Officiële start verduurzamen gemeentelijk vastgoed Den Bosch

8 juli 2019

De gemeente 's-Hertogenbosch maakt de komende twee jaar 104 eigen panden zo energiezuinig mogelijk. Zo wordt er niet alleen energie bespaard maar wordt ook de uitstoot van CO2 verminderd. De gemeente 's-Hertogenbosch heeft maandag 8 juli 2019 officieel stilgestaan bij de start van het energiezuinig maken van haar vastgoed. Wethouder Roy Geers onthulde het bouwdoek 'Duurzaam 's-Hertogenbosch' bij Kindercentrum de Meerlaer in Rosmalen. Een mooie opgave die Kuijpers in samenwerking met Bouwbedrijf Van Niftrik zal uitvoeren. Deze verduurzamingsoperatie is onderdeel van het plan om de gemeente 's-Hertogenbosch in 2050 geheel energieneutraal te hebben. Na de installatie wordt bijgehouden hoe het energieverbruik is. Gebruikers wordt ook geleerd om slim om te gaan met de aanpassingen. 

Bron: Gemeente 's-Hertogenbosch

Zonnepanelen, LED lampen en slim opwarmen

De aanpak van de eerste gebouwen is inmiddels gestart. Vandaag zijn de werkzaamheden gestart aan kindcentrum De Meerlaer in Rosmalen. Er komen 90 zonnepanelen op het dak en er komen in het hele gebouw nieuwe LED lampen. Ook zal de warme lucht die uit het gebouw komt straks worden benut om de verse lucht die het gebouw in komt op te warmen. Daardoor hoef je minder te stoken. Dit bespaart energie en er is minder CO2-uitstoot. Ook verbetert de luchtkwaliteit in het gebouw en dat is een stuk gezonder. Het werk aan de ruim 100 gebouwen stemt de gemeente zoveel mogelijk af met de gebruikers. Vandaar dat we nu alle kinderen met vakantie zijn bij De Meerlaer aan de slag gaan.

Duurzame gebruikers

Vijf aannemers en vier installateurs, waaronder Kuijpers i.s.m. Bouwbedrijf Van Niftrik, voeren het werk uit. Na oplevering onderhouden ze de installaties en houden ze het energieverbruik in de gaten. Zo weten we of onze aanpassingen ook echt effect hebben. Zijn de energiegegevens anders dan we verwachten? Dan bekijken we samen met de huurders waar dit aan ligt. Denk aan: het sluiten van deuren, de verwarming een graadje lager zetten, ventileren, apparatuur goed instellen. Zo zorgen we er samen voor dat onze huurders voordeel hebben van hun energiezuinige pand. En dragen we met elkaar bij aan een duurzaam ’s-Hertogenbosch.

Zonnepanelen kindcentrum De Meerlaer
Wethouder Roy Geers: “Naast duurzame gebouwen hebben we ook duurzame gebruikers en bewoners nodig. Zij hebben veel invloed op het energieverbruik. Met eenvoudige aanpassingen in je leefstijl kun je al een groot verschil maken. En energiebesparing levert veel extra comfort in een gebouw op. Zoals een prettig klimaat en minder luchtvochtigheid.”

Gerelateerde nieuwsberichtenGa terug