TERUGBLIK | Kuijpers Talks #1 Verduurzamen Maatschappelijk Vastgoed

9 april 2021
Kuijpers heeft de ambitie om een betere wereld door te geven aan volgende generaties. Ter ere van het 100 jarig jubileum brengt Kuijpers daarom vakmensen uit de hele keten samen om dieper in te gaan op maatschappelijke onderwerpen die er toe doen. 'Kuijpers Talks' moet een serie inspirerende, maatschappelijk relevante kennisevents worden en dat doel kent – met de eerste editie over verduurzaming van maatschappelijk vastgoed – een vliegende start.
Versnellen vanuit collectiviteit: we móeten het samen doen
Hoe geven we op het gebied van maatschappelijk vastgoed invulling aan de ambities in het Klimaatakkoord en – misschien nog belangrijker – hoe versnellen we daarin? Deze vraagstukken stonden centraal tijdens de eerste editie van Kuijpers Talks. Een interactieve online talkshow gepresenteerd door dagvoorzitter Patrick Nederkoorn en algemeen directeur Aukje Kuypers. Omdat alle schakels uit de keten – van klant tot overheid en van architect tot partners in de realisatie – hun perspectief op het vraagstuk deelden, werd het een interessant kennisevent voor iedereen met ambities rond verduurzaming van maatschappelijk vastgoed en voor gemeentelijk vastgoed in het bijzonder.

Connectie met de markt

Kuijpers Talks kent een tafel vol experts. De eerste gespreksgasten zijn Selina Roskam, kennismakelaar duurzame utiliteitsbouw bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, en architect Hans Goverde van Kraaijvanger Architects. Zij vinden dat de grote opgave op het gebied van verduurzaming gezamenlijk en integraal moet worden opgepakt. Selina tipt beheerders van maatschappelijk vastgoed om daarvoor een visie te formuleren. “Bedenk hoe je gebouwen ervoor moeten staan in 2030 of – zelfs nog beter – in 2050. Maak daarvoor een plan vanuit een portefeuillestrategie en zorg ervoor dat uitvoerende partijen met je kunnen meedenken over hoe je die doelen kunt behalen.” Hans Goverde ervoer zelf de kracht van directe connectie met de markt bij de realisatie van het eerste Cradle to Cradle-stadskantoor ter wereld in Venlo. Hij roept andere opdrachtgevers op daarin ook te versnellen, met name als het gaat om maatschappelijk vastgoed. “We moeten met de specialisten en technici aan tafel zitten. Het is zó belangrijk dat je laat zien als overheid: het kán.”

Unieke opgave

Een gemeente die dat goed heeft begrepen is ’s-Hertogenbosch, die in 2019 startte met het verduurzamen van ruim honderd eigen gebouwen binnen haar gemeentegrenzen. Een inspirerend voorbeeld voor het tweede tafelgesprek met portefeuillemanager vastgoed Erik Leisink, projectleider Rob Wouters en directeur van het Instituut voor Vastgoedmanagement Walter Rozendaal. De gemeente besloot op voorhand de markt te betrekken in een consultatie en daar het probleem en de uitdagingen open op tafel te leggen. Een waardevolle en dynamische aanpak, vindt Rob. “Die vraag – kunnen jullie met ons meedenken op welke manier we dit het best voor elkaar krijgen – betekent dat je op basis van wederzijds vertrouwen start. En vanuit die vertrouwenspositie werken we nu ook met verschillende partijen samen.” Walter Rozendaal – voor veel gemeenten een belangrijke adviseur voor deze opgave – vindt het niet alleen belangrijk dat opdrachtgevers de kennis van de markt in huis halen, maar pleit er ook voor dat er aan de voorkant vaker partijen worden betrokken die na afloop verantwoordelijk zijn voor onderhoud en beheer. “Na de oplevering van een gebouw komt nog een traject van dertig, veertig of vijftig jaar. Je moet zorgen dat duurzaamheid goed in stand wordt gehouden.”

Het momentum is daar

Voor het derde gesprek nemen Annet Bertram en Doekle Terpstra plaats aan tafel bij Patrick en Aukje. Als directeur‐generaal van het Rijksvastgoedbedrijf is Annet Bertram onder meer verantwoordelijk voor het ontwikkelen van de vastgoedportefeuillestrategie van de Rijksoverheid. Doekle Terpstra is voorzitter van Techniek Nederland, de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche en de technische detailhandel. Het Rijksvastgoedbedrijf kijkt volgens Annet steeds vaker bewust naar het grote plaatje. “Op dit moment spelen diverse vraagstukken op het gebied van woningbouw, zonneweides, datacenters en landbouwgronden. We bekijken – met bestuur én marktpartijen – of we die opgave in gezamenlijkheid kunnen oppakken en multifunctionaliteit kunnen inbouwen.” Van die integraliteit en samenwerking met de markt wordt Doekle Terpstra in eigen woorden superenthousiast. “We hebben het al vaker gehoord vandaag: we móeten het met elkaar doen en we moeten versnellen. Het momentum is er om nu knopen door te hakken vanuit collectiviteit. De opdracht is zó gigantisch groot en ik ben er ongelofelijk van overtuigd dat daar de winst te behalen is. Dat begint met de bereidheid om samen stapjes vooruit te zetten. En heel belangrijk daarin: we moeten – ook bij strijdige belangen en doelen – over de eigen schaduw heenstappen en samen het grotere doel dienen.”

Kuijpers Talks #1 gemist?

Met elkaar, over je grenzen heen, ga het gewoon doen, durf het aan, met oog voor ieders belangen … Al met al biedt de eerste Kuijpers Talks een hoop verfrissende inzichten. Dat smaakt naar meer... klik hier om de uitzending terug te kijken.

Geïnspireerd en behoefte aan meer informatie? Neem contact op met Bart Kruyning (directeur Kuijpers Bouw) of Alex Hesling (directeur Kuijpers Lifecycle Partners) via info@kuijpers.nl of via ons contactformulier

De volgende Kuijpers Talks staat gepland voor dinsdag 29 juni 2021. Meer informatie over het thema volgt binnenkort.

Ook nieuwsgierig naar de andere edities van Kuijpers Talks? Bekijk hier:

- Kuijpers Talks editie Verduurzamen Musea en Cultureel Erfgoed

- Kuijpers Talks editie Life Sciences

- Kuijpers Talks editie Datacenters

Ga terug