Blog Harm van den Oever: toekomst in techniek

11 november 2019

Laatst sprak ik een gemotiveerde student die stage bij ons wilde lopen. Op het gebied van installatietechniek had hij weliswaar nog veel te leren, maar ik zag vooral een berg aan enthousiasme, gedrevenheid en leergierigheid. Bij zijn vorige stage hadden ze hem laten werken aan de verbetering van een bestaand ontwerp, met daarbij de memorabele toelichting: “als het iets oplevert, is het mooi.” Die zin vind ik heel veelzeggend. Als het iets oplevert … Oftewel, we verwachten er niet veel van, maar baat het niet, dan schaadt het ook niet. Wat een gemiste kans! Onze branche wil zo graag vooruit en schreeuwt om techniektalenten, maar als het aankomt op stagiairs of trainees gedragen we ons ineens ontzettend conservatief. Zo’n jongen of meisje moet alles nog leren, hoor je dan. Wat hebben we daar eigenlijk aan en kost het ons niet vooral heel veel tijd? Dus zetten we ze ergens in een hoek met een leuke onderzoeksopdracht.

Het klopt wel: niemand komt van school af als volleerd installatietechnicus. Niemand. Het is dus essentieel dat leerlingen in het veld het vak leren. En dat bedrijven hun verantwoordelijkheid nemen om ruimte, aandacht en tijd te bieden aan die kennisopbouw. Niet alleen omdat de stage een onmisbaar middel is voor de instroom van jong talent, maar ook omdat studenten een meerwaarde zijn voor je organisatie. Die eigenwijze millennials? Die vakinhoudelijk misschien nog niet goed aansluiten op onze praktijk? Die hebben wel geleerd om zelfstandig te werken en creatief te denken. Ze brengen leven in de brouwerij en dagen ons uit eens goed te kijken naar de geijkte paden. Zijn die wel logisch? Kan het niet anders, beter, leuker, slimmer? Ze zitten barstensvol ideeën, omarmen nieuwe technologie en willen samenwerken. Ze zijn ondernemend en eigenwijs. En – hoewel dat voor sommige traditionele collega’s even slikken zal zijn – maken juist die competenties hen enorm waardevol. Helemaal als je bedenkt dat de inhoud van ons vak de komende jaren in rap tempo verandert.

Dus ja, een stagiair of trainee kost tijd. Maar investeren in jonge mensen met een hart voor techniek is tegelijkertijd een boost voor je toekomstbestendigheid. Het stuwt individuen, organisaties en de branche als geheel vooruit. Heb ik je al overtuigd? Oké! Maar dan zijn we er nog lang niet. Want als wij die jonge talenten dan eindelijk omarmen … is onze branche dan eigenlijk wel zo aantrekkelijk voor hen? Ik denk dat we gezamenlijk nog heel wat stappen moeten zetten om beter aan te sluiten op behoeften en belevingswereld van de nieuwe generatie technici.

Het imago van techniek en traditionele bouw kan om te beginnen wel iets worden afgestoft. Nu proberen we die jongens en meiden binnen te halen als werkvoorbereider of calculator. Waarom noem je zo iemand niet een assistent projectmanager of cost engineer? Dat klinkt misschien flauw, een verkoopverhaal, maar we hebben ook iets moois te verkopen! We doen de meest innovatieve, gave projecten om écht trots op te zijn en zulke termen passen beter bij een generatie die impact wil maken. Die onderdeel wil zijn van een groeiende organisatie en zelf ook wil blijven groeien. Die sterke behoefte hebben aan authenticiteit en verbondenheid met de organisatie? Geef hen ruimte, vrijheid en flexibiliteit. Laat hen nieuwe dingen proberen en keuzes maken over hun eigen werktijden. Met name dat laatste zal een aantal wenkbrauwen op de bouwplaatsen doen fronsen, want werken van zeven tot vier doen wij toch al decennialang? En als zij het anders willen, is dat hun probleem. Ik denk dat je het als gevestigde orde niet redt als je in zulke traditionele structuren blijft denken. En laat het maar aan die jonge honden om met een idee te komen dat ook werkt. Ik heb daar alle vertrouwen in.

Die gemotiveerde student is inmiddels bij ons aan de slag. Iedere gemotiveerde stagiair die aanklopt, zouden we dus eigenlijk met open armen moeten ontvangen. Ik zou bijna willen zeggen: kom maar op, de koffie staat klaar. Voel je vrij om ons omver te blazen met je creatieve oplossingen. En bij deze stimuleer ik alle branchegenoten die laatste zin te copy-pasten op alle eigen kanalen. Het is aan ons de nieuwe generatie – en daarmee ook onszelf – klaar te stomen voor een toekomst in techniek.


Ga terug