Overzicht

Electrical Sustainable Power Lab ‘een duurzaamheidstempel van formaat’ officieel in gebruik.

Nieuws 05 okt 2021

TU Delft heeft een nieuw en gecombineerd elektrotechnisch onderzoekslaboratorium, het Electrical Sustainable Power Lab (ESP Lab). Dit megalab moet het Nederlandse elektriciteitsnetwerk klaarstomen voor de groene toekomst. Het ESP Lab is gerealiseerd in de bestaande hoogspanningshal. Kuijpers droeg als hoofdaannemer zorg voor de complete realisatie (zowel techniek als bouw). Samen met TU Delft, bouwkundig aannemer Constructif, Holland Shielding Systems en het team van ontwerpers en adviseurs is er hard gewerkt om dit hoogwaardig laboratorium te realiseren. Op 1 oktober 2021 is het lab – ‘een duurzaamheidstempel van formaat’ – officieel in gebruik genomen. De TU Delft beschikt nu niet alleen over een unieke laboratoriumfaciliteit, maar ook over ongekende mogelijkheden voor nieuwe onderzoeken. 

Uniek in de wereld

Het combineren van al die verschillende onderzoeksopstellingen vraagt wel om bijzondere ingrepen. Elektromagnetische velden van testopstellingen mogen immers niet leiden tot verstoringen bij de onderzoeken van collega’s verderop in het lab. Daarmee is het ESP Lab uniek: volgens de TU Delft zijn er in de wereld geen hoogspanningslaboratoria te vinden waar dergelijke verschillende onderzoeken ongestoord en samen in één ruimte plaatsvinden.
Fotografie: Annelies van t Hul en Marieke de Lorijn

Mini-documentaire Miro Zeman

Tijdens de opening van het ESP Lab is de maatschappelijke relevantie van het laboratorium nog eens extra onderstreept met de première van een minidocumentaire. Hierin geeft hoogleraar Miro Zeman, wetenschappelijk kartrekker van het project, zijn visie op het versnellen van de energietransitie. ‘Een duurzame stroomvoorziening begint met het opwekken van voldoende groene stroom,’ legt Zeman uit. ‘Daarbij speelt de zon, die in de documentaire als leidraad fungeert, een belangrijke rol.

Het is een prachtig project dat Kuijpers i.s.m. onze bouwpartners heeft mogen realiseren en geheel past in de visie van Kuijpers: een betere wereld doorgeven aan de volgende generatie. Dát is onze droom.

Aukje Kuypers

In het ESP Lab wordt het Nederlandse elektriciteitsnet klaargestoomd voor de toekomst. Daarbij spelen drie onderzoekslijnen een belangrijke rol: Photovoltaics, Power Electronics en Digital Technologies. Binnen deze onderzoekslijnen wordt er over de gehele keten geïnnoveerd. Van opwekking, conversie, transport, distributie en opslag tot en met het gebruik van (groene) elektriciteit, en van innovatieve hardware tot en met slimme algoritmes. De minidocumentaire waarin Miro’s droom geschetst wordt, is onderdeel van een drieluik en vertegenwoordigt de onderzoekslijn Photovoltaics. In de andere twee documentaires maak je kennis met de wetenschappelijke ambities van Lucia Beloqui Larumbe (Power Electronics) en Peter Palensky (Digital Technologies). Bron: TU Delft

Nominaties

De TU Delft beschikt met het ESP Lab niet alleen over ongekende mogelijkheden voor nieuw onderzoek; het laboratorium viel de afgelopen tijd ook nog eens architectonisch op. Zo is het ESP Lab genomineerd voor de NRP Gulden Feniks – dé prijs voor duurzame en innoverende renovatie- en transformatieprojecten – alsook de ARC Award (categorie Detail).

Ook interessant

adore – website 1

Inspirerende relatiemiddag en projectbezoek Research & Diagnostiek Centrum ADORE

Lees meer
Nieuws 05 mrt 2024
Piet Meulendijks

Hoe de klaverjasclub van Wim Kuypers sr. zorgde voor Piets 34 jaar trouwe dienst

Lees meer
Nieuws 23 jan 2024

Deel dit artikel

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details