Eerste studenten BIM-opleiding afgestudeerd

28 september 2015

Technisch dienstverlener Kuijpers en opleidingsinstituut Avans+ hebben gezamenlijk de opleiding BIM-engineer ontwikkeld. De eerste diploma-uitreiking vond afgelopen woensdag 23 september plaats.

Steeds meer opdrachtgevers zien de voordelen die BIM (Bouw Informatie Model) biedt en het aantal BIM-projecten neemt toe. Deze ontwikkeling stelt hoge eisen aan de ontwerpers, de engineers en de modelleurs. Vanuit dat oogpunt hebben Avans+ en Kuijpers de handen ineen geslagen en de opleiding tot BIM engineer ontwikkeld. “We vinden BIM een belangrijke ontwikkeling. Daarom vonden we het nodig om het kennisniveau van onze medewerkers af te stemmen op wat onze klanten in het kader van BIM van ons verwachten”, legt algemeen directeur Aukje Kuypers uit.

Europa’s eerste BIM postbacheloropleiding

De intensieve opleiding tot BIM engineer duurt een studiejaar. De opleiding is met name bestemd voor engineers en ontwerpers, maar ook voor de gebruikers van het gebouw die het model voor de exploitatiefase gaan gebruiken. Het is de eerste postbacheloropleiding op het gebied van BIM in Europa.

“De stakeholders van een project leren in de opleiding om het model te engineeren volgens de BIM workflow met het oog op de gehele levenscyclus van het object”, vertelt Leo Labega, opleidingsmanager bij Avans+. “Dus van pril idee tot en met de sloop van het gebouw. Het onderwerp BIM is omvangrijk en complex, waardoor het niet zomaar even in de praktijk te leren valt. Het grootste struikelblok om te gaan BIM-en is het gebrek aan kennis. Deze opleiding biedt hiervoor de oplossing.”

Ga terug