Blog Paul Joosten: terug naar de gesprekstafel

13 april 2018

Kan onze traditionele branche snel genoeg mee met alle moderne ontwikkelingen? “De energietransitie, circulaire economie, verstedelijking en digitalisering zijn stuk voor stuk ontwikkelingen met ingrijpende gevolgen voor de manier waarop we wonen, werken en zakendoen”, zo klonk het op 12 maart jl. bij de presentatie van het rapport CONNECT2025. Deze toekomstverkenning moet zicht geven op de impact van techniek in Nederland en de rol die de installatiebranche daarin de komende zeven jaren kan spelen. Eén ding is al duidelijk: om kansen te verzilveren moet ieder zichzelf respecterend installatiebedrijf proactief met oplossingen komen en buiten de gebaande paden treden. Dat is uiteraard gemakkelijker gezegd dan gedaan.

Dat we die moderne ontwikkelingen als branche kunnen bijbenen, zullen we zelf moeten bewijzen. Blijven we denken en werken zoals we dat nu doen, dan gaat het beslist niet lukken. Nog te vaak hoor ik: hier is onze technische oplossing voor jouw probleem en die werkt, want zo doen we dat al jaren. En vaak gaat de andere partij daar dan schoorvoetend mee akkoord. Het is tenslotte prettig om de geijkte paden te volgen, zeker als je moeilijke onderwerpen aansnijdt. Maar die traditionele paden leiden ons dus niet naar een succesvolle toekomst. Om echt te ontwikkelen zullen we de angst voor weerstand los moeten laten. In de gesprekken en discussies met bijvoorbeeld onze opdrachtgevers, partners en collega’s moeten we veel meer dan nu op zoek gaan naar wat ons bindt. Het hebben van verbinding met elkaar is de sleutel tot het succes van CONNECT2025 en van onze branche als geheel.

Vanuit die grondhouding vraag ik steeds vaker aan collega’s in mijn team: kun je mij in één zin uitleggen wat dit plan oplevert voor onze klanten? Want zo simpel moet het zijn. Kun je de toegevoegde waarde voor beide partijen niet benoemen? Dan mis je het fundament onder een succesvolle samenwerking en kun je wat mij betreft terug naar de gesprekstafel. Die vraag mag iedereen in de bouwwereld zichzelf trouwens wel eens wat vaker stellen: kan ik in één zin uitleggen wat dit plan oplevert voor de ander

Afbeelding tabel samenwerken win-winsituatie

Minder redeneren vanuit eigenbelang en meer zoeken naar een win-winsituatie.

Bron afbeelding: ShellyPalmer

De volgende stap is om die toegevoegde waarde voor beide partijen ook op de gewenste manier over te brengen. Niet langer je gelijk willen halen, maar voortdurend blijven communiceren. De ander op een prettige manier uitdagen en overtuigen van je oplossing en tegelijkertijd voldoende aandacht hebben voor de ideeën van de ander. Niet duelleren dus, maar sparren. Die goede – of in onze branche misschien beter gezegd: vernieuwende – manier van communiceren is cruciaal om met elkaar in verbinding te blijven. En alleen wanneer we met elkaar in verbinding zijn, zullen we ook samen verandering tot stand brengen.


Het pad naar 2025 sla ik overigens vol vertrouwen in. Niet voor niets had ik het eerder al over mijn definitie van leiderschap: een leider vraagt zich niet af of het kan, maar hoe het kan. Als we die gedachte allemaal omarmen, hebben we als branche een bepalende, positieve invloed op de veranderingen die installerend Nederland uitdagen.

Ga terug