De vrije uurtjes van Ali en Thomas

11 juni 2021

Servicetechnicus Ali Margey (47) en servicemonteur Thomas Chye (30) van Kuijpers in Helmond zijn vaak in elkaars buurt te vinden. Niet zozeer op het werk, maar vooral daarbuiten. Want Ali brengt Thomas sinds een tijdje de fijne kneepjes van het koeltechnische vak bij. Gewoon bij hem thuis, ’s avonds of in het weekend. 

Ali kwam 23 jaar geleden als asielzoeker uit Irak naar Nederland. “In Irak had ik een garagebedrijfje gehad met mijn broer. We reviseerden dynamo’s. Uit de losse pols, want een technische opleiding had ik niet.” 

Toekomst in de techniek

Zijn interesse in techniek was er wel. Sterker nog, eenmaal in Nederland wilde hij er zijn werk van maken. Dat was niet gemakkelijk. Nog maar net hier kon hij alleen een baan krijgen als schoonmaker. “Dat gaf me absoluut geen voldoening. Mijn toekomst lag in de techniek, vond ik. Daarom ben ik allerlei technische opleidingen gaan volgen, allemaal uit eigen zak betaald.” Die inspanningen betaalden zich gelukkig ook terug: als selfmade man kon hij uiteindelijk, met de juiste diploma’s, aan de slag bij een installatiebedrijf in Culemborg. In 2019 maakte hij de overstap naar Kuijpers. 

‘Ik laat het je zien’

Hier neemt hij collega-monteurs graag bij de hand. “Ikzelf heb altijd gemist dat iemand tegen me zei: ‘Kom, ik laat je zien hoe het werkt’. Daarom steek ik mijn hand nu graag uit naar collega’s.” Servicemonteur Thomas Chye is één van hen. “Ik ben enorm geïnteresseerd in koeltechniek”, vertelt hij. “Ali wist dat. Hij nodigde me uit een keer bij hem langs te komen. Dan kon hij me erover vertellen, me dingen laten zien.” Sindsdien spreken ze vaker af. “Ik krijg dan bij Ali in de schuur een compleet college over de werking van een systeem. Hij slaat geen detail over. Daar kan geen boek tegenop.”

Thomas bewondert Ali’s kennis en bezieling. “Ik noem hem vaak the Mad Scientist”, lacht hij. “Toen Ali zijn zelfgebouwde Tesla-transformator liet zien, wist ik dat leren ook op een leuke manier kan. Zeker als je van iemand kunt leren die zó van zijn vak houdt. Dat geeft energie en het brengt ook gezelligheid en plezier met zich mee. Met een collega als Ali word je vanzelf ook toegewijd aan het vak, zijn enthousiasme is aanstekelijk. Ik ben iemand die graag vooruit wil. Ik kan ook thuis op de bank gaan zitten, maar dan gebeurt er niets. Met Ali de techniek verkennen en daarvan leren, vind ik een uitstekende vrijetijdsbesteding.”

Ali’s innovatie

Ali bedacht op eigen initiatief een oplossing voor koelmachines die het in hete zomers zwaar te verduren hebben. “Veel bedrijven besproeien hun machines met water om ze werkend te houden. Eindhoven Airport deed dat ook. Maar sproeiers zorgen voor kalkafzetting. Hij bedacht een extra platenwisselaar ín de condensor, zodat de bestaande installaties ook bij hoge temperaturen blijven doen wat ze moeten doen, zónder kalkafzetting. Via Kuijpers-collega Sjoerd Berkers kreeg Ali’s idee voet aan de grond op de luchthaven. Er zijn inmiddels twee koelmachines uitgerust met Ali’s oplossing.


Bekijk hier onze vacatures of doe de test om te kijken of jij ook bij Kuijpers past.Ga terug