast vinden we het van groot belang om ook buiten onze organisatie onze verantwoordelijkheid te pakken en ons vak zichtbaar te maken en in perspectief te plaatsen. Kennis delen kent voor ons meerdere vormen: het geven van gastlessen op (hoge)scholen en universiteiten, mee ontwikkelen van opleidingen, deelname aan beoordelingscommissies, parttime leraarschap, lunch- of ontbijt-kennissessies, stages bieden, stagebegeleiders in huis, etc. etc. Het is een heel scala aan kennisoverdracht dat nodig is om de jeugd bij te brengen wat nodig is voor onze toekomst.

Hoe mooi zou het zijn als het bedrijfsleven op dit vlak de handen ineenslaat om het gat van het lerarentekort in de techniek te dichten! Als elk technisch bedrijf één docent levert dan komen we volgens mij een heel eind. En dat hoeft dus niet 1 persoon te zijn, maar de uren bij elkaar opgeteld dan weer wel ;-). Uiteraard hebben we hier de hulp van het reguliere onderwijs hard bij nodig: zij kunnen ons de juiste didactische vaardigheden aanleren, zodat we onze kennis ook goed over kunnen brengen. Wel zo handig als je jongeren en kinderen wilt bereiken!

Het is een feit dat jonge mensen niet per se leren in een schoolse omgeving. Daarom mogen we ons gelukkig prijzen met vele mooie initiatieven die buiten de klas plaatsvinden, zodat kinderen ervaren dat techniek ‘overal’ is. Een kleine greep uit inspirerende initiatieven om met uw (klein)kinderen heen te gaan: Dutch Technology Week, Eureka!Cup, FIRST® LEGO® League, Girlsday, Den Bosch Data Week , de Alles is Techniek Experience van Otib etc. Of hou de agenda van het Techniekpact goed in de gaten.

Als laatste doe ik bij deze graag een persoonlijke oproep aan de meest invloedrijke man van de komende maanden:

Geachte Sinterklaas,

Denkt u met uw trouwe Pieten, die ook zo van uw verjaardag genieten.

De komende tijd een beetje creatief: aan een cadeau met een technisch alternatief?

Zo inspireert u spelenderwijs én spontaan, de jonge generatie voor een technische baan!

Ga terug