Blog Paul Joosten: Samen op avontuur

19 februari 2019

Het begin van een nieuw jaar is voor mij altijd een moment van bezinning. Waar sta ik nu? Waar wil ik naartoe? Vaar ik nog de gewenste koers? Misschien vatte leiderschapsexpert Remco Claassen het nog wel het mooist samen tijdens een cursus die ik laatst bezocht: waarvan ga je kwispelen? Ik kwam erachter dat het antwoord op die vraag voor mij zowel zakelijk als privé hetzelfde antwoord kent: ik sta graag in verbinding met mensen. Wanneer je je echt openstelt, is geen gezamenlijk avontuur, uitdaging, dilemma of probleem te groot. Mits je er uiteraard ook voor kiest elkaar in dat traject te vertrouwen.

Vertrouwen is in onze branche nog wel eens ver te zoeken. Dikke bestekken, dichtgetimmerde contracten en toezichthouders moeten dan voorkomen dat leveranciers of aannemers ergens een bochtje afsnijden. Een duidelijk geformuleerde opdracht, maar wel gebaseerd op wantrouwen. Het gevolg? Een opdrachtgever krijgt exact wat hij vroeg, maar niet altijd wat hij nodig heeft. En als hij zich dat gaandeweg het proces realiseert, is niemand bereid om kosteloos een stap extra voor hem te zetten.

Hoe anders is dat wanneer iemand je zijn wensen toevertrouwt en aan je vraagt om mee te denken over een mooie oplossing. Dan voel je je direct medeverantwoordelijk voor het eindresultaat en doe je er alles aan om het in jou gestelde vertrouwen niet te beschamen. Om verwachtingen zelfs te overtreffen. Vertrouwen betekent voor mij daarom zoveel meer dan een dik contract. Met een gezamenlijk vertrekpunt kom je er in de praktijk eigenlijk altijd wel uit. Dat blijkt bijvoorbeeld bij biofarmaceutisch bedrijf HALIX in Leiden. Daar bouwt Kuijpers op dit moment aan een nieuwe productiefaciliteit, met goede afspraken, maar zonder dat ieder detail al vastomlijnd op papier staat. People business maakt daar het ontwerp- en bouwproces net zo bijzonder als straks het gebouw zelf.

Ongetwijfeld zijn er traditionele opdrachtgevers die het bovenstaande nog wat schoorvoetend lezen en stiekem dol zijn op partijen die binnen de lijntjes kleuren. Daar is niets mis mee, alleen werkt die manier van denken vroeg of laat niet meer. In de huidige economie waar schaarste heerst, kunnen zij niet – zoals vroeger – alles maar vragen. Want de tijd dat er altijd wel iemand is die aanbiedt, is echt voorbij. Om die reden kiezen opdrachtgevers er nu al voor om in een vroeger stadium capaciteit te kopen. Oftewel, een bouwteam samen te stellen waarbij de uitvoerende partij vanaf het begin betrokken is. Waarbij niet alleen wordt gegund op prijs, maar juist ook op menselijke en creatieve criteria. En – ik weet het – juist dat vraagt weer veel vertrouwen. Tegelijkertijd maakt het dat uitvoerders ook blijvend willen investeren in ontwikkeling en continu beter willen worden om de klant écht vooruit te helpen. Nu, maar ook over tien of twintig jaar.

Twijfel je nog? Bedenk dan: als je kiest voor een samenwerking op basis van vertrouwen, ga je samen het avontuur aan. Dat is spannend! Tegelijkertijd gaat juist als het spannend wordt je adrenaline omhoog, word je alerter, ben je scherper, houd je elkaar beter vast en ga je samen sneller de goede kant op. Wees niet bang voor fouten en maak simpelweg wat plezier met elkaar. Samen kwispelen noem ik dat tegenwoordig. Ik zou graag zien dat we – schaarste of niet – altijd zo samenwerken. 


Ga terug