Metis Montessori Lyceum Amsterdam wint Kuijpers-opdracht Eureka!Cup on Tour 2020

23 juni 2020

Team ‘MML X-Press' van het Metis Montessori Lyceum uit Amsterdam is uitgeroepen tot winnaar van de Kuijpers-opdracht voor de Eureka!Cup On Tour 2020. Op hun eigen school namen vier trotse meiden van dit team de Award in ontvangst. De Kuijpers-jury koos unaniem voor dit team: “Wij vonden het leuk om te zien dat er ondanks de corona-maatregelen enthousiast is gewerkt aan de opdracht. Goed om te zien dat er nieuwe aanwas voor de techniek zit aan te komen!”

Bekijk hier het filmpje van de prijsuitreiking.

Jongeren ontwerpen oplossingen voor reële problemen bij eerste landelijke online Eureka!Cup on Tour

De afgelopen maanden hebben leerlingen uit havo en vwo onderbouw in heel Nederland gewerkt aan oplossingen voor opdrachten van grote landelijke opdrachtgevers voor Eureka!Cup. Dit lesprogramma van Stichting Techniekpromotie werd dit jaar afgesloten met Eureka!Cup on Tour, de digitale variant van het jaarlijkse evenement Eureka!Day. Teams stuurden hun oplossing en product in en werden voor het eerst online gejureerd en beoordeeld. De opdrachtgevers dit jaar zijn: Rabobank, Politie, Defensie, OTIB, Kuijpers en Ingenieursbureau Amsterdam.

De Kuijpers-opdracht 

Als je in de achtbaan zit denk je waarschijnlijk niet ‘Hoe duurzaam is dit?’. Hoe zou een pretpark kunnen verduurzamen zodat je in de toekomst zorgeloos kan genieten van een schoon ritje in de achtbaan. De meeste vrijetijdslocaties bij jou in de buurt draaien nog steeds op aardgas. Vanwege de complexiteit van de installaties is overstappen op andere energiebronnen een uitdaging. Deze uitdaging wil Kuijpers met jullie aangaan! Wil jij mee nadenken over hoe we Nederland kunnen verduurzamen samen met het technisch dienstverlener Kuijpers?

Team MML X-press koos voor de X-press, een achtbaan in pretpark Walibi. "Ook al werkt de X-press zelf niet op aardgas maar op energie, maar de energie die de X-press gebruikt wordt wel opgewekt door aardgas", aldus het winnend team. De meiden bedachten als oplossing een grote windmolen die naast het pretpark staat. "De energie die niet direct wordt gebruikt wordt opgeslagen in een grote batterij zodat ook als het niet waait de achtbaan toch kan rijden. Walibi is de hele winter dicht, met de batterij kan je hierdoor de hele winter, als het veel waait, deze energie opslaan. Daarnaast is een windmolen voor Walibi een mooi teken van duurzaamheid."

Kuijpers feliciteert Team MML X-press met hun mooie duurzame oplossing! Naast een geldprijs zijn de winnaars door Kuijpers uitgenodigd om volgende week het Rijksmuseum Amsterdam bezoeken. Hier krijgen ze een unieke rondleiding in de technische ruimte van dit prachtige museum waarmee Kuijpers al een jarenlange samenwerking heeft.

Eureka!Cup
Eureka!Cup is een landelijke ontwerpwedstrijd met technologische en (natuur-)wetenschappelijke vraagstukken voor jongeren uit leerjaar 1 t/m 3 van havo-vwo. Het project laat toepassingen zien van technologie en natuurwetenschappen in relatie tot een maatschappelijk relevant onderwerp. Samen met bedrijven en overheidsinstellingen worden ontwerpopdrachten ontwikkeld die enerzijds zo realistisch mogelijk zijn en anderzijds aansluiten op de belevingswereld van jongeren. 

Ga terug