Indrukwekkende bijdrage aan Museum Prinsenhof

25 maart 2016

Museum moet optimaal beveiligd en geschikt zijn voor tonen topstuk van Vermeer.

Dit voorjaar is er een bijzondere expositie in Museum Prinsenhof Delft. Het schilderij “Het straatje” van Johannes Vermeer wordt door het Rijksmuseum uitgeleend aan Museum Prinsenhof. Vermeer woonde en werkte zijn hele leven in Delft. De titel van de expositie is dan ook Vermeer Komt Thuis. Om zo’n topstuk te kunnen huisvesten, moet het museum optimaal geschikt en beveiligd zijn. Typisch een klus voor Kuijpers.

Toen besloten werd dat er een topstuk van schilder Johannes Vermeer voor een expositie naar Museum Prinsenhof kwam, was dit uiteraard eerst nog strikt geheim. De gemeente Delft ging, als eigenaar van het museum, op zoek naar een installateur die wilde optreden als partner in de veiligheid van het museum, in aanloop naar deze bijzondere expositie. Bijzonder aan deze zoektocht was dat het museum de algemene vraag stelde: “hoe maken jullie onze locatie veilig en geschikt voor het tonen van topstukken?”. Kuijpers scoorde de klus. Er was geen tijd te verliezen.

Het bouwteam (Kuijpers samen met Den Hoed Aannemers, Deerns en Van Hoogevest Architecten BV) ging direct aan de slag, zodat we geen vertraging zouden oplopen. In de vier maanden bouwtijd is het museum slechts vijf weken dicht geweest.

Multidisciplinaire opdracht

Vele disciplines van Kuijpers kwamen samen in deze opdracht: Beveiliging en zowel werktuigbouwkunige als elektrotechnische installaties. Beveiligingstechnisch gezien hebben we vernieuwend vakwerk geleverd. De bestaande beveiligingssystemen zijn geïntegreerd in een nieuw security managementsysteem. Daarnaast zijn de bestaande beveiligingssystemen uitgebreid en vervangen waar nodig.

Een vergelijkbaar project duurt normaal gesproken ongeveer een jaar. Door slim samen te werken heeft het bouwteam het museum in vier maanden geoptimaliseerd voor de komst van “Het straatje”. Dat was ook een vereiste, want de tentoonstelling is vanaf vandaag, 25 maart, geopend.

Ga terug