Groene sneeuw

30 maart 2021
Sam Riemslag (28) zit bij KLP (kort lopende projecten) momenteel tot over zijn oren in het 3D-tekenwerk. Bijzonder, want ruim een jaar geleden was hij nog W-monteur, ook bij KLP. De stap van ‘buiten naar binnen’ bevalt hem uitstekend. “Mijn gereedschap bestaat niet meer uit tangen, ventielen en vulslangen, maar uit twee beeldschermen, een pc en stapels documentatiemappen. Nooit gedacht dat ik het zo leuk zou vinden.”

Sam ging als negentienjarige leerling-monteur aan de slag bij Kuijpers. Hij groeide door tot monteur in onder meer koeltechniek en kreeg in 2019 de kans om zijn ‘buiten’expertise mee te nemen naar kantoor. “Mooi dat je zulke stappen binnen hetzelfde bedrijf kunt zetten. Al was het contrast behoorlijk groot. Ik werkte tot dat moment natuurlijk vooral met mijn handen. En ineens was ik bezig met 3D-tekenen in Revit en constructietekenen in AutoCAD. In het begin was het alsof ik groene sneeuw zag.” 


Kennis behouden

Wat hielp om deze wereld vol vertrouwen te betreden, was de introductieperiode waarin hij meekeek met collega Joris Hol. Verder volgde hij via Kuijpers cursussen om zich het tekenvak en de bijbehorende software eigen te maken. “Daarna was het: hier heb je je pc, ga maar aan de slag. Ik merkte al snel dat mijn verleden als monteur me goed van pas komt. Ik weet immers hoe een tekening op papier uitwerkt in de praktijk. Daardoor kijk ik soms met net een andere blik naar bepaalde oplossingen. Omdat Kuijpers me stimuleerde deze overstap te maken, kan ik alleen maar concluderen dat het bedrijf het ook zo ziet: het wil kennis in huis houden. Top dat ze mij deze kans hebben gegeven.” 


‘Ik ruilde mijn tangen en ventielen in voor een pc en twee beeldschermen.’

Digitaal precisiewerk

Werkinhoudelijk mag de verandering dan groot zijn, de afwisseling in projecten bleef. “Ik zit dus niet maanden te tekenen aan hetzelfde gebouw, een ziekenhuis of zo. Daar ligt mijn interesse ook niet. Ik vind het juist leuk om de ene dag met kleine aanpassingen bezig te zijn en de andere dag met het tekenwerk van een complete installatie. Die variatie bevalt me.” Spijt van zijn overstap heeft hij dan ook niet. Overigens is het werken-met-de-handen nooit ver weg voor Sam. “Ik heb thuis een schuur met een werkbank waar ik vaak te vinden ben. En ook familie en vrienden help ik graag uit de brand, bijvoorbeeld bij een kapotte cv-ketel of airco. Wat dat betreft heb ik het monteursvak nog steeds in de vingers.” 


Ook werken bij Kuijpers? Bekijk hier onze vacatures.Ga terug