Nieuwe, hightech gebouwautomatisering versterkt het Van Abbemuseum

17 februari 2020

Gemeente Eindhoven heeft de ambitie om in de periode 2035-2045 een energieneutrale stad te zijn. Onder de noemer ‘Slim Verduurzamen Gemeentelijke Gebouwen’ (SVGG) verduurzaamt consortium !MPULS daarom 7 gemeentelijke gebouwen in het Eindhovense stadshart, waaronder het Van Abbemuseum: een van de meest toonaangevende musea voor hedendaagse kunst in Europa.

Om de kunst in het Van Abbemuseum goed te beschermen wordt het klimaat in de tentoonstellingszalen en depots 24 uur per dag uiterst nauwkeurig geconditioneerd. In 2016 sloten de gemeente Eindhoven – eigenaar van het gebouw – en !MPULS een 10-jarige overeenkomst voor onder meer het onderhoud en beheer van de klimaatinstallaties van het museum. Maar hoe pak je het aan als de regelinstallatie voor klimaat en verlichting aan vervanging toe is?

Trudy van de Meerakker, facilitair manager bij het Van Abbemuseum: “Onze laatste grote renovatie vond plaats in 2002. Toen werd ons oude pand gemoderniseerd en kwam er een groot deel nieuwbouw bij. De 18 jaar oude meet- en regeltechniek was verouderd en reserveonderdelen waren steeds lastiger te vinden. Dat vernieuwing nodig was, leed dus geen twijfel. Daarnaast zou een nieuwe regelinstallatie direct bijdragen aan verduurzaming en energiebesparing; hét doel van SVGG. Maar in een dynamische museumomgeving als de onze – waar juist klimaat je meest kritische onderdeel is – wilden we risico’s uitsluiten door het project vroegtijdig en heel secuur te plannen.”

Met collega’s van de afdeling collectiebeheer, bewaking en techniek voerde ze vele gesprekken met de specialisten gebouwautomatisering van Kuijpers, die voor !MPULS aanschoven aan de gesprekstafel. Na grondig onderzoek bleek dat de vervangingswerkzaamheden in fases konden worden uitgevoerd, zonder het museum voor een bepaalde periode geheel te sluiten. “Mits we dat samen met veel zorgvuldigheid, toewijding en inzet zouden aanpakken”, stelt ze. “En dat is precies wat we hebben gedaan.”

Lees hier meer projectinformatie

Ga terug