Laagspanningsinstallaties in topconditie

11 oktober 2017

Servicespecialisten van Kuijpers houden de laagspanningsinstallaties van klanten goed en veilig in bedrijf. Daarvoor voeren ze dagelijks inspecties uit die een hoge mate van specialisme verraden.

“Onder leiding van Richard Breiding, Maintenance Consultant E, krijgen we steeds meer opdrachten om elektrotechnische installaties in conditie te houden”, vertelt servicespecialist Nick Boogh. Niet alleen klanten weten de weg naar het inspectieteam te vinden, ook Kuijpers-collega’s op talrijke projecten in het land doen graag een beroep op de expertise van Nick en zijn directe collega’s.

Goed voor de klant

Nick: “Ooit was er één persoon die de inspecties uitvoerde, inmiddels zijn we vijf man sterk en dagelijks in de weer om te inspecteren of installaties voldoen aan de normen NEN1010 en NEN3140.” De NEN3140-inspecties voert Kuijpers al jaren uit bij zowel bestaande als nieuwe opdrachtgevers. “Het leuke is dat we nu ook door onze Kuijpers-collega’s worden ingeschakeld, met name voor de NEN1010-inspecties. Daarmee zijn we steeds vaker betrokken bij grotere projecten in het land.” En lachend: “Prima ook voor het onderlinge contact. We leren onze Kuijpers-collega’s in alle regio’s goed kennen. Daardoor verlopen projecten soepel en dat is natuurlijk gunstig voor opdrachtgevers.”

Kwaliteit bewaken

Het palet aan servicefaciliteiten is breder dan de inspecties, vertelt Nick. “We voeren ook thermografisch onderzoek uit in verdeelinrichtingen om de temperatuur in kaart te brengen. Dat doen we preventief of op basis van klachten. Dan zijn we er snel bij, want klachten aan installaties kunnen duiden op een brandrisico.” Ook het toepassen van thermografie bij de commissioning van gloednieuwe installaties gebeurt steeds vaker. “Bij commissioning controleren we de kwaliteit en prestaties van een installatie vóórdat deze in gebruik wordt genomen”, legt Nick uit. “Dat doen we elektrotechnisch, werktuigbouwkundig en bouwkundig.”

Spanning op het net?

De servicespecialisten van Kuijpers staan ook paraat wanneer de kwaliteit van de geleverde spanning onder druk staat. Nick: “Dan verrichten we onderzoek met een net-analyse apparaat. Hiermee kunnen we de kwaliteit van de geleverde spanning, maar ook de afgenomen vermogens gedurende een langere periode monitoren. Dat laatste doen we bijvoorbeeld na onverklaarbare storingen zoals plotselinge uitval van de elektrische installatie. Of als opdrachtgevers willen weten of hun installatie de capaciteit heeft voor een uitbreiding.”

Hoogwaardig mensenwerk

Bij Nick en zijn collega’s is alles erop gericht om kwalitatief goede en veilige installaties af te leveren. “Uiteindelijk staat of valt alles met de mensen. Daarom neem ik bij elke inspectie de gelegenheid om mijn Kuijpers-collega’s in het land uit te leggen waar ik op dat moment mee bezig ben. Stiekem vind ik dat nog wel het leukste: collega’s meer kennis bijbrengen en hen laten zien waar ruimte voor verbetering zit.” Dat gebeurt niet alleen op projectlocaties, maar ook telefonisch. “We zijn de vraagbaak van heel Kuijpers geworden.”


Ga terug