KNVB introduceert videoscheidsrechter

30 juni 2018

ZEIST, juni 2018 - Na jarenlang onderzoek zet voetbalbond KNVB vanaf augustus 2018 de Video Assistant Referee (VAR) in bij wedstrijden in de Eredivisie. De VAR is een scheidsrechter die buiten het veld de arbitrage kan ondersteunen in het nemen van beslissingen tijdens de wedstrijd. Dit doet hij met behulp van beelden van de aanwezige camera’s in het stadion. Cruciaal hierbij is een stabiele technische infrastructuur. Kuijpers zorgde ervoor.

De VAR gaat zijn werk doen vanuit gebouw ‘#11’ (spreek uit als ‘Hashtag elf’) op de KNVB Campus in Zeist. Dit is het gebouw waar innovaties troef zijn. Hier werken mensen en organisaties uit het voetbal, de wetenschap en het bedrijfsleven samen aan nieuwe ontwikkelingen. De introductie van de videoscheidsrechter is daarvan een voorbeeld. Het is er meteen eentje waar vele ogen uit de voetbalwereld op zijn gericht.

Bezoek aan FOX Sports

De hoogstaande techniek waarmee de VAR zich straks omringt, vereist een gebouw waar diezelfde techniek alom aanwezig is. Daarvoor was eind 2017/begin 2018 een renovatie nodig, die Kuijpers werktuigbouwkundig en elektrotechnisch uitwerkte. Om te weten wat er precies nodig was aan bekabeling en andere voorzieningen (onder meer voor het doorgeven van beelden), stonden ook bezoekjes aan FOX Sports en KPN op de agenda.

Neusje van de zalm

Daarmee bracht Kuijpers alles in stelling voor het nieuwe glasvezelnetwerk waar ‘#11’ op wordt aangesloten, onder meer nodig voor de verwerking van een gigantische hoeveelheid data zoals wedstrijdbeelden. De aanleg van databekabeling hoorde er ook bij. Verder droeg Kuijpers zorg voor de inbraaksystemen en brandmeldinstallatie, de verlichting en het klimaatsysteem in het gebouw. Het neusje van de zalm bevond zich echter in de VAR-ruimte zelf.

Accu staat stand-by

Wilco Wanzing, projectleider van Kuijpers: “We hebben er een krachtig noodstroomaggregaat geïnstalleerd, voorzien van een noodstroom-UPS-accu die continu stand-by staat. Mocht de stroom uitvallen, dan vangt de batterij de storing direct op, totdat het aggregaat het overneemt. Dit komt natuurlijk nogal nauw: voor een videoscheidsrechter is de beschikbaarheid van beelden cruciaal. Een stroomstoring zou funest zijn voor het beoordelingsvermogen.” Kuijpers zorgde er ook voor dat alle netwerkapparatuur in de VAR-ruimte elektrotechnisch staat als een huis. Zo leverde het bedrijf twee patchkasten waar alle data gestructureerd wordt verzameld.

‘Uniek moment’

In augustus trapt de KNVB het voetbalseizoen 2018/2019 van de Eredivisie af, mét de VAR. Eric Gudde, algemeen directeur KNVB, zei daarover eerder: “Het is een uniek moment in het Nederlandse voetbal waar we al geruime tijd naartoe werken. In die tijd hebben we in Nederland bewezen voorloper te zijn op het gebied van de videoscheidsrechter.” Om niets aan het toeval over te laten, heeft Kuijpers gedurende het project tussentijds getest of de capaciteit van de bekabeling voldoet en of alle netwerkkabels naar behoren werken. De oplevering van gebouw ‘#11’ en de VAR-ruimte is in juli 2018.

> Lees ook nieuwsbericht KNVB: Zo ziet het ARAG KNVB replay center eruit


Ga terug