Referentie overzicht
Hightech

Nieuwbouw SRON, Leiden

Op het Bio Science Park in Leiden staat het nieuwe gebouw voor SRON Netherlands Institute for Space Research dat is gerealiseerd door bouwcombinatie MedicomZes-Kuijpers. Het gebouw, dat is gebouwd naar de standaard van BREEAM Excellent, heeft kantoren, gemeenschappelijke ruimtes, cleanrooms, laboratoria en werkplaatsen. Ook het onderhoud na oplevering is onderdeel van de opdracht.

Total cost of ownership. BREEAM Excellent.

Controlled Environments Safety & security Utiliteit

Het Leidse onderkomen (10.000 vierkante meter BVO) is de nieuwe thuisbasis van de hoofdvestiging van SRON. Die was voorheen nog in Utrecht gevestigd. Nieuwbouw SRON Leiden is begin 2021 opgeleverd. De tweehonderd medewerkers van de Utrechtse vestiging zijn toen verhuisd naar Leiden. SRON heeft ook nog een vestiging in Groningen, op de campus van de Rijksuniversiteit Groningen.

Heelal en aarde

SRON is een wetenschappelijk instituut voor ruimteonderzoek. Het bestudeert daarvoor het heelal en de aarde. De SRON-onderzoekers en -engineers analyseren onder meer data van ruimtetelescopen en ontwikkelen en bouwen onderdelen, instrumenten en toebehoren voor satellieten zoals spectrometers en regelelektronica. Deze activiteiten zijn extreem fijngevoelig; de omstandigheden waaronder ze plaatsvinden, moeten dan ook gevrijwaard blijven van trillingen en stof.

Integraal samenwerken

Al in de ontwerpfase van de geavanceerde nieuwbouw zaten Kuijpers, MedicomZes, bouwpartners en opdrachtgever SRON met elkaar om de tafel. Projectdirecteur Maurice Mahieu van Kuijpers: “Een integrale aanpak vanaf het begin is een must. We hebben als technisch dienstverlener veel ervaring in het ontwerpen en bouwen van hoog-technologische omgevingen. Daarvan weten we: bij een project zoals dit kun je niet halverwege instappen.”

Bij SRON heeft Kuijpers daar een waardevol extraatje aan toegevoegd: een zeer betrokken opdrachtgever die inhoudelijk meepraat, als één van de experts. Van een traditionele opdrachtgever–opdrachtnemerverhouding was in dit project dan ook geen sprake. Het was een samenwerking in optima forma waarbij elke partij zijn kennis en expertise inbracht: Kuijpers, MedicomZes, adviseurs (Ector Hoogstad Architecten, de ingenieurs van Aronsohn en Pieters Bouwtechniek, technisch adviesbureau Deerns) én SRON.

Alle techniek

Kuijpers trok de kar voor alle maatregelen die nodig zijn voor een goede gebouwtechniek. Daar hoort onder meer de realisatie van complexe ISO 6 en 7-cleanrooms en cryolabs bij die op massieve, trillingsarme vloerplaten zijn geplaatst. Geconditioneerde sluizen schermen deze ruimtes af van straling en stof. Ook realiseerde Kuijpers een ventilatie– en filtersysteem voor de zogenoemde wet benches, afgesloten kasten waar een nóg hogere zuiveringsgraad is vereist. Verder zorgde Kuijpers voor alle ‘gangbare’ elektrotechnische en werktuigbouwkundige werkzaamheden in het gebouw, van koeling en warmte tot luchtbehandeling, beveiligingssystemen en leidingenwerk. 

Functioneel op de lange termijn

Maurice: “Wat deze opdracht echt bijzonder heeft gemaakt, zijn de specifieke details om een functioneel geheel te creëren, voor nu én voor de lange termijn. De onderzoeken die SRON hier gaat doen, duren soms meer dan tien jaar. Daar hebben we bij het ontwerp van installaties en gebouw al rekening mee gehouden.” Ook het onderhoud ná de bouw stond toen al op Kuijpers’ netvlies. Zo is in het ontwerp voorzien in genoeg werkruimte rondom installaties zodat technici nu moeiteloos onderhoudswerkzaamheden kunnen uitvoeren. Daarnaast zijn in de ontwerpfase belangrijke keuzes gemaakt om de onderhoudskosten in de grip te houden. “Deze zogenoemde total cost of ownership krijg je alleen in beeld als je daar met alle betrokken partijen vanaf het begin over nadenkt. Partijen ook die kennis van ultra-cleane omgevingen hebben en bekend zijn met normeringen en kwaliteitsstandaarden.” 

Heb je een vraag?

Stel hem gerust aan John.

John van Kuringen Hoofd Projecten

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details