Nieuw museumgebouw Naturalis bereikt hoogste punt

1 oktober 2018

Op vrijdag 28 september 2018 bereikte het nieuwe gebouw voor Naturalis Biodiversity Center het hoogste punt. Dit traditionele moment in de bouw is samen met Naturalis en alle andere betrokkenen op de bouwplaats in Leiden gevierd. Edwin van Huis, directeur van Naturalis, markeerde het hoogste punt door een van de laatste elementen te plaatsen van de markante, veertig meter hoge glaskroongevel.

Naturalis Biodiversity Center is één van de top vijf instituten in de wereld op het gebied van biodiversiteit. Door de groei van de collectie, de toename van het aantal onderzoekers en sterk stijgende bezoekersaantallen aan het museum, besloot Naturalis tot uitbreiding van het instituut. De vernieuwing bestaat uit een combinatie van nieuwbouw en renovatie van de bestaande gebouwen. In totaal omvat het project circa 38.000 m2. Hiervan is circa 18.000 m2 renovatie van het bestaande gebouw. Daarnaast realiseert Naturalis een nieuw laboratoriumgebouw van circa 3.000 m2 en circa 17.000 m2 nieuwbouw voor het museum.

Bijzondere glaskroongevel

In het ontwerp van Neutelings Riedijk Architecten wordt gerefereerd aan de dieren- en plantenwereld. Zo zijn de gevels en het plafond van de publiekshal opgebouwd uit driedimensionale elementen die samen een bladerpatroon vormen. Deze glaskroongevel van ruim 40 meter hoog is de eyecatcher van het nieuwe Naturalis.

De gevel wordt gerealiseerd op basis van een hybride constructie: een combinatie van een achterliggende dragende staalconstructie met 341 betonnen gevelelementen. Hibex leverde deze enorme prefab gevelelementen, waarin ook het kozijn en de beglazing al zijn opgenomen. Door ruitvormen en liggende vormen te combineren ontstaat het opvallende bladerpatroon.

Duurzaamheid in materialen en installaties

Naturalis kiest, geheel in lijn met hun organisatie, voor de toepassing van materialen die op natuurlijk wijze verouderen: natuursteen, beton, glas, staal en eikenhout. De gevels en het interieur van het museum zijn opgebouwd uit duurzame materialen en ook de gebruikte installaties zijn duurzaam. Zo realiseert installatiecombinatie ULC-Kuijpers de nieuwste vormen van duurzame ventilatie en krijgt het complex een eigen warmtekoude-opslag. Ook worden er op het dak worden 240 zonnepanelen geplaatst.

De heropening van Naturalis staat gepland voor medio 2019. 

Klik hier voor meer projectinformatie

Bron tekst + fotografie: J.P. van Eesteren

Ga terug