Eerste energieopwekkende designgevel toegepast bij Kuijpers

13 december 2018

Het kantoor van Kuijpers in Helmond is voorzien van de eerste interactieve, energieopwekkende designgevel ter wereld. De nieuwe gevel is een fraai voorbeeld van hoe duurzaamheid en Dutch Design samengaan.

Voor Kuijpers is de buitenkant van het kantoor niet alleen een duurzaam en fraai visitekaartje. Het is ook een signaal passend bij de ambitie voorop te lopen bij de uitdagingen die de energietransitie biedt. De gevel is het resultaat van een intensieve samenwerking tussen Studio Solarix (ontwerp), Kameleon Solar (zonnecellen), Sorba (productie en montage) en Kuijpers. Het project is mede tot stand gekomen dankzij SPARK Campus en de steun van de gemeente Helmond.

De officiële opening van de energieopwekkende designgevel bij Kuijpers in Helmond

De officiële opening van de gevel op 13 december 2018 met van links naar rechts: Cassandra Vugts (SPARK), Aukje Kuypers (Kuijpers), Elphi Nelissen (TUe), Reinier Bosch (Studio Solarix), Marloes van Heteren (Studio Solarix) en Elly Blanksma (burgemeester Helmond)


Het design ziet er niet alleen schitterend uit, maar het draagt ook bij tot de verduurzaming van het kantoor.

Aukje Kuypers, algemeen directeur van Kuijpers en Zakenvrouw van het Jaar 2018, is trots op de nieuwe buitenkant. ,,Het design ziet er niet alleen schitterend uit, maar het draagt ook bij aan de verduurzaming van het kantoor. Met het implementeren van de energieopwekkende gevel laten we zien dat zonnecellen niet alleen op daken hoeven worden toegepast. Ook gevels zijn daarvoor heel geschikt. Dit maakt dat het oppervlak waarop je energie kunt opwekken veel groter is. De geschatte opbrengst van de gevel is ongeveer 8.000 kWh/jaar. Dat komt overeen met de energievraag van bijna drie huishoudens per jaar. Daarmee is de gevel niet alleen duurzaam maar op termijn ook lonend.”De Solarix gevel communiceert daarnaast met de omgeving door de integratie van ledverlichting. Dit maakt het concept uitermate geschikt voor zowel nieuwbouw, renovatie als gebiedstransformatie. Een hedendaags antwoord op de energietransitie waarin de krachten van Dutch Design, technologie en architectuur worden gecombineerd. Met het idee van de zonnetegel won Studio Solarix in 2016 de solar challenge van de Dutch Design Week.


De eerste energieopwekkende designgevel bij Kuijpers in Helmond
De energieopwekkende designgevel bij Kuijpers in Helmond


Details van het project
De zonnecellen op het paneel genereren een opbrengst van 75 tot 90 procent ten opzichte van een normaal zonnepaneel. De uiteindelijke verhouding tussen actieve delen met zonnecellen en niet-actieve delen zonder zonnecellen bepaalt de totale opbrengst van de gevel. De Kuijpers gevel is op het zuiden georiënteerd en heeft een totaaloppervlak van 152 m2. Hierop zijn 196 Solarix designpanelen bevestigd, waarvan 174 met PV. Met dit project vermijden we 3,7 [tCO2] uitstoot.


Ga terug